Reklama

Reklama

Temný rytíř

  • USA The Dark Knight (více)
Trailer 3
USA / Velká Británie, 2008, 152 min (Alternativní 146 min)

Předloha:

Bob Kane (komiks), Bill Finger (komiks)

Kamera:

Wally Pfister

Hrají:

Christian Bale, Heath Ledger, Aaron Eckhart, Michael Caine, Maggie Gyllenhaal, Gary Oldman, Morgan Freeman, Cillian Murphy, Eric Roberts, Ritchie Coster (více)
(další profese)

Další Batmanovo dobrodružství začíná. Jeho protivníkem je tentokrát záhadný psychopat Joker. Vítanou posilou by se Batmanovi mohl stát nový státní zástupce Harvey Dent, idealistický právník odhodlaný bojovat zejména proti mafiím ovládajícím podsvětí města. Dent chodí shodou okolností s Rachel, kterou Batman, alias milionář Bruce Wayne, také miluje. Čínský obchodník Lau, se kterým Wayne odmítne obchodovat, navrhne gothamským mafiánským skupinám pro jejich peníze bezpečný úkryt v Hongkongu, kam nesahá Dentova pravomoc. Do jednání nečekaně zasáhne Joker, který chce polovinu mafiánských peněz za likvidaci Batmana. Ti to odmítnou. Batman vzápětí Laua unese a dostane z něj jména mafiánů. Dent rozjede velkou akci, podaří se mu však dostat za mříže jen méně významné gangstery. Vzápětí Joker vyhlásí, že každý den zabije jednoho člověka, a bude to dělat tak dlouho, než Batman veřejně přizná svou identitu a nechá se zatknout... (TV Nova)

(více)

Recenze (3 886)

Etherium 

všechny recenze uživatele

Ledger r.i.p. a aspoň odišiel ako namakané eso v Nolanovom rukáve. Vznikol kult, akčný jak hovado, a hlavne ten záporák tam robí svoje, a keď hrá výborne, tak aj film stojí zato. ()

SvobiQ 

všechny recenze uživatele

Joker, jede z nejlepších hereckých výkonů jaký sem v životě viděl....stoprocentní vžití se do postavy, dokonalá maska a ten smích...bože jak já to miluju dal bych filmu 85% ale za jokera nemůžu než nedat 110% ()

Hyena007 

všechny recenze uživatele

Ještě lepší než první díl. Nepřestává mě udivovat, jak reálně na mě tento snímek působil. Ale to co mi vyrazilo dech byl naprosto fantastický výkon Heatha Ledgera. Stále nemůžu uvěřit tomu, jak dokonale silzkého a odporného parchanta dokázal zahrát. ()

rigby 

všechny recenze uživatele

Asi se budu opakovat s tím, co jsem napsal u prvního Batmana. Ano, Batmana jsem nikdy nemusel, filmy o něm mě nebavily. Navzdory tomu jsem se odhodlal podívat se na poslední slavnou sérii. Po prvním velmi průměrném dílu je tohle patrné zlepšení. Akční scény jsou bezchybně natočeny, ale pokud se právě nic neděje, tak je to nuda. Prázdné dialogy a jako bonus neuvěřitelně rozplizlý konec. Stejně jako první díl: řemeslně je to zvládnuté na výbornou, ale výsledek působí bohužel až moc chladně a vykalkulovaně, chybí tam duše. ()

Vozataj 

všechny recenze uživatele

Nedivím se, že z toho Heathovi hráblo, hrál bravurně a roli se oddal. Výprava a celková koncepce mě fakt baví! ()

panWallace 

všechny recenze uživatele

Resustitace již několikrát zfilmované story o netopýřím muži konečně dostává ten správný směr. Ledger jako Joker neskutečně válí, jako komiksový záporák momentálně nemá konkurenci. Bale jako Batman, netřeba mluvit, první uvěřitelný představitel, které své předchůdce předskakuje o míly. Vrcholný kousek Nolana. ()

Coald 

všechny recenze uživatele

Absolutně nejlepší Batman, co kdy byl natočen! Všechno na 5 hvězdiček (režie, zvuk, střih, kamera atd), ale Joker nebo-li Heath Ledger tomu dodává ještě o hvězdičku víc. Této postavě nemůže vytknout vůbec nic, šílenství v celém filmu, kdy vám buší srdce, pusu máte otevřenou dokořan a očekáváte, co se stane. Jeden z mých nejoblíbenějších film. ()

