Reklama

Reklama

Goebbelsův pokus

  • Česko Goebbelsův experiment (více)
Německo / Velká Británie, 2005, 108 min (Televizní verze: 2x52 min)

Hrají:

Kenneth Branagh (vypravěč), Udo Samel (vypravěč), Harry Giese, Joseph Goebbels (a.z.), Hermann Göring (a.z.), Max Schmeling (a.z.), Joe Louis (a.z.) (více)
(další profese)

Obsahy(1)

Dvoudílný německý dokument je věnován osudům jednoho z pohlavárů Třetí říše, hlavního ideologa nacismu, dr. Josepha Goebbelse. Film se opírá o bohaté archivní materiály, zápisky z Goebbelsových deníků, texty jeho projevů a dobové dokumenty. To všechno vytváří velice plastický a přesvědčivý portrét jednoho z nejbližších Hitlerových spolupracovníků, člena NSDAP od roku 1922 a v letech 1927-1933 vydavatele nacistických novin Der Angrif (Útok), které se staly tribunou protidemokratických názorů a útoků a podílely se na přípravě nacistů k uchopení moci v Německu. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (29)

Lima 

všechny recenze uživatele

Výčty z deníku největšího žvanila německých dějin, doprovázené tehdejšími filmovými záznamy. Zaujme především jeho citové rozpoložení ve vztahu k ženám, neskrývaná nenávist k Himmlerovi a jeho komentáře k německé i hollywoodské filmové produkci. Škoda jen, že z duševních pohnutek posledních týdnů jeho života (jeho rozhodování k hromadné rodinné sebevraždě) tu není prakticky nic, to mohl být vrchol celého 2-dílného dokumentu. ()

Pohrobek 

všechny recenze uživatele

Z faktického hlediska hodně zajímavé především častým zdůrazněním Goebbelsovy lásky k filmu a ukázkami německé válečné filmové produkce, ke které se člověk dnes jen těžko dostane. ()

sportovec 

všechny recenze uživatele

Vynikající dokumentární - nikoliv hraný - film, zachraňující pro případná videa beze zbytku řadu mimořádně cenných archivních dobových filmů (zhořelecký projev z března 1945). Nejinteligentnější a nejvzdělanější člen Hitlerova nejužšího vedení NSDAP stojí mj. u počátků německého reklamního práva a ve své době tento korupčně cítící a jednající muž proslul i statečností a vůlí jezdit i na frontu a dost riskovat svůj život. Z těch nejpomazanějších bonzů NSDAP byl spíše ojedinělý než charakteristický. Zločin v Goebbelsově provedení zůstává zvláště nebezpečný. Rekonstrukce tohoto jevu je současně jeho prevencí. A tu potřebujeme. Vždycky a všude. ()

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele

Nevyložte si to zle. Rozhodne nie som žiaden neonacista. Doktora Paula Josepha Goebbelsa bez debaty považujem za vojnového zločinca. Avšak vždy ma na ňom fascinovala jeho absolútna oddanosť ideológii a neoblomná vernosť svojmu Vodcovi. Až do poslednej chvíle sa držal svojich vžitých zásad a až do konca stál pri človeku, ktorý mu dal možnosť napredovať v politickej kariére. Pozoruhodné vlastnosti. Obrovskou tragédiou však ostáva to, že tieto svoje výnimočné schopnosti realizoval v mene psychopata Adolfa Hitlera a pod krvavou zástavou beštiálnej fašistickej ideológie. Tak sa zo spoľahlivého, inteligentného človeka stalo neľudské monštrum. **** ()

S.Quentin QUALE 

všechny recenze uživatele

Autentické záběry ze života jednoho zvrhlého prasete, které stejně jako většina této sebranky ani nemělo koule se potom postavit čelem se svým činům. Záběry jsou doplněné komentářem, který vychází ze zápisů v deníku tohoto pokřiveného kulhavce. Je to velmi poučné. Doufám, že každý z tohoto materiálu musí pochopit, co za bandu hakenkrojcovu to bylo. 75% ()

Snorlax 

všechny recenze uživatele

Jsem velmi ráda, že mi tvůrci do ničeho nekecali, předložili mi souhrn myšlenek jednoho z nejvyšších nacistických pohlavárů, kulhavého ďábla Goebbelse. Citace z Goebbelsových deníků jsou doprovázeny spoustou unikátních dobových záběrů. ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Občasne nudné zápisky z Goebbelsovho denníka, ktoré ale krásne odhaľujú jeho vnútorné pocity. Pri vývoji NSDAP sa ani jemu nevyhlo pochybovanie o Hitlerovi, aby sa z neho nakoniec stal najlojálnejší z lojálnych. Jeho propaganda nemala obdoby a dozvieme sa tu, ako študoval iné krajiny a ich štýl propagácie, aby ich on ešte predčil. ()

