Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Komediálně laděná road movie o putování tří Romů ze severu Čech na Slovensko. Jura je moderní, racionálně uvažující mladý muž, který úspěšně studuje vysokou školu v Praze, kde má i svou přítelkyni. Když ho jeho otec, za kterým přijel na krátkou povinnou návštěvu, požádá, aby s ním odcestoval na Slovensko za nevěstou, kterou mu ještě jako chlapci domluvil se svým nejlepším přítelem, nemůže tomu Jura uvěřit. Zprvu absurdní žádost odmítá, ale rychle podlehne tatínkovu citovému vydírání. Společně s temperamentním a nezkrotným rodinným přítelem Stanem vyrážejí v otřískaném náklaďáčku na cestu napříč oběma republikami… Do hlavních rolí obsadil režisér Jiří Vejdělek oblíbené herce – Mariána Labudu a Bolka Polívku. (Česká televize)

(více)

Recenze (708)

Niktorius 

všechny recenze uživatele

Já to tušil. První recenze v tisku byly sice plné nadšení, jenže ROMing je výsledku film vpravdě nevalný. Režie se svou snahou předložit zajímavý vizuál brzy dostane do křeče a na povrch tak ještě více vysoupí vyumělkovaná slátanina, kterou někteří eufemisticky nazývají scénářem. Například za scénu policejní kontroly bych vraždil, naopak mě rozesmála scéna s obnaženým poprsím, protože je tamj akoby z "jiného světa", nemá žádné opodstatnění a jen mne utvrzuje v názoru, že když jsou (nejen) čeští tvůrci bezradní, honem so záběru nastrčí nahou ženskou :-) Ústřední herecká dvojka je bez výhrad, vžyť je to právě ona, co celý film táhne a nedovoluje poslad jej bez milosti do odpadu. Marián Labuda je výtečný a Bolek Polívka neméně, byť je v jeho roli (opět) velká část jeho samotného :-) Ostatní herci již bohužel nestojí za řeč a navíc jsou jejich postavy prachmizerně napsané. ROMing je tedy další nepříliš vtipnou komedií na jednorázovou konzumaci. Do piče už! ()

ripo 

všechny recenze uživatele

Že do toho strčil svoje producentské prachy Biermann, ma dosť prekvapilo. Ale možno aj jeho. Lebo výsledok je totálny zlepenec pičovania, totálne nepresvedčivých hereckých výkonom, s beštiálne slabým strihom a vyprchaným scenárom. Absolútne sklamanie, ktoré u mňa padlo dokonca až na úroveň Kameňáku. Kedysi, v 60-tych rokoch aj Havetta, či Jakubisko využívali "služby" amatérskych nehercov, ale toto .... to, čo som mal možnosť videť v ROMingu, tak to bol narýchlo zbúchaný úbohý pokus zobraziť rómsku kvázikultúru a ich harmonické spolužitie s väčšinovým obyvateľstvom. ()

troufalka 

všechny recenze uživatele

Už je to hodně dlouho, kdy jsem film viděla poprvé, ale už tehdy mě zaujala všestrannost Vladimíra Javorského. Tady si střihnul snad pětiroli a ve všech byl výborný. Myslím si, že je to jeden z našich nejlepších současných herců. ()

Spooner 

všechny recenze uživatele

Nebejt Bolka Polívky, kterej hláškuje a nadává jak dlaždič kde může, tak je hrozná nuda. Bylo mi ze zdejších komentářů jasný, že nemám čekat zrovna komedii, ale na mě takové ty "vážnější" a melancholické scény vůbec neudělali dojem, naopak mě strašně nudily. Ještě ke všemu ta hudba, kterou vůbec nemusim a ten Somaliho příběh, kterej byl strašně nudnej a blbej. Tohle se prostě Vejdělkovi vůbec nepovedlo a od Účastníků zájezdu je to strašnej propad. ()

venus odpad!

všechny recenze uživatele

Nudná slátanina bez děje, Vejdělek opět ukázal, že režírovat neumí... Vybral si téma, kterému ani trochu nerozumí, takže celý film je jakousi nesourodou směsí scén, které do sebe nijak nezapadají. Film je zbytečně dlouhý a nejhorší z toho všeho bylo použití Kusturicovy hudby. To bylo fakt originální! ()

FlyBoy 

všechny recenze uživatele

Rozpačitá adorácia Kusturicovej kočovnej komediálnosti utopená v tézovitosti, korektnosti a v nekonceptuálnom pičovaní... ()

