Reklama

Reklama

Temný rytíř

  • USA The Dark Knight (více)
Trailer 3
USA / Velká Británie, 2008, 152 min (Alternativní 146 min)

Předloha:

Bob Kane (komiks), Bill Finger (komiks)

Kamera:

Wally Pfister

Hrají:

Christian Bale, Heath Ledger, Aaron Eckhart, Michael Caine, Maggie Gyllenhaal, Gary Oldman, Morgan Freeman, Cillian Murphy, Eric Roberts, Ritchie Coster (více)
(další profese)

Další Batmanovo dobrodružství začíná. Jeho protivníkem je tentokrát záhadný psychopat Joker. Vítanou posilou by se Batmanovi mohl stát nový státní zástupce Harvey Dent, idealistický právník odhodlaný bojovat zejména proti mafiím ovládajícím podsvětí města. Dent chodí shodou okolností s Rachel, kterou Batman, alias milionář Bruce Wayne, také miluje. Čínský obchodník Lau, se kterým Wayne odmítne obchodovat, navrhne gothamským mafiánským skupinám pro jejich peníze bezpečný úkryt v Hongkongu, kam nesahá Dentova pravomoc. Do jednání nečekaně zasáhne Joker, který chce polovinu mafiánských peněz za likvidaci Batmana. Ti to odmítnou. Batman vzápětí Laua unese a dostane z něj jména mafiánů. Dent rozjede velkou akci, podaří se mu však dostat za mříže jen méně významné gangstery. Vzápětí Joker vyhlásí, že každý den zabije jednoho člověka, a bude to dělat tak dlouho, než Batman veřejně přizná svou identitu a nechá se zatknout... (TV Nova)

(více)

Videa (10)

Trailer 3

Recenze (3 886)

Kulmon 

všechny recenze uživatele

Temný rytíř mohl skončit dvěma možnostma. Buď absolutní bombou nebo zklamáním. Co se mě týče, protože ho provázelo mnoho kladných ohlasů a to je vždy určitý signál. Na mne zapůsobil jako velmi dobře zvládnutý komiks, se kterým se máloco může měřit, ale snad mě ani na chvíli nenapadlo dát plný počet. Není důvod. S těmi nejlepšími filmy ho měřit je výsměch. Dle mého názoru se jedná o hype způsobené smrtí Heatha Ledgera. Ovšem jeho herecký projev je geniální. ()

Subjektiv 

všechny recenze uživatele

To, že je Temný rytíř dobrý film, ještě neznamená, že je prostý vad. Nolanova snaha vytáhnout Batmana ze světa komixových zákonů do světa našeho, se mi vcelku líbí. Jenže tahle změna prostředí vyžaduje víc, než změnu toho, jak vypadá Gotham City, víc než změnu zevnějšku postav - postavy je třeba pro uvěření, že tohle se odehrává teď a tady, oprostit od komixového vnitřku. A to se povedlo jenom napůl a charaktery uvízly v jakémsi mrtvém prostoru "mezi", ve kterém nemohou (plně) bavit svou komixovou stylizací, ani (plně) nedokážou diváka pohltit svou autentičnosti. Občas se snižují k patetickým proslovům, jedna prodělá neuvěřitelnou proměnu, nemají žádné pozadí (s výjimkou postav, které byly v Batman Begins), krom napětí nedokážou zprostředkovat diváku skoro žádnou emoci. Vychvalovaný Joker je zábavný a výborně zahraný, ale vnitřně rozporný. Tvrdí, že neplánuje a přitom právě jeho plány jsou ty nejkomplikovanější. Označuje se za chaos, přitom jen tvoří jiný řád. Jeho kouzlo není v tom, co dělá, což jsou obyčejné padoušské záležitosti, ani proč to dělá, což pořádně nevíme, ale jak se u toho tváří a co při tom říká. To je ovšem na propracovanou postavu málo - a právě takovým by hlavní záporák měl být. Když ke všem výtkám připočtu hluchý prostředek filmu a vlastně skoro všechny neakční scény, ve kterých se neobjeví Joker, slabší **** jsou na světě. ()

