Reklama

Reklama

Hitlerova kariéra

  • Česko Adolf Hitler - Vzestup a pád vůdce zla (více)
všechny plakáty
Trailer

VOD (1)

Obsahy(1)

Portrét muže, který před 70 lety rozpoutal II. světovou válku.  Když byl tento film poprvé promítán, vyvolal řadu protichůdných názorů. Smyslem tohoto filmu není popisovat dějiny Třetí říše. Pojednává o vztahu Adolfa Hitlera k německému národu, o okolnostech, které Hitlera formovaly a umožnily mu vzestup - i o jeho přívržencích. Kolik lidí jej vlastně podporovalo? K činům, které neměly obdoby, bral Hitler odvahu z pocitu shody s vlastním národem. Proč zakrývat, že většina Němců dávala Hitlerovi za pravdu a že se s ním ztotožňovala? Film chce ukázat, jakými prostředky se toto soužití realizovalo a kolik zaslepenosti v něm bylo obsaženo. Cena, kterou si to vyžádalo, je všeobecně známa. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (64)

Matty 

všechny recenze uživatele

Známé informace doplněné neznámými dokumentárními záběry. 85% Zajímavé komentáře: Rex Mundi, sportovec ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

O Hitlerovi toho bylo napsáno a natočeno opravdu mnoho a je složité vybrat, co je opravdu pravda. Tvůrci tohoto snímku však přistoupili k nenáviděné osobnosti krvavé historie s nadhledem a představují komplexním způsobem všechny hlavní rysy i skutky malíře z Rakouska. Dobové záběry, citované psaní dokumenty, citované dopisy a i zajímavé detaily Hitlerova života ve srozumitelném, i když trochu delším podání. I po letech má Adolf energeticky pronášející svou řeč s hromadou gest velkou sílu... ()

Subjektiv 

všechny recenze uživatele

Dal-li si dokument Hitlerova kariéra za cíl vykreslit osobnost Vůdce, pak trestuhodně selhal. Snahu skrz naskrz očernit člověka zodpovědného za jedny z nejhorších zločinů v historii lidstva sice lidsky chápu, přesto ji však považuji za kontraproduktivní. Nezdráhám se označit Adolfa Hitlera za zrůdu, ovšem zrůdu, jež měla řadu pozitivních, někdy až obdivuhodných vlastností, ale i vlastností morálně indiferentních. Nic z toho nezmenšuje jeho zodpovědnost. Tvůrci dokumentu o jeho povaze nám nemají tyto složky jeho duše zamlčovat, jinak nikdy nepoznáme náznaky pana Vlka, jak si občas nechal říkat, v možných epigonech. Bez úplného obrazu nelze chápat, proč byl následován i milován. +++++ Hitlerova kariéra vykládá každý Hitlerův čin jako projev jeho zkaženosti, tu malosti, jindy strachu, ondy megalománie a pak zase dalších špatností. Drze překrucuje události jeho života tak, aby zapadly do již předem tvůrci přijatého obrazu. Opomíjí řadu fakt, účelově si vybírá, překrucuje, beze smyslu pro humor zesměšňuje, dezinterpretuje. Obraz Hitlera z "Kariéry" je monstrum, které by se dobře vyjímalo v pohádce, ale v dokumentu musí povstat člověk z masa a kostí. Přesvědčený vegetarián, který objedná kamarádovi vepřové, velký ochránce zvířat, statečný voják 1. světové války, fatalista, nadšenec do aut, téměř abstinent, muž, co se dokáže silně zamilovat, jenž umí vyjádřit svůj obdiv k druhým... a samozřejmě nic z toho nezabránilo, aby se z něj stal masový vrah. Ale dělá to z něj člověka! Žádnou trapnou karikaturu. +++++ Mohl bych se však na Hitlerovu kariéru dívat jako na prosté zorbrazení jeho reakcí na události. Dezinterpretační komentář bych si trochu odfiltroval a získal bych povídání o jednom vzestupu a pádu, v jehož druhé půli se na něm podílí celé Německo. Povídání urychlené, ošizené, pokřivené téměř stejně. Jsou lepší dokumenty o Hitlerovi, jsou lepší dokumenty o nacismu, jsou lepší dokumenty o druhé světové válce. ()

