Reklama

Reklama

Temný rytíř

  • USA The Dark Knight (více)
Trailer 3
USA / Velká Británie, 2008, 152 min (Alternativní 146 min)

Předloha:

Bob Kane (komiks), Bill Finger (komiks)

Kamera:

Wally Pfister

Hrají:

Christian Bale, Heath Ledger, Aaron Eckhart, Michael Caine, Maggie Gyllenhaal, Gary Oldman, Morgan Freeman, Cillian Murphy, Eric Roberts, Ritchie Coster (více)
(další profese)

Další Batmanovo dobrodružství začíná. Jeho protivníkem je tentokrát záhadný psychopat Joker. Vítanou posilou by se Batmanovi mohl stát nový státní zástupce Harvey Dent, idealistický právník odhodlaný bojovat zejména proti mafiím ovládajícím podsvětí města. Dent chodí shodou okolností s Rachel, kterou Batman, alias milionář Bruce Wayne, také miluje. Čínský obchodník Lau, se kterým Wayne odmítne obchodovat, navrhne gothamským mafiánským skupinám pro jejich peníze bezpečný úkryt v Hongkongu, kam nesahá Dentova pravomoc. Do jednání nečekaně zasáhne Joker, který chce polovinu mafiánských peněz za likvidaci Batmana. Ti to odmítnou. Batman vzápětí Laua unese a dostane z něj jména mafiánů. Dent rozjede velkou akci, podaří se mu však dostat za mříže jen méně významné gangstery. Vzápětí Joker vyhlásí, že každý den zabije jednoho člověka, a bude to dělat tak dlouho, než Batman veřejně přizná svou identitu a nechá se zatknout... (TV Nova)

(více)

Recenze (3 886)

Madlene 

všechny recenze uživatele

...půlnoční tah na biograf měl něco do sebe... Sál praskal ve švech a všichni po chvilce přestali ucucávat kolu a zapomněli dokonce i chroustat popcorn... Atmosféra byla hutná, místy neuvěřitelně skličující a depresivní... Joker je zapomenutelný, stejně jako celý film...Jediné, co mi narušovalo "poetiku chaosu" byla přehnaně mumifikovaná tvář Harveyho Denta a.k.a. Double Face ()

Specs 

všechny recenze uživatele

Hlášky: Joker: (Po úderu od Rachel.) - "Hmm, trošku bojovná. To se mi líbí." Batman: - "Tak to si mě zamiluješ." & Joker: - "Proč tak vážně?" & mafiáni: - "Co navrhuješ?" Joker: - "Je to prostý. Zabít Batmana." & (Bruce Wayne si sám zašívá ránu na ruce.) Alfred Pennyworth: - "Posledně, když jste se šil sám, dopadlo to špatně." Bruce Wayne: - "Učím se ze svých chyb." Alfred Pennyworth: - "To už musíte být velmi vzdělaný, pane." & Alfred Pennyworth: - "Zaútočil na vás tygr?" Bruce Wayne: - "Byl to pes." Alfred Pennyworth: - "Cože?" Bruce Wayne: - "Byl to velký pes." & mafián: - "Dej mi důvod, proč nemám říct tady tomu, aby ti ustřelil palici." Joker: - "Umím kouzlo. Nechám zmizet tuto tužku." (Joker vezme jednoho mafiána za hlavu a praští s ním o stůl na místě, kde stojí tužka.) Joker: - "Tadá! A je fuč." & Joker: (Drží nůž pod krkem mafiánského bosse.) - "Chceš vědět, jak jsem přišel k těm jizvám? Můj otec byl ochlasta a ďábel. A jednu noc mu ruplo v bedně víc, než obvykle. Maminka si vzala kuchyňský nůž, aby se mohla bránit. Nebyl z toho moc nadšený. Ani trochu. Takže zatímco jsem se díval, přitisknul ten nůž k ní a u toho se smál. Otočil se ke mě a říká: 'Proč tak vážně, synu?' Přišel s tím nožem ke mě. 'Proč jsi tak vážný, synu?' Strčil mi ten nůž do pusy a říká: 'Vykouzleme na té tváři úsměv.' A... proč jsi tak vážný?" (Podřízne bosse.) & Joker: - "Ti mafiáni se tě chtějí zbavit. Chtějí, aby to bylo jako předtím. Ale já znám pravdu. Nejde to vrátit. Změnils věci. Napořád." Batman: - "Tak proč mě chceš zabít?" Joker: - "Já tě nechci zabít. Co bych bez tebe dělal? Že bych se vrátil k oškubávání mafiánů? Ne, ne. Ne. Ne, ty mě naplňuješ." & Joker: - "Zaveď trochu anarchie. Zamávej zavedeným řádem a všechno se obrátí v chaos. Jsem vyslanec chaosu. A víš jak se to má s chaosem? Je spravedlivý." & Joker: (Uvidí Rachel.) - "Ahoj krásko. Ty musíš být Harveyho kočka. A jsi krásná. Ale vypadáš nervózně. Je to těma jizvama? Chceš vědět, jak jsem k nim přišel? Pojď sem. Hej. Pojď ke mě." (Strčí Rachel nůž do pusy.) "Měl jsem ženu. Krásnou, jako ty, která mě řekla, že se moc strachuju. Která mě řekla, že bych se měl víc smát. Co si zahrávala a zapletla se s nebezpečnýma lidma. Jednoho dne jí pořezali obličej. Na plastiku jsme neměli. Nemohla to unést. Jen jsem ji chtěl vidět, jak se znovu směje. Chtěl jsem jí dát najevo, že mi ty jizvy nevadí. Tak jsem si strčil do pusy žiletku a udělal si tohle. A víš co? Nevydržela se na mě dívat a opustila mě. Teď se na to dívám z té lepší stránky. Teď se tomu směju..." & (Po zatčení Jokera.) Anthony Garcia: - "Tak co máme?" komisař Gordon: - "Nic. Žádná shoda na otiscích prstů, DNA, zubech. Oblečení je na zakázku. Bez značek. V kapsách neměl nic, než nože a prach. Žádné jméno. Žádné další přezdívky." & Joker: - "Nejsem příšera. Jen jsem předběhl dobu." & Two-Face: - "Svět je krutý. Jediné, co je v tomhle krutém světě morální je náhoda. Nestranná a bez předsudků. Spravedlivá." () (méně) (více)