Muf911 

všechny recenze uživatele

Psycho komiks. Psychologicky komiks, trochu netradiční kombinace. Na jednu stranu nereálné a nadpřirozené situace a na druhou stranu sonda do nitra společnosti. No, pět hvězdiček bych tomu nedal, i ty čtyři jsou trochu moc, ale budiž. Pěkně udělaný Harvey terminátor (akorát jak by mohl s tou ohořelou držkou tak dobře mluvit a pít). ()

kura68 

všechny recenze uživatele

Joker, jak jsme snad ani nečekali, dokázal nemožné, nejšílenější ztvárnění, bezkonkurenčního záporáka, co jsem viděl. Místy vezme dech, husí kůže, mráz po zádech. Jeho dialogy a monology jsou nezapomenutelné. Heath Ledger se zde "podepsal" vlastní krví a zanechal zde své srdce, nechť je mu země lehká a odpočívá ve filmovém nebi slávy. Ale Temný rytíř není jenom Jokerovi, je to také především o Batmanovi a o jeho boji s organizovaným zločinem v ulicích Gothamu. Film se nikde neloudá, i po jeho délku 152 min. jsem vždy jak na trní a prožívám naprostou euforii, že po skončení si ho chci pustit ještě jednou. Nolan, to je pro mě prostě pán režisér, který umí ze všeho vyždímat maximum, přirovnal bych ho k Ježíši, který dokázal božskou silou proměnit vodu proměnit ve víno. Christian Bale byl také výborný. Nikdo, tedy pokud se toho dočkáme, nedokáže zahrát batmana, tak jako Bale. Temný rytíř pro mě vždy bude naprosto vyjimečný film. ()

Cazzysvjet 

všechny recenze uživatele

Největší slabinou nového batmana je paradoxně batman sám. Já toho Balea tak nesnášim! Ten udělal jen jeden dobrej film a to dokonalý trik, pak to s ním šlo z kopce. Naštěstí to tu jako ostatně všechny batmany zachraňuje záporák, výborně Heath Ledger. Takže sakumprásk obsazení vyjma batmana výborné , scénář , akce kamera supr. 80% ()

santosz 

všechny recenze uživatele

Přitom to mohlo být krásné nedělní odpoledne, bohužel zvolil jsem si k němu mizerného filmového společníka. Pokud si libujete v průzkumech různých bizarností (jako např. obecný filmový nevkus) a chcete tak vidět horkého favorita na vítězství v kategorii nejpřeceňovanější film všech dob, věnujte tomuto snímku prosím zvýšenou pozornost. Nekritičnost filmových diváků je až zarážející! ()

Crust 

všechny recenze uživatele

Není co dodat. Pokud bych natáčel film o Batmanovi a měl bych k dispozici pohádkově velkorysý rozpočet, vypadal by přesně jako Nolanovo zpracování. Platí pro celou trilogii. Oskar pro Ledgera za Jokera byla naprostá samozřejmost. ()

toushirop 

všechny recenze uživatele

Rýchle a plynulé tempo filmu ktoré udrží divákov napätých až do konca. Perfektne zahraný Joker v perfektnej réžii Nolana a hudbe Zimmera. Snáď najlepší Batman všetkých čias. ()

TheJirkaW 

všechny recenze uživatele

Dokonalým hereckým výkonem, který předvedl Heath Ledger předčil film Batman začíná tak až to bolí. A všichni musíte uznat, že to se moc často nestává, aby dvojka předčila jedničku :D ()

Pavlosos 

všechny recenze uživatele

Nejlepší Batman, dále také jeden z nejlepších filmů, co byly kdy natočeny a nejlepší Nolanovka. Nejvíce mě dostalo Jokerovo povídání o původu jizev a především jeho šílená a přitom tak silná povaha, které jej povyšuje nad všechny záporáky filmů všech dob. A ta reálnost všeho, která je tu daleko více markantní než v prvním díle, vás do děje vtáhne tak, že jste jako jeden z nich. Další důležitý aspekt, díky kterému je film tak dobrý, jaký je, je hudba,opět stvořená od dvojice Zimmer/Howard. Jednoduchost, rychlejší tempo a také pomalu gradující vícetónová hudba, jako např. z filmu Znamení od Howarda, jak je u něho zvykem, se tu krásně snoubí s velkolepostí hudby Zimmera. Do toho všeho ještě tahouni Christian Bale a Heath Ledger v jejich životních rolích. Na komiksovou adaptaci a film obecně fakt síla. Film za 15*, ale zde za přeplněných 5*. ()

