Reklama

Reklama

Průvodce k rozpoznání tvých svatých

  • USA A Guide to Recognizing Your Saints (více)
Trailer

Obsahy(1)

Příběh vychází z režisérova života, zvláště z let dospívání, které prožil v newyorské čtvrti Queens. Když se Dito po dvaceti letech vrací z Kalifornie zpět domů, je nucen se vyrovnat se všemi démony minulosti. Jeho otec je těžce nemocný a Ditovi přátelé z mládí skončili buď na ulici, nebo ve vězení. Při vzpomínání na divoké roky adolescence, plné užívání drog, rvaček či prvních sexuálních zkušeností, Dita zachvátí pocit viny, že jemu jedinému se podařilo překonat hráz své čtvrti a odejít do velkého světa. Při hovorech se svým otcem poznává, kdo byli jeho opravdoví přátelé. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (150)

mandes 

všechny recenze uživatele

Bol to krásný velmi autenticky natočený film stojací hlavne na perfektných hereckých výkonoch v čele z ultrasympatickým Shia LaBeoufom (ten chalanisko si ma získava čím dalej tím viac "raz z neho bude herecká veličina") . Z hercov treba ešte spomenúť neustále podcenujúceho Robert Downey Jr. Další plus je výborný pesníčkový soundtrack a reálné vystihnutie doby. ()

Matty 

všechny recenze uživatele

Bylo nás pět na americký způsob, aneb „Kurva, píča, doprdele, mám bejsbolku, tak mě neser“. Dito Montiel je v prvé řadě talentovaný písničkář, k filmařině se dostal teprve přes svůj pseudobiografický bestseller z roku 2003. Podle bestselleru napsal scénář, scénář vzbudil pozornost v Sundance a filmovému zpracování již nic nestálo v cestě. Průvodce k rozpoznání tvých (jakože číkoliv) svatých je dobře obsazený bezdějový film, který, ač usiluje být osobitou výpovědí o „dětech ulice“, dost dluží filmům Scorseseho a Spikea Leeho. Za pozornost stojí „rising star“ Shia LaBeouf, stejně tak „regenerated star“ Robert Downey Jr. Rozhodně jde o zdařilý debut, opět dokazující, že ničím nesjednocená forma je taky forma. 70% Zajímavé komentáře: Martyr, Kvítek ()

larelay 

všechny recenze uživatele

Nic extra special, ale spracovanie, herecke vykony a hlavne pribeh ma naozaj velmi zaujal. O to zvlast, ze ho napisal sam zivot. Aj ked by som tych malych spratkov niekedy nakopala do prdele... Urcite odporucam :) ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

Příběh z Queensu. Není to špatné, ale taky ani ne nijak skvělé, takový průměrný film s retro atmosférou, kde se až moc tlachá a nic moc se neděje...nedějový film, v němž se spíše rekapituluje. Debutant Dito Montiel má zjevně ambice natočit něco ve stylu Příběhu z Bronxu, ale bohužel to není Robert De Niro, o nějaké obecnější výpovědi o hledání svých kořenů ,,na ulici" ve stylu filmů Spikea Leeho se už nedá mluvit vůbec... ()

Superpero 

všechny recenze uživatele

Zajímavej film ze života v drsný čtvrti. Takovýhle filmy z ghett maj snad jen v Americe a Brazílii. Není tu sice moc avizovaných bitek, ale pár ran bejzbolkou tam někdo schytá. Downey jr. se tam taky moc neohřeje, spíš se to věnuje jeho mládí, když ho hraje Shia a je to dobře, protože tahle dějová linie je mnohem zábavnější. Jestli jste viděli Do the right thing, tak tenhle film je jako jeho mladší brácha bez rasovejch konfliktů. ()

Fr 

všechny recenze uživatele

,,KONEC KONCŮ... PŘIZNÁVÁM, ŽE JSEM VŠECHNO OPUSTIL. A VŠECHNY. ALE NIKDO... NIKDO NEOPUSTIL MĚ“..... /// I takhle se dá vyprávět o svým životě. Jen je škoda, že všechno co bylo na srdci, se nepovedlo jazyku dostat mezi vobyčejný lidi. Prolínající se minulost se současností (ve který se –mimochodem výbornej- Shia mění v Roberta), komplikovanost vztahů a složitosti života s jediným cílem - vysvětlit, jak a proč Dito z domu odešel. Žádný přímočarý vyprávění. Spíš pokus o zamyšlení o... o výpověď, vypovídání se, žádost o prominutí, o odpuštění. A i když vlastně řekne všechno co bylo třeba, zajímavý je to až v závěru. Hlavně díky hercům, kteří projeví nějaký emoce. /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Mám rád filmy, který vyprávěj o skutečných lidech. 2.) Než bych řekl bráchovi, že o něj mám strach, tak to ať si ho radši přejede vlak. 3.) Thx za titule ,,pedroo“ a ,,fridatom“. /// PŘÍBĚH **** HUMOR ne AKCE * NAPĚTÍ * ()

