Reklama

Reklama

Temný rytíř

  • USA The Dark Knight (více)
Trailer 6
USA / Velká Británie, 2008, 152 min (Alternativní 146 min)

Předloha:

Bob Kane (komiks), Bill Finger (komiks)

Kamera:

Wally Pfister

Hrají:

Christian Bale, Heath Ledger, Aaron Eckhart, Michael Caine, Maggie Gyllenhaal, Gary Oldman, Morgan Freeman, Cillian Murphy, Eric Roberts, Ritchie Coster (více)
(další profese)

Další Batmanovo dobrodružství začíná. Jeho protivníkem je tentokrát záhadný psychopat Joker. Vítanou posilou by se Batmanovi mohl stát nový státní zástupce Harvey Dent, idealistický právník odhodlaný bojovat zejména proti mafiím ovládajícím podsvětí města. Dent chodí shodou okolností s Rachel, kterou Batman, alias milionář Bruce Wayne, také miluje. Čínský obchodník Lau, se kterým Wayne odmítne obchodovat, navrhne gothamským mafiánským skupinám pro jejich peníze bezpečný úkryt v Hongkongu, kam nesahá Dentova pravomoc. Do jednání nečekaně zasáhne Joker, který chce polovinu mafiánských peněz za likvidaci Batmana. Ti to odmítnou. Batman vzápětí Laua unese a dostane z něj jména mafiánů. Dent rozjede velkou akci, podaří se mu však dostat za mříže jen méně významné gangstery. Vzápětí Joker vyhlásí, že každý den zabije jednoho člověka, a bude to dělat tak dlouho, než Batman veřejně přizná svou identitu a nechá se zatknout... (TV Nova)

(více)

Recenze (3 887)

ghost1989 

všechny recenze uživatele

Jeden z najobľúbenejších filmov s perfektným Ledgerom ako aj ostatnými hercami a pre mňa osobne najlepší výkon podal Aarona Eckharta. Nolan to vzal oproti Batman Begins od podlahy, štúdia vymenil ua reálne exterieri, a to filmu naozaj pomohlo dalo mu to väčší rozmer. A ak sa tak zamýšlam je to tuším jediný Nolan ktorý sa drží jednej časovej línie (Insomnia tie hry s časom aspoň v malej miere mala). Proste Nolan to agent chaosu zvládol na jednotku, jednoducho treba to vydieť! Verdikt: 5/5 ()

charlie789 

všechny recenze uživatele

Batmana ani cele DC nemám moc vláske . No Temný rytie naozaj stál zato pozretie , vyborný Christian Bale ktorý v roli Batmana nemá konkurenciu . Jokera spracovali vynikajúco šialený a charizmaticky záporak ktorý da batmanovi poriadne zabratť. 95% ()

sykac 

všechny recenze uživatele

Nejlepsi Batman co sem videl v kine. Pribeh ,atmosfera, postavy, vsichni skveli ani jednu vytku nemam, v kine sem chrochtal blahem a co se tyka jokera heath ledger ho zahral takovym zbusobem ze sem mel poradnou husinu;-) ()

chnapo1 

všechny recenze uživatele

Film je dobrý pre fanúšikov hereckých výkonov, psychológie alebo symboliky, ale inak ma vôbec neupútal. Celá tá vec so symbolmi a všetkým okolo toho je tam prehnaná a ide na úkor príbehu. Autori sa proste viac zamerali na dilemy než na samotný pôžitok z filmu. Oproti jednotke je to krok vzad, dávam 60% s prižmúrenými očami. ()

Socirel 

všechny recenze uživatele

Christopher Nolan dokázal překovat svou vysoko nastavenou laťku, film je ještě lepší než Batmanův začátek, skvělý vizuál, skvělou atmosféru ještě znásobí Hans Zimmer se svými tóny. Skvělý Batman, kterého zastíní lepší šílený padouch Joker. ()

