Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Sympatický chasník Matěj má dobré srdce, chytrosti na rozdávání a kromě hádanek má rád také Majdalenku, dceru sedláka, u kterého pracuje. Majdalenka jeho lásku opětuje, ale otec už pro ni vybral jiného ženicha, rychtářova syna Jakuba. Nic však není ztraceno, protože Matěj zachránil bílého holoubka a ten na oplátku přinesl kouzelnou jahodu, díky níž on i jeho milá rozumějí řeči ptáků. Když sedlák Matěje vyhodí, vydá se mladík na zámek, kde se zrovna soutěží v hádankách o ruku princezny Rozmarýnky. Kdo uhodne tři, dostane ji za ženu. Na rozdíl od ostatních se Matěj nezalekne, když král vyhlásí dodatek, že kdo neuhodne, přijde o uši i nos. Její hádanku hravě uhodne, zatímco ona si s tou jeho poradit nedokáže a musí mu dát políbení. Stejně to dopadne i druhý den. To se Matěj seznámí s vojákem Ondrou, který princeznu tajně miluje, a také s generálem, hofmistrem a dvorní dámou, kteří jsou chamtiví a neustále kují pikle. Donutí Matěje ke slibu, že se vzdá princezny a rozdělí mezi ně odměnu, kterou mu král nabídne jako náhradu, ale chasník je převeze a ještě vytrestá. Rozhodne se vrátit k Majdalence, cestou ho však přepadnou loupežníci s náčelníkem Madlafousem a donutí ho, aby se k nim přidal. Pomůže jim uloupit zlato, loupežníci ho zradí a on skončí v žaláři. Hofmistr, generál a dvorní dáma už se těší na popravu. S pomocí Ondry odhalí Matěj všechny intriky, potrestá loupežníky, princezně ukáže toho pravého ženicha a vyslouží si Majdalenku. (TV Nova)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (425)

Ajinka126 

všechny recenze uživatele

Skutečně brilantní Jan Dolanský. Díky němu mě to celé velmi bavilo. Není to možná vrchol, ale ve srovnání s novodobou pohádkovou konkurencí z naší produkce je to velmi vydařené. A vůbec všichni herci si vedli výborně a dali své postavě jiskru. Ale Jan to pro mě celé táhl, tohle je jednoznačně jeho a Troškova pohádka. ()

MMR 

všechny recenze uživatele

Poprvé, co jsem si něco pustil od znova hned, jak jsem to dokoukal poprvé. Tato pohádka mě velice zaujala a během tří dnů jsem ji shlédl dokonce pětkrát, což se mi nikdy ještě nestalo. Může to vypadat ujetě, ale ta vada řeči princezny se mi líbila, líbil se mi i hlavní hrdina, za co ovšem může jedině Honza Dolanský, protože být tam někdo jiný, tak mě nejspíš natolik nezaujme. Dle mého gusta zde najdeme dosti zábavných scén a hlášek, či grimas. ()

Reklama

flanker.27 

všechny recenze uživatele

Je módou ve filmových kruzích kopnout si svého Trošku. Možná zaslouženě, možná méně zaslouženě. Vousatý Jihočech pravda nepatří k režijní elitě, na druhou stranu kdo ze současných tvůrců dokáže natočit pohádku, při které se mi nechce zvracet, ať hodí filmovým pásem. Můžu víceméně opakovat, co jsem napsal u Čertovy nevěsty. Není to v žádném případě veledílo, ale je to koukatelné, má to jakš takš děj, byť zbytečně překombinovaný, a dokonce se u toho nepiští tolik, jak je u Trošky obvyklé. Zkrátka můj mozek neurážející průměr. ()

Morien

všechny recenze uživatele

Už jsem na to přišla, proč jsou současné pohádky tak debilní (kromě toho, že třeba v těch Troškových lidé místo mluvení vřeští, až by z toho jednomu pukla hlava/nervy). Protože v nich hlavní postavy hrají většinou modelové, přinejmenším hlavní role. Obsazovat herce už není v módě. Není to sice přímo příklad tohoto filmu, ale jen mě to tak napadlo. ()

Phobia 

všechny recenze uživatele

Bukva Zdeněk se polepšil a stvořil pohádku, u které není nutno stahovat zvuk na minimum, přestože hlavní roli frikulína Matěje hraje Jan Dolanský - tedy majitel onoho úděsně protivného puberťáckého hlásku, co prasí, hnusí a kurví jakoukoliv volnou chvilku na Prima Kůůl. "Nejkrásnější hádanka" je sice slepenec všeho možného, logika bulnula šichtu, obsazení je rozděleno mezi ty, co přehrávají a ty, co hrát vůbec neumí, ale budiž, vznikl průměrný příběh pro děti a snesitelný pro dospělé. Třetí hvězdičku přihazuji za hezké exteriéry. Nestydím se za to - když čekáte nejhorší, můžete být výsledkem i příjemně překvapeni... 51% ()

Galerie (19)

Zajímavosti (11)

  • V jeden moment řekne Madlafous (Miroslav Táborský) hlášku: „Jsem to ale čtverák.“ Stejnou větu řekl Jan Dolanský, který v pohádce hraje Matěje, ve filmu Sametoví vrazi (2005), kde ztvárnil Ludvíka Černého, hlavního kata celého orlického gangu. (Nick321)
  • Ve filmu "hraje" i třicet holubů, kteří museli být vycvičeni v nezvykle krátkém čase čtrnácti dnů. Obyvykle jde o proces několikatýdenního drilu. (DaViD´82)
  • Inspirací pro scénář filmu, který Troška napsal sám, se staly Drdovy pohádky "O Matějovi a Majdalence" a "O princezně, která hádala, až prohádala". (DaViD´82)

Související novinky

Trošku sám v temnotě

Trošku sám v temnotě

26.07.2007

Na pokračování úspěšných filmů jsme si tak nějak zvykli, ale točit pokračování filmu, který se stal opravdovým propadákem, který má auru jednoho z nejhorších filmů desetiletí a který natočil režisér… (více)

Reklama

Reklama