Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Také máte pocit, že jste se narodili se smůlou v patách? Věřte, že v tom nejste sami a že nakonec najdete to pravé štěstí – stejně jako Filip, ten „největší smolař“ z naší pohádky. Filipa, kominického synka, od narození pronásleduje smůla. Jeho otec totiž chtěl přechytračit samotnou Štěstěnu, čímž na sebe a hlavně na svého synka přivolal její hněv. A aby toho nebylo málo, Filip se zamiluje do Štěstěniny dcery Haničky. Aby získal její lásku a zároveň se zbavil té proklaté smůly, vydává se do světa. Tam ho čeká osudové setkání s chorobným lhářem, který se prolhal tak daleko, že už ani nezná svoje jméno a říká si Kdokoliv. Kupodivu právě s pomocí tohoto povedeného kumpána pak svede Filip nerovný boj o svoji milovanou… Velkou výpravnou pohádku napsal podle námětu Mateje Mináče scenárista Marek Epstein. Režie se ujal zkušený režisér Jiří Strach, který do rolí smolaře Filipa a jeho milované Haničky obsadil Filipa Cíla a Martinu Zábranskou. Jako Kdokoliv se představí Ivan Trojan, jako Karlos Jiří Dvořák, Karlosovu matku hraje Jiřina Bohdalová a role Štěstěny byla svěřena Dagmar Havlové. V dalších rolích se pak můžete těšit na Ondřeje Vetchého, Lenku Vlasákovou, Oldřicha Navrátila či Josefa Somra. (Česká televize)

(více)

Recenze (495)

Terva 

všechny recenze uživatele

CITÁT - To se stalo tenkrát, když bylo možný potkat, jen tak, hlupáka...... Někde mezi Istambulem a New Yorkem je malá vesnička, skoro díra a tam žije Mejla Hlavsa. Kominík co má pět dcer a chce syna, aby mohl předat někomu své řemeslo. Jednoho dne se mu syn narodil. Co však čert (štěstěna) nechtěl(a), první dáma mu do kolébky přidala smolíka. A smolný Petr se jednoho dne nasral a vyrazil do světa, hledat štěstí. Dokonce se pokusil o sebevraždu, ale to, milé děti, nedělejte. On měl stejně takovou smůlu, že se mu to nepovedlo. CITÁT - Svatbu, nebo šatlavu? No tak snad tu šššvatbu...... Jednoho dne Petr potkal motorku, kterou řídil Kdokoliv. A spolu nakonec jedou vyhrát nějaké prachy do Monte Karlose. Už v tom máte bordel? No, snad budou mít štěstí. CITÁT - Rakev se ti nezkazí..... Příběh má zmatený děj, dobrý cíl, ale od půlky trochu plave ve smůle. Jako by se děj už dále nechtěl rozvíjet. Celé to táhne vedlejší postava Kdokoliva, kterého hraje Ivan Trojan. A to není dostačující. ()

evilmind 

všechny recenze uživatele

To je po opravdu hodně dlouhé době nová televizní pohádka, ze které mi nebylo za autory trapně. Snové herecké obsazení a výkony, především Ivan Trojan jako obvykle září, ()

Padme_Anakin 

všechny recenze uživatele

Tak tenhle pohádkový příběh hodnotím velice kladně, tvůrci se ubírají svou vlastní cestou, žádné vyšlapané chodníčky, herecký ansámbl je veskrze sympatický, Kdokoliv (Ivan Trojan) mě parádně pobavil a celkově se mi líbil a sedl mi jemný, laskavý humor, který umí vykouzlit úsměv a dokáže pohladit. ()

El Pistolero 

všechny recenze uživatele

7/10. Jak to na první pohled celé vypadalo poněkud bizarně a nebudilo ve mně valnou důvěru, tak se z toho nakonec vyklubala po čertech příjemná zábava. „Šťastný smolař“ je vším, jen ne typickou českou pohádkou. Spíše humorně-dobrodružným příběhem s pohádkovými prvky a kejklířskou poetikou. Pohádková road movie je možná přesnější označení. Vtipné, nápadité, neotřelé, originální. Že by náznak, jakou cestou by se mohla ubírat současná pohádková tvorba? ()

Una111 

všechny recenze uživatele

Tak takhle tedy ne! Kam klesla česká filmová tvorba pro děti? Na panu režisérovi je hezké, že se prohlašuje být katolíkem, ale o víře a katolické věrouce neslyšel zřejmě ani z rychlíku! To, co jsem právě zhlédla, je doslova a do písmene ubohé! Bylo by také od věci, kdyby si tvůrci ujasnili, komu je pohádka vlastně určena, jaké věkové kategorii. Vtípky - velmi často trapné a nepovedené - střílí pro jistotu do všech stran! Zdá se, že tak chatrný, mizerný scénář neoslovil ani herce a neposkytl jim potřebnou jiskru! Už dlouho jsem neviděla tak slabé výkony! ()

