Reklama

Reklama

Po stopách 11. září

(TV film)
  • USA The Path to 9/11
USA, 2006, 240 min (Alternativní 153+111 min)

Kamera:

Joel Ransom

Hudba:

John Cameron

Hrají:

Harvey Keitel, Michael Benyaer, Wendy Crewson, Shirley Douglas, Kevin Dunn, Mido Hamada, Barclay Hope, Frank John Hughes, Donnie Wahlberg, Patricia Heaton (více)
(další profese)

Obsahy(1)

Dvoudílný televizní snímek Po stopách 11. září se opírá o závěry zvláštní komise, ustavené Kongresem v roce 2002, a rekonstruuje nejen vlastní teroristický útok na newyorská dvojčata, ale i předcházející pokusy teroristů z Al-Káidy (útok na velvyslanectví v Nairobi v roce 1998 a na torpédoborec Cole v roce 2000) a další související události. Scenárista a producent Cyrus Nowrasteh a režisér David L. Cunningham vycházeli nejen z písemné zprávy vyšetřující komise ale i z dalších pramenů, zejména z knihy Johna Millera a Michaela Stonea "Buňka". Podařilo se jim vytvořit reálný portrét známých událostí i jejich méně známých souvislostí. Soustředili se zejména na detailní popis práce protiteroristického oddělení FBI, vedeného Johnem O'Neillem (výborný Harvey Keitel), jež se muselo potýkat s nedůvěrou vedoucích činitelů i byrokracií ve vlastních řadách. (Česká televize)

(více)

Recenze (27)

mira007 

všechny recenze uživatele

Inspirované skutečným životním osudem Johna O'Neilla, který byl u vyšetřování Al-kajdy a Bin Ladina, aby paradoxne zahynul 11.září 2001. Jedná se o velice zdařilou chronologickou historii až k útokům 11.září bez jakéhokoliv patosu, ale velice realistické. Precizně je zobrazen zmatek a nedůvěra ve fungování bezpečnostních složek , politická korektnost, která bránila podezřívat ctihodné muslimy, slabá legislativa a pravomoce. Asi nejlepší zpracování daného tématu. ()

ranp 

všechny recenze uživatele

Nemůžu si pomoct, ale podle mě jde o jeden z nejlepších filmů svého typu. Všechno je tu vykresleno tak otevřeně, až mě to šokovalo. A šokující byl i přístup kompetentních lidí k jasným varováním. Možná k útokům ani nemuselo dojít, kdyby.. těch kdyby je spousta, ale znáte to- Kdyby byly v záchodě ryby... :-) ()

Reklama

pOne 

všechny recenze uživatele

Velice komplexně pojatý popis událostí, které vedly k teroristickému činu 11. září 2001. Snad jen škoda, že snímek nemohl být realizován jako film pro kina s vyšším rozpočtem. Režisér by se pak nemusel vyhýbat drahým scénám a výsledek by možná byl ještě lepší. Pokud někdo neviděl první část, pak o hodně přišel. Právě první polovina filmu totiž popisovala řadu zajímavých souvislostí (pokud je teda možné hodnotit informace z filmu jako pravdivé). Druhá polovina pak byla sledem dramatických událostí přímo souvisejících s 11. zářím. ()

nascendi 

všechny recenze uživatele

Mal som možnosť čítať množstvo článkov a sledovať viacero televíznych programov, vrátane prenosu z New Yorku, pretože vtedy som náhodou nebol v práci. Ťažko je mi hodnotiť dvojdielny televízny film, pretože človek si po takom množstve informácií vytvorí akúsi predstavu o celej udalosti a potom dosť citlivo reaguje na akékoľvek odchýlky od jeho predstavy. Najviac sa mi na filme pozdávalo zobrazenie myslenia politikov a vrcholných funkcionárov, ktorí nad všetko stavajú ochranu svojej funkcie a v prvom rade si pripravujú výhovorky, prečo sa nedalo viac. A o nejaký čas opäť všetko ide po starých vyjazdených chodníčkoch. A prijaté opatrenia sú cielené na ochranu proti tomu, čo sa už stalo a nie proti tomu, čo sa stať môže. ()

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

Snímok nevenuje žiadnu pozornosť inej teórii, ako je uvedená v záverečnej správe, čo rozhodne mnohých nepoteší, lebo toto je snímok o všetkom možnom len nie o tom, čo by ľudí naozaj zaujímalo. Prvá časť je zameraná na množstvo zásahov agentov CIA či iných inštitúcií mimo krajinu USA voči ľuďom, ktorí sú zodpovední za rôzne teroristické útoky PRED útokom na dvojičky v N.Y, pričom sa samotní tvorcovia tohto snímku snažia poukázať na fakty, že ľudia na strane zákona mali dostatok informácii k tomu, aby zabránili onomu útoku z 11. septembra. Pokiaľ niekto očakáva, že sa v druhej časti dočká nejakého detailného rozboru pádu WTC, rôznych výbuchov v okolí či vo vnútri samotných "dvojičiek", ktoré nedávali zmysel, respektíve diere po páde lietadla pred Pentagónom, ktorá vlastne ani nebola dierou, tobôž nejakým miestom plným trosiek po páde lietadla, tak musí byť extrémne naivný. Tento film je doslova a do písmena len o omáčkach okolo onej, tragickej udalosti, rozhodne ničím podstatným, čo by malo dať odpovede na nezodpovedané otázky, i keď samozrejme musím jedných dychom dodať, že toto nie je žiadny dokument, ale "iba" film, ktorý vychádza z už spomínanej záverečnej správy. Rozmýšľal som, ako tento komentár uzavriem, no a potom som narazil na krásny, podstatu vystihujúci komentár užívateľa "Ethano", ktorý napísal: "No vida, i republikáni mají svůj propagandistický dokument :)" No a mne nezostáva nič iné, ako s ním súhlasiť. ()

Galerie (19)

Reklama

Reklama