Simba72 

všechny recenze uživatele

Podľa mňa najlepší batmanovský film všetkých čias. Ani predchádzajúci, ani nasledujúci diel sa mu nevyrovnali, síce ani tie neboli vôbec zlé. Od začiatku až po koniec napínavé, akčné, s veľkou kopou efektov, asi najlepšie herecké výkony aké som videla hlavne Heath Ledger, ktorý Jokera zahral neuveriteľne. Tento film je podľa mňa dokonalosť sama o sebe a nad hodnotením niet čo váhať. 100% ()

blezg 

všechny recenze uživatele

Musel jsem si to znovu skouknout, protože se mi podle některých komentářů zdálo, že jsem si asi spletl filmy. Zjistil jsem, že tři hvězdy, co jsem dal, jsou na hranici snesitelnosti. Poslední půlhodina se mi docela zdálo vynikala, až jsem si říkal, že ty tři nechám. Ale víte co, nenechám. A pryč s tím šrotem. ()

FlegyCZ 

všechny recenze uživatele

Tenhle film by se měl přejmenovat, měli ho nazvat Joker. Protože Batman je sice super, ale vedle mistra Ledgera je tu jaksi ve vedlejší roli. Joker je prostě čisté a opravdové zlo. Na druhou stranu to neznamená, že by zbytek filmu nebyl zrovna tak skvělý. Grafika, kostýmy, akce, spád, napínavý scénář... Zkrátka všechno na 100%. A ve chvíli, kdy se toho na krátký okamžik moc neděje, doráží to Albert svým suchým, ale naprosto brilantním humorem. Jedinou chybkou je snad role Rachel, Katie tahle role sedla mnohem víc. ()

