Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Každý správný voják bojoval za druhé světové války samozřejmě na sovětské straně - a to platilo i pro československou jednotku. Stateční vojáci, mezi nimiž nechybí ani cikánský mladík odhodlaný stát se po válce strojvůdcem, se chystají na boj o Dukelský průsmyk, o každou píď země musí tvrdě bojovat. Úspěch vykoupí vlastní krví... Jedná se o státotvorný, ideologicky pravověrný film, který dnes může připadat jak směšný, tak nadutý. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (23)

drankeryth 

všechny recenze uživatele

Kultovy dukelsky priesmyk, kde sa vojaci prebijali ku svojej vlasti. Z tohoto filmu som nemal dobry pocit, ale obcas ma nejake sceny uputali. Tych bojov tam ani nebolo moc, skoro vobec. Najlepsi z filmu bol ten vychodniarsky cigan, ked sa vratil hladat svoju blbu kefku a ked nadaval na toho nemeckeho pilota:) ()

MickeyStuma 

všechny recenze uživatele

Snímek je zcela poplatný době a tak z každičké vteřiny vyzařuje ideologické vlastenectví, touha po domově a hlavně, a to je ze všeho nejdůležitější, touha po vítězství. Na atmosféře je patrná poetika, ale myšlence celého příběhu to nijak neubírá. Pravě naopak. Vojáci, kteří prošli Dukelským průsmykem prostě musejí nějak vypadat. Byli lidi jako my a ne žádní váleční hrdlořezové. Celkově to tedy není jako běžný válečný snímek, neboť použití oné poetiky vše vrhá do zcela jiné roviny. Napůl válečný, na půl umělecký film, který dnes může posloužit snad už jen pro filmové fajnšmekry. Ostatní bude velice nudit. ()

Reklama

gogo76 

všechny recenze uživatele

Ako vojnový film ponúka strašne málo akcie, čo pri bojoch na Dukle v "Údolí smrti" zamrzí dvojnásobne. Pochopiteľne, bola to vízia režiséra a ako spomína i užívateľ Master19, pomáhal i Miloš Forman. Režisér to podal na môj vkus až príliš "básnicky" s množstvom zadumaných pohľadov a fráz. Dialógy sú často prázdne a takpovediac o ničom. Atmosféra je fajn, chvíľu to má svoje čaro, ale čakal som príbeh a ten nie a nie sa rozbehnúť, až som v závere zistil, že tu vlastne žiadny nie je. Mladý J. Vašek sa do úlohy dobráckeho poručíka hodil. Osobne mňa najviac vo filme potešilo východniarske nárečie. Postava cigána ma vo filme trochu zarazila, ale neprekážala. Takých ako on tam určite veľa nebolo, ak vôbec. Poniektorí by možno k nárečiu potrebovavi titulky, ale našťastie sú to iba krátke a celkom zrozumiteľné vety a to aj pre Čechov. "Tu sme maľi zgegnuc a my tu hľedame kefku na zuby"...Inak vývoj zubných kefiek dosť pokročil. Dnes také " ščotky" používame na topánky...60%. ()

GIK 

všechny recenze uživatele

Přežitelné jedině rychloposuvem 1,4 – 1,6násobnou rychlostí. Soudruzi občas pustí skrze Valu pravdu: „Války si vymýšlí páni.“ Co to je ze začátku za armádu? To sou ňácí zběhové nebo co? Němci si udělají chytře kulometné hnízdo v mraveništi. Zhola o ničem. Film pouze pro fandy války. Poetický film z války. Teatrální baletní umírání po zásazích. Morseovkové umírání na konci to už byla fakt tragikomedie. ()

majo25 

všechny recenze uživatele

Klasický vojnový film o bitke pri priesmyku Dukla, v ktorom pozorujeme zblízka, dá sa povedať face-to-face, bojovú púť Čecho-slovákov - vojakov i partyzánov, ich sny, nádeje, túžby, ideologické myšlienkové pochody, čo bude zajtra, pozajtra, po vojne. Skvelý charizmatický Vašek v hl. úlohe a chuť po domove, ktorú môžeme cítiť na každom kroku. Áno, chýba tomu silnejší scenár, aj dialógy sú jednoduchšie, ale to pravé, o čom bola vojna na týchto našich územiach, je tam verne vsadené. Teraz, keď čítam ofiko obsah, nechápem ako môže niekomu tento film evokovať prívlastky ako smiešny či nadutý. ()

Galerie (1)

Zajímavosti (1)

  • Filmovanie prebiehalo v Levoči, Studenci, Úloži a Spišskom Podhradí. (dyfur)

Reklama

Reklama