Reklama

Reklama

Temný rytíř

  • USA The Dark Knight (více)
Trailer 2
USA / Velká Británie, 2008, 152 min (Alternativní 146 min)

Předloha:

Bob Kane (komiks), Bill Finger (komiks)

Kamera:

Wally Pfister

Hrají:

Christian Bale, Heath Ledger, Aaron Eckhart, Michael Caine, Maggie Gyllenhaal, Gary Oldman, Morgan Freeman, Cillian Murphy, Eric Roberts, Ritchie Coster (více)
(další profese)

Další Batmanovo dobrodružství začíná. Jeho protivníkem je tentokrát záhadný psychopat Joker. Vítanou posilou by se Batmanovi mohl stát nový státní zástupce Harvey Dent, idealistický právník odhodlaný bojovat zejména proti mafiím ovládajícím podsvětí města. Dent chodí shodou okolností s Rachel, kterou Batman, alias milionář Bruce Wayne, také miluje. Čínský obchodník Lau, se kterým Wayne odmítne obchodovat, navrhne gothamským mafiánským skupinám pro jejich peníze bezpečný úkryt v Hongkongu, kam nesahá Dentova pravomoc. Do jednání nečekaně zasáhne Joker, který chce polovinu mafiánských peněz za likvidaci Batmana. Ti to odmítnou. Batman vzápětí Laua unese a dostane z něj jména mafiánů. Dent rozjede velkou akci, podaří se mu však dostat za mříže jen méně významné gangstery. Vzápětí Joker vyhlásí, že každý den zabije jednoho člověka, a bude to dělat tak dlouho, než Batman veřejně přizná svou identitu a nechá se zatknout... (TV Nova)

(více)

Recenze (3 879)

Cathrina 

všechny recenze uživatele

Hans Zimmer... Heath Ledger.... Christopher Nolan... Hans Zimmer... Gary Oldman... Heath Ledger... Hans Zimmer... :D Nejlepší Joker, nejlepší soundtrack. Sakra, z tohohle filmu by se daly udělat filmy tři! Furt jsem si myslela - tak tohle je závěrečná scéna... NE! Tak teda tohle.... NE! Tak to ještě napružíme! Uteklo to strašně rychle a přitom ta délka je docela uctyhodná... Nejlepší ze série a tím pádem pro mně nejlepší Batman vůbec! :) ()

TenKratofil 

všechny recenze uživatele

Jestli že jsem u Batmana začíná napsal, že je příběh hutný a město špinavé. Tak tady musím ještě přitvrdit. Město je prohnilé a atmosféra naprosto skličující. Joker rozsévá po Gotham City zmatek a strach, nejhorší je, že nikdo neví kde udeří zas, protože chaotický zločinec co nemá motiv téměř nejde dopadnout. Joker je ale v duši dítě a nechává policistům a Batmanovi náznaky pro svůj další úder. Navíc město čistí Bílí rytíř Harvey Dent, jež dostal díky policii a Batmanovi do vězení většinu mafie a zdá se, že by se příběh mohl skončit, ALE .... Batman v sobě má boj mezi zabíjením a nezabíjením. Vrchní policista zmizí a Harvey má slabinu v podobě velmi milé spolupracovnice. Děj má super finále. Bale je asi ze všech Batmanů mi nejmilejší. Ledger je tu ve své životní roly a myslím, že kdyby nenatočil nic jiného, ve filmařském nebi své místo bude mít. Two Face aka Harvey Dent je velmi zajímavá postava, škoda, že ke konci neměl víc prostoru aby si troch pohrál se štěstěnou. Hudba je naprosto skvělá a dodává ponuré atmosféře daleko větší hloubku. Asi nejlepší film ze světa DC na velmi velmi dlouhou dobu. ()

SebastianB 

všechny recenze uživatele

Fantastický a výnimočný film čo viac k tomu dodať.Heath Ledger a jeho herecký výkon ako Joker dáva filmu neuveriteľné plus.Príbeh je skvelý herecké výkony tiež a akcia filmu tiež nechýba.Najlepší komiksový film.Nechýba mu nič. ()

Duffman 97 

všechny recenze uživatele

Upřímně mi teď v roce 2023 přijde film poněkud přeceňovaný. Ano herci super, děj super, Ledger udal směr, kterým se postava Jokera dlouho ubírala ale lidi z toho dělají zbytečnou modlu. ()