Krt.Ek 

všechny recenze uživatele

Lepší než štědrovečerní pohádka, vtipné a tak nějak lépe stravitelné. Bohužel čtyři hvězdičky by byly nespravedlivé, takže to dneska necháme na průměru, jo. To ale neznamená, že bych si pohádku podruhé nepustil. Pustil a to, především díky Ivanu Trojanovi, rád. 65% ()

MartinezZ 

všechny recenze uživatele

Fášeny Her Angst, ich pišu fám, abych informoval, šé tentokraté nepovedlo se, bochušel. ~~~ On se nám Jirka snaží, snaží se i samotní herci, ale výsledkem je nuda, u které dvě třetiny trojčlenného osazenstva obrazovky televizní upadalo v hluboký spánek. Já se tak nemohl věnovat samotnému pohádkovému příběhu, anžto jelikož a protože jsem se jal zahraňovat rodinné členy před pádem ze židle na, byť kobercem pokrytou, přesto stále poněkud tvrdou zem. Pohádka se vlekla a nic moc ani nedělo. Jediným plusem tak bylo Trojanovo blábolení, které ale bylo poněkud okatým pokusem zachránit ještě co se dá. Těžko říci, jak velkou měrou přispěl samotný Jirka, pisatel scénáře nebo dramaturg. Divákovi, čti "mě", je to ale oupelně šumák a fukák, já se prostě nudil, podobně jako minulý rok u příšerné Micimutr. Tentokrát si, Jiříku, přelil, bochušel. ()

Rosana 

všechny recenze uživatele

...i titul si v Plzni koupil, aby nikdo nezapochyboval o jeho urozenosti... Asi budu muset koukat na pohádky, protože to jsou poslední dobou jediné normální filmy. Kupodivu i slavní herci (J.B.) hráli docela sedící role k jejim věku a tvaru :) Hurá. ()

Praxis 

všechny recenze uživatele

Asi jsem čekal od Stracha trochu více. Děj byl dosti plytký, hrozně pomalu ubíhal a tak vůbec se to celé táhlo. Naopak potěšila řada hlášek a nenápadných pomrknutí a vůbec technická zručnost celého vyprávění. Za mě lehký nadprůměr. 55% ()

Tayen 

všechny recenze uživatele

Nejnudnější a nejvíc o ničem pohádka tohoto roku. I ten Trojan tam byl na odstřel. Pohádkovost Anděla Páně se tady neopakuje. ()

Sandiego 

všechny recenze uživatele

Do téhle pohádky jsem vkládal nemalá očekávání a ta přetrvávala i poté, co musela filmové plátno vyměnit za televizní obrazovku. Bohužel, žádný zázrak se nekoná. Přesto Strachova pohádka nabízí něco, co není pro vánoční původní televizní tvorbu samozřejmé - osobitý humor, snahu o určitou poetiku, uzavřený svět s vlastními pravidly, neotřelý vizuál. Toto vše tady je, i když nedostatečně dotaženo. Humor se nebojí ironie i morbidity, ale postupně se mění v mišmaš, který nedokáže najít uspokojivou polohu mezi dětským a dospělým divákem, což by se u kvalitní pohádky stávat nemělo. Poetika dodána již zajímavým vypravěčem a neotřelým míšením různých dob a neslučitelných motivů působí dosti uměle, ale přesto občas nabídne nápady, které osvěží jednoduchý děj. Uzavřený svět a zvláštní pravidla dodává řada vděčných motivů jako setkání smolaře s chorobným lhářem, štěstěna jako protipól - prolínání těchto atributů postav dává zadělat na velmi vděčné situace, jež by měly pohánět děj, většinou však vedou jen k neoriginálním průpovídkám, samoúčelným gagům a místo, aby se splétalo něco překvapivého a neotřelého, hlavní dějový pohyb se děje na základě velmi jednoduchých berliček, jež prostě neuspokojí. Nejvíce se podařilo opět vytěžit z vizuální stránky, která navozuje správnou atmosféru, dovedně pracuje s animací a nezabíjí ji okaté triky. Výhodou je také nekomplikovaný děj bez zbytečných odboček, svižně mířící ke svému cíli, jenž však, jak jsem zmínil zcela nedotahuje nakousnuté motivy a volí spíše jednodušší cesty řešení. Pro každou pohádku je důležité, aby jednoduchou dějovou linii ozvlášťňovaly a přitom nerozmělňovaly drobné detaily, nápady a především dobře načrtnuté, výrazné postavy. Bohužel, skutečných nápadů je pomálu a s postav zaujme pouze chorobný lhář Ivana Trojana, jinak jsou postavy nezajímavé a neživotné navzdory dobrým hereckým výkonům (Filip Cíl) - tedy až na hodně unylé ztvárnění dcery Štěstěny. Jiří Strach tedy nepřekročil standard řemeslně solidní pohádky, která neurazí a přinese pár svěžích prvků. Zde je hlavní překážkou promarněný potenciál, který je z námětu a dějového východiska cítit. Snad se mu někdy podaří dostat na plátna skutečně dotažené dílo, jež by navázalo na nejlepší tradice tohoto žánru. Otázkou je, jestli je to dnes ještě možné, každými dalšími Vánocemi o tom musím stále více pochybovat... ()