SatchS 

všechny recenze uživatele

Myslím, že Nolanova Batmanská trilógia si zaslúži serióznu kritiku, pretože zástup jeho fanúšikov začína byť neznesiteľný. Uvedomujem si, že pitchovaním na obľúbené filmy nie som veľmi originálny, ale na originalitu sú tu predsa iní. Nolan totiž nenatočil Batmana. Jeho debilný narcizmus mu nedovolil odosobniť sa od svojich zaužívaných postupov, a tak natočil len ďalšie Demento. Jediný rozdiel medzi Počiatkom a TDK je, že DiCaprio nemá v Inception plášť Batmana. Je to, ako keby ste zobrali film typu Posledný samuraj a natiahli samurajovi Jokerovu masku. Chrisovi asi zabudli povedať, že superhrdinovský film nemá byť psychologická dráma plná filozofických hovien. Natočiť seriózny film o dospelom chlapovi, čo nosí masku netopiera, nie je úplne možné, a nakoniec to vypálilo tak ako to vypálilo. Týmto sa dostávame k jednotlivým veciam, ktoré sú na tejto trilógii napiču. Batmobil nemá byť tank skrížený so žeriavom. Batmobil má byť drsný, vylepšený, čierny cadillac, ktorý si malí fagani kupujú v hračkárstve. Nikto nechce mať doma model čierneho Fiatu Multipla. Ďalšou vecou je prostredie, ktoré Nolan zmenil z temného, gotického a komixového Gothamu na Miami. Skvélý ťah. Okrem toho dal Batmanovi hlas, ako keby Bejlovi vyberali deň pred natáčaním mandle. To by bolo ale všetko jedno, keby Chris nedojebal aj tú najdôležitejšiu superhrdinovskú vec. Oblek. Vec, čo dal Batmanovi na hlavu, sa nedá charakterizovať inak, ako Batman s Downovým syndrómom. Celý oblek a vybavenie sú vlastne zlé. Ledžér zlý nebol, ale Nicholson bol lepší. Môj trápny a nenávistný príspevok sa týmto končí. Dúfam, že som na nič nezabudol. Edita: Zabudol som na hudbu. Zimmer to dojebal. Každý, kto nemá uši v análnom otvore vie, že Zimmer prestal komponovať hudbu. V posledných rokoch už len recykluje svoje staré veci a kopíruje sám seba. Do DaVinciho kódu sa tento soundtrack hodil. Dať ale to isté aj do Batmana, to je nový druh kokotizmu - Zimmerizmus. Obsadzovanie Hansa do superhrdinovských filmov je to najhoršie, čo sa mohlo filmovej hudbe stať. Danny Elfman sa v obre hrobacia. ()

Helmbrecht 

všechny recenze uživatele

To jsme se museli načekat než ten nejlepší ze všech hrdinů dostal řádnou filmovou sérii. Do té doby lezl netopýří muž z jedné sračky do druhé, občas sebou vzal i svého přitepleného pomocníka, aby z daného díla udělali ještě nesnesitelnější hovadinu. S tímhle filmem ale éra ubohých blbovinek končí a můžeme si užít 152 minut naprosté dokonalosti. Bravo, pane Nolane. ()

kratajirka 

všechny recenze uživatele

Jeden z posledních filmů s Ledgerem nemůžu hodnotit jinak než Stoprocentně. Joker byl je a bude prostě jenom jeden. R.I.P. ()

doMchek 

všechny recenze uživatele

Azda klasická ukážka amerického divadla filmu, kde masky, efekty a kulisy sú začiatkom i koncom a mechanicky vtlačené kličé nejakých "právd" pomedzi to chutí rovnako umelo ako celý obal. V tomto smere krásne homogénny odpad, len metafyzický odkaz na jednotku: prázdnota hmoty/prehrávania másk. ()

