Reklama

Reklama

Po stopách 11. září

(TV film)
  • USA The Path to 9/11
USA, 2006, 240 min (Alternativní 153+111 min)

Kamera:

Joel Ransom

Hudba:

John Cameron

Hrají:

Harvey Keitel, Michael Benyaer, Wendy Crewson, Shirley Douglas, Kevin Dunn, Mido Hamada, Barclay Hope, Frank John Hughes, Donnie Wahlberg, Patricia Heaton (více)
(další profese)

Obsahy(1)

Dvoudílný televizní snímek Po stopách 11. září se opírá o závěry zvláštní komise, ustavené Kongresem v roce 2002, a rekonstruuje nejen vlastní teroristický útok na newyorská dvojčata, ale i předcházející pokusy teroristů z Al-Káidy (útok na velvyslanectví v Nairobi v roce 1998 a na torpédoborec Cole v roce 2000) a další související události. Scenárista a producent Cyrus Nowrasteh a režisér David L. Cunningham vycházeli nejen z písemné zprávy vyšetřující komise ale i z dalších pramenů, zejména z knihy Johna Millera a Michaela Stonea "Buňka". Podařilo se jim vytvořit reálný portrét známých událostí i jejich méně známých souvislostí. Soustředili se zejména na detailní popis práce protiteroristického oddělení FBI, vedeného Johnem O'Neillem (výborný Harvey Keitel), jež se muselo potýkat s nedůvěrou vedoucích činitelů i byrokracií ve vlastních řadách. (Česká televize)

(více)

Recenze (27)

Falko 

všechny recenze uživatele

Konecne niekto natocil film, ktory mi blizsie predstavil teroristov, CIA ako i FBI od utoku na dvojicky Svetoveho obchodneho centra v New Yorku v roku 1993 az po 11.09.2001, patranie po teroristoch ako i Usamu Bin Ladina, ktoreho uz mohli 2 krat chytit alebo zabit, ale vzdy tym agentom niekto hadzal polena pod nohy. Niektori agenti vedeli o tom, ze teroristi planovali megautok na USA, ale prave ti najvyssi im bud nechceli verit, alebo to povazovali za nedoveryhodne a nechceli sposobit zbytocnu paniku na letisku, ako aj vo chvili, ked jedneho z teroristov chytili, zhabali mu laptop, v ktorom mohli byt dolezite informacie, ale najvyssi nedovolili agentom ten laptop zapnut, ze na to nemaju pravomoc. Film je rozdeleny do dvoch casti, prva sa odohrava od prveho utoku 1993 asi po rok 1999 a druha cast po rok 2001. Na to, ze to je televizny film, je natoceny velmi kvalitne. Aj na titulkovani miesta a roku vo filme, kde sa ktora scena prave odohravala si dali tvorcovia zalezat, rovnako ako aj vybuch v garazovom parkovisku World Trade Center. Proste parada a pre mna je len velkym prekvapenim, ze tento film nevysiel u nas ani len na DVD. ()

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

Snímok nevenuje žiadnu pozornosť inej teórii, ako je uvedená v záverečnej správe, čo rozhodne mnohých nepoteší, lebo toto je snímok o všetkom možnom len nie o tom, čo by ľudí naozaj zaujímalo. Prvá časť je zameraná na množstvo zásahov agentov CIA či iných inštitúcií mimo krajinu USA voči ľuďom, ktorí sú zodpovední za rôzne teroristické útoky PRED útokom na dvojičky v N.Y, pričom sa samotní tvorcovia tohto snímku snažia poukázať na fakty, že ľudia na strane zákona mali dostatok informácii k tomu, aby zabránili onomu útoku z 11. septembra. Pokiaľ niekto očakáva, že sa v druhej časti dočká nejakého detailného rozboru pádu WTC, rôznych výbuchov v okolí či vo vnútri samotných "dvojičiek", ktoré nedávali zmysel, respektíve diere po páde lietadla pred Pentagónom, ktorá vlastne ani nebola dierou, tobôž nejakým miestom plným trosiek po páde lietadla, tak musí byť extrémne naivný. Tento film je doslova a do písmena len o omáčkach okolo onej, tragickej udalosti, rozhodne ničím podstatným, čo by malo dať odpovede na nezodpovedané otázky, i keď samozrejme musím jedných dychom dodať, že toto nie je žiadny dokument, ale "iba" film, ktorý vychádza z už spomínanej záverečnej správy. Rozmýšľal som, ako tento komentár uzavriem, no a potom som narazil na krásny, podstatu vystihujúci komentár užívateľa "Ethano", ktorý napísal: "No vida, i republikáni mají svůj propagandistický dokument :)" No a mne nezostáva nič iné, ako s ním súhlasiť. ()