UncleG 

všechny recenze uživatele

Příjemná inspirace Baronem Prášilem a snaha o zuřivnou nasázku jsou hlavními devizami tohohle nevydařenýho pokusu. Jenže...Hranice mezi Prášilem a ultranudným blábolem je evidentně tak zamlžená, že se v tý mlze Strachovic Jiřík dočista ztratil. Když navíc režisérsky nedokážete rozpoznat dobrej vtip od špatnýho a špatnej vtip od křeče (z nich všechny tři kategorie jsou v pohádce zastoupeny hojně), musí se bezpodmínečně schylovat k průseru. A když se pak ve vánoční pohádce začnou dělat "prudce aktuální" fóry na tituly z Plzně, nezbývá než zakroutit očima a stisknutím čudlíku poslat Jirku s Markem do věčných lovišť. Z herců ani Trojan ani Dvořák nepřekvapili (tj, kvalitní standard), Dáša tentokrát solidně šmíruje. Jsem ale optimista a stále věřím, že se Strachovi jednou povede dobrá pohádka. V současným trendu mám ale (S)trach (haha! humorná křeč!), jak dlouho na ní budeme ještě čekat. ()

Pierre 

všechny recenze uživatele

Říkejte si co chcete, ale tahle pohádka se povedla skoro stejně dobře jako Anděl Páně. Spousta chytrého humoru, pěkná výprava a skvělý Ivan Trojan. Nemám co vytknout. ()

jondzavid 

všechny recenze uživatele

4tu* pridávam, pretože narozdiel od štedrovečerného Stonehenge zaspávania pri nekonečnom šlapaní snehu a afektovanom vyrevovaní nesympatických Marfuší (12 měsíčků), ktoré sa mohlo páčiť len niekomu, kto namiesto sledovania filmu ešte rozbaľoval ponožky pod stromčekom, nie je tento Strachov výtvor síce úplne kompaktný (zbytočná Havlovka a pod.), ale je zábavný, so sympatickým castingom a v rámci vianočnej televíznej tvorby jeden z tých najlepších za posledné roky. ()

blackrain 

všechny recenze uživatele

Tentokrát mě Jiří Strach docela zklamal. Čekala jsem od něho něco úplně jiného. Obsazení bylo skvostné, ale promarněné. Hodně jsem se těšila na Dagmar Havlovou. Ta se v celém příběhu jako Štěstěna obejvila párkrát. Samozřejmě působila jako blesk z čistého nebe. Ivan Trojan byl výborný. Filip Cíl byl sympaťák. Chybělo mě něco víc. ()

ABLABLABLA 

všechny recenze uživatele

Tyto Vánoce nás Čt1 velmi překvapila dobrými filmy (až na tu Saxánu teda). Štědrovečerní pohádka byla skvělá, ovšem řekla bych že tato ještě lepší. Prostě se mi líbí tyhle typy pohádek alias vymoženosti moderního světa aplikované ve světě pohádek za dob králů a princezen a podobných osob a věcí. Herci? Výborní. Filip Cíl, Ivan Trojan, Jiří Dvořák....nemám co bych jim vytkla.....a Veškrnová-Havlová...ačkoliv menší role, tak musíte uznat že na její věk vypadá sakra dobře. Akorát ta Bohdalka tam byla děs a hrůza, jakože její postava ne výkon. Bylo to neotřelé, zajímavé, svěží (mám pocit že tohle slovo teď používám nějak často, asi bych měla zavřít to okno, aby mi tu nešlo tolik svěžího vzduchu) a nápadité. Já tleskám....5* bez váhání. ()

topi 

všechny recenze uživatele

Mě už připadá, že Marek Epstein chrlí jeden scénář za druhým a kvantita vítězí nad kvalitou. Slabý odvar je tahle pohádková komedie a mám pocit, že se Epstein brzy dostane k Vieweghovým trapným splácaninám. Jiří Strach tentokrát hodně přestřelil. ()

Související novinky

Vysílá studio Brno

Vysílá studio Brno

11.10.2016

Pojďte si zahrát AZ kvíz a moderovat zprávy ve výstavě na Špilberku. Vybrat písmenko a správně odpovědět, zasednout před mikrofon a čtecí zařízení a přednášet zprávy, nakouknout do zákulisí slavných… (více)

Reklama

Reklama