Karlos80 

všechny recenze uživatele

Dobře sestavený, autenticky dokument, plný ojedinělých záběrů, které se mnozí snad neměli možnost ani vidět ! Povětšinou však černobílý, dokument mapuje v šasovém sledu, jednotlivé etapy vůdcova života od Hitlerova dětství, jeho víceméně nenásilnému nástupu k moci, NSDAP, jeho spojenectví s Benitem Mussolinim, II. Světovou válku až po jeho sebevraždu 30.04.1945 v Berlíně. Těch barevných snímků, bylo pomálu a většinou jen z jeho Orlího hnízda v Obersalzbergu v Rakousku, kam za ním jezdili různé politické návštěvy, a kde trávil svůj volný čas, nejen se svou milenkou, kde mu práskal indiskétní informace např Heydrich ale i třeba jen se svým věrným psem. Ostatně je známo že Hitler měl zvířata rád ale lidi ne..K dokumentu nemám opravdu mnoho výtek, i co se týče toho jednohlasně namluveného dabingu (který rozhodně nebyl nudný, ba právě naopak všecko to ještě více vyniklo), který bych řekl že patřil nějakému dabérovi z produkce ČT. Poněvadž ten hlas mi je v těchto druzích dokumentů hodně podvědomě známý. Dokument o Hitlerovi jako člověku, skvělému řečníkovy, který ovládl masy a vůbec o jeho kultu osobnosti se mi jevil jako dostatečně postačující a dobrý. ()

igi B. 

všechny recenze uživatele

Nu, zdá se, že nejen Dr. Goebbels byl fundovaným mi(ni)strem propagandy... :-/ . . . A tento >šikovně< sestříhaný a poněkud i manipulativně komentovaný tendenční >dokument< je toho důkazem. Navíc ten komentář až odpudivě mi místy připomínal svým rádoby nadneseným >plkáním< doby propagandy jiné - bolševické... Záběry a citace vytržené z kontextu, mýty i jen leccos naznačeného a nedořečeného - smíchané s informacemi, které samozřejmě nelze popírat... Bez alespoň základního popisu a vysvětlení skutečných historických faktů, příčin dění a atmosféry těch šestadvaceti let poprvoválečného Německa... . . . Dvě hvězdičky tedy jen (!) za ty unikátní a zajímavé dobové filmové záběry. Na skutečně nestranný, historicky poctivý a hluboce analyzující, v největší možné míře objektivní - vskutku >dokumentující< a proto "dokumentární" - film o Adolfu Hitlerovi a hlavně skutečných důvodech a příčinách nástupu, vzestupu a pádu nacismu si budeme muset ještě počkat. I když mám pocit, že bohužel se ho z různých důvodů ani nikdy nedočkáme. Ku škodě historické paměti, poučení se a uvědomění si všestranných chyb, které nakonec vedly ke zkáze Německa a fyzické i duchovní devastaci velké části tehdejšího světa... . . . Víc se mi tohle >dílo< německých tvůrců snad ani nechce komentovat. - - - P.S. Na druhou stranu chápu, že na neznalého a v historických souvislostech nepoučeného diváka musel asi tenhle film působit značně poutavě a sugestivně... Inu - ta síla propagandy, že... .-( - - - - - (Poprvé /se zájmem leč rozpaky - ba až rozčarováním/ viděno 6.9.2009 na ČT2, komentář zde jako čtrnáctý - 6.9.2009) ()

sportovec 

všechny recenze uživatele

Vidět Hitlera jako vynikajícího řečníka znamená povýšit psychotizujícího vulgárního šovinistického populistu na víc, než co kdy byl. Na druhou stranu redukovat tento hrůzný zločinecký zjev na uzlíček neschopných nervů by bylo ještě větší zpozdilostí. Soubor unikátních projevů, záběry do Hitlerovy tváře, které se soustřeďují zejména do první, formativní éry nacistického režimu, naznačují jak Hitlerovy nepopiratelné přednosti, tak nekrofilizující znaky, které předvídají neblahý konec jeho šíleného pokusu. Základní znalost fakt a souvislostí Hitlerova režimu musí být součástí vzdělanostní výbavy každého muže i ženy mladších generací. Revitalizace kulturních mrtvol tohoto druhu může totiž být za určitých okolností až nevídaně snadná. A šokujícně lehká. Dokumentární filmy, zaožené a dobovém materiálu, jsou v tomto případě jedním z nejvděčnějších zdrojů. ()

Rex Mundi 

všechny recenze uživatele

Veľmi zaujímavé, samozrejme oceňujem obrovské množstvo autentického obrazového materiálu - no chýbali mi širšie súvislosti... napríklad je úplne odignorovaný Hitlerov záujem o germánsku mytológiu, mysticizmus a okultizmus, ktorý je nepopierateľne prítomný v pozadí jeho dobre známej ideológie Tisícročnej ríše, nadradených rás, expanzii nemeckého národa... a podobných bludoch. Spomenie sa Wagner, Hitlerova vízia Germanie, nenávisť k Židom aj árijská rasa - ale naozaj len spomenie a ďalej sa paralely nijako neskúmajú, nerozoberajú - zostávajú doslova len načrtnuté a nedokončené ležať pod nákladom suchých faktov... Takže dokument je fascinujúci, lenže ukazuje Hitlerovu kariéru len tak akosi... zvonka. Má pomerne úzke videnie a očividne vychádza z dvoch základných prameňov - faktov uvedených v histórii a znakov odpozorovaných z audiovizuálnej dokumentácie. Lenže mne sa potom zdá, že keď autor filmu s chuťou opisuje význam póz a správanie diktátora podľa videozáznamov, o nič horšie by neurobil, keby vypátral a pridal aj informácie o vnútornom podklade Hitlerových pohnútok, keby sa viac odvážil premýšľať, čo tomu človeku behalo hlavou. Na začiatku sa síce zopár ráz spomenie čosi o jeho mladosti, sklamaniach, sebavedomí... alebo na konci, že vyzerá čoraz starší, zlomený, atď. - ale čo z toho, keď zostáva nezodpovedaná základná otázka PREČO? ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Velice dobrý dokument, který mě - ačkoliv jsem to nečekal - překvapil spoustou dosud neviděných záběrů. A nemyslím tím jen nacisty vozící se na kolotoči. ()