CAR0DEJ 

všechny recenze uživatele

The Dark Knigth patrí medzi klenoty svetovej kinematografie a v komiksovom žánri určite na prvé, či druhé miesto v celej hitórii. Vačšinou film hodnotím okrem iného aj podľa toho, ako z filmového hladiska bol zvladnutý plynulý priebeh filmu, resp. či tam boli momenty, ktoré ma vyrušovali a ako veľmi ma vyrušovali, jednoducho či mi to vadilo v užívaní si filmu. Tento film nie je neobyčajný tým, že by tam neboli momenty, ktoré ma vyrušovali, alebo že by ich bolo málo, presne naopak. Tento film ma vyrušil až až. Keď mi ho kamarátka odporúčala a vyzdvihovala rolu "nejakého Žolíka", tak som nad tým ohrnul nos, že šak to bude zas určite nejaké detinské. Avšak keď som si to pozrel, hlavne teda prvý krát, tak som bol "vyrušený" veľmi. Nemal som pocit, že film bežal ako hodinky, že dej prebiehal plynule, to nie. Práve naopak, mal som pocit, že dej bol kúskovaný, resp. rozsekaný hlavne podľa dynamiky scén. Bol som totiž zvyknutý...Bol som totiž zvyknutý na "nejaký" priebeh filmu a hladkosť dejovej línie z iných, resp. z ostatných filmov. Až potom som si uvedomil (na druhé, tretie pozretie, a tak ďalej...), že tento film sa vymyká bežným meradlám a nastavuje nové, svoje vlastné. Tento film naozaj nastavil vlastné poňatie výstavby dejovej línie a celý film sa ho nepustil a stále pridával a pridával, dokonca zhusťoval dej a postavy. Postava Harveyho Denta mohla vystačiť na jeden samostaný film podobnej dĺžky, ale pribeh filmu by nebol bez tejto postavy úplný, alebo by mu niečo chýbalo. Ale to čo naštartoval Batman Begins v roli s Christianom Balom, tak The Dark Knight triumfuje v roli s Heathom Ledgerom alias Jokerom. Joke-y alias scény s Jokerom sú neskutočné vo svojej zvláštnej prostote a svet ktorý vytvoril Nolen nie postavený na videní jednej postavy ako tomu bolo v mnohých predchádzajúcich filmoch, kľudne aj úspešných. Tento svet stvorený Pre Batmana napadol a infiltroval famózny Joker a začal ho premieňať, aj so svojimi "loutkami", kde naozaj Harvey mohol zažiariť oveľa viac, ale jednoducho toto nebol jeho príbeh. On bol len tá "loutka" ovládaná, nie, len "postrčená" Jokerom, aby vyvolala Chaos. Vôbec celá Teória Chaosu je tam opísaná a aj ilustrovaná do detailou hodných filozofov. Avšak Joker nie je filozof, on je len postava v tejto hre, neriadi sa motívmi, on ich jednoducho koná, bez analýzy, bez "spomalenia", bez pre ľudí nutnej sebareflexie. A preto je "správny" psychopat na svojom mieste :) "Do I really look like a guy with a plan ? You know what I am ? I´m a dog chaising cars. I don´t know what to do, if I caught it. You know, I just do things (nevedomá reklama na nike ? :) ). The mobs have plans, the cops have plans, Gordon has plans. You know, they´re skimmers. Skimmer´s trying to control their little worlds. I´m not a skimmer. I try to show the skimmers how pathetic their attempts to control things really are. So, when I say...Come here...When I say, that you and your girlfriend was nothing personal, you know that I´m telling the truth. The skimmers, they´he put you, where you are. You were a skimmer, you had plans and a...look where that brought you. I just did, what I do best. I took your little plan and turned it on itself. Look what I did to this city with a few drums of gas and a couple of bullets. Hmmm ? You know...You know what I noticed ? Nobody panics, if things are going "according to plan". Even if the plan is horrifying ! If tomorrow I tell the press that like a gang banger will get shot, or a truckload of soldiers will be blown up, nobody panics because it's all "part of the plan". But when I say that one little old mayor will die, well then everyone loses their minds ! Introduce a little anarchy. Upset the established order and everything becomes chaos. I'm an agent of chaos. Oh, and you know the thing about chaos? It's fair!" "You live." "Mm-hmm." "You die." "Mm-hmm. Now we´re talking." Takisto kúzlo s ceruzkou, či ostatné vtipy. Neskutočné. A tá hudba. Tá HUDBA ! Terrifying. Joker v podaní Heatha Ledgera a myšlienka The Dark Knight-a v podaní Nolena, povedaná komisárom Gordonom je neskutočná, originálna, bezprecedentne brutálne podaná a je krásnym vyvrcholením filmu: "He's the hero Gotham deserves, but not the one it needs right now. So we'll hunt him, because he can take it, because he's not our hero. He's a silent guardian, a watchful protector. A DARK KNIGHT." () (méně) (více)

Související novinky

Batman se blíží k půlmiliardě

Batman se blíží k půlmiliardě

14.03.2022

Druhý týden v kinech a chválený komiksový snímek The Batman už se pomalu ale jistě blíží k půlmiliardě dolarů z celého světa. Film o druhém víkendu zaznamenal jen 42% propady, díky čemuž si v… (více)

Nový Batman bude rekordně dlouhý

Nový Batman bude rekordně dlouhý

21.01.2022

Těšíte se na chystaný snímek The Batman od režiséra Matta Reevese (Válka o planetu opic)? Pak vás možná potěší zpráva, že si pro vás tvůrce vydupal u studia zatraceně tučný kus stopáže. Snímek totiž… (více)

Willem Dafoe jako Joker?

Willem Dafoe jako Joker?

19.01.2022

Herec Willem Dafoe (Spider-Man: Bez domova, Maják, Vražda v Orient expresu) dlouhé roky poslouchá ze všech stran, že by byl perfektní volbou na postavu Jokera. Batmanův arcizáporák a jedna z… (více)

Tvůrce Westworlu natočí pilot Falloutu

Tvůrce Westworlu natočí pilot Falloutu

09.01.2022

Jonathan Nolan, bratr slavnějšího Christophera Nolana a zároveň zkušený televizní veterán, jenž má na kontě věci typu Lovci zločinců nebo v titulku zmiňovaný Westworld a rovněž pomáhal psát scénáře k… (více)

Reklama

Reklama