Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Sympatický chasník Matěj má dobré srdce, chytrosti na rozdávání a kromě hádanek má rád také Majdalenku, dceru sedláka, u kterého pracuje. Majdalenka jeho lásku opětuje, ale otec už pro ni vybral jiného ženicha, rychtářova syna Jakuba. Nic však není ztraceno, protože Matěj zachránil bílého holoubka a ten na oplátku přinesl kouzelnou jahodu, díky níž on i jeho milá rozumějí řeči ptáků. Když sedlák Matěje vyhodí, vydá se mladík na zámek, kde se zrovna soutěží v hádankách o ruku princezny Rozmarýnky. Kdo uhodne tři, dostane ji za ženu. Na rozdíl od ostatních se Matěj nezalekne, když král vyhlásí dodatek, že kdo neuhodne, přijde o uši i nos. Její hádanku hravě uhodne, zatímco ona si s tou jeho poradit nedokáže a musí mu dát políbení. Stejně to dopadne i druhý den. To se Matěj seznámí s vojákem Ondrou, který princeznu tajně miluje, a také s generálem, hofmistrem a dvorní dámou, kteří jsou chamtiví a neustále kují pikle. Donutí Matěje ke slibu, že se vzdá princezny a rozdělí mezi ně odměnu, kterou mu král nabídne jako náhradu, ale chasník je převeze a ještě vytrestá. Rozhodne se vrátit k Majdalence, cestou ho však přepadnou loupežníci s náčelníkem Madlafousem a donutí ho, aby se k nim přidal. Pomůže jim uloupit zlato, loupežníci ho zradí a on skončí v žaláři. Hofmistr, generál a dvorní dáma už se těší na popravu. S pomocí Ondry odhalí Matěj všechny intriky, potrestá loupežníky, princezně ukáže toho pravého ženicha a vyslouží si Majdalenku. (TV Nova)

(více)

Recenze (425)

Tosim 

všechny recenze uživatele

Já koukám jako blázen. Byl jsem připravený na všechno možné, jen ne na film od Zdeňka Trošky, který se dá snést. Podle mě se režisér svého diváka bojí. Některé atributy jeho předchozí tvorby tu pořád jsou, ale další nedobré věci zkrátka a dobře obrousil. (Třeba ta kamera byla v pohybu skoro pořád, jako by tím chtěl tvůrce někoho popíchnout.) A my se můžeme donekonečna hádat, zda byl výsledný tvar záměr, anebo bezděčný výkřik do tmy od člověka, který studoval na francouzském lyceu a nejsou mu jasné základní rozdíly mezi jednotlivyými žánry. Kdyby mě cca od šedesáté minuty nepřepadla tak zoufalá nuda, měl bych ze sledování tohoto snímku čistokrevný šok! :-D ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Jsem rád, že na TV Nova nepanují komunistické poměry jako v České televizi, kde rudé cenzory vystřídala banda kamarádíčků a jakých si intelektuálních kritiků, která určuje, který tvůrce se smí vysílat a který už ne /stopka na tvorbu Zdeňka Trošky a dalších na ČT se dostal už dokonce i do medií / a já tak mohl vidět druhou nejkrásnější pohádku ( po Anděl páně ) za posledních deset let. Souhlasím s uživatelem "pájap", taky mě nevadí, když se někomu nelíbí něco co se líbí mě, ale kde se bere v některých lidech tolik nenávisti nad tím zůstává rozum fakt stát viz komentář uživatele -- profil / všechny komentáře uživatele RubensBagr odpad! Jaký druh rakoviny má Zdeněk Troška? TO je nejkrásnější hádanka. ..... No jsme na CSFD a tady je v módě házet po Zdeňkovi Troškovi plivance nenávisti, případně urážet lidi, kterým se filmy od Trošky líbí. ()

