Reklama

Reklama

Temný rytíř

  • USA The Dark Knight (více)
Trailer 8
USA / Velká Británie, 2008, 152 min (Alternativní 146 min)

Předloha:

Bob Kane (komiks), Bill Finger (komiks)

Kamera:

Wally Pfister

Hrají:

Christian Bale, Heath Ledger, Aaron Eckhart, Michael Caine, Maggie Gyllenhaal, Gary Oldman, Morgan Freeman, Cillian Murphy, Eric Roberts, Ritchie Coster (více)
(další profese)

Další Batmanovo dobrodružství začíná. Jeho protivníkem je tentokrát záhadný psychopat Joker. Vítanou posilou by se Batmanovi mohl stát nový státní zástupce Harvey Dent, idealistický právník odhodlaný bojovat zejména proti mafiím ovládajícím podsvětí města. Dent chodí shodou okolností s Rachel, kterou Batman, alias milionář Bruce Wayne, také miluje. Čínský obchodník Lau, se kterým Wayne odmítne obchodovat, navrhne gothamským mafiánským skupinám pro jejich peníze bezpečný úkryt v Hongkongu, kam nesahá Dentova pravomoc. Do jednání nečekaně zasáhne Joker, který chce polovinu mafiánských peněz za likvidaci Batmana. Ti to odmítnou. Batman vzápětí Laua unese a dostane z něj jména mafiánů. Dent rozjede velkou akci, podaří se mu však dostat za mříže jen méně významné gangstery. Vzápětí Joker vyhlásí, že každý den zabije jednoho člověka, a bude to dělat tak dlouho, než Batman veřejně přizná svou identitu a nechá se zatknout... (TV Nova)

(více)

Recenze (3 886)

Arx 

všechny recenze uživatele

Jedinečný film. Temný rytíř je přehlídka dokonalého filmařského řemesla. Na plátně vše klape jak má. Akce střídá akci a divákovi nezbývá než se zatajeným dechem nevěřícně sledovat filmové plátno. O talentu režiséra Nolana už se snad ani nemá cenu dlouze rozepisovat. Je neuvěřitelným přínosem celé série Batmana a když porovnám jeho filmy o netopýřím muži s těma předchozími je srovnání téměř až úsměvné. Přesně takto měl být Batman poprvé zfilmován. Nic nelze vytknout ani hercům v hlavních rolích. Nejvýraznější postavou je poprávu Joker. Filmové plátno doslova ožívá s jeho příchodem. Těžko uvěřit, že za namalovanou klaunovou maskou se skrývá Heath Ledger. Z jeho šílené role místy doslova mrazí a hraje nejpřesvědčivě jak může. Po odchodu z kina to bude právě on, který zůstane dlouho zaryt ve vaší paměti. Ani trochu se nedivím spekulacím, že Heath by mohl být posmrtně nominován na Oscara. Film lze jedině každému doporučit. Nejsem žádným zarytým fanouškem Batmanovské série a i přesto je to můj největší letošní zážitek. Jediné co by se dalo filmu vytknout je jeho příliš dlouhá délka. Zkrátit v druhé polovině film o 10-15 minut, myslím si, že by to jen prospělo. I tak je ale Temný rytíř nejlepší film roku 2008. O tom jestli i všech dob ukáže až čas. K prvenství má ale našlápnuto velmi dobře. Kde je šestá hvězdička ?? :-)) ()

Skejpr 

všechny recenze uživatele

Cameron má druhého Terminátora... Nolan má Temného rytíře... Řemeslný pokrok oproti prvnímu dílu je, stejně jako u Terminátora propastný. Film Jasně reflektuje dobu, v níž vznikl, je z ní žánrově nejčistší, podává zároveň odkaz i glosu. A oba ty filmy jsou tak působivé mimojiné proto, že jejich obraz má nevídanou hmotu. Člověk má pocit že si na ně může doslova sáhnout... Žijeme v době, kdy potřebujeme někoho, kdo nás spasí, inspiruje. A nikdo není tak skutečný, tak hmatatelný, jako právě Nolanův Batman... ()

Pumiiix 

všechny recenze uživatele

Tak jsem se konečně dočkal a nového Batmana jsem si vychutnal právě dnes v kině. Mé velké očekávání byly naplněny! Geniální komiksový film, jeden z nejlepších ve svém žánru a tento rok asi celkově nejlepší snímek. Heath Ledger jako Joker by měl dostat „Oskara“ a to ne díky té nešťastné události, která se přihodila, ale díky strhujícímu hereckému výkonu. R.I.P! Film jsem si i přes jeho délku celý užíval, ani chvilička nudy, nebo nějaká hluchá místa. Dokonalost sama ;-) 10/10* ()

