Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Za mistrovským dílem z pera kontroverzního spisovatele Trumana Capoteho se skrývá ještě mnohem víc... Proslulá kniha "Chladnokrevně" amerického populárního spisovatele Trumana Capoteho (1924–1984) nepřestává dodnes fascinovat čtenáře po celém světě. Krátce po sobě dokonce vznikly dva snímky se stejným námětem o pozadí vzniku tohoto legendárního díla, které vypráví uměleckým reportážním stylem o bestiálním zločinu, který v roce 1959 otřásl Spojenými státy. Ve filmu Capote z roku 2005 ztvárnil extravagantního newyorského spisovatele Philip Seymour Hoffman, jenž byl po zásluze za svůj výkon oceněn Oscarem. Již o rok později zavítal na plátna kin konkurenční projekt nazvaný Pochybná sláva, v němž titulní postavu neméně pozoruhodným způsobem ztvárnil anglický herec Toby Jones. Krátký časový odstup v uvedení obou snímků samozřejmě vedl k tendenci srovnávat výkony obou protagonistů, o výsledku ale musí rozhodnout každý divák sám... Truman Capote v pojetí Tobyho Jonese působí jako mnohem výstřednější osobnost, která ráda přitahuje pozornost okolí a otevřeně se hlásí ke své homosexuální orientaci. Zdánlivě bezstarostný život na Manhattanu ale končí ve chvíli, kdy se slavný spisovatel vydává ve společnosti své věrné přítelkyně Harper do zapadlého kansaského maloměsta, aby zde načerpal inspiraci pro nový druh reportáže o šokující vraždě místního farmáře a celé jeho rodiny. Případ otřesného zločinu ho totiž mocně přitahuje i děsí zároveň. Když jsou konečně dopadeni oba pachatelé tohoto hrůzného činu, slavný spisovatel s jedním z nich v cele naváže velmi blízký vztah. Zprvu nedůvěřivý Perry Smith ho nakonec nechá nahlédnout do svého nitra. Truman Capote díky tomu sice stvoří přelomové literární dílo, ale jeho osobní život je navždy v troskách. Vedle Tobyho Jonese ve filmu zazářil především Daniel Craig jako rozporuplný vrah Perry a Sandra Bullocková jako Harper. (Česká televize)

(více)

Recenze (59)

B!shop 

všechny recenze uživatele

Tak nejak nechapu, proc rok po Capotem vzniknul film zabyvajici se naprosto tim samym. A i kdyz uz to nakej ten patek bude, co jsem videl Capoteho a tudiz uz si to zas tak moc nepamatuju, tenhle film mi prisel minimalne o tridu horsi. Jsou tu takovy dva hlavni problemy. Film prevazne v prvni polovine spis pusobi jak komedie, "vesnicani" si delaj z Trumana srandicky, on furt oblejza vecirky a dela forky a zacne to bejt za chvily docela otravny, nastesti v druhy pulce uz se to celkem zklidni. A druhej problem je Toby Jones, jednak tu je porovnani s Hoffmanem, z kteryho vyjde jako vitez Hoffman a navic Jones bohuzel nezvlada udrzet tu mez mezi zajimavym a otravnym a v jeho podani se Capote stava jenom smesnou karikaturou, kteryho si lidi pletou s zenskou. Navic ten pisklavej hlasek byl taky uz dost mimo, skutecnyho Trumana jsem ve filmu videl a i kdyz nemluvi uplne normalne, tak tohle je fakt mimo. Jinak pribeh je skoro totoznej s Capotem s tim rozdilem, ze par situaci ma drobet jiny vyzneni a ze tu nemaj vrazi tolik prostoru a jejich postavy a vztah Trumana k nim neni tak propracovanej a spis se to soustredi na Trumanovo rozhovory s kamaradama a oblejzani vecirku. No a pak tu jsou dramaticky sceny, kdy u nekterejch clovek nepozna, jestli kouka na Infamous nebo Capote. A abych nezapomnel, musim pochvalit Craiga, kterej tu je absolutne dokonalej. Celkove nemuzu rict, ze bych se nudil, ale zaroven me film ani nijak zvlast nevtah a taky kdyz beru v potaz Capoteho, tak mi vychazej jen 3*. ()