Radyo 

všechny recenze uživatele

Na Trosku je tohle ještě docela dobrý, ale dost možná mě při sledování ovlivnil ten vánoční "liguére", co jsem nasával, tak mě berte s rezervou. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Letošní Vánoce jsem se podíval na řekl bych docela dost nových pohádek. Žádná se ale nevyrovná téhle, která je krásná jak v nápadu, tak v prostředí, hercích a celkovému vyznění pohádky jako takové. Zdeněk Troška totiž když točí pohádku, tak točí pohádku a netahá do toho zbytečně bůhví co, jenom aby byl hustej, kůl a moderní. Ve výsledku to pohádka stejně vůbec nepotřebuje, protože pohádka je pohádka a má nám všem dělat především radost. V téhle je totiž všechno, co správná pohádka má mít a mně to k radosti bohatě stačí. Nestačím se divit, jak tu Troška v jednom kuse dostává sodu od zdejších uživatelů, kteří to tady hodnotí snad jenom ze sportu, aby na něm nenechali nit suchou a hledají si důvody, proč jeho další film zkritizovat, které já v tomto filmu vůbec nevidím. Asi jsme každý koukali na něco jiného... ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $-miliónovTržby Celosvetovo $1,333,016 ║ Na prekvapenie pohodová a znesiteľná rozprávka s príbehom čo nenudí a občas aj zabaví. /55%/ ()

imf 

všechny recenze uživatele

Trošku lepší než Kameňáky, ale jen díky snesitelnému Dolanskému, malebně kýčovité kameře a... ne, víc už mě prostě nenapadá. Tucty herců se ztrapňují ať už osobně nebo prostřednictvím postsynchronů (Ota Jirák na hrad), děj poskakuje kupředu v nikterak navazujících desetiminutovkách (jako by to pak vždycky chcíplo a muselo se znovu startovat) a vy se jen modlíte, aby už byl konec a Taťjana Medvecká konečně nadobro omdlela. :) ()

Bluntman odpad!

všechny recenze uživatele

To, že NEJKRÁSNĚJŠÍ HÁDANKA je lepší než KAMEŇÁK ještě neznamená, že se jedná o dobrý film či pohádku, protože je to jako říct, že je lepší chytnout kapavku než syfla. A teď si představte, že byste za to měli ještě platit a bylo to hrozně gay._____ Ne, vážně: opětovně nelze mluvit o filmu určeném na plátna a nelze mluvit vlastně ani o filmu, protože Troška nezvládá základní vypravěčské postupy, a tak nadbytečně mate dětského diváka anebo je naopak teatrálně a přehnaně okázale infantilní. Udat filmu určitý spád, gradaci a rytmizovat scény katastrofálně nezvládá, hudba je opětovně otravně repetitivní a na úrovni televizní druhořadé inscenace. Chemie mezi herci nefunguje, takže lásku dvěma hrdinům nevěřím stejně jako kamarádství dalším, každý hraje ve zcela jiné poloze a ustavující záběry především kvůli redundantnosti vyloženě iritují víc než kýčovité scény u moře v ANDĚLSKÉ TVÁŘI._____ Když se k tomu připočte fakt, že Drda nebyl milý a hladivý, ale naopak to v jeho pohádkaćh teklo tělesnými tekutinami a vždy nabízel sevřený vypravěčský tvar, vychází mi z toho, že Troška se do pozice pohádkového krále může stylizovat na samozerských plakátech ke svým filmům, ale mohl by táhnout už konečně do řiti. ()

Fr 

všechny recenze uživatele

O tom, jak důvtipný mládenec ,,Matěj hádanka“ ke štěstí přišel …. Ono to ani jinak být nemůže. Pokud ovšem pohádka vstupovala do světa s ambicemi stát se rodinnou podívanou, která bude obšťastňovat několik generací, má malý problém. Jako dospělého mne sice neurazila, ale nijak nenadchla. Viděl bych ji tak pro děti kolem 10ti let. Těm totiž nebude vadit prostinký příběh ani.. ani.. no prostě vůbec nic. Ačkoliv oceňuji Troškův komerční úspěch, v tomto případě jej (opět) nechápu. PŘÍBĚH *** HUMOR ** AKCE ** NAPĚTÍ ** Co uvidíme (možná) příště? Matěj bude mít z pekla štěstí. Ve mlýně bude hádat, jak rodí chlap. Dostane za to přes andělskou tvář pár facek? Nebo seno? Nebo to skončí erotikou? ()

novoten 

všechny recenze uživatele

Záběr od záběru zopakovaná Princezna ze mlejna, směšné předabování několika postav a děj vykrádající každou druhou pohádku. A přitom by ke snesitelnému filmu s tímhle solidním obsazením stačila malá Troška invence. ()