BadoXXII 

všechny recenze uživatele

Nepripúšťal som si všetky tie nadšené ovácie a neveril som, že to môže byť až tak dobré. Ale ono to tak dobré vážne je!!! 95% ()

Shit 

všechny recenze uživatele

Velký očekávání podpořený 1. místem(teď 3) na imdb a trailerem kvůli kterýmu ještě teď musim nosit plenky, byly z větší části uspokojeny, jelikož Nolan už první velice dobrej díl dokázal ještě monumentálně vylepšit přesně tim, co tomu prvnímu znatelně chybělu a to extrémě dokonalým záporákem v podání Heatha Ledgera, ten ať je mrtvej a nebo ne, je to prostě jeho životní a neskutečně působivej výkon, možná neni tak ďábelskej jako Jack Nicholson, ale ta jeho šílenost je neskutečně úžasná a má to co Jack Nicholson u svý postavy nikdy neměl - reálnost a o to víc pak ta jeho postava působí jako naprosoto dokonalej geniální šílenec a v podání Heatha ještě podpořená absolutně vychytanýma grimasama a mimikou, krom toho samotná postava Jokera je asi nejlepší záporák v Batmanovi. Do toho ještě zůstala temná, drsná atmosféra, úžasná hudba(tu ústřední melodii miluju), skvělá akce a Christian Bale, prostě ve všech směrech lepší než jednička, ale přesto mi k dokonalýmu uspokojení ještě něco chybělo a to hlavně nějaká akce, asi bych to viděl na nějakou závěrečnou, která by mě naprosto roztřískala, že bych si nevšim, ani kdyby mi kradli kalhoty, něco tak brutálně ultrahustýho a monstrózního, že bych nevěděl ještě týden po skouknutí, jak se jmenuju a to tam prostě neni, akce je sice vynikající, je ji hodně, Bale tam řeže každýho klauna i poldu, kterej mu padne pod ruku a Joker zabíjí, jak na běžícím pásu se svým tak typickým úchylným smíchem,ale něco co by úplně rozdrtilo diváka i se sedačkou, tam prostě neni a docela to schází, jelikož závěr nakonec zapůsobí jako kdyby to byl film na pokračování a byl utnutej uprostřed, prostě žádný opravdu celýmu filmu dostačující vyvrcholení, jaký by si zasloužil ()

M.a.t.t. 

všechny recenze uživatele

Nolanov prechod k väčšej reálnosti som Nolanovi síce v Batman Begins odobril všetkymi desiatimi ale to som pravda nečakal, že z temne ladeného komiksu sa v priamom pokračovaní stane detektívna noirovka, ktorá má s Batmanovským vesmírom spoločné asi toľko, ako Casino Royale s klasickými bondovkami z éry Brosnana či Conneryho. A na niečo podobné sa nemusí každému zvykať ľahko. Tento film nie je dokonalý a dalo by sa mu vyčítať všeličo - až prehnaná prekombinovanosť príbehu a z nej prameniaca skratkovitosť, ktorá je v niektorých momentoch na škodu, akcia, ktorú Nolan stále nezvláda bezchybne, prirýchly odchod Harveyho/Two Facea zo scény, ktorého prehnaný makeup k reálnosti filmu úplne nesedí a milostný trojuholník s typologicky nevhodne obsadenou Rachel, pričom postavu, ktorá je celý čas v úzadí by zvládla aj herecky menej nadaná no v tejto roli sympatickejšia Katie Holmes. Lenže dokonalý Ledger, výborná hudba, neskutočné tempo nepustia a záverečné myšlienky, dodávajúce Batmanovi hlbší význam sa zaryjú hlboko pod kožu a časom takmer úplne vyprchávajú, pričom ostáva len zážitok par excellence. ()