Reklama

Gimli 

všechny recenze uživatele

Temný rytíř se zřejmě napoprvé nedá pobrat. Od začatku do konce neustále graduje a staví na již řečeném či udělaném. Ovšem děje se tam toho tak moc, že bez absolutního soustředění se to prostě nedá stíhat. Všechny Nolanovy filmy mají podle mě ohromnou dynamiku, ale zde je to dohnáno mnohem dál. A to v dobrém slova smyslu, protože jedno zhédnutí prostě nestačí. A podobně jako u Mementa začínají některé souvislosti vyplouvat na povrch až po X-tém zhlédnutí. Podruhé jsem si Temného rytíře podstatně víc užil, došlo mi, že téměř v každém záběru je ukryta nějaká informace, která později hraje alespoň maličkou roli v něčem větším. A stejně mi toho opět mnoho uniklo. Krásné na tom je, že Nolan předpokládá, že divák dává pozor, a trapně a zbytečně nevysvětluje to, co již bylo řečeno. Temný rytíř není o akci nebo dialozích. Je o atmosféře, která vzniká kombinací brilantních dialogů, hereckých výkonů, skvělé akce a parádně padnoucí hudby. To vše je režijně bezchybně ukočírováno. Pokud se vám po zhlédnutí bude zdát, že něco nesedí, že je něco zůstalo nedořešeno apod., prostě koukněte znovu. A většinou zjistíte, že to tam celou dobu bylo, jen jste si toho nevšimli. A tohle na Nolanových filmech miluju. Nutí vás dívat se na ně znovu a znovu a stále se dá něco nového odkrývat! Jasných a bezdebatních 100%, i když na poprvé těch 100% bylo trochu rozpačitých, protože mě to tak převálcovalo, že jsem nevěděl, kde mi hlava stojí. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Když Vám v kině uteče téměř tří hodinový film tak rychle, že nestačíte říct ani STOP, asi je něco špatně, samozřejmě v tom nejlepším slově smyslu. Christopher Nolan dokázal ve světě filmů zázraky. Fakt je, že mu pomohlo mnoho aspektů, které i tak dobré nebyly, ale jméno filmu udělaly viz. smrt Heathe Ledgera. Kdo by od něj čekal, že Jokera udělá právě tak reálného, poplatného dnešní době, kdo by to kdy čekal, že právě on udělá zrůdu filmového plátna tak zevrubně a dokonale. Škoda, že ještě před premiérou tohoto filmu umřel, tím pádem z této postavy udělal asi největšího nepřítele superhrdinů, kteří kdy měli čest se utkat na filmovém plátně. Temný rytíř je film plný opravdu duchaplných dialogů, které dokázaly nečekaně vyrašit a detonovat divákovu mysl, hlavně tu moji. Ale že je to také film, který se před akcí nezastaví, ve kterém se stále něco děje i když se nic neděje, to už je hlavně umění právě Christophera Nolana. Každá scéna je dokonalá, každá do sebe zvláštně zapadá. Každý herec ve své roli předvádí to nejlepší. I ten obyčejný komparz ví, že je to čest být v takovém filmu a snaží se pro to udělat to nejlepší. Temný rytíř po premiéře na imdb skončil na prvním místě, v době kdy píšu tento komentář je na místě třetím. Fakt, že je to VELKÝ film je zřejmý a netřeba o tom dál rozepisovat. Temnému rytířovi se povedlo všecko a na jedničku, podpořen tím, že velké jméno z eskapády herců zemřelo, a tak ačkoliv nechtěně dostalo ještě větší reklamu než si vůbec kdo kdy mohl dovolit. Fakt že je to velký film to ještě umocnilo o nějakou tu úroveň víš, i když to vůbec nechtěl. Už teď je pro mě právě Temný rytíř legendou, tím nejlepším filmem o superhrdinovy, který jsem kdy viděl, a který se asi nikdy nezmění, ať se bude snažit kdokoliv. Dříve jsem v jeho filmech Batmana příliš v lásce neměl, ale sledovat reálnějšího, smysluplnějšího a života prostého Batmana je přece jen o něco lepší než koukat na neonovou bezduchou zábavu, která s realitou má opravdu pramálo společného. S upřímností můžu říct, že Temný rytíř je to nejlepší, co jsem kdy viděl. Nádherná hudba, fantastická atmosféra, skvělé výkony, fungující příběh, napínavá akce, co víc si můžu přát. Kdejaké názory, že akce je občas nepřehledná, že tomu někdo dá čtyři hvězdičky, to mi hlava prostě nebere. Tenhle film si to nezaslouží, těch pět je taky málo. A netvrdím to jenom proto, že Heath zemřel. To rozhodně ne. Ten film se prostě povedl. Kdo neuvidí, neuvěří. Jen jsem opravdu zvědavý jak to udělají s třetím závěrečným dílem... ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Ty mě nezabiješ z nějakého pokřiveného smyslu pro spravedlnost a já tě nezabiju, protože na to je s tebou moc velká zábava." Nolan si svého Temného rytíře vymazlil do podoby, která uspokojí i přísně kritické oko. Já jsem netopýrovy eskapády nikdy moc neprožíval, ale tenhle příběh je příjemně promyšlený, skvěle zahraný a disponuje i dostatečným množstvím efektům, které musí uspokojit i diváka odmítajícího přemítat nad netriviálním dějem. Sice nevlastním řidičský průkaz na skupinu A, ale další projížďku na Batmanově nabušené motorce rozhodně nehodlám odmítnout. ()

Galerie (481)

Zajímavosti (264)

  • Hans Zimmer vymyslel pre postavu Jokera v soundtracku zámerne disharmonickú hudbu i motív v skladbe "Why so Serious". (Biopler)

Související novinky

Batman se blíží k půlmiliardě

Batman se blíží k půlmiliardě

14.03.2022

Druhý týden v kinech a chválený komiksový snímek The Batman už se pomalu ale jistě blíží k půlmiliardě dolarů z celého světa. Film o druhém víkendu zaznamenal jen 42% propady, díky čemuž si v… (více)

Nový Batman bude rekordně dlouhý

Nový Batman bude rekordně dlouhý

21.01.2022

Těšíte se na chystaný snímek The Batman od režiséra Matta Reevese (Válka o planetu opic)? Pak vás možná potěší zpráva, že si pro vás tvůrce vydupal u studia zatraceně tučný kus stopáže. Snímek totiž… (více)

Willem Dafoe jako Joker?

Willem Dafoe jako Joker?

19.01.2022

Herec Willem Dafoe (Spider-Man: Bez domova, Maják, Vražda v Orient expresu) dlouhé roky poslouchá ze všech stran, že by byl perfektní volbou na postavu Jokera. Batmanův arcizáporák a jedna z… (více)

Tvůrce Westworlu natočí pilot Falloutu

Tvůrce Westworlu natočí pilot Falloutu

09.01.2022

Jonathan Nolan, bratr slavnějšího Christophera Nolana a zároveň zkušený televizní veterán, jenž má na kontě věci typu Lovci zločinců nebo v titulku zmiňovaný Westworld a rovněž pomáhal psát scénáře k… (více)

Reklama

Reklama