Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Margaret Szándorová v 50. letech s manželem a starší dcerkou riskantně utekla před komunistickou perzekucí z Maďarska do Spojených států. Mladší dcerku musela nechat u příbuzných na venkově. Objevování nového světa a hledání svého místa v něm ženě během příštích let bolestně ztěžuje vzpomínka na vzdálené dítě. Po letech dosáhne Margaret, která v USA našla plnohodnotný nový domov, diplomatickou cestou přes Červený kříž toho, aby za ní dcera mohla přijet. Ta však těžce nese nové, byť blahobytnější prostředí cizí rodiny. Když se dceřiny pocity odcizení nezmění ani po letech, svolí matka k tomu, aby dcera navštívila vytoužené Maďarsko. Idylické vzpomínky z dětství jsou však konfrontovány s realitou a s čerstvým poznáním svobodného, demokratického světa. Teprve teď dívka s pomocí příbuzných pochopí dávné drama, které musela matka kdysi prožít. Prohlédne a poznává, že nastal čas využít svých možností. Vrací se do USA a přijímá životní šanci, kterou jí nabízí nový svět. (MFF Karlovy Vary)

(více)

Recenze (9)

Anderton 

všechny recenze uživatele

Vyzerá to tak, že režisérka Eva Gardos natočila niečo ako svoj vlastný životopisný film. Alebo nejakej svojej známej. Pre našinca má tento milý film úplne iný rozmer, ako napríklad pre američanov, pretože my sa môžeme ľahšie vžiť do pocitov hlavných postáv vďaka rozprávaniu našich predkov. Určite každý niekoho podobného pozná. Film o násilnom vykorenení a následnom hľadaní týchto koreňov prostredníctvom návštevy vlasti, o zmierení sa s vlastnou minulosťou a nachádzaní nového domova. ()

PogoJoe 

všechny recenze uživatele

První hodinu to byla klasická zápletka typu železná opona vs. útěk, další půlhodinu pak téma odcizení matky s dcerou, zbytek patřil už v samém úvodu řečenému návratu "domů". Místy dojemný příběh "ze života" bez výrazných momentů (ačkoliv zde asi dva pokusy o ně ke spatření jsou). Film sází zejména na psychologii postav a citovost příběhu. Dané téma se asi ani lépe natočit nemohlo, to by příběh musel napsat mnohem lepší scénárista, který by vymyslel nějaké neotřelé nápady, zejména v dialozích či propracovanějších postavách. Tento příběh je však podle skutečných událostí a většinou zřejmě popisuje, jak se opravdu vše odehrálo se zastřenou nostalgií pisatelky. A možná je i dobře, že se sem nedostaly žádné trapné "americko-hollywoodské" vylepšováky, film totiž působí příjemně a ne uhozeně, jako některé podobné pokusy. Když si k tomu přičteme krásnou Scarlett Johanssonovou, které patří druhá půlka filmu, tak z toho vyjde fajn snímek na odpoledne. ()

Reklama

Utero 

všechny recenze uživatele

Je to výborný a místy dojemný snímek, který chytí za srdce. Přesto je škoda, že se Scarlett objeví až v polovině filmu, ale jejím příchodem začne film přibírat jak jinak než na kvalitě. Ale i její dětská předchůdkyně předvedla bravurní výkon. Co jsem trochu nepochopil byla jazyková bariéra. At už se film odehrává v Madarsku nebo v Americe, všude mluví herci stejnou řečí. Film jsem viděl v dabingu, takže nevim jestli je to v originále jinak. Proto film začne tak nějak ubírat na důvěryhodnosti, proto dávám o hvězdičku méně. Určite by to nebyla taková námaha kdyby se američtí herci naučili určité scény v madarském jazyku :) ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Celkovo mi ten obrovský rozdiel medzi socialistickým východom a úžasnou Amerikou prišiel ukázaný dosť podivne. Je jasné, že USA 60.-tych rokov bola zrejme topka miesto na žitie v rámci ekonomických možností a že by dievčatko nikdy nepočulo o Coca Cole či žuvačke, to ešte prijmem. Ale že nevie čo je banán, to mi hlava neberie. Alebo že nevie čo je hamburger, pritom je to len žemľa s mäsom. Ono to celkovo vyznelo, ako by ľudia za komunizmu jedli snáď polystyrén. Inak ide o klasickú vzťahovú drámu, kde si mama hľadá cestu k dcéru, ktorú dlho nevidela. Na pozadí sa premietajú ťažkosti s dospievaním, ale aj prisťahovalectvom. To všetko je osobnou výpoveďou režisérky. A Scarlett tu bola najlepšou herečkou filmu a to mala len necelých 17. ()

Bazinka 

všechny recenze uživatele

Samotný fakt, že příběh čerpá z pravdivých životních událostí samotné režisérky, však převyšuje bohužel celkový dojem z filmu. Srší z něho podbízivost amerických televizních snímků na víkend, které se sledují jedním okem při žehlení. Oceňuji nicméně výkon malé Kelly Endrész Banlaki v roli pětileté Szuszany. ()

Galerie (11)

Reklama

Reklama