Lubess.Knopp 

všechny recenze uživatele

Když spojíte Christophera Nolana a Hanse Zimmera a nejlepšího herce pro tuto roli Christiana Bale a samozřejmě Heatha Ledgera(Joker) . Povede se vám udělat nejlepší film ne světě ...Není k tomu co dodat ..vynikající herecké výkony ,efekty,kostýmy absolutně luxusní .... Jediné co tenhle film může překonat je Batman vs. Superman příští rok jinak to bude dlouho patřit do Síně Slávy .... 100% ()

ragnar1 

všechny recenze uživatele

"Ted tě potřebujou, ale pak tě vyšoupnou". Velmi dobře sestavený příběh s celou řadou strhujících zvratů. A na konci pro někoho velmi překvapivé rozuzlení. Ve filmu je celá řada skvělých hereckých výkonů, v čele s Heathem Ledgerem, který nejen dle mého zahrál svoji životní roli. Dechberoucí atmosféra strachu a hrůzy je mistrně provedená. JOKER zkrátka VYHRÁL. ()

macot 

všechny recenze uživatele

A zase............všemi opěvovaný film, který pro mě nemá kouzlo, nic ve mně nezanechal a nijak zpúsobem se mě nedotknul. Ty dvě hvězdy jsou jenom a jenom pro PANA Heatha Ledgera. ()

Homer1912 

všechny recenze uživatele

Tenhle film mohl být dobrý. Ne skvělý, ale alespoň nadprůměrný. To by se ovšem všichni (zejména policisté) nesměli chovat, jako by byli úplně blbí. Přibližně hodinu se to ještě dalo vydržet, potom bohužel jejich stupidita překročila únosnou mez a pořád se to stupňovalo. Obdivuji lidi, kteří to dokázali ignorovat a film ohodnotili 5 *. A je skvělé, že je tu tolik lidí, kteří si zaslouží obdiv! ()

Nag0 

všechny recenze uživatele

Hra na dobro, zlo a chaos. Silnými charaktermi disponujúci kolos, v ktorom je konanie postáv striktne zaradené akoby v šablóne, no vyobrazenie a dopad je vyšperkovaný a zdrcujúci. Skutočne množstvo charakterov čo majú čo povedať, čo majú čím prispieť do vývinu deja, pričom samotný joker je kapitola sama o sebe. Priamočiary spád deja v úžasnom prevedení, ktoré síce zabíja toho komixového ducha, ale nikto to tomu nemôže a určite ani nechce vyčítať. ()

Konev 

všechny recenze uživatele

Nemám rád, když ze mě dělá někdo skoro 3 hodiny blbce. Tak amatérské jednání v ději filmu jsem fakt neviděl. Když chci akci, tak si pustím akční film, který se aspoň trochu blíží realitě, ale tohle? To je dětský námět pro dospělé. Asi je to tím, že jsem nikdy nečetl komiksy. ()

CocoNUT 

všechny recenze uživatele

Tahoun filmografie a žánr, který každoročně má alespoň jeden blockbuster. No a tento je z nich jeden z nejlepších. Z DC dokonce nejlepší. A celkově by se přel s Avengers. Co samotný film, No je to pecka. Obsazení nemělo ani jedno šlápnutí vedle. Ano v dnešní době se objevuje nový Bruce Wayne čili Ben Affleck, který by mohl žezlo po Christianu Baleovi převzít. Ale zpátky k Baleovi. On sám skvěle hraje vážného a hrdinného superhrdinu co chrání Gotham city. Ale zvládá i Bruce jako playboye co si užívá společenství krásných dam a rozhazuje peníze. Naproti němu stojí Batmanův úhlavní nepřítel Joker. Toho ztvárnil zesnulý Heath Ledger. Jehož přípravy na roli byly tvrdé, ale přinesly ovoce. Seděl v místnosti a hleděl do blba. Nebo hodiny a hodiny zkoušel Jokerův smích. Dokázal dovést jeho šílenství do nového levelu. Alfred jako Michael Caine je prostě dokonalý. Comisař Gordon je pravý polda. Příběh samotný je opět o tom jak se Batman snaží zjisti Jokerův velký plán. Ten odhalí ale přesto nezachrání jeho milovanou což je v těchto filmech nezvyklé, ale velice dobře vložené a ještě to podtrhuje temnou atmosféru. Efekty se zaměřují na Batmanovi Bat-udělátka a exploze. Je to vcelku povedený a ze všech nejlepší zpracování Batmana. ()