Stegr 

všechny recenze uživatele

90% - Autentické scény, ze kterých mrazí v zádech. Mnoho záběrů Adolfa Hitlera, jež nebyly doposud viděny. I přes svou ohromnou délku dokument neztrácí na poutavosti. Doporučuji... ()

Webb 

všechny recenze uživatele

Velice působivý dokument o Adolfu Hitlerovi složený z autentických záběrů, je nabitý informacemi a rozebírá jeho život od začátku do konce. ()

Ajantis 

všechny recenze uživatele

Jak dává tušit již název, v centru filmu se nachází postava Adolfa Hitlera. Pokud jde o něj, přináší řadu zajímavých a dle mého výstižných postřehů, které jsou důležité pro pochopení jeho charakteru, a příhodně ukazuje jejich souvislosti s konkrétními událostmi. Jako ústřední motiv zobrazuje nacistický kult smrti, možná lépe řečeno neživotného, a jeho touhu po ničení, ale zabývá se i dalšími aspekty Hitlerovy osobnosti (a dobře si - nejen - v tomto ohledu rozumí se Sokurovovým Molochem). Žel, asi aby byl obraz kompletnější, obsahuje dokument rovněž sumarizaci nejpodstatnějších momentů nacistického / válečného období, které s Vůdcem osobně kolikrát příliš nesouvisejí, a připomíná tak místy pořady typu "Druhá světová válka ve dvou hodinách". O významné události se jen otírá a z nedostatku prostoru jsou podány zkratkovitě a nezřídka zavádějícím způsobem, takže člověku druhé světové války neznalému jako naučný dokument dobře neposlouží. Proto tedy "jen" ****, ač jsem si projekci jinak náramně užil. ()

boshke 

všechny recenze uživatele

Velice zajímavý, všeobjímající dokument. Hitlerem se zabývá bezpočet filmů, většina se však soustředí pouze na určitý úsek jeho kariéry (Hitler - Vzestup zla, Valkýra, Pád Třetí říše,...). Tento snímek však dokumentuje celou jeho kariéru jako celek. Ač by se mohlo zdát, že stopáž je neúnosná a že člověk nebude mít sílu se dívat dvě a půl hodiny na dokument (navíc když většina diváků zná pravděpodobně jeho osobu poměrně dobře), aniž by se nudil, opak je pravdou. Film velice dobře odsejpá a člověk si ani neuvědomí, jak dlouho už u toho dřepí. Specialitou filmu je obrovské množství dobových záběrů, přidávajících na atmosféře. Je tu věrně vylíčena jak jeho osobnost a osobní život, tak jeho politický vzestup a pád... 100% ()

AllShallFall 

všechny recenze uživatele

Výborně zpracovaný dokument. Obarvené záběry tehdejší doby vypadají skvěle. Na svou délku, je to cele zajímavé. doporučuji. ()

bassator

všechny recenze uživatele

Na DVD můžete shlédnout i pod názvem - Adolf Hitler - vzestup a pád vůdce zla s bonusy v podobě doposud nezveřejněných filmových týdeníků z Třetí říše - Týdeník aktualita (Aktualita) a Německý válečný týdeník (Die Deutsche Wochenschau) ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Neuveriteľne prínosný dokument s asi všetkými zachovanými prejavmi Hitlera. Strhujúce divadlo, ktoré chronologicky zobrazuje, ako to vlastne tento chlap dokázal. Výjavy nacistickej propagandy zachytené priamo na kamere. ()

0x141627D3D 

všechny recenze uživatele

Prijemny oldschool vibe, vyborny stary britsky narrator v originale, dobove zabery a nulova informacna hodnota.  Celkom zaujimavy mix. ()

mm13 

všechny recenze uživatele

Hodnota tohto dokumentu nespočíva ani tak v obsahu, na to ide pramálo do hĺbky, ako skôr v tom množstve zozbieraného obrazového materiálu. Nedozvedel som sa nič nové, pričasto si uvedomil, že mať menšiu sumu vedomostí tak sa na mnohých miestach stratím, ale tie obrazy v dĺžke 2 a 1/2 hodiny ma dostali. Skutočne mrazivý výlet do ešte stále nedávnej minulosti. ()

Reklama

Reklama