DiableBlanc 

všechny recenze uživatele

Nejsem fanoušek Batmana ani obecně DC universa, ale tento film mě potěšil, protože zahrnul mé dva jediné oblíbené padouchy, z nichž mi Joker přijde jako opravdu unikátní příklad role, která byla stvořena pro určitého herce, byť za ní zřejmě Ledger zaplatil životem ...Batman tu začíná svou roli někoho, kdo se skrývá zákonu pro zabití Denta ...není to věčné vyprávění toho, jak se Wayne stal Batmanem, jak to bývá, ale je to spíše konec jeho hrdinského života, což beru jako skvělé zakončení filmu ...žádné vítězství, spíš prohra ()

AlexPol 

všechny recenze uživatele

Nolan opět předvedl, co opravdu dokáže, a na co se narodil na brilantní a mistrovská díla, která málokdo překoná. The Dark Knight není výjimka, dokonalá hudba, zápletka na kvalitě komiksu, a nejlepší záporák, který byl kdy stvořen. Ano, mluvíme o Heath Ledger alias Jokerovi, opravdu už nikdy jsem neviděl takto famózního herce ve své roli. Film, který se řadí do mých TOP 5 filmů. ()

mariannda 

všechny recenze uživatele

Pro mě nejlepší akční film,který jsem viděla. Videno v kine v,originálním znění,všechny svaly v těle povolily az při závěrečných titulkach. Proste top,skvělá hudba,výkon Jokera nezapomenutelný,at odpociva v pokoji.. ()

Zoulik1993 

všechny recenze uživatele

Skvělá kombinace Ledger, Zimmer, Bale, Nolan. Výsledkem je epická podívaná u které se člověk baví a zároveň má husí kůži i za nehtama. ()

Rada.Shoa 

všechny recenze uživatele

Tady je vidět že někteří velikáni, co už nechodí po této planetě, jsou stejně navždy zachováni. Nejlepší "Joker" který kdy byl a možná i bude. Perfektní styl a stotožnění se s postavou. Samozřejmě ostatní prvky filmu a obsazení jsou také více než kvalitní. Jen mi přišlo že H. Ledger je ten nejvýraznější, kterého bych tu chtěl vyzvednout klidně až k nebesům. 😉 ()

za.on 

všechny recenze uživatele

Ano, dobrý film to je rozhodně. Ale nebýt Heatha Ledgera tak tento film hodnotím spíše negativně. Nesouhlasím s výroky, že je to nejlepší komiksárna všech dob. Ne, to rozhodně není. Myslím si, že i Burtonova verze je povedenější :). Ale pozitiv má snímek rozhodně více, nežli těch negativ. Skvělé efekty, herecké výkony a spousta skvělých nápadů. Avšak ten scénář je zbytečně překombinovaný. 75% ()

vince_c 

všechny recenze uživatele

Je možné, že po 10 letech nazívat film klasikou může být brzo. Ale Temný rytíř si to zaslouží. V době, kdy film vyšel snímky s temnějším tónem tolik nefrčely a trh ještě nebyl zaplaven tucty zpracování komiksových postav, o kterých člověk pomalu ani nevěděl, že existují. Z Ledgerova Jokera mrazí v zádech a Baleovi role Batmana vyloženě sedí. Hutná až tisnivá atmosféra, skvěle vykreslené postavy. Nolan v největší formě. 10/10 ()

cobr4in 

všechny recenze uživatele

The Dark Knight je filmom, o ktorom vlastne neviem, či ma sklamal alebo nie. Dostal som totiž presne to, čo som očakával - nechutné klišé a absurdný scenár, v ktorom nejaký šašo (doslova) podmínuje mesto tonami výbušnín bez toho, aby si to ktokoľvek všimol. Podobných vtákovín ad absurdum bolo v scenári mraky. Čo ale pre tento snímok platí dvojnásobne je, že čím viac cool sa snaží film a postavy pôsobiť, tým je v skutočnosti viac a viac na smiech (Batmanov drsný hlas bol vážne dojemný). The Dark Knight dokáže vytvoriť vcelku dobrú atmosféru, ktorá keď vás pohltí, nepustí až do konca, a vy budete nadšení. Ak sa však pohltiť nenecháte, a začnete si tak všímať všetko ostatné, veľmi skoro prídete na to, že sa pod ňou skrýva úplný brak, i keď zabalený v špičkovom technickom prevedení. To však ani zďaleka nestačí. ()