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

Myslím, že tenhle film je lepší než schopnosti kohokoliv ze štábu (snad krom Jonese). Je to takové opačné vymknutí se z rukou. Všechny ty tendence sklouzávat k samoúčelnosti, bulvarizaci a zjednodušování jsou v kontrastu s námětem vlastně zajímavé. 3 a 1/2. Dolů zaokrouhluju, protože by to jinak bylo nefér k filmovému Capotemu. ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Nejde sice o špatný film, ale námět měl podle mě větší potenciál, který přístup scénáristy a režiséra z mého pohledu otupil. Toby Jones přehrává svého homosexuálního hrdinu do karikatury, s tímhle chováním by v oněch časech na konzervativním maloměstě narazil víc, než film naznačuje. Taky v několika komentářích zmiňovaný fakt, že vykonavatelům zločinu je věnován neskonale větší prostor než obětem a pozůstalým, je pravidivý a k zamyšlení. Naopak obsazení Daniela Craiga považuju za trefu do černého. Celkový dojem: 65 %. ()

genetique 

všechny recenze uživatele

Už z porovnania filmových plagátov tohto filmu a jeho slávnejšieho oceneného predchodcu sa dá naznačiť, čo chcem v nasledujúcich riadkoch povedať. Na začiatok musím povedať, že ma ani jeden z týchto snímkov neohúril a v hodnotení ostávam nižšie. I tak ma však 'Infamous' bavil viac. O rok starší 'Capote' na mňa pôsobil strnulým, šablónovým, chladným, neemočným dojmom, ktorý svojou štruktúrou chcel zbierať ceny. Kdežto tento film je už od začiatku hravý, farebný, emóciami viac nabitý a i keď je scenárovo menej náročný, predsa zabral viac. A aj herecké prevedenie Tobeyho Jonesa (vôbec nie pochybné) ma dostalo viac ako Hoffmanove. 70%. ()

Hellboy 

všechny recenze uživatele

Dobrý film, který vám ukáže, kterak slavný americký spisovatel Truman Capote (1924-1948) napsal svou slavnou knihu Chladnokrevně. Pokud jeho život znáte, nebo jste viděli snímek Capote (2005), tak se na tento film nedívejte, protože vám zřejmě nic nového nepřinese. Pokud ne, tak rozhodně doporučuji toto zajímavé a místy vtipné drama na motivy skutečných událostí, ve kterém navíc hraje mnoho známých herců : Daniel Craig, Jeff Daniels, Sigourney Weaver, Sandra Bullock či Gwyneth Paltrow, z nichž ale většina má jenom mini roličky:) Co se týče srovnání Capoteho (2005) a Infamous (2006), tak platí, že když dva dělají totéž, není to totéž. Infamous je pojato v mnohem lehčím duchu, hlavně začátek je skoro jako nějaká komedie. Celkově je Infamous dobrý film, ale divák se musí ptát, proč to vůbec někdo točil? Nejde jen o to, že se zabývají jednou, skutečnou osobou, ale zachycují naprosto stejné období, vedlejší role, mají naprosto stejnou strukturu a některé záběry či dialogy jsou takřka totožné!! Vážnější styl Capoteho k tomuto tématu sedne lépe, přecejen jedná se zde o čtyřnásobnou vraždu. Dokonalý a právem oceněný Philip Seymour Hoffman pojal svého Trumana mnohem lidštěji, nejednoznačtěji a tudíž zároveň i s jeho chybami a nehezkými charakterovými vlastnostmi, třeba vychloubáním, lhaním, sobeckostí a samolibostí-to vše je v Infamous pouze lehce naznačené. Toby Jones svou postavu mnohem víc prezentuje jako "pravého homosexuála". Zmíněná komičnost Infamous je dána třeba už rolí komediálního herce Jeffa Danielse v roli šerifa, v Capotem ztvárněném "vážnějším" hercem, Chrisem Cooperem. Je možné říct, že Capote je "lepší" film, než Infamous, ale nelze říct, že by Infamous byl film "špatný". Jen mi pořád nedochází smysl jeho vzniku, který se mi zatím nepodařilo vypátrat, stejně jako to, zdali tvůrci Infamous viděli film Capote v průběhu natáčení svého díla, protože obě díla jsou si opravdu neuvěřitelně podobná. Přinejmenším zajímavé je ale to, že obě díla se v zobrazení osudné noci 15.11.1959 v některých podstatných detailech dost liší! ()