Legas 

všechny recenze uživatele

První polovinu jsem bohužel propásnul, ale pokud mohu hodnotit film podle té druhé, takhle nějak bych si představoval velice kvalitní televizní film podle skutečné události. Po stopách 11. září je velmi informativní a současně napínavá záležtost s velmi působivou kamerou. ()

nascendi 

všechny recenze uživatele

Mal som možnosť čítať množstvo článkov a sledovať viacero televíznych programov, vrátane prenosu z New Yorku, pretože vtedy som náhodou nebol v práci. Ťažko je mi hodnotiť dvojdielny televízny film, pretože človek si po takom množstve informácií vytvorí akúsi predstavu o celej udalosti a potom dosť citlivo reaguje na akékoľvek odchýlky od jeho predstavy. Najviac sa mi na filme pozdávalo zobrazenie myslenia politikov a vrcholných funkcionárov, ktorí nad všetko stavajú ochranu svojej funkcie a v prvom rade si pripravujú výhovorky, prečo sa nedalo viac. A o nejaký čas opäť všetko ide po starých vyjazdených chodníčkoch. A prijaté opatrenia sú cielené na ochranu proti tomu, čo sa už stalo a nie proti tomu, čo sa stať môže. ()

Dharter odpad!

všechny recenze uživatele

Konspirační sionističtí teoretici teoretizují o spiknutí muslimských teroristů. :) Made for Great Israel. :) ❌ ()

Katarine 

všechny recenze uživatele

Tak tohle se opravdu povedlo. Perfektně vyobrazeny události od 1. pokusu teroristů z Al-Káidy zřítit WTC v roce 1993 až po samotný úspěch Usámy Bin Ládina 11. září 2001. Moc se mi líbilo, jak tvůrci sahali do samotného pozadí chystanéo útoku (rozhovory teroristů, kteří byli připraveni za své náboženství ochotni položit život unesením letadel a jejich nálety na dvojčata a Pentagon, práce CIA, FBI a protirerostického apod.). Nejvíc mě ale dostala role Massouda (herec Mido Hamada) - úhlavní nepřítel Bin Ládina, spolupracoval s americkou vládou, jehož několikerá varování nebyla brána vpotaz a sám nakonec zahunul ve svém sídle rukou teroristů. Jeho příběh se mi zdál mnohem působivější, než šéfa protiterostického O´neilla. Film byl doprovázen skvělou hudbou a zasloužil by si 5*, jen mě dost zklamal závěr. Na to, jak byl děj zrakonstruován do deatajlů, konec byl velmi urychlen (po pádu 1. věže už jen závěrečné titulky). Podle mě mohli ještě tvůrci pokračovat dále také sledováním Bin Ládina po těchto útocích (pokud vím, v televizi se ještě několik let poté řešilo, jestli ho chytili, či nikoliv, nebo jestli je ještě živ či mrtev), zkrátka to mohli ukončit lépe. Ale i tak tleskám, na dnešní poměry výborné dílo skutečné události. ()

Maddlis 

všechny recenze uživatele

Nepřišlo mi to vůbec špatné, myslím si, že nejlépe byly ve filmu zachyceny ty americké vlastnosti, jak nikdo nechce jít proti muslimům, i když jsou na to jasné důkazy (nebo nejméně přesvědčivé indicie) a typická vlastnost krytí si vlastní "prdele". Z hlediska zachycení těchto vlastností film autoři natočili úplně famózně. ()