borsalino 

všechny recenze uživatele

Zajímavý dokument o ministrovi propagandy Třetí říše, zcela oddanému stoupenci nacionálního socialismu a fanaticky nejvěrnějším spolupracovníkem Hitlera. Jeho deníky o něm prozradily mnohé, především pak to, že nebyl oblíbený u nikoho - u žen ani přátel (vyjma těch účelových z NSDAP) a z toho pramenící zlobu přetavil ve své propagandistické fanatické výstupy a překrucování faktů, výhradně podle toho, jak bylo potřeba, nebo jak Hitler očekával. Mistrně využil filmové a rozhlasové možnosti pro svou propagandu, to mu rozhodně nelze upřít. O tom, že nebyl normální a měl zcela minimálně vyvinutý pud sebezáchovy vypovídá konec jeho a jeho rodiny, kdy manželka Magda zabila jejich šest dětí a následně spáchali sebevraždu, neboť život bez nacionálního socialismu by neměl význam. Takže ten dokument lze brát trochu jako procházku do nitra fanatického a ambiciózního magora, kterým Goebbles bezpochyby byl. ()

Morloth 

všechny recenze uživatele

Asi mi nesedí způsob, jakým jsou záznami z deníků vybírány. Rozhodně mi přijde dokument dosti utahaný a nezáživný. Na druhou stranu, některé zápisy a to jen z prvního dílu, mi přišli dosti hrůzostrašné. Druhý bude asi větší mazec. Ale pokud styl zůstane stejný, není co řešit. ()

Nach 

všechny recenze uživatele

Inteligentní člověk s kulhavou chůzí způsobenou pokřivenou a kratší pravou nohou. To a jeho vzrůst pouhých 165cm způsobil, že byl terčem posměchu a nenávisti z řad jeho okolí. Zastání našel - bohužel - až u Hitlera a jeho NSDAP. Tam se z něho stal oddaný sluha zločinecké myšlence na vyhlazení miliónů mužů, žen i dětí. Milovník filmů, který v závěru neváhal ukončit život nejen svůj, ale i své rodiny včetně šesti dětí. Tento dokument sestavený hlavně z čteného slova z Goebbelsových deníků nádherně ukazuje mysl tohoto muže, který se celý oddal myšlence Adolfa Hitlera až do samotného konce. Pro milovníky historie zcela určitě poutavý dokument, jenž nabízí okno do soukromí tohoto zhoubného člověka, ale blíže se k jeho osobě nedostanete. Jeho pohledem to začne i skončí. 80% ()

Machrovic 

všechny recenze uživatele

Vzít Goebbelsovy deníky a k tomu přidat Goebblesovy televizní záběry a spatlat to dohromady, tomu se neříká dokument, ale pokus o dokument. Je to salát. A není zrovna moc chutně připraven. Viděl jsem jen první díl, ale na druhý se už koukat nehodlám. // Tak nakonec jsem se přese všecko odhodlal juknout i na druhý díl, který byl o něco lepší (hlavně to bylo dáno druhou světovou válkou, v které se děj dokumentu "odehrává, nikoliv náhlým příválem tvůrčí invence v mozky tvůrců), a proto jsem se rozhodl původní hodnocení zachovat. ()

Forsberg11 

všechny recenze uživatele

Zrejme aj vďaka nie príliš šťastne zvolenej forme citácií z Goebelsovho osobného denníka sa jedná o pomerne nudný a vleklý dokument. Napriek tomu je jeho výpovedná hodnota nepopierateľná aj vďaka tomu, že sme mohli tak trochu nazrieť do mysle jedného z popredných Hitlerových mužov a aspoň trochu sa priblížiť tomu, čo sa mu skutočne odohrávala v hlave pred a počas vojny. Absencie sprievodného komentára je však škoda. ()

sl4necek 

všechny recenze uživatele

Takový malý německý, kriploidní a zamindrákovaný Napoleon. Neschvaluji cíle, kterých chtěl dosáhnout, ale musím uznat, že mu to šlo dobře. Vůbec nezapadal do představy árijského lídra, ale byl to nejzajímavější a nejinteligentnější nacista. ()

Garch 

všechny recenze uživatele

Obrovské množství obrazového materiálu, doprovázeno citacemi z deníků hubeného chlapce bez kamarádů, který se stal mistrem propagandy, hlasatelem nacistické víry. ...PS Jsem přesvědčený, že každé společenství, ovládané slepou vírou, nemůže dobře skončit. Ač "víry" provází lidstvo od nepaměti, je tupý dav ovcí bez pochybností vlastně nelidský. PPS "Od těch bolševiků se můžeme hodně naučit. Především, jak pracují s propagandou" (J. Goebells 1926) ()

Tominecek 

všechny recenze uživatele

Ocenění ELSA 2007 v kategorii "Zahraniční televizní pořad nehraný", udělená Českou filmovou a televizní akademií. ()

Reklama

Reklama