Reklama

Reklama

Temný rytíř

  • USA The Dark Knight (více)
Trailer 3
USA / Velká Británie, 2008, 152 min (Alternativní 146 min)

Předloha:

Bob Kane (komiks), Bill Finger (komiks)

Kamera:

Wally Pfister

Hrají:

Christian Bale, Heath Ledger, Aaron Eckhart, Michael Caine, Maggie Gyllenhaal, Gary Oldman, Morgan Freeman, Cillian Murphy, Eric Roberts, Ritchie Coster (více)
(další profese)

Další Batmanovo dobrodružství začíná. Jeho protivníkem je tentokrát záhadný psychopat Joker. Vítanou posilou by se Batmanovi mohl stát nový státní zástupce Harvey Dent, idealistický právník odhodlaný bojovat zejména proti mafiím ovládajícím podsvětí města. Dent chodí shodou okolností s Rachel, kterou Batman, alias milionář Bruce Wayne, také miluje. Čínský obchodník Lau, se kterým Wayne odmítne obchodovat, navrhne gothamským mafiánským skupinám pro jejich peníze bezpečný úkryt v Hongkongu, kam nesahá Dentova pravomoc. Do jednání nečekaně zasáhne Joker, který chce polovinu mafiánských peněz za likvidaci Batmana. Ti to odmítnou. Batman vzápětí Laua unese a dostane z něj jména mafiánů. Dent rozjede velkou akci, podaří se mu však dostat za mříže jen méně významné gangstery. Vzápětí Joker vyhlásí, že každý den zabije jednoho člověka, a bude to dělat tak dlouho, než Batman veřejně přizná svou identitu a nechá se zatknout... (TV Nova)

(více)

Zajímavosti (264)

  • Pracovní název filmu byl "Rory's First Kiss" (RFK). Christopher Nolan má syna Roryho. Aby bylo natáčení co nejvíce utajené, Nolan neváhal veškerou techniku a věci kolem natáčení polepit a označit logem "RFK". (Ai.ma)
  • Jako konzultant byl najat Jerry Robinson, který stál ve čtyřicátých letech za vznikem Jokera. Joker ve filmu ctí původní předlohu a jeho vzhled vychází z prvních čísel komiksu. (Ai.ma)
  • Důvod, proč se v pokračování neobjevila Katie Holmes (Rachel), je prostý - peníze. Studio nebylo ochotné vyjít vstříc jejím požadavkům, nabízelo jí maximálně 2 miliony dolarů. (Ai.ma)
  • Původně se měl ve filmu objevit i Dwight Yoakam, nakonec ale odmítl nabídku, protože pracoval na nahrávání alba. (Ai.ma)
  • Jedná se o první snímek z filmové série Batman, který nemá jméno hlavního hrdiny v názvu. (Ai.ma)
  • Mezi připravenými kostýmy pro roli Batmana (Christian Bale) byl i jeden s bradavkami. Bale ale okamžitě poznal, že se jedná o žert. (Ai.ma)
  • V scéne v 43. minúte filmu, kedy zvešiavajú obeseného Batmana, je aj karta Jokera, na ktorej je napísané: "Will the real Batman please stand up?" Je to priama referencia na najväčšieho amerického rapera z Detroitu Eminema, konkrétne na jeho skladbu "The Real Slim Shady", kde zaznie: "Will the real Slim Shady please stand up?" (stafino)
  • Hans Zimmer vymyslel pre postavu Jokera v soundtracku zámerne disharmonickú hudbu i motív v skladbe "Why so Serious". (Biopler)
  • Lee Smith uviedol, že pri strihaní filmu museli spraviť testy, aby sa uistili o rýchlosti strihu. Mali obavu, že by mohli zmiatnuť divákov sledujúcich snímku na IMAX plátne, resp. že nebudú vadiť tempu štandardnému pre klasické kiná. (Biopler)
  • Michael Jai White (vo filme hrá postavu zločinca Gambola) v rozhovore pre Collider Live odmietol tvrdenie, že by hranie Jokera malo na Heatha Ledgera vplyv a spôsobilo trvalejšie následky, ktoré viedli k jeho smrti. Pri nakrúcaní vraj neustále vtipkoval a po scéne sa pýtal ostatných na ich názor. Spomenul tiež, že Heath stihol nakrútiť ešte film The Imaginarium of Doctor Parnassus (2009), po ktorom došlo k tragickému predávkovaniu liekmi. (Sunwheel)
  • Používané masky počas bankovej lúpeže odkazujú na seriál Batman (1966). (WalterIK7)
  • Hudba, ktorá hrá v scénach s Jokerom vznikla inšpiráciou zo zvuku žiletky, ktorá prechádza po strunách klavíra. (Ltblue)
  • Vôbec prvý film nakrútený vo formáte IMAX, ktorý bol nominovaný na Oscara za najlepšiu kameru. (harryy)
  • Vôbec prvý film o Batmanovi, kde hrdina (Christian Bale) pôsobí aj mimo mesta Gotham. (harryy)
  • Na ulici, kde sa točil premet kamiónu, boli vhodné len dve miesta, kde by sa to mohlo uskutočniť. Dôvodom bolo veľa poklopov. (BoncheR)

Související novinky

Batman se blíží k půlmiliardě

Batman se blíží k půlmiliardě

14.03.2022

Druhý týden v kinech a chválený komiksový snímek The Batman už se pomalu ale jistě blíží k půlmiliardě dolarů z celého světa. Film o druhém víkendu zaznamenal jen 42% propady, díky čemuž si v… (více)

Nový Batman bude rekordně dlouhý

Nový Batman bude rekordně dlouhý

21.01.2022

Těšíte se na chystaný snímek The Batman od režiséra Matta Reevese (Válka o planetu opic)? Pak vás možná potěší zpráva, že si pro vás tvůrce vydupal u studia zatraceně tučný kus stopáže. Snímek totiž… (více)

Willem Dafoe jako Joker?

Willem Dafoe jako Joker?

19.01.2022

Herec Willem Dafoe (Spider-Man: Bez domova, Maják, Vražda v Orient expresu) dlouhé roky poslouchá ze všech stran, že by byl perfektní volbou na postavu Jokera. Batmanův arcizáporák a jedna z… (více)

Tvůrce Westworlu natočí pilot Falloutu

Tvůrce Westworlu natočí pilot Falloutu

09.01.2022

Jonathan Nolan, bratr slavnějšího Christophera Nolana a zároveň zkušený televizní veterán, jenž má na kontě věci typu Lovci zločinců nebo v titulku zmiňovaný Westworld a rovněž pomáhal psát scénáře k… (více)

Reklama

Reklama