Slasher 

všechny recenze uživatele

Přesně ten typ filmu, kde se toho moc zajímavého neděje (pouliční lifestyle taliánské mládeže ve čtvrti Queens), ale pak to v závěru vypění a příjemným způsobem se to zabalí tak, že si řeknete, "jo, v pohodě." Downeymu patří právě až ten závěr a moc se mi tam líbil. ()

Zeck 

všechny recenze uživatele

Příběhy ulice jsou vždycky zajímavé, pokud se k tomu připočte tuna sprostých slov a tvrdých gest, skvěle se bavím. Tento film nemá téměř žádný příběh, je to vyprávění o životě jednoho chlapce z new yorské čtvrti a to je v podstatě vše. Mě na něm nejvíce bavila psychologie postav. Jejich vnitřní démoni, kteří se odráželi na jejich chování a taky ve většině postav, jejich naprostá naivita a spokojenost. Bavil mě zde LaBeouf, tenkrát neměl cejch mladé hvězdy z trapných blockbusterů a hrál o dost lépe, než v současnosti. Tatumova postava se mi líbila nejvíc ze všech filmů, které jsem s ním viděl. Hrál dobře a konečně jsem v něm rozpoznával člověka, ne jen tupou grimasu, co se snaží odehrát další romantický film pro malé holky. Chvílema mi připomínal Zekeho z Fakulty, ale ten byl mnohem propracovanější postava. Tento film krom pár životních příběhů nic nenabízí, proto se spokojenost diváka bude vyvíjet od toho, jak moc toho od něj čekal. Já nečekal téměř nic a jsem spokojen. 75% 20.08. 2010 ()

Jossie 

všechny recenze uživatele

Mně celá ta parta a ta rodina tak lezla na nervy, že bych taky utekla. Ten způsob, jak byl film natočený, mi hodně neseděl, když už došlo k nějaké dramatické akci, bylo to podáno tak mimochodem, že to vůbec nepůsobilo a až jste se divili, co to v tom filmu najednou dělá. Herci byli fajn, ale to je tak všechno. ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Tenhle filmový kousek je výrazně pociťový, nedějový snímek, který se z tohoto důvodu dá jen obtížně popisovat. Je to film o hledání svých kořenů a pokusu o zmapování svého dětství a dospívání. Jako příběh je v podstatě o ničem a příhody party výrostků z chudého předměstí amerického velkoměsta se během několika dní úplně vykouří z hlavy, ale ta nostalgická melancholická nálada ve mně bude rezonovat hodně dlouho. Určitě to není špatný snímek a vzhledem k tomu, jak nezkušený režisér ho natočil, ho považuju za více než úspěšný. Nicméně vzhledem k výše uvedenému má své limity, pro které nedám víc než tři hvězdičky. Dito Montiel natočil film, kde vzácně dobře funguje spojení hudby, obrazu a hereckých výkonů. Celkový dojem: 65 %. ()

Tuxedo 

všechny recenze uživatele

Zručně natočený, autentický a místy hodně působivý snímek s přesvědčivými hereckými výkony. Dito Montiel si holt dal na svém životním příběhu záležet, film tak kazí jen jeho scénáristiká (nedořečenost některých linií) a režijní nezkušenost (zbytečné hrátky s (ne)synchronizací zvuku a obrazu). ()

Aluska88 

všechny recenze uživatele

Většinou si stahuju filmy v originále, ale zrovna tento byl v nabídce i s dabingem, který se mi docela zamlouval, tak jsem si řekla, proč ne. Jenže, chyba:) Vojta Kotek byl v pohodě, ale zbytek mě příšerně tahal za uši. Nevím, jestli to bylo tím, že každé druhé slovo byla vulgární nadávka a že se tam furt někdo s někým dohadoval, kecal a vysvětloval. Když pominu tedy fakt, že scénář nebyl zrovna přehlídkou promyšlených dialogů a životních mouder, Průvodce k rozpoznání tvých svatých přináší jinak docela uspořádaný pohled na léta dospívání mezi městskými gangy i rodinnými problémy. Shia LaBeouf v hlavní roli zase válí a jeho dospělá verze v podání Roberta Downeyho je opět nehorázně sexy:) K pousmání je rovněž fakt, že tak profláklá béčková hvězda, jakou je Eric Roberts, si zahrál dospělou verzi Channinga Tatuma. ()

castor 

všechny recenze uživatele

Minulost může být pěkně nemilosrdná a většinou si nás doběhne. Autobiografická prvotina Dita Montiela reflektuje režisérovo dospívání v Queensu, což zaujalo Roberta Downeyho Jr., který se v projektu hodně angažoval a nakonec ztvárnil hlavní roli. Poněkud tápající atmosféra, nepodstatné dialogy.. Montiel nakonec jen odvyprávěl, tu kostrbatěji, tu obratněji, vlastní vizi dospívání i hluboké trhliny ve vztahu k otci. Nic výjimečného.. ()

