Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Také máte pocit, že jste se narodili se smůlou v patách? Věřte, že v tom nejste sami a že nakonec najdete to pravé štěstí – stejně jako Filip, ten „největší smolař“ z naší pohádky. Filipa, kominického synka, od narození pronásleduje smůla. Jeho otec totiž chtěl přechytračit samotnou Štěstěnu, čímž na sebe a hlavně na svého synka přivolal její hněv. A aby toho nebylo málo, Filip se zamiluje do Štěstěniny dcery Haničky. Aby získal její lásku a zároveň se zbavil té proklaté smůly, vydává se do světa. Tam ho čeká osudové setkání s chorobným lhářem, který se prolhal tak daleko, že už ani nezná svoje jméno a říká si Kdokoliv. Kupodivu právě s pomocí tohoto povedeného kumpána pak svede Filip nerovný boj o svoji milovanou… Velkou výpravnou pohádku napsal podle námětu Mateje Mináče scenárista Marek Epstein. Režie se ujal zkušený režisér Jiří Strach, který do rolí smolaře Filipa a jeho milované Haničky obsadil Filipa Cíla a Martinu Zábranskou. Jako Kdokoliv se představí Ivan Trojan, jako Karlos Jiří Dvořák, Karlosovu matku hraje Jiřina Bohdalová a role Štěstěny byla svěřena Dagmar Havlové. V dalších rolích se pak můžete těšit na Ondřeje Vetchého, Lenku Vlasákovou, Oldřicha Navrátila či Josefa Somra. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (495)

verbal 

všechny recenze uživatele

Je milé vidět, že lze spáchat vcelku kulantní pohádku, aniž by měl jeden Z prdele kliku při globálním vykrádání Božky a Karla, ztrapňoval Ivetku v roli debilního homočertíka a musel posílat toporné princezny a vyteplené prince se svou Troškou do mlejna. A stačí k tomu jeden gramlavý kominík, scénárista s nepovislou originalitou, režisér s koulema, tedy pardon, chtěl jsem říct s ušima, a neuvěřitelná plejáda opravdových a sympatických herců, co nemají Strach z televizní produkce. Obecně už pohádky nijak zvlášť nemusím, ale jsem vděčný za cokoliv, co aspoň na chvíli zabrání fakanům trhat si vzájemně nehty, demolovat byt a nutit agresivního souseda pod námi rvát si do uší špunty a třískat do radiátoru. A u tohohle jsem překvapivě přestal dělat bordel i já! ()

salahadin 

všechny recenze uživatele

Šťastný smolař Aneb příběh o něčem, co doopravdy neexistuje - o štěstí. Ale prd, vždyť Jirka Strach má safra štěstí, že mu role odehráli herci jako Trojan, Dvořák, Töpfer nebo Navrátil, protože kdyby ne, mám pocit, že by tenhle pokus o crazy pohádku zůstal v bažině smůly. Smůla logicky taky neexistuje. Mám trochu potíž se scénářem. Celá mytologie kolem Štěstěny mi přijde zcela nedotažená. Jedna postava řekne, že když se chce kominík zbavit smůly, musí za Štěstěnou, která o tom rozhoduje. No a když Štěstěnu najde, tak se doví, že kdepak, že Štěstěna vlastně nic neovlivní, že vše je napsáno (ach ten fatalismus). Tak proč tam ta Veškrnová vlastně byla?? Klady: Já se při sledování tak nachechtal, že jsem měl štěstí, že jsem se z toho nepos***. Töpferova zubařská etuda mě rozsekala na šťastné zubní kázky. Dvořákův mamánek není směšný, což je mega štěstí. Poslední dobou již tradiční problém s mladými herci se naštěstí v tomto případě neprojevil - Filip Cíl mířil do cíle štěstěny přesně. Je to klikař alias šťastlivec, kdo jiný si může bez následků na výplatní pásce profackovat pana Trojana, hmm? Marťa Zábranská je krásná baba, možná měla jen smůlu s dabingem? Hlas k obličeji moc nepasoval. Taky štěstí, že hudbu dělal jeden z nejpovolanějších - Jan Jirásek. No za mě dobrý, takhle ztřískat bránice jsem potřeboval jako smolař štígro. Jen to, že tento komentář vlastně dost často obsahuje (neexistující) pojmy jako štěstí či smůla, je vlastně neštěstí. ()