flanker.27 

všechny recenze uživatele

Bohužel už podruhý (podle pořadí, v němž jsem to viděl, aby i méně chápaví pochopili, jak říkala profesorka chemie Skočdopolová, provdaná Koktová). Už podruhý film nepochybně talentovanýho filmaře, kterej všichni zbožňujou a kterej mi nešmakuje. Zatímco v případě Inception směřovaly moje výhrady spíš k hlavní zápletce, která mě prostě nezaujala a všechno ostatní bylo OK, tady mě naprosto iritovala totální zkratkovitost a pitomost prakticky všech na place. Říct, že je to nelogický by bylo slabý slovo, to by znamenalo, že scénář nějakou logiku chápe, jen jí to nedodržuje. Slovo, který použiju, je antilogika. Nevim, proč se Joker pokoušel svými plány nastolovat chaos, když nakonec je skoro jendiným, jehož činy dávaj jakžtakž smysl. Všichni ostatní, Batman, policie, mafie, předváděj takovou kupu demence, která snad ani nemůže pocházet od člena druhu homo sapiens vybavenýho pudem sebezáchovy. Něco takovýho možná patří do komixu, ale tohle se navenek tváří jako propracovaná detektivka s prvky noir a psychologického dramatu. A ta spousta zkratek - někdo chystá plán a film skočí doprostřed jeho provedení, aniž by bylo jasný, jak proved tu složitou přípravu a rozjezd. Všichni banditi, co se přidávaj k Jokerovi, zřejmě absolvovali školu pro kamikaze, vzhledem k tomu, jaká je mezi nima úmrtnost (hlavně Jokerovou rukou...). Jinak si nedovedu vysvětlit jejich zájem pro Jokera pracovat. Nějaký smysluplný pátrání v "detektivce" prakticky absentuje, všechno se řeší deus ex machina stylem a sedmimílovejma přeskokama v místě, čas a logice. Technická stránka a Ledger OK, to jsou dvě malá bezvýznamná plus. Výstižný komentář - anniehall. ()

Morien 

všechny recenze uživatele

(1001) Batman začíná má všeho akorát a já ho za to zbožňuju. Temný rytíř má všeho mnoho, příliš mnoho na můj vkus. Ale protože žiji v časové rovině, ve které jsem viděla i třetí díl, Temný rytíř povstal, má ode mne tento druhý díl ještě respekt, protože alespoň není slabomyslný. A musím říct, že scéna se ztišeným zvukem, ve které Joker prchá z policejní stanice, vystrkuje hlavu z okýnka auta a užívá si vítr, se mi dokonce velice líbí. ()

ORIN 

všechny recenze uživatele

Temný rytíř je jako ozbrojený těžkotonážní transportér. Zvenku ho je nemožné ohrozit, pomalu a rozvláčně se rozjíždí, ale neustále, rozvážně a rovnoměrně zrychluje. Navíc v určitém momentu, kdy dosáhne určité rychlosti, již není cesty zpět a nemožno ho zastavit. Můj nejsilnější kino zážitek. ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Komiks jako médium v žádném případě nezavrhuju, právě naopak, v mé knihovně se najde slušná kolekce komiksových prací. Na druhou stranu mi nikdy neseděla mainstreamová superhrdinská linie, jejíž nedílnou součástí příběhy o Batmanovi jsou. Když počátkem 20. století vznikla postava Fantomase, byla prosta jakékoliv ironické nadsázky. Když v 60. letech natočil André Hunebelle filmovou sérii o Fantomasovi, správně pochopil, že tohle brakové čtivo se už nedá brát jinak, než s mimořádnou dávkou ironické nadsázky a díky tomu vznikla nadčasová zábavná podívaná, která dodneška na rozdíl od spousty jiných kousků nezestárla. Postava Batmana se dnes z mého pohledu dá uchopit buď s parodickou nadsázkou nebo jako vysoce stylizovaná pohádková podívaná. Právě tak ji pojal ve svých filmech Tim Burton a proto jsou mi jeho adaptace nejbližší. Nabídl mi výtvarně propracovaný alternativní svět fiktivního ponurého Gotham City a řádku skvělých bizarních komiksových postaviček, díky kterým se tenhle stařičký komiksový příběh dal bez problémů konzumovat. Nolan na to jde úplně jinak a své hrdiny situuje do zcela reálného prostředí moderního amerikého velkoměsta a zbavuje se tak dobrovolně komiksové poetiky. Jde dokonce ještě dál, řada postav - a typické je to především u prokurátorky a osudové ženy pro oba kladné hrdiny skvěle ztvárněné M. G Gyllenhaal - nejsou tradičními komiksovými postavami, ale lidmi z masa a krve. Prokurátorka zjevně není půvabnou komiksovou kočkou, jak si ji komiksoví fandové představují. To by bylo velkou předností filmu, kdyby Nolan nezůstal na půli cesty a měl odvahu rozbít žánrová omezení úplně. Jeho hlavní postavy totiž zůstávají superhrdiny představujícími kladnou a zápornou stránku lidské povahy. Je jim vlastní komiksová nadsázka a přepjatost, afektovanost a vyjímečné schopnosti. Komiksový mýtus musí být zachován, byť počínání komiksových hrdinů působí proti logice reálného světa. Joker se ani na chvíli nevzdá svého válečného malování, byť musí ve všedním lidském světě působit stejně nenápadně jako učitel používající místo ukazovátka granátomet. V jedné chvíli je Joker zatčen a uvězněn v cele. Policisty ani nenapadne vzít mu otisky prstů a především smýt masku špatně nalíčeného klauna - odhalením lidské tváře by narušili jeho podstatu a zlidštěním zničili mýtus superpadoucha. Po technické stránce je Temný rytíř precizní vysokorozpočtová podívaná, typický blockbuster pro popkornově naladěné diváky. Obsahuje řadu výborných scén a efektních výstupů. Už samo úvodní přepadení banky znamená parádní nástup a vysoké tempo si snímek dokáže udržet po převážnou většinu času. Na druhé straně si dokážu vybavit slušnou řádku nesrovnatelně "obyčejnějších" filmů, které se mi pod kůži zadřely hlouběji i bez gigantického rozpočtu a špičkových triků. Celkový dojem : 60%. ()