freddy 

všechny recenze uživatele

Velice příjemné překvapení od debutujícího režiséra, který režíruje svůj životní příběh. A nutno dodat, že ho režíruje dost dobře za vydatné pomoci kvalitních herců. Film se vlastně z větší části věnuje nelehkému dospívání několika kamarádů v jedné newyorské čtvrti. Avšak tento příběh je prolínán příběhem druhým, který sleduje hlavního hrdinu v již dospělém věku, jak se vrací na místo svého dospívání po 15 letech. Tenhle film se velice povedl. A je pravdou, že v něm možná lze najít určitou podobnost s Příběhem z Bronxu, ale tady mi přijde, že příběh je vyprávěn o něco více zajímavěji. Ale co tento film sráží, to je zmatečný začátek filmu. Než jsem se stihl trochu zorientovat a pochopit, že vlastně sleduji dva prolínající se příběhy, tak uteklo dobrých 20 minut. A to je právě to, co snižuje zážitek tohoto filmu. Zbytek příběhu by byl totiž na pět hvězdiček. Někdo může namítnout, že pi opakovaném zhlédnutí by se to dalo napravit. Ano, to je možné, ale já hodnotím film po jednom zhlédnutí, protože to je nejobjektivnější hodnocení. Ale o čem se chci dále zmínit, to jsou herci. Ti totiž tento film parádně vyzdvihují, herecké výkony mladistvých i dospělých představitelů jsou výtečné a dá se říci, že film právě díky nim patří mezi nadprůměrné filmy, na které hned tak nezapomenu. Takže je to za čtyři hvězdičky. ()

Nin 

všechny recenze uživatele

Velmi zajímavý film - taková zpověď Dita Montieliho o jeho vyrůstání a potýkání se s nudným a stereotypním životem v New Yorské čtvrti. Ale přesně takový samotný film naštěstí není - režisér sice možná občas až moc experimentuje, ale většinou skvěle dokresluje atmosféru a hlavně je snímek doslova přeplněný emocemi. Ať už jde o problematický vztah s otcem (který ho miluje, ale neposlouchá), nebo se svým poněkud živočišným kamarádem Antoniem, vždy je film naprosto uvěřitelný, k čemuž ještě přispívají dobře napsané dialogy a skvělí herci (v čele - ano, přesně tak - se Shiou LaBeoufem). K tomu si připočtěte výbornou muziku a máte vynikajcí náladový film. (8/10) ()

Boogeyman 

všechny recenze uživatele

Výborné drama z prostředí newyorských ulic, které v sobě kombinuje Příběh z Bronxu, Spáče a Špinavé ulice. Dito Montiel si sám zrežíroval svůj scénář, který napsal podle své knihy, která je jeho autobiografií. Hlavní postava se jmenuje Dito a během filmu napíše knihu o svých osudech. Jde tedy o takovou autobiografii na druhou….Jelikož jde o příběh, který je režisérův životní, zná ho dokonale, ví přersně jak by měl vypadat, nelze s jistotou říci, zda jde o talentovaného režiséra, to nám s jistotou ukáže až jeho další film, který se připravuje – Fighting. Každopádně Průvodci k určování tvých svatých není co z režisérské stránky vytknout. Vlastně mu nelze vytknout téměř nic. Herecky jde o úžasný koncert všech zúčastněných, především pak mého neoblíbence (asi bych měl systém v mnoha ohledech přeorganizovat) Shiy La Beoufa v roli mladého Dita a mého velkého oblíbence Chazze Palminteriho jako jeho otce. Robert Downey jr. který je iniciátor a producent celého filmu je jako dospělý Dito také výtečný, ale má málo prostoru. Většina děje totiž sleduje Ditovo nelehké dospívání v ulicích Queens, kde válka mladistvých gangů přerůstá z obyčejných lehkých rvaček do ozbrojených střetů. To postupně přinutí Dita odstěhovat se do Kalifornie, čímž vznikne veliká trhlina ve vztahu s jeho otcem…..film šlape jako hodinky, všechno je takové jak má. Mnoho momentů je velmi vyhrocených a nekteré jsou díky použité hudbě až nezapomenutelné. Hudební složka je totiž skvělá, použité dobové písničky dodávají dokonalému vizuálnímu zpracování New Yorku osmdesátých let na atmosféře. ()

Pilda17 

všechny recenze uživatele

Ten kdo má rád filmy z drsné čtvrti, tak se zaručeně nebude nudit. Navíc herecké obsazení výborné. Příběh byl zajímavý a dokáže člověka zaujmout.. 8/10 = 80% ()

Rosaviva 

všechny recenze uživatele

Docela zajímavý film s drsným příběhem a poměrně dobrými hereckými výkony, temnou atmosférou a vším okolo. Nejvíc mě vyděsilo poznání, že to bylo podle skutečného příběhu. 3* ()

Reklama

Reklama