Divočák 

všechny recenze uživatele

Vejdělek je rozhodně náš největší současný režisérský talent. Jeho styl sice potřebuje trochu dopilovat, to je jistě pravda, ale i tak už teď dokáže podat své příběhy neokázalým a zábavným způsobem a s čitelným režisérským rukopisem. Byla to rozhodně dobrá volba natočit po dost mladistvých a komerčních Účastnících zájezdu tak dospělý film jako je právě Roming, protože filmy jako tenhle pomáhají začínajícím režisérům filmově dospět a nalézt svou filmovou tvář. Stejně jako Účastníkům Romingu hodně podráží nohy často velmi špatně hrajcí amatérští herci (Labudův filmový syn - to je tragédie nejhrubšího zrna) a i když je zrovna tady jejich přítomnost v podstatě nezbytná, trocha mejkapu třeba na Sašovi Rašilovovi by rozhodně nic nepokazila. Překvapivě špatně zahrál taky sám velký Bolek, který sice hláškuje o sto padesát, ale po většinu času působí hodně nepřirozeně a v klíčových okamžicích zbytečně táhne film dolů. Pokud Vejdělek narazí na podobně zajímavé téma a opustí konečně od amatérských herců, věřím, že se do budoucna máme rozhodně na co těšit. Update 29.11.2007 - Bohužel musím jít s hodnocením nemilosrdně dolů (-2*). Viděl jsem totiž tohle. Ne, Vejdělek opravdu není Kusturica. ()

lesumir 

všechny recenze uživatele

Pičující Bolek Polívka je na tom filmu opravdu to nejlepší! Otevřel hubu a cokoliv pronesl, to bylo prostě vtipný. Zbytek je pouze pokus o nějaké přiblížení romského národa. ()

kinej 

všechny recenze uživatele

Tato komedie je strašně nevtipná. Fóry, které mají diváky bavit jednoduše nefungují. Je to možná tím, jak křečovitě se snaží Labuda s Polívkou vypadat jako cikáni, což se jim však vůbec nedaří, ani gestikulačně, ani hlasově. Mnohem horší je výkon představitele syna Labudy. Režisér nejspíš nedokázal ze svých herců vyždímat ani standard. Navíc proložil film nudnými snovými scénami, které jen brzdí. To nejlepší na filmu je hudba. Písničky, které zde zní strčí do kapsy i Gipsy Kings. ()

Jamal 

všechny recenze uživatele

Labuda a Polívka mě skvěle pobavili. Romský epos mi místy neseděl, ale ti dva to skvěle zachránili,... snad je nevidíme spolu naposled. Byla by to škoda, škoda převeliká. Zvláště povedená scénka s policejní kontrolou, dále pak Polívka, který přeskakuje louži ( dobré je se na to podívat ve Film o filmu ), .... a spousta dalších ()

juta 

všechny recenze uživatele

Ghéétóóó. Film má pár děr v dokonalém příběhu, ale na druhou stranu se s Polívkou a jeho prořízlým projevem dá dobře pobavit a epos je dost zajimavý. ()

paascha 

všechny recenze uživatele

Jako většina jsem i já byl celý natěšený a jako většina jsem už po pár minutách zíval. Cca 3 minuty humoru v celém filmu na komedii nestačí. Nebylo to ani vtipné, ani autentické, ani dobře zahrané, prostě další z řady zbytečných filmů, které po jednom shlédnutí a pár minutách vypustíte z hlavy ()

Fiftis 

všechny recenze uživatele

ROMing je vcelku zaujímavým a na naše pomery netradičným filmom, ktorý ale dopláca na fakt, že Vejdělek sa snažil urobiť film ako Kusturica a jednoducho na to nemá. Napriek tomu sa dá na filme dobre zabaviť, najmä keď pretrpíte úvodnú tretinu. Potom sa už táto road-movie pekne rozbehne, najmä vďaka spomínanému výkonu Bolka Polívku a divák si užije zopár veľmi zábavných scén, ale na druhej strane sa bude pravdepodobne nudiť pri tých poetických. Film ale za zhliadnutie stojí, napriek nevyrovnanosti deja. ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Já jsem se bavil skvěle. Polívka podal toho svého cigána skvěle i Labuda. Film provází i skvělá a sakra chytlavá rómská hudba a hned jsem šel do soundtracku. Kdo mne ale nejvíce dostal byl Javorský ! Nikdy by mne nenapadlo, že by mohl tak dokonale zahrát kmotru s kosou. A jelikož poetické a road-movies já rád, celé mi to velmi sedlo ! Zdejší nízké hodnocené moc nechápu. * * * * ()

Boogeyman 

všechny recenze uživatele

Bych řekl, že film stojí čistě na Polívkovi! Labuda je nadprůměrnej - ale jeho postava mu nedává takové peprné hlášky do pusy, jako ta Polívkova, takže vlastně to co hrát měl zahrál skvěle! Ze začátku mi přišla velmi zajímavá ta rovina o tom králi Somálim, ale asi od půlky filmu už byla hrozně nudná a pokaždý když se tam objevil Somáli, tak jsem usnul a pak už se mi blbě probíralo na tu "reálnou" část! Účastníci zájezdu se mi líbili víc! ()

Související novinky

LFŠ 2007 je tady!

LFŠ 2007 je tady!

16.07.2007

Ak máte radi filmy, hudbu a zároveň pohodovú a priateľskú atmosféru, čoskoro sa vám začnú letné Vianoce. Konkrétne v Uherskom Hradišti, kde sa od 20. do 29. 7. bude konať Letná filmová škola 2007,… (více)

Reklama

Reklama