choze 

všechny recenze uživatele

Přes všechno, co jsem si předtím přečetl o jeho civilnosti a inspiraci NELÍTOSTNÝM SOUBOJEM, mě v kině od prvních minut čekal slušný šok a bůhví, že nic nemám radši a nic mě spolehlivěji nepřinutí napálit plné hodnocení. Které - což bych rád zdůraznil - jsem letnímu blockbusteru nedal už několik let (a ani těch čtyřhvězdičkových moc nebylo, přitom do kina prakticky na nic jiného nechodím). Nolan dotáhl batmanovský restart a natočil nesmírně promakaný, silný a vpřed se pekelně řítící film, kterému člověk odpustí i pár vykukujících klišé (skok pro lásku), místy nechutný patos (trajekty) a to že POZOR SPOJLER Batman Jokera po tom všem (a po jeho útěku z policejní stanice) prostě nezabije. A jedním dechem musím dodat, že Joker z TEMNÉHO RYTÍŘE je jeden z nejlépe napsaných a zahraných filmových záporáků vůbec. P.S.: Po opětovném zhlédnutí TEMNÉHO RYTÍŘE i NELÍTOSTNÉHO SOUBOJE musím tomu druhému ubrat hvězdičku. ()

brit84 

všechny recenze uživatele

Ať se na mě nikdo nezlobí, ale takto si tedy opravdu nejlepší film posledních dob nepředstavuji. Nejvíc mně vadily chaotická místa, kdy se každý objevoval, kde se mu to zrovna hodilo. Viz. Joker se objevuje na srazu zločinců, kde přijde z kuchyně. (Jak se o tom srazu vůbec dozvěděl, měli snad rozvěšené plakáty o místě konání a jak se tam dostal?). Těchto míst bylo ve filmu mnohem víc, kdy se postavy objevují v místech, kam by se běžně nedostaly nebo by nevěděly, že tam být mají. A to vše bez jakéhokoliv vysvětlení, jak se tam vlastně dostaly. Další věc, která mně vadila, byla „nesmrtelnost“ postav. Napadá mě třeba, jak Joker mohl přežít převrácení kamionu bez vážnějšího úrazu? Divné mně také přišlo, proč se uznávaný státní návladní poté, co mu zabijí přítelkyni a přijde o půl obličeje (i když v reálu by určitě po tom ohníčku, co mu na obličeji plál nevypadal jako poloviční mumie…), se okamžitě vydá na cestu zla. Naopak nejdrsnější vězeň na lodi, kterého bych teda v noci na ulici potkat nechtěl, vezme detonátor a vyhodí ho z okna. No nevím, nevím. Mně se tyto výkyvy charakterů zdály moc přitažené za vlasy. Celkově na mě děj moc nezapůsobil. Ze začátku jsem si říkal, že je film docela volovina, prostředek už měl docela šťávu, ale ten konec to totálně zazdil. Úplně opačnou stranou mince je postava Jokera, kterou brilantně zahrál Heath Ledger. Jen kvůli jeho výkonu bych se na Temného rytíře podíval ještě několikát, i když film jako takový za moc nestojí. Dokonale prokreslený charakter bláznivého klauna, jehož hlas mně zní a ještě dlouho znít bude v mojí hlavě. Velká škoda, že Heatha tahle role doslova přivedla do hrobu. Abych to tedy shrnul. Film na mě působil místy jako parodie na akčňák (např. když Barman otočil motorku o zeď, to snad nemohlo být myšleno vážně) a i dějově nic moc. Takže za film slabé 3*. Ale na roli Jokera nestačí ani těch 5* co je tu k dispozici. Zasloužil by jich minimálně 10. Jenže i přes takto geniálně ztvárněnou postavu je film pořád nuda. Takže promiň Heathe, na víc než 3 hvězdy to dnes, a bohužel už ani nikdy jindy, nebude. Bez Tebe by to ale byly pouze slabé 2*! ()