P1tr 

všechny recenze uživatele

Viděl jsem sice jen druhou část, ta byla ale velice strhující a i když pochybuji, že první polovina se té druhé může vyrovnat jen ztěží, dávám nakonec čtyři. Nevím, nakolik věrná je tato filmová reknostrukce, ovšem pokud tvůrci čerpali z důvěrných zdrojů, pak si amerika neudělala nejlepší jméno. Útoky na WTC a Pentagon byly z velké části chybou americké vlády, ve které bylo jen pár lidí, kteří brali hrozby na zřetel, ovšem nikdo na vyšších postech na ně nedal a vysmívali se jim. Takovýto přístup u nejmocnější země světa zamrzí a člověk se na ní hned dívá jiným okem, nedůvěřivým okem. Sníkem pracuje velice dobře s kamerou a herci stvárnili své charaktery na výbornou, jen škoda, jak to skončilo s postavou H. Keitela. Narozdíl od Stoneova připravovaného W. jsou zde herci podobni svým předobrazům a snaží se je co nejvěrněji zahrát. ()

ranp 

všechny recenze uživatele

Nemůžu si pomoct, ale podle mě jde o jeden z nejlepších filmů svého typu. Všechno je tu vykresleno tak otevřeně, až mě to šokovalo. A šokující byl i přístup kompetentních lidí k jasným varováním. Možná k útokům ani nemuselo dojít, kdyby.. těch kdyby je spousta, ale znáte to- Kdyby byly v záchodě ryby... :-) ()

velkyvezir 

všechny recenze uživatele

Výborná kombinace hraného a dokumentárního filmu, objektivně "zatápí" demokratům i republikánům.. Příjemně mne překvapil Donnie Wahlberg, role mu padla jak ušitá. ()

kenkaku 

všechny recenze uživatele

první díl velice povedený (za 5 bodů) druhý propad a zvláčnění (max 3). Velice oceňuji ten pohled a sběr dat s odstupem. Tak jak směřoval k pádu dvojčat a co tomu předcházelo. Hodně to pomáhá se zorientovat i v tom "kdo s kým" a pokud si autoři hodně nevymýšleli a opravdu jen spojovali fakta, klobouk dolů... ()

eagle-eye 

všechny recenze uživatele

Když už nic, tak film sám o sobě rozhodně stojí k zamyšlení a nabízí zajímavou rekonstrukci útoku na dvojčata a událostí s nimi spojených. ()

mira007 

všechny recenze uživatele

Inspirované skutečným životním osudem Johna O'Neilla, který byl u vyšetřování Al-kajdy a Bin Ladina, aby paradoxne zahynul 11.září 2001. Jedná se o velice zdařilou chronologickou historii až k útokům 11.září bez jakéhokoliv patosu, ale velice realistické. Precizně je zobrazen zmatek a nedůvěra ve fungování bezpečnostních složek , politická korektnost, která bránila podezřívat ctihodné muslimy, slabá legislativa a pravomoce. Asi nejlepší zpracování daného tématu. ()

tranquill 

všechny recenze uživatele

"Oba Satany je třeba zničit, papeže i Ameriku!" Po téměř 20 letech jsem se dozvěděl nové skutečnosti o události. První polovina filmu byla zajímavější, ta druhá už byla více "vyumělkovaná". "Ale jak se dá válka vyhrát právní cestou?...Nedá..." ()

celticek 

všechny recenze uživatele

Tak o 11/9 je tu toho dost málo, spíš tento hraný film pojednává o událostech, které útoku na "Dvojčata" předcházely. Nic převratného, ale dalo se to vydržet. Bohužel jsem viděl pouze 1.část. ()

vitak69 

všechny recenze uživatele

Tento film by si zasloužil lepší hodnocení, než jaké má. Možná je to tím, že se nejedená o konspirační teorie, ale o skutečné výsledky vyšetřování, které konspirační teorie vyvracejí a vyšinutí jedinci musí vymýšlet zase nové konspirační teorie. :o) ()

Reklama

Reklama