BloodMax 

všechny recenze uživatele

Famózní příběh! Heath Ledger jako nejlepší Joker, ze které opravdu číší hrůza, děs a šílenství. Christian Bale jako nekompromisní zastánce dobra. Dvě a půl hodiny napětí, které divákovi nedovolí odtrhnout oči z plátna - It is The Dark Knight! ()

prasacimor 

všechny recenze uživatele

Už ako som dopozeral Batman begins, vedel som že pokračovanie bude pecka. Musím sa priznať, že moc často do kina nechodím ale na toto som sa tešil viac než pol roka dopredu. Keď som sa dozvedel, že u nás sa bude premietať až 14 augusta myslel som, že ma porazí a doslova som odrátaval každý deň. Niečo podobné sa mi ešte v mojej filmovej histórii nestalo a je dosť možné, že už ani nestane. Po Ledgerovej smrti som si bol už stopercente istý, že Dark Knight bude minimálne hit, keď nie film roka. Keď som už každý trailer videl aspoň 15 krát a prečítal skoro všetky dovtedajšie komenty na csfd (čo niekedy nie je práve najrozumnejšia vec) som sa konečne 14. poobede vypravil do kina na filmovú udalosť roka 2008. Šiel som do toho s tým, že keď tomu budem musieť udeliť menej než 5 hviezdičiek, budem sklamaný.....Treba uznať, že podívaná to bola fakt veľkolepá a či už sa to týka kamery a strihu, zvuku, efektov, hereckých výkonov a celkovej atmosféry, niet o čom. Trochu horšie to už bolo so scenárom, kde som mal občas podobný pocit ako opisuje Marius. No možno len tým, že som to predtým čítal a viac som to vnímal. Ťažko povedať. Čo sa týka Jokera, bez debaty podal famózny výkon, čo len potvrdzuje fakt, že môj brat zistil kto ho hral až keď si pozrel jeho profil na csfd. No niečo mi na ňom predsa len nesedelo. Ťažko to vysvetliť ale určite v tom bol aj jeho geniálny a skoro bezchybný plán, ktorý mi prišiel až moc dokonalý a jeho postupne uskutočnovanie až príliš bezproblémové, ale zároveň som ním bol fascinovaný a pri scénach s loďou, podfarbených skvelou stiesňujúcou hudbou som skoro nedýchal. Samozrejme nesmiem zabudnúť na toľko spomínaný a teraz už pomaly kultový trik s ceruzkou na ktorý som sa obzvlášť tešil a musím povedať, že som čakal čokoľvek ale toto bolo teda moc. Geniálne! Dalo by sa čo to vytknúť aj Batmanovmu "plechovému" hlasu, na ktorého obranu je, že predsa len slúžil hlavne ako kamufláž, ale bolo nutné takto hovoriť aj s ľudmi ktorý jeho identitu poznaju? Každopádne precízne zžitie s postavou(: Jedna podstatná a myslím že nie veľmy priaznivá vec je, že pre neznalcov predošlého filmu bude Dark knight minimalne prvú polhodinu jeden veľký chaos a do deja celkovo sa budú dostávať len veľmi ťažko...Dlho som váhal s komentovaním, práve preto, že som si ešte nebol istý s hodnotením. Podľa všetkého by si to zaslúžilo plný počet, ale pri tom všetkom ospevovani mi príde veľkoleposť tohto filmu trochu umelá a veľkolepé je to len (alebo hlavne) na povrchu. Takže síce 5 hviezdičiek ale skôr takých technických, nie takých aké dávam pri filme ktorý ma fakt dostane a chytí za srdce. ()