Segrestor 

všechny recenze uživatele

Temný film, temné prostředí, temné charaktery, temná vize, temný rytíř. Všechno je ve filmu dotaženo do maxima. Už od prvního okamžiku je vám jasné, že budete sledovat něco extra union. Ten hudební podkres dělá hodně a to rozhodně za pět hvězd stojí. U filmu málem zapomínáte, že se jedná o komiksového okřídleného hrdinu, ale tak nějak to tomu Bruceovi Wayneovi věříte. To se rozhodně cení. Zatím to opravdu nikdo tak uvěřitelně nenatočil. Dokonce i Joker je prakticky nejvěrohodnější vrah a zločinec i přes jeho podivné vzezření. Bohužel se s filmem navždy ponese onen smutný duch skonu Heatha Ledgera podobně jako tomu bylo u filmu Jak utopit doktora Mráčka, při jehož natáčení zemřel všemi milovaný Jan Libíček. ()

Dudek 

všechny recenze uživatele

Geniální, bralintní, bezchybný - to jsou slova, která bych s filmem nepojil, ale rozhodně bych se nebál tyto superlativy použít při hodnocení jednotlivých scén. Úvodní přepadení banky, útěk Jokera z věznice to jsou scény, které v mé hlavě zůstanou ještě sakra dlouho a nejsou jediné. Dark Knight je perfektní film, ale perfektní hlavně z hlediska posledních několika let. Letošní rok je vůbec příjemným probuzením, neboť se opět začaly točit snímky, které dokáží zapůsobit. Ovšem stejně jako většina ostatních hitů má i tento své mouchy a tentokrát nejsem schopen se přes ně přenést. První část je, řekl bych, otřesná. Sice je tu opět spousta nesmírně povedených scén, ale jen ty bohužel nestačí. Nejhorší slabinou je dějová linie okola Harvey Denta (výborný Aaron Eckhart) a nepříliš povedená je i samostatná vyšetřovací část. Batman zde příliš prostoru nedostává, což je nám "vynahrazeno" zbytečnými akčními scénami - třeba hned ta druhá v prvních deseti minutách, kde se zcela nepochopitelně objevuje na pár vteřin Scarecrow. Ale rád bych se vrátil k prvně jmenovanému. Nolan se tentokrát rozhodl vyhovět zejména těm, kteří příliš neopěvovali psychologickou rovinu sledující postupný zrod legendy, takže tentokrát se na psychologii téměř vybodl a nastavil jen nepříliš vyvedený odvar s chabou motivací, kde se nic moc neděje a najednou je tu Two face. Ačkoli druhý záporák na mě zapůsobil mnohem více než hlavní Joker (a jeho podivně ukončené řádění), musím konstatovat že je velmi pokažený a opět spíše zbytečný. Většina neakčních scén s Harvey Dentem totiž jen stojí na tom, že divák ví co se s ním stane - ano, chytré... Jenže druhá část tohoto filmu je diametrálně odlišná od té první, řekl bych téměř (!) dokonalá - konečně se totiž něco děje. Nezačíná jak by se mohlo zdát tou velkou akční scénou na motocyklu, ale o něco později, uvězněním a vyslýchání Jokera, po němž následuje brilantní akce, kdy máme možnost sledovat zároveň několik dějů - záchraná akce, útěk Jokera, rozhovor Harveyho s přítelkyní - (podobné jako útok na karavan v Hill have eyes, ale mnohem intenzivnější a funkčnější), po téhle části se totiž stane hned několik věcí. Více prostoru dostane Batman, můžeme sledovat zajímou - i když nereálnou - scénu dvou lodí, ze scény zmizí Harvey Dent a jeho zbytečné okecávačky. A děj má hned správný rytmus. Jako třešnička na dortu přijde originální - i když nudná - netopýři bitka se sonarem a hlavně můj oblíbený Two face, který však dostane trestuhodně málo prostoru. Nebýt té stominutové nudy obohacené o pár perfektních scén, nad plným hodnocením bych neváhal ani sekundu. Nakonec bych se ještě rád vyhádřil k ohodnocení Heatha, budiž mu země lehká, jeho výkon vůbec není zlý, naopak hraje dobře, ale je třeba uznat, že není výborný on, ale Joker, postava samotná. Takhle se se smutkem musím pohybovat v nižších patrech, pěkné tři jsou dostačující. Kde jsou Ti, co kritizovali, že Bond přestal být Bondem? Kde je komix? Proč jste tak vážní? ()

