Reklama

Reklama

Divotvorné oko

  • angličtina The Magic Eye
Krátkometrážní / Experimentální / Dokumentární
Československo, 1939, 10 min

Obsahy(1)

Film, nazvaný „Divotvorné oko“, natočil v roce 1939 významný tvůrce krátkých filmů Jiří Lehovec, spolu s kameramany Milošem Hlávkou a Miroslavem Bártou. Něco podobného před nimi ještě nikdo neudělal – podívali se pěkně zblízka na běžné věci jako je rýžový kartáč, zvonek budíku, útroby kapesních hodinek, zdrhovadlo, bublinky v sodovce, starý gramofon – mimo jiné... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (11)

Tom_Lachtan 

všechny recenze uživatele

Hodnotit takovýto film je vždycky hodně zvláštní... Brát zřetel na dobu vzniku? Na kontext, který nemám možnost poznat? Ono je to i dnešním pohledem docela zajímavé, v některých záběrech je to opravdu technicky zábavné, ale divácké to není ani omylem a působí to jako něco, co udělal nadšený kameraman pro svoje kamarády, aby pochopili, co má sakra na tom točit na kameře klikou, zabírat různé předměty a u toho se spiklenecky pochechtávat. ()

Radko 

všechny recenze uživatele

Experimentálno - zábavno - náučná hravosť. Ako ju mám rád v literatúre, tak aj vo filme. Jazykový sloh medzivojnovej literatúry, žurnálov i reklám vykazoval čosi osobité. Tento štýl sa preniesol aj do sprievodného slova Divotvorného oka, humorne vnucujúco popisujúceho roztodivné tvary všedných predmetov. Obraz zároveň ukazuje, ako zábery vznikali. Skvelé dielo. ()

honajz2 

všechny recenze uživatele

Ten komentář mi zážitek trochu kazil, ale jinak se mi to líbilo hodně. Navíc na rok vzniku byly ty detaily fakt fascinující a těch 10 minut mi rychle uteklo. Lepší 4* ()

R1CH1E 

všechny recenze uživatele

V tehdejší době jistě dechberoucí, dnes spíše úsměvné, ale kvalita a zajímavost se tomu upřít nedá. ()

Reklama

Reklama