Philoun1 

všechny recenze uživatele

Chvíli jsem váhal mezi 4 a 5* poté co se mi film rozležel v hlavě, bylo v něm pár nesmyslů a přehnaných věcí jako třeba popálenina Harveyho Denta (jakto, že mu nevyschlo oko když neměl víčko), ale to jsou opravdu malé detaily. Nakonec teda dávám plný počet *, protože snímek měl spoustu nečekaných zvratů a když už jsem si myslel, že dokážu předpovědet co se stane tak bum a bylo to úplně jinak. A vzhledem k tomu kolik hvězd v tomto filmu hraje si film nižši hodnocení nezaslouží. První kladná role Garyho Oldmana, ve které jsem ho viděl (ale ti záporáci mu jdou líp), O Balea a jeho Batmana jde v tomhle filmu opravdu málo, Ledgerův Joker - no nechci se opičit po ostatních, Freeman to je prostě klasik, Fichtner sice v malé ale zato zajímavé roli a Eckhart mě mile překvapil, nejdřive jako uhlazený sympaťák a poté jako cool zabiják možná ještě lepší než Joker. ()

Krasus 

všechny recenze uživatele

Batman a Dent jsou vynikající, Ledger je brilantní, Zimmer s Howardem jsou geniové, Nolan je režisérský bůh a ta motorka je hustší než iPhone. Záležitost roku! ()

phata 

všechny recenze uživatele

Bomba, v kině bezvadnej zážitek. 152 minut mi uteklo až móc rychle. Jen přemýšlím, kdy se na to podívám znovu... 92% Highlights: Joker, kdekoliv, kdykoliv ()

Kangaxx 

všechny recenze uživatele

Priznám sa, že som k tomuto filmu pristupoval s určitým dešpektom vyplývajúcim z toho, že ma komixové hranie sa na hrdinov nikdy veľmi nebralo. Po vzhliadnutí však musím uznať, že je to majstrovsky zvládnutý snímok, ktorý v podstate nemá slabé stránky. Prikláňam sa teda k väčšine a udeľujem maximálne hodnotenie. ()

rubik1 

všechny recenze uživatele

Film roka, film plný očakávaní, lepší než Batman začína. Aj takéto superlatívy sme mali možnosť počuť na Temného rytiera. O to viac som sa aj ja naň tešil. Môže Temný rytier vôbec prekonať Batman začína?? To by už čo musel byť za geniálny film. Aj preto moje obrovské očakávania z "filmu roku" vystriedalo po jeho zhliadnutí také "mikrosklamanie". Prečo? Nuž, kdesi som čítal, že ide o prvý film o Batmanovi ktorý nenesie jeho názov. A ani sa nečudujem. Christian Bale na ktorého som sa mimochodom najviac tešil bol na plátne nanajvýš tak desať minút. Síce Batman ako postava tam mohol stráviť dokopy aj pol hodinku (čo je na údajne hlavného hrdinu aj tak málo), ale "nebol" to Bale a jeho geniálne herecké nadanie a hranie. Film bol o iných ľuďoch. O bojovníkovi za spravodlivosť Harveyim Dentovi ale predovšetkým o fantastickom "záporákovi" Jokerovi, ktorý je prostredníctvom zosnulého Heatha Ledgera stvárnený viac ako dokonale. Len škoda že sa Ledger rozlúčil s filmovým svetom priamo na svojom hereckom vrchole. Určite Temnému rytierovi dodal čosi nové a lepšie. ()