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

Na snímek jsem se VELMI těšil a čekal jsem něco opravdu suprového (dle pověsti a hodnocení tady). Tentokrát začnu těmi negativními věcmi. To, co tvůrcům tohoto filmu prostě neodpustím, je angažování Maggie Gyllenhaalové (protože změnit herečku, která hraje jednu z hlavních postav a hraje ji ještě hůř, než její předchůdkyně, to je prostě trapas). Dalším záporem je tzv. realičnost, o kterou se sice Nolan pokouší seš mu síly stačí, ale stejně jako v Batman začíná se mu to moc nepodařilo. Přidáním "nového" záporáka Denta film začal trochu ztrácet tempo, a tak se za chvíli jeví jako nadbytečný. Smysl scény s Cillianem Murphym na začátku jsem nepochopil a považuji ji za zbytečnou. Chvílemi mi přišlo, že tvůrci filmu zapomínali, kdo je hlavní postavou a tudíž "nemaskovaného" Christiana, a vůbec jeho postavy po charakterové stránce, si divák moc neužil. Role Michaela Caina, ač byla milá, vyšla téměř naprázdno. Ten humor, o němž se někteří zmiňovali, jsem nějak nepochopil (asi jsem byl na jiné náladové vlně, než můj neustále se řehnící soused v kině). Na druhou stranu byly mnohem více propracovanější jak děkové linie, tak triky; nadchla mě kamera a hudba. Navíc Morgan konečně dostal trochu více prostoru. A to nejlepší na tomto filmu, to, co celou dobu snímek drželo v nadprůměrné rovině má skromný název: Joker. Ani jednou během sledování jsem nepomyslel nato, že Joker není existující člověk; až tak se Ledger sžil se svojí postavou (neumím lépe vyjádřit, jak moc přesvědčivý byl). Joker byl dokonalý záporák; měl styl, zrůdnost, morbidní humor (alespoň u něj jsem našel náznaky vtipu) a nepochybnou genialitu šílence (a musí se nechat, že se zařadil k těm nejlepším filmovým záporákům). Přesto si musím ještě rýpnout; nezdá se vám, že tento film trochu přeceňujete? že jste dali příliš na skvělou pověst filmu a chcete patřit raději k těm, co na něj pějí jen oslavné ódy? Hodnotím 4*, na plný počet tento film prostě NEMÁ. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Noir thriller temný jako jeho rytíř a tím u mě trumfuje nad Batman Begins. Tradičně zasmušilý Bale, Ledger a jeho poslední tanec s ďáblem za bledého svitu měsíce a civilní Oldman, který znovu dokázal, že umí nejen záporné role. Nervy drásající, geniálně jednoduchý Jokerův hudební motiv připomíná střemhlavý let Stuky.. ()

