Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Televizní film Prosté krutosti, jehož děj se odehrává ve dvacátých letech dvacátého století, je volně inspirován motivy ze života MUDr. Josefa Thomayera, o němž znalci tvrdí, že byl nejvýznamnější a nejrázovitější osobností českého interního lékařství na přelomu 19. a 20. století. Byl nejen vysoce vzdělaný odborník, který po sobě zanechal důležitou vědeckou literaturu, ale také přítel literátů a talentovaný prozaik se smyslem pro humor. Byl navíc velký vlastenec a lidumil - v rodném Trhanově nechal postavit na svůj náklad chudobinec. Josef Thomayer (23. 3. 1853 - 18. 10. 1927) - profesor na lékařské fakultě Univerzity Karlovy a výrazný představitel české školy interního lékařství - však není jedinou hlavní postavou tohoto příběhu. Tou druhou je chlapec Štěpán, který trpí akutní leukemií. Profesor Thomayer se v té době rovněž dozvěděl o své nevyléčitelné nemoci - jestliže chlapci zbývají poslední týdny života, Thomayerovi roky. Ale přesto nebo právě proto chlapec dokáže starému lékaři předat upřímnou, čistou životní energii, ze které pramení i lékařův pocit, že alespoň na sklonku života poznal jakéhosi vnuka. Štěpán trpí nevyléčitelnou chorobou a přesto tato mezní situace v něm rozeznívá nikoliv pasivní odevzdanost, nýbrž potřebu intenzivního přilnutí k životu a tvůrčí potřebu vyjádřit svůj vnitřní svět. Sblížení se starým lékařem a jejich neformální vztah pomáhá chlapci překonávat osamocení i zdravotní krize. Je to příběh o posledních věcech člověka. O věcech nejprostších a zároveň i nejkrutějších. Zrovna tak je to příběh o velké naději. (Česká televize)

(více)

Recenze (12)

Simboe 

všechny recenze uživatele

Výprava, kostýmy a smutná atmosféra krásně vystihla představu o době. Pan Brzobohatý na jedničku, jiní herci mě nijak nezaujali. Ale mohli jsme se z tv inscenace dozvědět o trochu více, kdo byl vlastně MUDr. Thomayer, a o co vše se zasloužil v našem lékařství, jelikož děj mě moc nezasvětil. Ano, často je třeba někam nahlédnout, doplnit informace, ale většinou to životopisná dramata napoví/prozradí. Škoda, myslím si, ze tato historicky lek. persona, by si zasloužila více pozornosti. ()

Sfinkter 

všechny recenze uživatele

Velká postava lékařství Thomayer se v českých podmínkách musí spokojit s hodinovým pokusem o film. Postava, z jejíhož života by velcí režiséři s velkýmy producenty dokázali vybudovat stopadesátiminutové drama. Bohužel jsme v podmínkách českého filmu, kde se momentálně točí ucházející filmy pouze o obyčejných lidech, to nám jde dobře. Ale v zemi s tisíciletou tradicí a desítkami velkých historických osobností je to trošku ostuda. Škoda, že nejdou vrátit padesátá léta tvorby Otakara Vávry, která by prošla antikomunistickou očistou. Brzobohatý se dané role zhostil téměř bezchybně, i když režisér se scénáristou neposkytli ani průměrné podmínky k průměrnému dramatu. Nic proti Vladimíru Drhovi, ale kdo zhlédne jeho režijní filmografii, tak ani nemůže čekat umělecké zázraky. ()

Reklama

NinadeL 

všechny recenze uživatele

Televizní minuatury z počátku 90. let mě povšechně uspokojují. Stejně tak Thomayerovské Prosté krutosti. V hlavní roli Brzobohatý, jemuž sekundují typově velice dobře vybraní nováčci. Výprava, kostýmy, celková profesionalita, a disharmonická atmosféra konce 20. let, vše akurátní. Závěr možná byl krapítek příliš alegorický a teatrální, ale beztak jen spokojeně mohu zvolat "více, jen houšť a častější reprízy". ()

rivah 

všechny recenze uživatele

Bláhově jsem se domníval, že se něco víc dozvím o dr. Thomayerovi. Dozvěděl jsem se akorát, že byl nerudný, což je notoricky známo. A že byl vtipný ironik, to tu slyšet není. A že byl nemocný, ale čím trpěl ???  Rozbředlý děj pojednaný v jakémsi poeticky nadsazeném realistickém duchu. Vztahy mezi lékaři a pacienty i lékaři mezi sebou vůbec neodpovídají realitě před sto lety, kdy panovala úcta a odstup - asi i mezi profesorem a docentem! Ach to Brno! Další zmetek!! ()

Marze 

všechny recenze uživatele

Na jedné straně je to solidně zpracovaná televizní inscenace, která si ale nezaslouží velké plátno. Na druhé straně těží z málo známé postavy lékaře Josefa Thomayera. ()

Galerie (4)

Reklama

Reklama