Reklama

Reklama

Temný rytíř

  • USA The Dark Knight (více)
Trailer 3
USA / Velká Británie, 2008, 152 min (Alternativní 146 min)

Předloha:

Bob Kane (komiks), Bill Finger (komiks)

Kamera:

Wally Pfister

Hrají:

Christian Bale, Heath Ledger, Aaron Eckhart, Michael Caine, Maggie Gyllenhaal, Gary Oldman, Morgan Freeman, Cillian Murphy, Eric Roberts, Ritchie Coster (více)
(další profese)

Další Batmanovo dobrodružství začíná. Jeho protivníkem je tentokrát záhadný psychopat Joker. Vítanou posilou by se Batmanovi mohl stát nový státní zástupce Harvey Dent, idealistický právník odhodlaný bojovat zejména proti mafiím ovládajícím podsvětí města. Dent chodí shodou okolností s Rachel, kterou Batman, alias milionář Bruce Wayne, také miluje. Čínský obchodník Lau, se kterým Wayne odmítne obchodovat, navrhne gothamským mafiánským skupinám pro jejich peníze bezpečný úkryt v Hongkongu, kam nesahá Dentova pravomoc. Do jednání nečekaně zasáhne Joker, který chce polovinu mafiánských peněz za likvidaci Batmana. Ti to odmítnou. Batman vzápětí Laua unese a dostane z něj jména mafiánů. Dent rozjede velkou akci, podaří se mu však dostat za mříže jen méně významné gangstery. Vzápětí Joker vyhlásí, že každý den zabije jednoho člověka, a bude to dělat tak dlouho, než Batman veřejně přizná svou identitu a nechá se zatknout... (TV Nova)

(více)

Recenze (3 879)

Brady 

všechny recenze uživatele

Úžasná atmosféra, která se vás drží ještě dlouho po odchodu z kinosálu. Charaktery postav naprosto perfektní. Opravdu upřímně doufám, že Heath Ledger toho Oskara dostane. :-) ()

Trifi 

všechny recenze uživatele

A já to povím na plnou hubu: stydím se za sebe. Stydím se za to, že jsem nedokázala prohlédnou krásu a hloubku tohoto filmu už napoprvé v kině. Až po druhém shlédnutí v klidu domova na DVD mi to všechno docvaklo... A to je vám pak najendou jedno, že Gotham je možná až moc reálný, že Batman je možná až příliš civilní a zranitelný a že celé to spíš než komiks připomíná psychologickou kriminálku řízlou dramatem. Temný rytíř není jednoduchý film, to je po čase jeho největší devíza. A co je možná ještě důležitější, dokázal se perfektně zbavit kýčovité, neonové pachuti kterou po něm zanechal Joel Schumacher (kterého stále podezírám, že má z Batmana nějaký komplex a dal si za úkol ho totálně pohřbít). Ani se nechce věřit, že Temný rytíř a Batman a Robin jsou z "jedné kaše", tohle je asi zajzářivější ukázka toho, jaké zázraky dokáže scénář, režie a přístup... A Heth Ledger si Jokerem zajistil filmovou nesmrtelnost. A opovažte se to přisuzovat jeho tragickému úmrtí, tohle by byl unikát ikdyby se to nestalo. Prostě, stejně jako neplánovač Joker, který má ale ve skutečnosti všechno nejlíp promyšlené, je Temný rytíř komiksový film, který ve skutečnosti mění pravidla tohoto žánru od základu (viz. připravovaný Superman atd...). Bravo, bravo, bravo, tohle je opravdu nefalšované filmové zjevení. A stokrát fuj akademii že není zralá tohle docenit a ocenit. NO FUJ!!! ------ Plus: Scénář, režie, Heath Ledger, stopáž --- Mínus: Nic ------ Recept: 45% příběh, 30% pojetí, 20% Heath Ledger, 5% Batman začíná ()

waska 

všechny recenze uživatele

FANTAZIE!!! Nejlepší Batman! Nolan udělal z komiksu famózní akčí drama ( i když ta trocha komiksovosti tam musela zůstat ). Má to všechno, co má skvělý film mít. Perfektně promyšlený příběh, charakterní postavy, zápletku ve které do poslední chvíle není jasné jak se vyvine, vynikající herecké výkony a samozřejmě skvělá hudba. Akorát jsem to shlédnul a jsem ještě plný dojmů. Dokonalá filmová extáze!! Ledger a jeho Joker je nepřekonatelný! Věřim, že až se na film podívám podruhé, dám hvězdiček 6... ()

