Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Sympatický chasník Matěj má dobré srdce, chytrosti na rozdávání a kromě hádanek má rád také Majdalenku, dceru sedláka, u kterého pracuje. Majdalenka jeho lásku opětuje, ale otec už pro ni vybral jiného ženicha, rychtářova syna Jakuba. Nic však není ztraceno, protože Matěj zachránil bílého holoubka a ten na oplátku přinesl kouzelnou jahodu, díky níž on i jeho milá rozumějí řeči ptáků. Když sedlák Matěje vyhodí, vydá se mladík na zámek, kde se zrovna soutěží v hádankách o ruku princezny Rozmarýnky. Kdo uhodne tři, dostane ji za ženu. Na rozdíl od ostatních se Matěj nezalekne, když král vyhlásí dodatek, že kdo neuhodne, přijde o uši i nos. Její hádanku hravě uhodne, zatímco ona si s tou jeho poradit nedokáže a musí mu dát políbení. Stejně to dopadne i druhý den. To se Matěj seznámí s vojákem Ondrou, který princeznu tajně miluje, a také s generálem, hofmistrem a dvorní dámou, kteří jsou chamtiví a neustále kují pikle. Donutí Matěje ke slibu, že se vzdá princezny a rozdělí mezi ně odměnu, kterou mu král nabídne jako náhradu, ale chasník je převeze a ještě vytrestá. Rozhodne se vrátit k Majdalence, cestou ho však přepadnou loupežníci s náčelníkem Madlafousem a donutí ho, aby se k nim přidal. Pomůže jim uloupit zlato, loupežníci ho zradí a on skončí v žaláři. Hofmistr, generál a dvorní dáma už se těší na popravu. S pomocí Ondry odhalí Matěj všechny intriky, potrestá loupežníky, princezně ukáže toho pravého ženicha a vyslouží si Majdalenku. (TV Nova)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (426)

El Pistolero 

všechny recenze uživatele

Hrozně akční pohádka, ve které se pořád něco děje. Děj sice překombinovaný, ale minimálně první hodinu velmi zábavný. Sympatický Dolanský, hezká princezna a lokace alá „Princezna ze mlejna“. Něco mezi třemi a čtyřmi hvězdičkami, zaokrouhlím nahoru. Na českou pohádku každopádně dost slušné a stojím si za tím, že Troška tenhle žánr umí (nebo uměl). ()

Djoker 

všechny recenze uživatele

Troška tady stanovil nový světový rekord v počtu předabovaných postav. Jejich soupis v závěrečných titulních je vskutku komický. Nejkrásnější hádanka je celkem snesitelná pohádka díky vysmátému chytrákovi v podání Dolanského a minimu bizarních postav, které sice pobaví děti, ale dospělého jen otravují. ()

Reklama

bloom 

všechny recenze uživatele

Lotrando a Zubejda? Pošetilost mocných? Princezna ze mlejna? S čerty nejsou žerty? Celou dobu při sledování Nejkrásnější hádanky jsem si u každé scény kladl otázku, kde jsem podobný motiv či výstup viděl. Zdeněk Troška si v tomto filmu vypůjčoval a inspiroval se, kde se dalo (včetně svých předchozích pohádek), a rozhodně neskončilo jen u tvorby Jana Drdy. Většina herců ve vedlejších rolích navíc buď přehrává nebo naopak působí dojmem cimrmanovského oživlého dřeva, čehož si patrně všiml i sám režisér a nechal je přemluvit známými dabéry, takže výsledek působí jako německá pohádka z dovozu. Jedna hvězdička za Jana Dolanského. ()

salahadin odpad!

všechny recenze uživatele

Kdepak nejkrásnější hádanka, spíše nejzapeklitější hádanka, která zní: Jaktože ministerstvo kultury nedalo Troškovi perm ban na natáčení pohádek??? Ten jeho všudypřítomný zubatý úsměv mi leze na nervy a jeho časy odvály s posledním dílem hoštické trilogie. Na pohádky se nehodí (dal světu 2 vcelku dobré) a možná by si měl položit otázku, jestli chce dobré herce mučit svými útrpnými nástroji ve své soukromé ordinaci "Troška bolesti". ()

Molikop 

všechny recenze uživatele

Na to, že jde o obyčejnou českou pohádku, kde nechybý ani jeden z klasických ohraných motivů, které jsme viděli už stokrát, musím uznat, že i tak to byla hezká podívaná. Herecké výkony, nebyly pod bodem mrazu tak jako obvykle, a prostředí působilo přirozeně a přesto pohádkově. I když nejsem zastáncem českých filmů, zvlášť pohádek, tahle si 4* zaslouží. ()

Galerie (19)

Zajímavosti (11)

  • Inspirací pro scénář filmu, který Troška napsal sám, se staly Drdovy pohádky "O Matějovi a Majdalence" a "O princezně, která hádala, až prohádala". (DaViD´82)
  • Původně se mělo točit na Chodsku, kvůli změně koloritu se točilo v jižních Čechách. Natáčelo se také na zřícenině hradu Sukoslav u Kostomlat pod Milešovkou, či zámcích Žleby a Sychrov. První klapka padla 24. července 2007 ve Staré oboře v Hluboké nad Vltavou. (M.B)

Související novinky

Trošku sám v temnotě

Trošku sám v temnotě

26.07.2007

Na pokračování úspěšných filmů jsme si tak nějak zvykli, ale točit pokračování filmu, který se stal opravdovým propadákem, který má auru jednoho z nejhorších filmů desetiletí a který natočil režisér… (více)

Reklama

Reklama