SeeSaw 

všechny recenze uživatele

Christopher Nolan by nikdy nenatočil špatný film, nikdy by nešel za Hansem Zimmerem aniž by měl jasnou představu o tom co chce do filmu dostat, nikdy by nenatočil film bez Michaela Caina a nikdy by nenatočil KOMIKS. Totiž , vlastně... ne, on nenatočil komiks. Natočil jistý film o jistém "hrdinovi" s jistou předlohou. A v tomto jistém filmu vyjádřil šílenství, zvrácenost a především chaos, všemi dostupnými prostředky. Jeden z již bohužel nedostupných prostředků stojí za zmínku, bez něj by totiž film zůstal sotva poloviční. To co před kamerou předvedl Heath Ledger se nedá ani srovnat s žádným jiným Jokerem, nebo alespoň by to nemělo žádný smysl. Heath redefinoval tuto komiksovou postavu a předhodil ji do naprosto jiného světa, tedy do zkorumpovaného Gothamu, kde jediným společenským řádem může být chaos. Předvedl nejlepší vyslýchací scénu filmové historie, při které jsem mu uvěřil každý jeho magorský smích až do posledního stahu bránice. Tohohle nihilistického Jokera by se bál i starej Nicholson. Na druhé straně opět a možná ještě lepší Christian Bale, a někde mezi těmahle dvěma, neuvěřitelně digitálně zpracovaný Harvey Dent v podání Aarona Eckharta. Caine, Oldman, Freeman, Murphy a sladká Maggie Gyllenhaal. Film roku, u mě č. 1 mezi všema (ne)komiksovkama ! //PS : Když dojde na akci, neexistuje suverénnější režisér než Nolan. Jeho využití "Practical effects" je prostě bezkonkurenční a činí tak The Dark Knight jedním z nejlepších akčních filmů historie, neboť tento žánr ač si to málokdo uvědomuje je právě o schopnostech režiséra využít skutečné kulisy a efekty a zakomponovat je do výsledného produktu.// ()

Související novinky

Batman se blíží k půlmiliardě

Batman se blíží k půlmiliardě

14.03.2022

Druhý týden v kinech a chválený komiksový snímek The Batman už se pomalu ale jistě blíží k půlmiliardě dolarů z celého světa. Film o druhém víkendu zaznamenal jen 42% propady, díky čemuž si v… (více)

Nový Batman bude rekordně dlouhý

Nový Batman bude rekordně dlouhý

21.01.2022

Těšíte se na chystaný snímek The Batman od režiséra Matta Reevese (Válka o planetu opic)? Pak vás možná potěší zpráva, že si pro vás tvůrce vydupal u studia zatraceně tučný kus stopáže. Snímek totiž… (více)

Willem Dafoe jako Joker?

Willem Dafoe jako Joker?

19.01.2022

Herec Willem Dafoe (Spider-Man: Bez domova, Maják, Vražda v Orient expresu) dlouhé roky poslouchá ze všech stran, že by byl perfektní volbou na postavu Jokera. Batmanův arcizáporák a jedna z… (více)

Tvůrce Westworlu natočí pilot Falloutu

Tvůrce Westworlu natočí pilot Falloutu

09.01.2022

Jonathan Nolan, bratr slavnějšího Christophera Nolana a zároveň zkušený televizní veterán, jenž má na kontě věci typu Lovci zločinců nebo v titulku zmiňovaný Westworld a rovněž pomáhal psát scénáře k… (více)

Reklama

Reklama