Reklama

Reklama

Temný rytíř

  • USA The Dark Knight (více)
Trailer 6
USA / Velká Británie, 2008, 152 min (Alternativní 146 min)

Předloha:

Bob Kane (komiks), Bill Finger (komiks)

Kamera:

Wally Pfister

Hrají:

Christian Bale, Heath Ledger, Aaron Eckhart, Michael Caine, Maggie Gyllenhaal, Gary Oldman, Morgan Freeman, Cillian Murphy, Eric Roberts, Ritchie Coster (více)
(další profese)

Další Batmanovo dobrodružství začíná. Jeho protivníkem je tentokrát záhadný psychopat Joker. Vítanou posilou by se Batmanovi mohl stát nový státní zástupce Harvey Dent, idealistický právník odhodlaný bojovat zejména proti mafiím ovládajícím podsvětí města. Dent chodí shodou okolností s Rachel, kterou Batman, alias milionář Bruce Wayne, také miluje. Čínský obchodník Lau, se kterým Wayne odmítne obchodovat, navrhne gothamským mafiánským skupinám pro jejich peníze bezpečný úkryt v Hongkongu, kam nesahá Dentova pravomoc. Do jednání nečekaně zasáhne Joker, který chce polovinu mafiánských peněz za likvidaci Batmana. Ti to odmítnou. Batman vzápětí Laua unese a dostane z něj jména mafiánů. Dent rozjede velkou akci, podaří se mu však dostat za mříže jen méně významné gangstery. Vzápětí Joker vyhlásí, že každý den zabije jednoho člověka, a bude to dělat tak dlouho, než Batman veřejně přizná svou identitu a nechá se zatknout... (TV Nova)

(více)

Recenze (3 886)

Avari.73 

všechny recenze uživatele

Monstrózní mnohovrstvé osudové drama a nářez v jednom balení, jenž bere dech. Temného rytíře považuji za nejlepší "komiks" převedený do filmové podoby, nejlepší film roku 2008 (Oscarová akademie opět nezklamala) a jeden z nejlepších filmů historie. Všichni herci do jednoho září, samozřejmě nejvíce vyčnívá Joker v životní roli Heatha Ledgera. Scénář je vynikající, kde má každá postava a každý záběr své místo, až to člověku připomíná šachovnici. Zimmer taky nezklamal. Ultimátní masterpiece přes který se Nolan už bude těžko dostávat, což potvrdil třetím dílem. "Why so serious?" 10/10 ()

mkubalikova 

všechny recenze uživatele

Tohle je komiksový film, dámy a pánové. Pokud ještě někdy uslyším, že to nejde, nebo že komiksový film nemůže být kvalitní, tak budu rozdávat brýle a facky. Heath zemřel, ale zůstane nám tu po něm jeden z nejleších záporáků v dějinách kinematografie. Nolan stvořil legendu! 100% ()

Autogram 

všechny recenze uživatele

Ani pri druhom pozretí môj obľúbený herec vo filme obľúbeného režiséra nedokázali zaujať moju pozornosť. Komiksové filmové spracovania naozaj nie sú pre mňa. Celý príbeh je natoľko jednoduchý, že je vhodný naozaj do políčok komiksu a nie na nadpriemerne dlhý film. Jeden bielou farbou pomaľovaný šašo tváriaci aj správajúci sa drsňácky a zmutovaným hlasom rozprávajúci Batman nie sú vôbec zaujímavými charaktermi, ale pripadajú mi skôr smiešne. ()

Deryll 

všechny recenze uživatele

Heath Ledger se vyznamenal opravdu špičkově zahrané. Takovýhle film se jen tak nevidí( i kdyš teď se asi uvidí cim dál tim častějc) Konečně plnokrevnej Batman kterej má koule!!Bez pochyb jedna z nejlepších sériíí BRAVO BRAVÍÍÍSÍÍMO MR.Nolan ()

Stasz 

všechny recenze uživatele

Opravdu velkolepé.. tady už nejde o komiksovou postavu, tady jde už o ikonu. Nedovedu si představit lepšího představitele Batmana než Balea a jako Jokera epického Ledgra (R.I.P.) Celý film jsem hltal, popkorn mi zmizel neuvěřitelnou rychlostí a bylo to snad poprvé kdy v kině nebyl hluk kašlajících nebo smějících se lidí, protože snad všichni s úžasem hleděli až do konce. Perfektní hudba, perfektní obsazení, perfektní film. ()