Arequipa 

všechny recenze uživatele

Jedničku "Batman začíná" jsem zatím neviděl a občas mi to možná chybělo, přesto mě zřejmě nejvychvalovanější film roku 2008 nezklamal. V zástupu komentářů zmiňujících Heatha Ledgera bych rád byl jiný, ale ono to dost dobře nejde. Psychopatická vynalézavost Jokera v jeho podání (mimochodem výborně nadabovaný) si neklade meze originality - kouzlo mizející tužky, scéna s výbušninami na lodích, svázané ruce přes zbraně klaunů. Jokerovo první vyprávění o tom, jak přišel ke svému úsměvu je jedno z nejstrašlivějších, co jsem ve filmu slyšel. Jeho druhá verze už je podstatně slabší. Labutí píseň H. Ledgera. P.S. Jsem zvědav, co s filmem udělá neúprosná ruka času, tedy na jakém místě ČSFD žebříčku jej budeme vídat s odstupem pár let. ()

Italiano 

všechny recenze uživatele

Sice fajnový pokoukání, hoodně málo akce a děj v pohodičce, akorát dvě tváře tam mohl bejt už o chviličku dříve...Jediný, co mě drželo u bedny, byl Joker a jeho vtipný hlášky.. ()

simplejack 

všechny recenze uživatele

Dobrovolně se přídávám k nekonečnému zástupu reklamou vygumovaných nemyslících jedinců, kteří zbožnují tenhle snímek a nevidí jak je ve skutečnosti průměrný a nic nového nepřináší. No a tak teď vážne, o tom, že je tenhle snímek špatný mě totiž opravdu nikdo nepřesvědčí. K samotnému filmu už ani nemá cenu něco psát, stejně bych se už po někom opakoval, ale pár komplimentů si neodpustím. V první řadě Joker, také jsem zastánce neutrálního názoru, že tenhle a Nicholsonův styl, se nedají srovnávat, protože jsou úplně rozdílní, ale v duchu si stejně stojím za tím, že Heath je několikanásobně lepší. Další za zmínku stojí geniální hudba, která dělá opravdu hodně. No a hlavně musím zmínit, že Dark Knight je naplnění mého snu o pojetí komiksových adaptací, kdy po 90% filmu neprobíhá smršť počitačových efektů ,výbuchů, drsných hlášek a všech podobých okoukaných prvků, kterými jsou ostatní adaptace plné. Tady když je akce tak je originální a skvělá a když není tak to vůbec nevadí a to už nemluvím o tom, že na rozdíl od ostatních podobných filmů má nějakou hloubku a sbírku celé řady zajímavých myšlenek. O filmařských kvalitách už netřeba opravdu hovořit to snad každý viděl. Takže tenhle filosoficko-psychologický akční krimi thriller dostane 99% (to jedno dolů, protože asi po desátém shlédnutí bych už mohl výjmenovat celou řadu nelogických prvku, ale to je stejně nepodstatné). Because he is not a hero!!... ()

RajAthen 

všechny recenze uživatele

Jde napsat o tomto filmu něco negativního? Ani s vypětím sil mě nic nenapadá. Kdybych uměl skládat oslavné básně v hexametru, udělal bych to. Konečně film, který se snaží hrát ( zhruba) podle zákonů reality. Jasně dokazuje, že i téma tak na první pohled podivně jako chlap v oblečku netopýra, jde zpracovat z dospělé perspektivy bez berliček. Je velmi potěšující, že jeho úspěch vyvolává přinejmenším snahy o podobné pojetí v dalších filmech. Je nutno zmínit fantastický Ledgerův výkon, který předvedl svůj životní (bohužel doslova) životní výkon a aura šílenství je kolem něj až hmatatelná. Právě scény s Jokerem patří k těm nejlepším a jsou rozumně servírovány v průběhu filmu, nejvíce jsem si oblíbil první historku o jeho jizvách - "Why so serious?" ()