Jossie 

všechny recenze uživatele

Ani nevím, proč dávám tak vysoké hodnocení - za Honzu Dolanského samozřejmě a za dvě hezké neokoukané herečky, jinak to byla nuda k uzoufání, pohádkové kouzlo veškeré žádné, děsivý hudební doprovod a spousta herců, kteří buď nikdy neuměli nebo zapomněli hrát. Působí to na mě dojmem, že to je pohádka pro hodně malé děti, pak bych ještě pochopila, že to vypadalo, jak to vypadalo. ()

Djoker 

všechny recenze uživatele

Troška tady stanovil nový světový rekord v počtu předabovaných postav. Jejich soupis v závěrečných titulních je vskutku komický. Nejkrásnější hádanka je celkem snesitelná pohádka díky vysmátému chytrákovi v podání Dolanského a minimu bizarních postav, které sice pobaví děti, ale dospělého jen otravují. ()

flanker.27 

všechny recenze uživatele

Je módou ve filmových kruzích kopnout si svého Trošku. Možná zaslouženě, možná méně zaslouženě. Vousatý Jihočech pravda nepatří k režijní elitě, na druhou stranu kdo ze současných tvůrců dokáže natočit pohádku, při které se mi nechce zvracet, ať hodí filmovým pásem. Můžu víceméně opakovat, co jsem napsal u Čertovy nevěsty. Není to v žádném případě veledílo, ale je to koukatelné, má to jakš takš děj, byť zbytečně překombinovaný, a dokonce se u toho nepiští tolik, jak je u Trošky obvyklé. Zkrátka můj mozek neurážející průměr. ()

Morien

všechny recenze uživatele

Už jsem na to přišla, proč jsou současné pohádky tak debilní (kromě toho, že třeba v těch Troškových lidé místo mluvení vřeští, až by z toho jednomu pukla hlava/nervy). Protože v nich hlavní postavy hrají většinou modelové, přinejmenším hlavní role. Obsazovat herce už není v módě. Není to sice přímo příklad tohoto filmu, ale jen mě to tak napadlo. ()

Psema 

všechny recenze uživatele

Dementní od začátku do konce, ale v rámci pohádkového žánru a zaměření na děti do 10 let po hodně dlouhé době snesitelný Troška, kterému se dá spousta logických scénáristických chyb odpustit především díky stylizaci, která mě osobně leze děsně krkem svojí úchylností a "čtyřprocentností", ale jako součást "hoštického" vesmíru funguje vlastně dokonale. Dolanský je navíc po celou dobu nad věcí podobně jako hláškující (nazdar!) Potměšil a roztomilá Veronika Kubařová. P.S.: Zdá se mi to, nebo budou mít za pár let všechny atraktivní české herečky v portfoliu Janákovy Rafťáky? Teda, ne že by na tom bylo něco špatného. ;) ()

Mertax 

všechny recenze uživatele

Jakožto milovnice pohádek jsem se zvedala od monitoru značně neuspokojená a musela jsem si spravit chuť Studentskou pečetí (celou samozřejmě). Když jsem si ale přečetla, že někdo na tom dokonce byl se školou v multiplexu, na tváři se mi objevil lehce sarkatistický úsměv a hned mě hřálo mých 0 utracených Kč. Už odmala miluju pohádky a vybavuju si nikdy nekončící nedělní bitky, kdy jsem musela jít po obědě povinně spát, i když zrovna na Jedničce začínala pohádka. Jestli budu totéž praktikovat se svými dětmi a oni se mnou budou zápasit stejně jako já se svými rodiči, klidně je nechám, aby si tuto pohádku "užily" a sama si dám dvacet. Tohle je totiž dost podprůměrná pohádka i pro menší děti, ale to se dá zjistit až po jejím zhlédnutí..:P (A to musím ještě dodat, že se mi jako malé Troškova tvorba líbila). Většina televizních studiových pohádek je mnohem lepší, což je smutné, pokud si ještě uvědomíme, že tato šla do kinodistribuce! Docela mě zarazily dva z atributů filmu pro dospělé (nevěra a sexuální podtext). Proč Matěj neustále mluví o své milované Majdalence, ale s chutí se hubičkuje s princeznou? A za druhé - musím souhlasit s jankem85, obzvlášť jedna hádanka mi připadala na pohádku vážně přisprostlá ("Čím je to větší, tím spíš se protáhne i malinkaou dírkou"). Jako jediné můžu pochválit fešnou princeznu a hezké barevné kostýmy. Loupežníci byli trapní, příběh rozháraný, počet předabovaných herců obrovský (přes 10) - jako kdybychom snad neměli herce s dobrými hlasy, k tomu děsná závěrečná písnička od pana Krkošky zpívaná Vlastou Horváthem + vzhledem k absenci nadpřirozených sil, které jsou většinou u pohádek k dobru, zkuste hádat, kolikrát se na to ještě podívám. Opravdu těžká hádanka. ()