Reklama

jojinecko 

všechny recenze uživatele

Vtipná, nápaditá a svieža rozprávka (?), ktorá je nesentimentálna a v ktorej si každý nájde niečo zaujímavé. Decká tie rozprávkové propriety, ja som sa na to pozeral ako na klasický film, kde všeto funguje ako má. Ivan Trojan potvrdzuje, že je extrémne talentovaný herec, ale všetkci ostatní mu skvele sekundujú. Milý a pohodový film pre všetkých, bez toho aby sa "tým všetkým" snažil vtierať... ()

Ištván87 

všechny recenze uživatele

Třem životům jsem dal čtyři, tudíž tomuhle musím dát pět. Co se mi na téhle pohádce tak líbilo? Asi tak zhruba všechno :D. Filip Cíl je sympaťák, jehož stoické přijímaní vlastního údělu mi trochu připomíná Pierra Richarda ve filmu Kopyto (ovšem bez té Richardovské popletenosti) a jehož hlas mi až neuvěřitelně připomíná hlas Tomáše Kluse (když mluví). Martina Zábranská je krásná dívka a toho, že jí dabuje skvělá Ivana Korolová jsem si všiml až skoro na konci (resp. podezření jsem měl celou dobu, ale až na konci to bylo jasně poznat podle zvuku). Jinak je vážně krásná a je škoda, že jí zřejmě už nikde neuvidíme (alespoň tak to bývá u hereček z českých pohádek posledních let - výjimku tvoří jen výše jmenovaná Ivana Korolová). Ivan Trojan si téměř celý film krade pro sebe a jeho výkon (který byl typicky Trojanovský) tomuto dílu neskutečně sedl. Lhát s takovou lehkostí, to nedokázal ani Baron Prášil. Hudba je v tomto filmu velice povedená a ústřední ukolébavku bych si rád poslechl v nějaké výraznější verzi. Kamera je (jak už je u filmů Jiřího Stracha zvykem) na české a hlavně televizní poměry moc pěkná a obsazení vedlejších rolí je zkrátka snové. Tohle se mi na Strachových filmech hodně líbí. Obsazení i těch nejmenších rolí vynikajícími (a slavnými) herci, takový přístup byl běžný spíš před rokem 1989. Jsem rád, že Jiří Strach tuhle netradiční a vtipnou pohádku natočil a doufám, že se s ní budeme setkávat na obrazovkách pravidelně. Budou-li se točit takovéhle pohádky, nebudu mít o budoucnost našich pohádek takový strach. ()

blackrain 

všechny recenze uživatele

Tentokrát mě Jiří Strach docela zklamal. Čekala jsem od něho něco úplně jiného. Obsazení bylo skvostné, ale promarněné. Hodně jsem se těšila na Dagmar Havlovou. Ta se v celém příběhu jako Štěstěna obejvila párkrát. Samozřejmě působila jako blesk z čistého nebe. Ivan Trojan byl výborný. Filip Cíl byl sympaťák. Chybělo mě něco víc. ()

Galerie (32)

Zajímavosti (7)

  • Natáčení probíhalo také v hamru v Dobřívě (konkrétně prostředí kovárny). (jecmen2)
  • Natáčelo se na hradu Pernštejn (který byl na nějakou dobu pro veřejnost uzavřen z důvodu natáčení), Rabštejn, ve skanzenu Zuberec, v Ledči nad Sázavou, ve Světlé nad Sázavou a v Lednickém parku u Minaretu. (M.B)
  • Josef Somr, který ztvárnil obchodníka s rakvemi, prožil pouze dva dny natáčení v Ledči nad Sázavou. (Cucina_Rc)

Související novinky

Vysílá studio Brno

Vysílá studio Brno

11.10.2016

Pojďte si zahrát AZ kvíz a moderovat zprávy ve výstavě na Špilberku. Vybrat písmenko a správně odpovědět, zasednout před mikrofon a čtecí zařízení a přednášet zprávy, nakouknout do zákulisí slavných… (více)

Reklama

Reklama