Primavera 

všechny recenze uživatele

Najzaujímavejšie vo filme? Bravúrny Ledgerov výkon! Neuverila som síce správam o tom, že práve táto úloha vyšinutého ľudskosti zbaveného Jokera Ledgera natoľko psychicky vyčerpala, že musel brať lieky proti nespavosti a tými sa predávkoval a zomrel .... Ale dôležité je, že som jeho postave uverila. Doslova mi šli zimomriavky po chrbte zo ZLA, ktoré sa zlomyseľne predvádzalo a ubližovalo. Batman bol síce hlavnou postavou, ale hlavným motívom bol BOJ so ZLOM, schopnosť ľudí vzdorovať mu a ten motív som si uvedomovala viac ako hocikedy inokedy, viac ako postavu Batmana .... A to ma bavilo. ()

Sign 

všechny recenze uživatele

no jednoho dne sem se doslechl o novem batmanovi a taky o novém a to hlavně o novém Jokerovi...nejsem fanda komiksu ale také mi vůbec nevadí a filmy podle nich pravě rád přivítám ale sem uctívač batmana od Tima a furt sem ale slýchal o tom jak je tu lepší Joker a že dokonce je v tomhle filmu nejlepší role která všechny strčila do kapsy ale hlavne se říkalo že je lepší nez Jack?!...HM byl sem nakonec na tento film zvědav ale nějak sem se k němu nehrnul a nakonec sem si jej pustil...bez jakýchkoliv představ o něm bez dobrých a špatných předsudků prostě sem sedl a byl zvědav a dal tomuto filmu i novému Batmanovi a jokerovi volno a to mi Keaton a Nicholson sedí do těchto rolí nejlépe, no tak sem sledoval, asi po 5 minutách jsem už byl mimo totálně zažrán do filmu a jeho děje ale posléze sem už vůbec nevnímal nic než ten film...no zkrátka ve všech ohledech překonal má očekávání Christian Bale mi do role Batmana skvostně sedl a co se týče Jokera? no tihle říkají že Jack byl lepší tihle zase že Heath je lepší, lepší není ani ten a ani ten, oba jsou výborní herci oba svoji roli zahráli nejlépe jak mohli a oba na výbornou, ono to je totiž v tom že oba jsou vlastně uplně jiní klauni než ten druhý, upřímě mě Heath dostal na kolena a i já sem mu podlehl a vždy se těším na jeho nástup na scénu skutečně tohle byla snad jeho nejlepší role a nedivým se že vedle něj je ve filmu aj batman slabá osobnost ale jako Joker se mi prostě mnohem více líbil a stále líbí Jack to je prostě Joker jak má být, ale Heath válí...A TO KUREVSKY ()

BDMarty007 

všechny recenze uživatele

Tzv. production values jsou nezpochybnitelné, stejně jako vynikající herecký výkon Heath Ledgera v roli Jokera. Jeho Joker je vskutku mrazivý, pro mě ani nejšílenější v momentě, kdy odchází převlečen za sestřičku od nemocnice. Naštěstí ani film není založen jenom na drahé produkci, triků a efektů ani není přehnaně moc. Bohužel ale zbytek filmu postrádá sílu. Příběh není rozehrán do hloubky a to platí i postavách. A žádné velké napětí se také nekoná. Občasné morálně-filozofické exkurze jsou v kontextu filmu spíše legrační. Taková povrchní moralitka. Místy kulhá věrohodnost a směrem k závěru i logika. Aaronu Eckhartovi jeho roli moc nevěřím. Zajímavý začne být až když má dvě různé poloviny obličeje. Chování jeho postavy v závěru filmu mi k němu sice sedne více, ale v kontextu filmu není logické. Tenhle žánr není úplně můj šálek čaje a čekal jsem, zda budu příjemně překvapen. Nebyl jsem ani uchvácen, ale ani příliš zklamán. Za mě 3,4. ()

*JIN 

všechny recenze uživatele

Můj barbarský názor zní > Kdykoli Joker odešel, byla nuda. Navíc jsem se téměř nevydržela dívat na tu herečku, proboha! Byla jsem z toho rozčarovaná, ale ne moc hezky. ()