Pedross800 

všechny recenze uživatele

Tenhle film se dotkl hvězd i dokonalosti....co víc psát, když je to tu popsáno tisíckrát......a JOKER ten se dotkl geniality šílenosti.....doslova. Jediná poznámka, protože já blb tuto geniální trilogii shlédl až s takovým letitým spožděním, mohu si dovolit jednu poznámku......po tomhle mě přijdou všichni ti marveláčtí Avengeri a Thorové tak nějak o ničem ač trikově dokonalost...Nolane ty jsi génius! ()

mirec88 

všechny recenze uživatele

Temný rytier je nielen pre mňa najlepšia komiksová adaptácia, ale aj jeden z najlepších filmov, aké boli kedy natočené. Od úvodného predstavenia Jokera, ktorý si oskara získal zaslúžene až po strhujúci záver je to pastva pre oči, uši, mozog, proste pre všetky zmysly. Ako som už písal, nemôžem povedať, či je to lepší alebo horší Batman ako Burtonov, ale aj jeden aj druhý má svoje neopakovateľné čaro. Takže rozhodne je to jeden z najlepších filmov. ()

J-o-k-e-r 

všechny recenze uživatele

Nolan udělal z Batmanovské série nadčasovou podívanou. U první film byl geniální a ukázal jakým směrem by se plánovaný restart mohl upínat. Temný rytíř je ještě o level výše a po právu uznáván divák i kritiky. Nezapomenutelný zážitek v kině. Temná atmosféra Gothamu, chaos v ulicích, beznaděj policie, a asi nejgeniálnější filmový padouch! O výkonu H. Ledgera se napsalo už mnoho, opravdu škoda, že jej nemůžeme vidět v dalších snímcích, ale tady se opravdu překonal. Zimmerova hudba opět přesná a mrazivá. Nezbývá než se těšit na chystaný třetí díl. ()

Almásy 

všechny recenze uživatele

scenar velmi rozbity, styl rozpravania ,,viac, viac viac", unikaju rozne suvislosti (Cillian Murphy wtf?), plynujesie by posobili mnohe vedlajsie linie a celkovo by to pribeho len a len pridalo. pribeh harvey denta je na samostatny film, tu je priam hriesne nevyuzity. ale viete co je super? ze nolan mal ,,ace in a hole" v podobe Heatha Ledgera ktory robi z tohto filmu naozaj asi jeden z najlepsich (akcnych) filmov vsetkych cias. ten vykon sa neda opisat, on sa musi ,,zazit". ale inac, opat tiekli nostalgicke slzy, takze aj ked sa tvarim ze na styri, tak z moralnych a hlavne velmi osobnych dovodov davam pat. ()

P1tr 

všechny recenze uživatele

Výborný snímek podle komiksové licence. To je nejlepší definice Temného rytíře. On totiž není komiksem, je regulárním Krimi Thrillerem. Tady se brnká na vážnou psychologickou notu, minimum vtípků a maximum napětí. Christopher Nolan vysoce přeskočil laťku nastavenou minulým Batmanem a v případné trojce bude přeskakovat mnohem náročněji. S Temným rytířem si totiž pohrál maximálně a chyby by se hledaly těžko. Dvě a půl hodiny uteče neskutečně rychle a člověk by rád ještě více Jokera a Harvey Denta/ Two Face, jenž by si zasloužil více prostroru po svém přerodu. Herci jsou výteční, Ledgerův výkon dopadl podle očekávání skvěle a oscar není vyloučený. Christian Bale si odehrál to svoje. Naopak příjemně překvapil Aaron Eckhart, který vás přirozeně nutí věřit v Harvey Denta. Opravdu radost pohledět. Pět hvězd je neoddiskutovatelných. Teď jen čekat jak se Christopher Nolan vypořádá ve trojce s Jokerem a jakého dalšího padoucha si pro nás připraví. BRAVO ()

greath 

všechny recenze uživatele

Nolan a jeho technický Batman pod taktovkou zvuku sirény, ktorá znie nonstop v pozadí. Dámy a páni toto nie je komixovka, toto je kriminálka ako hrom. Výhradne pozerať v originálnom znení, v opačnom prípade ide o frašku. Heath Ledger je Joker! Škoda ho. ()

rudess 

všechny recenze uživatele

Už dlho som s kina nevychádzal z takýmto pocitom... S úžasom v tvári, s otvorenými ústami, so stisnutým zadkom a s roztrasenými kolenami som sa snažil znova splynúť s realitou slnečnej Bratislavy a zmieriť sa s tým, že to, čo som práve videl, bolo fakt VYNIKAJÚCE a ja na to jednoducho nemám slov... ()

Styxos 

všechny recenze uživatele

Anarchistické, dokonalé, nezapomenutelné a brzy i kultovní. Přesně těmito přívlastky označuji Temného rytíře - můj největší filmový zážitek tohoto roku, vyprávějící tragický příběh o pádu jednoho člověka z vrcholu až na samé dno. Každý, kdo od filmu očekává hlavně akci, bude zklamán. Ten, kdo naopak očekává ohromují příběh s pořádnou dávkou temnoty a strachu, bude nadšen. Temný rytíř - to je prozatimní životní dílo Christophera Nolena oplývající úžasnou hudbou a fantastickými hereckými výkony (mluvím hlavně o Heathovi, který si plešouna opravdu zaslouží) a já jsem zvědav, zda se režisérovi podaří tu vysoko postavenou laťku překonat... ()