jefff 

všechny recenze uživatele

Než jsem se začal na Temného rytíře dívat, byl jsem již zavalen tunou názorů. Jedni mi říkali, že Temný rytíř je nejlepší film jaký za posledni dobu viděli, jiní, že Burtonovu Batmanovi nehrabe ani po paty. A co já na to říkám? Pokud si můj názor někdo přečte (jakož si myslím,že spíš ne:-) ), tak ho prosím o drobné zamyšlení. Temný rytíř je prapůvodně komiks. Z toho vycházel jeho první stvořitel Tim Burton a natočil tak vizuálně úchvatný film, ze kterého srší temná atmosféra přesně jak má být. Film, na který se mohli dívat jak děti tak i dospělý. Je pravda, že Burtonův Batman je vyloženě oddychovou podívanou, která však zaručeně pobaví a neumím si představit lepší zfilmování. Oproti tomu Temný rytíř Christophera Nolana je filmově zručnější a dějově daleko propracovanější. Pomáhá tomu i hvězdné obsazení. Přesto mi vrtalo hlavou co se mi na opravdu úžasném Temném rytíři přeci jen nezdálo. A po delším bloumání jsem na to přišel. Nolanovi se podařil stvořit fantastický thriller, jeden z nejlepších za poslední dobu, možná že se tak snažil o kvalitní filmové dílo, pozapomněl na to, co vlastně točí a hlavně o kom. Kdyby postavu Batmana úplně vypustil, filmu by to vůbec neubralo. Přesto, že se děj "jakoby" točí kolem postavy Batmana, je zde pouze doplňkem - a pro mě nadbytečným. Kdyby Batmana z filmu Nolan vymazal, vytvořil by politický thriller s příběhem o šíleném teroristovi, který terorizuje dané město. Zkrátka se zcela ztratila ta Batmanovská atmosféra, to co dělá Batmana Batmanem. I tak nemůžu jinak než Temného rytíře hodnotim plným počtem. Ps.: Srovnáni obou Jockerů je těžké, zvlášť když Ledgerův umí kouzlo s tužkou a Nicholsonův má chechtací pytlík:-) Viděl bych to na remízu, každý má něco (tím nemyslím jenom Jockery:-) ) ()

pugs 

všechny recenze uživatele

"Kde je?" - "Koľko je hodín?" - "Čo to má s tým spoločné?" - "No, čo je na jednom mieste alebo na viacerých." "Batman začína" som bral, ako film, ktorý sa pozrie znova a znova a znova... To znamená - výborný film, s ktorým sa to nesmie praháňať, aby ste ho neznenávideli. Ch.Nolan nám predložil Temného rytiera s mojím menším očakávaním, ako sa predpokladalo. V momente, kedy sa na scéne objaví Joker v podaní Ledgera (t.j. začiatok) vás už nepustí od sedadla/kresla/sedačky, proste na čom sedíte v kine, je mi jedno - aj na gauči. Temný rytier, ako nám názov už hovorí, bude temný drsný film s perfektnou atmosférou, ktorú vie navodiť jedine a jedine Nolan! Viac akcie. Viac Dráma. Lepšia kamera a hlavne Joker, ktorý pridáva na tak už vysokom hodnotení, a to z neho robí záležitosť na 11/10(?). No ok, znova som to prehnal, pretože by som musel moju Zelenú Míľu poslať dole(:-)) 10/10 ()

Ironfood 

všechny recenze uživatele

Slušný akční film, bohužel děj mě nějak zvlášť nechytil a připadal mi tak nějak neustále nastavovaný, takže v závěru jsem nebyl napjatý jak to skončí, ale jestli to už skončí. ()

HomeAlone 

všechny recenze uživatele

Velmi som sa tesil do kina a odisiel som uplne spokojny , co nemozem povedat o predchodcovi . Velmi realisticke spracovanie komixu , takmer bez nadprirodzenych hrdinov a prave preto tento Batman previsuje dnesne pestrofarebne detske komixy . A Heath Ledger vo svojej zivotnej ulohe dokazal ze ja PAN HEREC . No musim podotknut ze Burtonova dvojka zostava neprekonana - aspon pre mna . Hodnotenie - 95% ()

jenik71 

všechny recenze uživatele

Moc nerozumím tomu všeobecnému nadšení. Efekty a akční scény jsou hodně dobré, ale jako celek to není nic převratného. Skvěle svojí roli zahrál především Heath Ledger, ale jeho ostatní kolegové se pohybují v průměrných mezích. Netvrdím, že je to špatný film, ale je to nádherná ukázka mediální masáže již dlouho před uvedením do kin. Na půl roku dopředu ohlášené filmové bomby, pecky, hity atd. mě totiž většinou příliš nenadchnou. A Temný rytíř bohužel není výjimkou. ()

iantomasik 

všechny recenze uživatele

Plno scén mi tu přijde vyloženě zahozených a značné množství taky tak patetických, nabubřelých a "moudrých" až to není hezké. Přesto je film místy vážně skvělý a určité momenty z něj by se měly vytesat do kamene. Původně jsem dal jen tři, ale po dalších shlédnutích (s odstupem roku) jednu přidávám. ()