HOCKEYKA 

všechny recenze uživatele

Ťažko uveriť,že sa tento výborný,skvele obsadený film nikdy nehral v kinách.Režisér McGrath pozbieral omrvinky po tom,čo zostalo po omnoho ambicióznejšom ,,Capoteovi"a celkom prirodzene pohorel,hoci mal k dispozícii geniálneho Tobyho Jonesa.Ten,ako je dobre známe,urobil o pár rokov neskôr rovnaký prešľap s filmom ,,The Girl,keď prijal hlavnú úlohu vo filme,ktorý bol kvôli zlému načasovaniu vopred odsúdený na neúspech,a to aj napriek tomu,že Hitchock v jeho podaní bol neprekonateľný.A to sa hovorí,že dvakrát do tej istej rieky nevkročíš... ()

Fiftis 

všechny recenze uživatele

Tento film som videl skôr, než skoro na chlp rovnaký (o rok mladší) film s Hoffmanom - Capote (2005). Preto musím povedať, že pokiaľ som nevidel Hoffmanov výkon, tak som bol príjemne prekvapený stvárnením teplého novinára v podaní Tobyho Jonesa. Tento film láka asi menej než Capote, ale tu sa zase stretneme s Danielom Craigom - čo by hlavným vrahom, ktorému hrozí trest obesením. Ak ste nevideli ani jeden zo spomínaných filmov, určite by som poradil pozrieť si prv tento a najlepšie hneď po ňom Capoteho. ()

honajz 

všechny recenze uživatele

Toby Jones, Sigourney Weaver, Sandra Bullock, Gwyneth Paltrow či Daniel Craig v dalším přepisu příběhu homosexuálního spisovatele Trumana Capoteho, který se vydává do Kansasu, aby zjistil podrobnosti vraždy místních farmářů. Na rozdíl od svého rok starého předchůdce – film Capote – sází Pochybná sláva na překvapivě pestrý casting slavných herců, ale nezabírá to tolik, jako pečlivě vystavěná atmosféra předchozího Millerova snímku. ()

Fleur6 

všechny recenze uživatele

Neviem s istotou povedať, či by som nezmenila hodnotenie, keby som videla film Capote. Ale takto tvrdím, že sa jedná o veľmi slušnú drámu so Sandrou Bullock v pre ňu (podľa mňa) zvláštnej úlohe. ()

Lacike 

všechny recenze uživatele

Po desiatich rokoch odkedy som videl Capoteho som konecne dostal chut si pozriet film, ktory je uplne o tom istom, kedze si uz detaily z Capoteho nepamätam. Jedine co viem naisto, ze v podani Philipa Seymoura Hoffmana pôsobil Capote sice divne, ale zaroven charizmaticky. V podani Tobyho Jonesa pôsobi najprv strasne smiesne a postupne jak som si na jeho trapny hlas zvykol, tak mi pripadal nevyrazny. Je tu viacero znamych zenskych hviezd, ktore su ale len do poctu a nemaju sancu sa predviest. Väcsi priestor ma len Sandra Bullock ako kamaratka Capoteho, ale tiez nic strhujuce nepredvedie. Najsilnejsi je film v linii v ktorej sa Capote zblizi s jednym z vrahov (v podani skveleho Daniela Craiga) o ktorych pise. Tato jedina linia pôsobi napinavo a dokaze vyvolat emocie aj ked jedna z postav je divna a druha odporna. Takze vysledkom je priemerny zivotopisny film, ktory je vzhladom na existenciu o triedu lepsieho Capoteho, uplne zbytocny. Pritom ich vznik deli len par mesiacov. 5/10. ()