Mathiue1994 

všechny recenze uživatele

Christoper Nolan, který točí samá monumentální díla. Christian Bale, který Batmana ztvárnil již po druhé a v jakémkoliv jazyce světa naprosto nepopsatelný herecký výkon Heatha Ledgera, který za svou roli samozřejmě získal ocara. Skvělý film plný efektů, dobráctví Batmana a bláznovství Jokera, který chce dokázat, že i ten nejsilnější ochránce a zástupce zákona dokáže podlehnout zlu.Samozřejmě mluvím o panu Havrvey Dentovi. Když podlehl, řekl jem si "to snad není možné. Joker to dokázal? Že by měl Batman špatný konec?" Ale pak nastoupilo obětování a Batman ukázal svou pravou tvář hrdiny, když se v očích ostatních zjevil jako záporná postava, aby uchránil jejich představu, že Harvey je jejich ochránce proti zločinu, který padl za právo a za "svůj lid". ()

kwaicheng 

všechny recenze uživatele

Zřejmě mám jiný vkus než většina zdejších. Jen bych rád věděl co na Temném rytíři bylo tak dobrého aby ho to zařadilo na 40. příčku. Pro mě velké zklamání. Prostě tomu nerozumím. ()

mvukotic 

všechny recenze uživatele

Vidieť tento film iba raz je najväčší možný omyl, ktorý môže divák urobiť. Po prvom zhliadnutí som mal tak trochu rozhádzané dojmy a postrehy, ale tušil som, ze ten pravý divácky zážitok ešte len príde. Tento pocit je možné prirovnať k degustácii niektorých jedál, ktoré vám na prvý kontakt s chuťovými pohárikmi prídu zaujímavé, ale neviete definovať čím. Po nasledujúcich skúškach sa stávate čoraz viac istými svojimi postrehmi a viete, že toto zo svojho jedálnička tak skoro nevyradíte. Jeden z najlepších filmov, čo som zatiaľ videl. Nolan je skrátka pán režisér. ()

Divian(R) 

všechny recenze uživatele

nejlepší superhrdina, nejlepší záporák!budiž mu zem lehká) a jeden z nejlepších režisérů ... těším se na další pokračování! ()

fool-mood 

všechny recenze uživatele

Boží! Velice precizní, bez chvíle, kdy by by si člověk prohlížel ručičky na hodinkách. Skvěle padnoucí hudba. Začínám mít pocit, že Nolan je Bůh. A Heath Ledger též - jeho poslední dokončená role. Hlas temného rytíře mě dostal do kolen. Wau! ()

Petula009 

všechny recenze uživatele

Well, byl to skvostný zážitek,avšak na konci mi něco jak se říká neštimovalo.Z hlavního klaďase udělat záporáka a naopak si opravdu může dovolit jenom Chris Nolan.Akční scény byly výborné,někdy trefné ale někdy naopak zmatené.Celkově ale za pět,vřele doporučuju ()

Související novinky

Batman se blíží k půlmiliardě

Batman se blíží k půlmiliardě

14.03.2022

Druhý týden v kinech a chválený komiksový snímek The Batman už se pomalu ale jistě blíží k půlmiliardě dolarů z celého světa. Film o druhém víkendu zaznamenal jen 42% propady, díky čemuž si v… (více)

Nový Batman bude rekordně dlouhý

Nový Batman bude rekordně dlouhý

21.01.2022

Těšíte se na chystaný snímek The Batman od režiséra Matta Reevese (Válka o planetu opic)? Pak vás možná potěší zpráva, že si pro vás tvůrce vydupal u studia zatraceně tučný kus stopáže. Snímek totiž… (více)

Willem Dafoe jako Joker?

Willem Dafoe jako Joker?

19.01.2022

Herec Willem Dafoe (Spider-Man: Bez domova, Maják, Vražda v Orient expresu) dlouhé roky poslouchá ze všech stran, že by byl perfektní volbou na postavu Jokera. Batmanův arcizáporák a jedna z… (více)

Tvůrce Westworlu natočí pilot Falloutu

Tvůrce Westworlu natočí pilot Falloutu

09.01.2022

Jonathan Nolan, bratr slavnějšího Christophera Nolana a zároveň zkušený televizní veterán, jenž má na kontě věci typu Lovci zločinců nebo v titulku zmiňovaný Westworld a rovněž pomáhal psát scénáře k… (více)

Reklama

Reklama