honza.g 

všechny recenze uživatele

Přesný zdroj tak frenetického okouzlení jak masového diváka, tak zdejších filmových fajnšmekrů mi uniká. S názorem, že tento zápas dobra se zlem překračuje hranice žánru, nelze polemizovat, protože určitě není jednožánrový. Přinejmenším jednou nohou je zakotven ve fantasy komixu, zatímco druhou podupává v zahrádce kriminálek, přičemž neví, zda spíš k psychologické, mafiánské nebo politické. Z každého oboru si vybere něco a spleteno je to velmi dovedně. Moralitky jsou vyslovované snesitelně a počet mrtvých hrdinů je na americký film až nezvyklý. Vlastně je to bez chyby, a k tomu dost neokoukaných tváří. Takže OK, dá se to vidět, ale že bych na něco z filmu myslel ještě druhý den, to opravdu ne. --- Po 5 letech jsem to shlédl znovu a s úžasem zjistil, že jsem si z filmu nezapamatoval vůbec nic. Zřejmě jsem jej poprvě zavnímal jen povrchně. A druhý pokus mi osvětlil proč: zmýlil jsem se, hranice žánru to rozhodně nepřekračuje, jednoduchost děje i jednotlivých scén má naprosto komixový styl, neustále jsem si musel opakovat "jasně, takhle se píší hrdinské komixy!". ()

Tiferet61 

všechny recenze uživatele

Naprosto bezduchý film a ani Heath Ledger jako Joker mě neuhranul. Na můj vkus dost přehrával - pitvořením by se hodil spíš do filmů Zdeňka Trošky. ()

Babinicz 

všechny recenze uživatele

Imbecilní scénář. Takhle to vypadá, když se dělá pokračování jenom pro prachy. Policajti jsou blbci, mafiáni jsou blbci, Batman a jeho tým jsou taky blbci. Joker má v každé scéně navrch. Buď proto, že se podílel na psaní scénáře a ví, co se stane, nebo má nadpřirozené schopnosti, nebo jak jsem už psal, ostatní jsou blbci. Jeho do detailu propracované plány perfektně vycházejí, přestože tvrdí, že všichni plánují, on však nikolivěk. Lépe improvizuje, štěstí mu přeje. Jednou chytne s nožem pod krkem Rachel, pak zase policajta, co ho hlídá, unese Denta i Rachel, do basy si projde chlapík s bombou v břiše, sekuriťáci v tunelu po sobě nechají třikrát vystřelit erpégéčkem atd. Asi by mi to nevadilo, kdyby to byla komedie a divák by mohl vypnout mozek. Kromě vražd policistů ale umírají a jsou zmrzačeny také hlavní postavy. Hlavní záporák nakonec ani nechcípne potupnou smrtí. Nelogičnost děje a vypatlané akční scény mi film znechutily už v dobré polovině a chtěl jsem z kina odejít. Zůstal jsem, "protože jsem byl zvědav, jestli i druhá půlka představení bude stejně slabá, jako ta první". Byla horší. Pěkná je úvodní loupež, návštěva Jokera u mafiánů a kouzlo s propiskou. Pak se Ledger okouká. Silná stránka filmu: Bale, Oldman, Caine a Freeman. ()

Související novinky

Batman se blíží k půlmiliardě

Batman se blíží k půlmiliardě

14.03.2022

Druhý týden v kinech a chválený komiksový snímek The Batman už se pomalu ale jistě blíží k půlmiliardě dolarů z celého světa. Film o druhém víkendu zaznamenal jen 42% propady, díky čemuž si v… (více)

Nový Batman bude rekordně dlouhý

Nový Batman bude rekordně dlouhý

21.01.2022

Těšíte se na chystaný snímek The Batman od režiséra Matta Reevese (Válka o planetu opic)? Pak vás možná potěší zpráva, že si pro vás tvůrce vydupal u studia zatraceně tučný kus stopáže. Snímek totiž… (více)

Willem Dafoe jako Joker?

Willem Dafoe jako Joker?

19.01.2022

Herec Willem Dafoe (Spider-Man: Bez domova, Maják, Vražda v Orient expresu) dlouhé roky poslouchá ze všech stran, že by byl perfektní volbou na postavu Jokera. Batmanův arcizáporák a jedna z… (více)

Tvůrce Westworlu natočí pilot Falloutu

Tvůrce Westworlu natočí pilot Falloutu

09.01.2022

Jonathan Nolan, bratr slavnějšího Christophera Nolana a zároveň zkušený televizní veterán, jenž má na kontě věci typu Lovci zločinců nebo v titulku zmiňovaný Westworld a rovněž pomáhal psát scénáře k… (více)

Reklama

Reklama