Pecival 

všechny recenze uživatele

Asi budu za kacíře, ale když už mám sledovat opičáka v latexu kosícího padouchy, dám radši přednost zpracování ala Burton. Čímž nechci spochybňovat kvality filmu, ale po těch hyper ódách valících se ze všech stran, v podstatě zklamání. ()

U.Tarare 

všechny recenze uživatele

Takováhle klišovitá slátanina a je v top 50? Nebýt smrti Ledgera, tak to tam rozhodně neni. Pravda, zahrál to výborně, ale co z toho. Kdyby v Ordinaci v růžový zahradě podával někdo výbornej hereckej výkon, furt by to byl odpad. Hodnotit film plným počtem jenom kvůli tomu, že jediný herec zazářil je opravdu solidní demence :-P ()

zolo23 

všechny recenze uživatele

Christopher Nolan dokázal, že aj s komiksu sa dá urobiť nadpriemerné krimi. Sedel som v kine v 1 rade, lebo inde už lístky neboli,ale o to bol zážitok intenzívnejší. Heatha Ledgera komentovať ani nebudem, podľa mňa prekonal aj Jacka Nicholsona a to je už čo povedať. Nesmiem zabudnúť hlavne na fantastickú hudbu v podaní asi najlepších skladateľov súčasnosti(Zimmer,J.N.Howard). Tento film podľa mňa nemal žiadnu slabinu a preto mu dávam s kľudným svedomým plných 10/10. Film mojej TOP 5. ()

ImNotThere 

všechny recenze uživatele

Má vůbec smysl hodnotit geniální film? Skvělá akční mozaika doplněná hudbou, ze které mrazí. Nikdy bych si nepomyslela, že někdo dokáže comicsovku pojmout tak realisticky a věrohodně. Škatulka fantasy není na místě. Nolan mě nepřestává překvapovat. V The Dark Knight sice chybí jakási komornost prvního dílu nové série, ale Batman své kouzlo neztratil. Těším se na další adrenalinovou explozi! ()

Andrew78 

všechny recenze uživatele

Naprostá dokonalost. Brilantní scénář, dechberoucí hudba, strhující mix zvuku, bezchybná režie, dynamický střih a především fenomenální Heath Ledger. Každá vteřina má ve filmu svou podstatu, ať už je to nenápadný rozhovor, atmosférou nabitý večírek nebo fenomenální scéna s nemocnicí. Pouhá slova nedokážou vyjádřit, o jaké mistrovské dílo se jedná. O této filmové klasice nemá smysl psát něco dalšího, ta se musí vidět! ()

Související novinky

Batman se blíží k půlmiliardě

Batman se blíží k půlmiliardě

14.03.2022

Druhý týden v kinech a chválený komiksový snímek The Batman už se pomalu ale jistě blíží k půlmiliardě dolarů z celého světa. Film o druhém víkendu zaznamenal jen 42% propady, díky čemuž si v… (více)

Nový Batman bude rekordně dlouhý

Nový Batman bude rekordně dlouhý

21.01.2022

Těšíte se na chystaný snímek The Batman od režiséra Matta Reevese (Válka o planetu opic)? Pak vás možná potěší zpráva, že si pro vás tvůrce vydupal u studia zatraceně tučný kus stopáže. Snímek totiž… (více)

Willem Dafoe jako Joker?

Willem Dafoe jako Joker?

19.01.2022

Herec Willem Dafoe (Spider-Man: Bez domova, Maják, Vražda v Orient expresu) dlouhé roky poslouchá ze všech stran, že by byl perfektní volbou na postavu Jokera. Batmanův arcizáporák a jedna z… (více)

Tvůrce Westworlu natočí pilot Falloutu

Tvůrce Westworlu natočí pilot Falloutu

09.01.2022

Jonathan Nolan, bratr slavnějšího Christophera Nolana a zároveň zkušený televizní veterán, jenž má na kontě věci typu Lovci zločinců nebo v titulku zmiňovaný Westworld a rovněž pomáhal psát scénáře k… (více)

Reklama

Reklama