Psema 

všechny recenze uživatele

Nejlepší comicsák všech dob, který paradoxně příběhy z papírových sešitů takřka vůbec nepřipomíná. Nolan znovu uhnul o pár kroků stranou, prakticky se stylizací vzdálil i Batman Begins a naservíroval "realistickou" kriminálku, která je stejným nářezem pro fanoušky temného rytíře i diváky, jimž Pan netopýr nikdy nic neříkal. Kvituji rychlé tempo, zhuštění děje a scenáristický záběr ne na jednotlivé postavy, které příběh sunou kupředu, ale na Gotham City jako celek. Boj dobra se zlem dostal v Nolanově režii úplně jiný, mnohem relativnější rozměr, kolikrát divák netuší, co se bude v dalších minutách dít a ačkoliv je při lehké nepozornosti snadné přijít o kontrolu nad příběhem, Nolan dokazuje, že jako vypravěč je ve své kategorii jednoznačným mistrem. Honička s kamionem, Bat-pod obracečka, finále a samotný závěr... GENIÁLNÍ. ()

robbiee 

všechny recenze uživatele

[imdb: 8.9/10] | me: Dynamické, temné, silné, hlboké, ... Batman begins bol výborný, na toto som sa tešil už kvôli ohlasom, ale nečakal som až niečo také mrazivé. Silný príbeh, nepredvídateľný dej, ... doplnené vynikajúcou Zimmerovou hudbou .. hm, nemám asi po veľmi dlhej dobe čo vytknúť, ani len maličkosti. Celkový náboj filmu je neuveriteľný. Heath Ledger,.... ak tento rok obíde bez oscara, tak podám trestné oznámenie na filmovú akadémiu. V roli Jokera ako by ožilo zlo, šialenstvo, anarchia a to všetko skvele pomiešane a naservírované. Každá scéna s ním je potešením, samozrejme Bale je opäť raz výborný ale tento film ostane už navždy spätý s jokerom. Ostatné herecké role sú v symbióze a skvele spolu dotvárajú atmosféru. Tento počin na mne zanechal dobrý pocit z niečoho kvalitného a taktiež si v ťažších chvíľach rád položím otázku : Why so serious ? ()

Hal_Moore 

všechny recenze uživatele

Filmová událost roku? Určitě. Film roku? To už tak jisté není, zaprvé protože jsem z roku 2008 ještě neviděl ostatní pecky, zadruhé si myslím, že hodnocení Temného rytíře je až přehnaně vysoké. Samozřejmě jde bez debat o pětihvězdičký majstrštyk, ovšem do TOP40 na csfd bych jej nezařadil. Vše je určitě zapříčiněno tragickým úmrtím jednoho z hlavních představitelů a obrovským zámořským hype, bez něj by si nový Batman spokojeně broukal někde kolem první sedmdesátky - stovky. Filmové dílo vystavěno těmi nejvytříbenějšími postupy (prvotřídní režisér, herečtí představitelé, hudební skladatelé..), které se směle může pyšnit přízviskem nejreálnější komiksová adaptace vůbec. Scény s honičkou kamionu a policejní kolony či nemocnicí jsou něco, co si budu pouštět ještě hodně dlouho, Heathovi bych toho Oskara klidně dal a chystané pokračování slibuje ještě temnější jízdu (jestli to vůbec jde). Já jsem naprosto spokojen a s velkým očekáváním vyhlížím další Nolanův počin. ()

Související novinky

Batman se blíží k půlmiliardě

Batman se blíží k půlmiliardě

14.03.2022

Druhý týden v kinech a chválený komiksový snímek The Batman už se pomalu ale jistě blíží k půlmiliardě dolarů z celého světa. Film o druhém víkendu zaznamenal jen 42% propady, díky čemuž si v… (více)

Nový Batman bude rekordně dlouhý

Nový Batman bude rekordně dlouhý

21.01.2022

Těšíte se na chystaný snímek The Batman od režiséra Matta Reevese (Válka o planetu opic)? Pak vás možná potěší zpráva, že si pro vás tvůrce vydupal u studia zatraceně tučný kus stopáže. Snímek totiž… (více)

Willem Dafoe jako Joker?

Willem Dafoe jako Joker?

19.01.2022

Herec Willem Dafoe (Spider-Man: Bez domova, Maják, Vražda v Orient expresu) dlouhé roky poslouchá ze všech stran, že by byl perfektní volbou na postavu Jokera. Batmanův arcizáporák a jedna z… (více)

Tvůrce Westworlu natočí pilot Falloutu

Tvůrce Westworlu natočí pilot Falloutu

09.01.2022

Jonathan Nolan, bratr slavnějšího Christophera Nolana a zároveň zkušený televizní veterán, jenž má na kontě věci typu Lovci zločinců nebo v titulku zmiňovaný Westworld a rovněž pomáhal psát scénáře k… (více)

Reklama

Reklama