Death 

všechny recenze uživatele

Předem se přiznám, že nejsem velkým příznivcem komiksových filmů. Batman begins se mi sice líbil, ale orgastické stavy se zdaleka nedostavily. Ovšem Nolan pořádně přitlačil na pilu a předčil všechna má očekávání. Měl jsem trochu obavy, aby se film nepodobal svému dávnému předchůdci, ty se ale rozplynuly v momentě, kdy na scénu poprvé nastoupil král všech komiksových postav Joker. Heath Ledger mě svým výkonem totálně zničil. Četl jsem sice několik pochvalných recenzí, ale i tak jsem si v duchu říkal, přeci to zas nemohl Nicholsonovi tak moc natřít. Opak je ale pravdou. Ač mám rád Nicholsonovy šílené maniaky, jeho Joker byl oproti Ledgerovu jen přehrávající šašek. Joker v Temném rytíři nepřehrává, jeho výkon je mnohdy minimalistický, ale mrazit vás bude pokaždé když se objeví na plátně. Navíc to není jen zatraceníhodný šílenec jako jeho předchůdce v Burtonově verzi, ale má mnohdy navrch a přistihl jsem se, že mu občas i fandím :). Ani ostatní postavy ale nezůstávají pozadu a musím souhlasit s názory, že casting na tento film byl nejlepší za posledních několik let. Snad kromě Maggie Gyllenhaal, která mi prostě nesedla. Čeho si ale na novém Batmanovi cením nejvíc je jeho psychologická propracovanost. Žádné přihlouplé vtípky, minimum popcornových scének na efekt, žádný hrdinský patos ani jiná podobná klišé na která jsme zvyklí ze všech těch Supermanů, Spidermanů, Hulků a já nevím čeho ještě. Figurku Batmana si asi nekoupím(i když o Jokerovi bych chvíli uvažoval:)) a můj osobní top ten zůstane asi také neohrožen, nicméně i přesto si myslím, že film roku je tady a nikdo s tím už nic neudělá. ()

Luksa 

všechny recenze uživatele

Při sledování tohoto filmu jsem si přál, aby Joker neslezl z plátna - jeden z nejzapamatováníhodnějších záporáků, co jsem ve filmu viděl (kde se na něj hrabe Green Goblin a jemu podobní). Film je vypulírovaný do nejmenšího detailu, co se týče příběhu, hutné atmosféry, akce a technické stránky nemám co bych vytknul. Byť u mě o stoprocentním nadšení tentokrát nemůže být řeč (chtělo by to nějakou výraznější závěrečnou konfrontaci Batmana s Jokerem například), Temného rytíře řadím v rámci žánru komiksové adaptace mezi to nejlepší, co v současnosti Hollywood může nabídnout a už netrpělivě očekávám další díl. ()

deckardx 

všechny recenze uživatele

Po naprosto nadsenych recenzich jsem dostal jeste vic, nez sem cekal... Urcite jeden z nejlepsich filmu poslednich deseti let, ne-li nejlepsi.. Vsechno funguje tak, jak ma a pohled na uzasneho Heatha mi nedal spat.. Ta jeho mimika, pohyby, neustale mlaskani a skreky, ktere jentak nikdo nenapodobi, to je proste pan herec... Myslimze i dost zastinil Jacka Nicholsona a to je take co rict... Nolanuv styl Batmanovi proste sedi a tohle je lahudka, ktera si vylozene rika o to, aby na ni sel clovek minimalne dvakrat.. Tam proste neni slaby clanek a jako jeden z mala filmu by si zaslouzil vice hvezdicek.. Genialni a ja dekuji.. ()

Související novinky

Batman se blíží k půlmiliardě

Batman se blíží k půlmiliardě

14.03.2022

Druhý týden v kinech a chválený komiksový snímek The Batman už se pomalu ale jistě blíží k půlmiliardě dolarů z celého světa. Film o druhém víkendu zaznamenal jen 42% propady, díky čemuž si v… (více)

Nový Batman bude rekordně dlouhý

Nový Batman bude rekordně dlouhý

21.01.2022

Těšíte se na chystaný snímek The Batman od režiséra Matta Reevese (Válka o planetu opic)? Pak vás možná potěší zpráva, že si pro vás tvůrce vydupal u studia zatraceně tučný kus stopáže. Snímek totiž… (více)

Willem Dafoe jako Joker?

Willem Dafoe jako Joker?

19.01.2022

Herec Willem Dafoe (Spider-Man: Bez domova, Maják, Vražda v Orient expresu) dlouhé roky poslouchá ze všech stran, že by byl perfektní volbou na postavu Jokera. Batmanův arcizáporák a jedna z… (více)

Tvůrce Westworlu natočí pilot Falloutu

Tvůrce Westworlu natočí pilot Falloutu

09.01.2022

Jonathan Nolan, bratr slavnějšího Christophera Nolana a zároveň zkušený televizní veterán, jenž má na kontě věci typu Lovci zločinců nebo v titulku zmiňovaný Westworld a rovněž pomáhal psát scénáře k… (více)

Reklama

Reklama