sportovec 

všechny recenze uživatele

Fakt, že klasická česká pohádka byla převedena do filmové řeči jako klasická česká pohádka, navazujíc na tvorbu padesátých až osmdesátých let, je znám o sobě velkou kvalitou. Při současném dodržení pohádkového tvaru bez křečovitého úsilí o rádobymodernizaci a výborném výběru klíčových představitelů rolí (Medvecká, Kubařová) Troška nikde nepropadá podbízivosti a odvádí znatelně více než je jeho spíše lidovkářský než lidový průměr. ()

Hakha 

všechny recenze uživatele

Není to takové peklo jak jsem očekával, ale je to film který nenadchne ani neurazí. Pozitivní nálada je cítit a je to taková pohádková jednohubka od "krále českých pohádek" :-D Jinak tak krásnou a roztomilou princeznu v podání Veroniky Kubařové jsem dlouho neviděl. Mé hodnocení 2,5 hvězdičky... ()

Ainy 

všechny recenze uživatele

Nějak mi chybí slova ... prostě žádný zázrak. Je to klasická pohádka průměrného režiséra. Neurazí, ale taky v žádném případě nenadchne. To nejlepší ze sebe už pan Troška dávno vydal a jde to tak nějak pořád dolů. Jsem si ale jistá, že své diváky určitě má a je to dobře. Každému co jeho jest. ()

NinadeL 

všechny recenze uživatele

Jasněnka měla svýho ševce, Eliška mlejnskýho Jindřicha, Markýtka Honzu a Rozmarýnka hádala, až málem to svoje štěstí prohádala. Takhle to ani vyloženě nevypadá na defilé ostře sledovaných pohádek Zdeňka Trošky. A přece. Na konci 80. let to byla hororová verze Drdy, na počátku 90. let horor prostřídala jihočeská malebnost, abychom se na konci stejné dekády obloukem vrátili k poněkud ostřejší drdovské nótě. Logicky tedy Nejkrásnější hádanka spadá opět do malebné sekce jihočeského hlazení a odkazů na oblíbenou dobu neutrálního selského baroka. Ale zatímco například Lotrando a Zubejda vytěžili maximum ze sloučení dvou pohádkových námětů, zdejší spojení O Matějovi a Majdalence a O princezně, která hádala, až prohádala, nedisponuje tak zručným řešením. Poprvé ale Troška nehledá v Drdovi žádné vyloženě temné motivy a naopak dává důraz na figurky z jiných časů. Zejména Medvecké frančinářka je klasickou vychovatelkou akceptovatelnou napříč stoletími. Dolanský, Potměšil a Táborský pak plní jen zadané schéma, nicméně skutečným překvapením se stává příjemný výkon Veroniky Kubařové. Tak vám nevím, mám přimhouřit oko a začít se těšit na Štěpánku? ()

Související novinky

Trošku sám v temnotě

Trošku sám v temnotě

26.07.2007

Na pokračování úspěšných filmů jsme si tak nějak zvykli, ale točit pokračování filmu, který se stal opravdovým propadákem, který má auru jednoho z nejhorších filmů desetiletí a který natočil režisér… (více)

Reklama

Reklama