Mononoke. 

všechny recenze uživatele

Jsem snad jediná, komu připadal Capote od Bennetta Millera (o rok starší film) jednoznačně lepší? Navlas stejné scénáře, jiní herci (a to v Pochybné slávě jistě zvučnějších jmen), jiné podání... Připadala jsem si že koukám na remake o rok mladšího filmu. Vše co má Millerův Capote, tomuto kromě humoru chybí. Příliš komediální podání (i když v první půlce nevadilo), nedotažený děj, absence atmosféry, Craig jako vrah je příliš uhlazený a přehrává, Hoffman jednoznačně lepší než Jones, navlas stejné scény, dekorace...ne, opravdu nechápu, proč se někdo snažil natočit navlas stejný film, po jednoznačném úspěchu toho prvního. ()

snoopik 

všechny recenze uživatele

Kdysi jsem viděl film Klub 54 a byl jsem asi jako on . Všichni řvali O Trumanne a já si říkal kdo je ten Trumann? :-) A tady mám o něm celý film :-) Velmi se mi líbilo pojetí filmu. Někdy mě štve, že tu není deset hodnot, tohleje na 4,5 * :-) no nedá se nic dělat. Mám život o to těžší, že musím takto omezeně hodnotit :-) ()

Tayen 

všechny recenze uživatele

Skvělé drama a skvělý Toby Jones. To je ale zlatíčko :-) Místy trochu utahané, ale skvělí herci ten prostor zaplní spolehlivě. Ať se mnou zvedne ruku ten, kdo si nebyl jistý, že ten chlapík za mřížemi je Craig. ()

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Odpuštění nepochází od lidí, ale od Boha. 1) Knižní předlohu Chladnokrevně jsem nečetl, konkurenční film Capote jsem neviděl a o Trumanu Capotem jsem věděl toliko, že existoval. 2) Jako panenská tabula rasa musím konstatovat, že mě snímek dojal. Opravdu jsem cítil bezmoc, že se stane, co se stát musí, a že je to správně, ačkoli to rve srdce. What is punishment? Being in jail isn't punishment, if you didn't like it on the outside. And neither is death, if it was painful to live. 3) V této souvislosti mě napadá Čapkův Poslední soud (Povídky z jedné kapsy, 1929), kde spisovatel popisuje posmrtné soudní řízení v Nebi. Obžalovaný je mnohonásobný vrah, soudí ho bývalí soudci ze Země a jediným, protože vševědoucím, svědkem je Bůh. Protože ví vše, zlé i dobré, nemůže soudit. Lidem přísluší lidská spravedlnost. ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Panske konecniky nepovazujem za pritazlive, sex a manzelstvo musia byt len hetero a filmovu teoriu som nestudoval. Jo a viem ze tam slo o akusi zbuznelu homoromantiku, Planoba : 5 % ()

dezorz 

všechny recenze uživatele

Vzdy som si chcel pozriet film Capote, len som sa k tomu nikdy nedostal. A tak nahodou som sa dostal k druhemu spracovaniu toho isteho (Capoteho). Neviem porovnat, ale odhadujem, ze aj oscarovy Capote, aj neoskarovy Infamous napriek svojim kvalitam trpia jkednym zavaznym nedostatkom, rekonstrukcia vzniku velmi kvalitneho umeleckeho diela jcasto umelecky nedosahuje uroven originalu. ()

Reklama

Reklama