Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Komediálně laděná road movie o putování tří Romů ze severu Čech na Slovensko. Jura je moderní, racionálně uvažující mladý muž, který úspěšně studuje vysokou školu v Praze, kde má i svou přítelkyni. Když ho jeho otec, za kterým přijel na krátkou povinnou návštěvu, požádá, aby s ním odcestoval na Slovensko za nevěstou, kterou mu ještě jako chlapci domluvil se svým nejlepším přítelem, nemůže tomu Jura uvěřit. Zprvu absurdní žádost odmítá, ale rychle podlehne tatínkovu citovému vydírání. Společně s temperamentním a nezkrotným rodinným přítelem Stanem vyrážejí v otřískaném náklaďáčku na cestu napříč oběma republikami… Do hlavních rolí obsadil režisér Jiří Vejdělek oblíbené herce – Mariána Labudu a Bolka Polívku. (Česká televize)

(více)

Recenze (708)

salahadin 

všechny recenze uživatele

Hodně bezzubý film, u nějž žánr komedie představuje spíše absurdní komedii...několik vtípků se sice povedlo (flašky od piva), ale co ten zbytek? Jaký je smysl celého počinu? Jiří Vejdělek asi nenatočí film, co by mě udržel v bdělosti v sedle bujného kinosálu. Polívka silně přehrává, jeho "bohušovský" ksicht už nefunguje (a ani už není moc vtipný) a syn Labudy hraje "suprmizerně". Dvě hvězdy dávám za postavu Somáliho, jehož prolog je zároveň vrcholem filmu...nulový děj (ten opravdu patří k road movie?) a nudná režie by si jinak zasloužily odpad... ()

Cappuccino odpad!

všechny recenze uživatele

Už si ani nespomínam kedy som dal naposledy snímku "odpad!", tento si však budem pamätať ešte pekelne dlho. Najdlhších 105 minút v mojom živote. Nuda a ešte raz nuda, dokonca aj skvelý Bolek Polívka ma v tomto filme mimoriadne iritoval. Jedna-dve polovtipné hlášky nezachránia film. ()

Ruut 

všechny recenze uživatele

Ej toť další kočkopes, kdy se režiser nemohl rozhodnout zda natočit komedii nebo seriozní sondu do života - tentokrát romských spoluobčanů. Hlavně většina pasáží s Bolkem Polívkou má grády a romská komunita sama o sobě skýtá obrovský komedialní potencial. Bohužel pan Vejdělek se rozhodl nacpat do Romingu nějakou tu mytologii a hlubší myšlenky. Výsledkem je nevyrovnaný film s hodně kýčovytým závěrem. Protože vím že film o cikánech jde natočit fakt excelentně - viz Kusturica a jeho Černá kočka, bílej kocour, tak hodnotím tuto českou skoro road movie průměrně. ()

Satan 

všechny recenze uživatele

Ústřední dějová linka o svatbě a bláznivé cestě k nevěstě není napsaná vůbec zle. Má vtip, má dobře napsané situace a má bohovského Polívku, který pyčuje na všechny světové strany. Problémem je neustále přerušování nejzáživnějších pasáží těmi nic neříkajícími nudnými intermezzy evokující snad nějaký magický surrealismus s duševní hloubkou (?). ROMing se tak stává nezáživným slepencem více či méně banálních situací a ve výsledku se nechutně vleče. [Přesná stopáž: 108 min] ()

kingik odpad!

všechny recenze uživatele

Špatný film. Vejdělek jen dokázal jak prachmizerný režisér je a i po dramaturgické stránce je film hrubě nezvládnutý. Scénář, pokud vůbec existoval, vybízí herce k hustým improvizacím a tohle nemohlo dopadnout dobře. Vejdělek jen svoje postavy vrhne nahrubo do nulového děje a děj se co děj. Polívka ve své roli párkrát "zapičuje"a má vystaráno a ostatní herci nemají co hrát a tak se tváří jakoby tam ani nebyli. Vejdělek je špatný vypravěč a k ruce měl solidní herecký ansámbl, ale vše vypadá jako školní cvičení studenta FAMU. Je mi líto. ()

Legas 

všechny recenze uživatele

Nejde si nevzpomenout na Kusturicu, ale Vejdělek mu bohužel nesáhá ani po kotníky. Což ovšem neznamená, že film stojí za starou belu. ROMing je pohodový, nenáročný film s pěknými scénkami. Jako ostatně všechny Vejdělkovi filmy. ()

gilmore_girl 

všechny recenze uživatele

Kdyby se vykaslali na trapny Labuduv epos o cikanskem krali, mohlo to dopadnout lip. Jen behem celeho filmu neskutecne rusi a nudi. Ovsem kdyz je na scene Bolek, nema to chybu. Takze jen za nej davam dve. ()

Sobis87 

všechny recenze uživatele

Nebýt přisprostlého klacka v podání Bolka Polívky a naivního Mariána Labudy, asi bych se u tohohle filmu ukousal nudou...po skončení vám v paměti utkví maximálně pár povedených hlášek a neskutečně otravný hudební doprovod. Škoda, z takových postav by se určitě dala vytlouct o hodně zábavnější podívaná ()

Jordan 

všechny recenze uživatele

tuším som videl nejakú zvláštnu nedorobenú verziu (minimálne po zvukovej stránke) ale to nevadí . . . česká ponáška na kusturicu, cigánsky road movie . . . polívka a labuda . . . znie to sľubne no potenciál to využíva tak na 50 - 60 % . . . nie je to komédia, nie je to dráma, nie je to rozprávka . . . a pritom z každého žánru to má čosi . . . dokopy to je taký veľmi zvláštny guláš, ktorý miestami kríva, miestami stojí na nohách, miestami na jednej, miestami sa vznáša vo vzduchu . . . a navyše ešte celkom presne ani ja sám neviem, čo si o tomto filme mám myslieť, asi si ho musím pozrieť ešte raz a s poriadnym zvukom . . . ()

dzej dzej 

všechny recenze uživatele

Co to do píči ti gádžové zase natočili? ROMing je podivným a nefungujícím bastardkem málo vtipné komedie a kýčovitě trapného pokusu o vystižení "romské poetiky" se slabým scénářem a těžko skousnutelným Bolkem Polívkou v roli cikána Stana. Vejdělek je vopravdu dilina... ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Nakrútiť divácky film o nejakej menšine v sebe nesie to riziko, že sa uchýlite k lacnému exotizmu a k tomu došlo bohužiaľ aj v prípade Romingu. Ďalej budete mať dojem, že Polívka si chcel opäť poriadne pred širokou českou verejnosťou zanadávať a tak oslovil Epsteina a Vejdělka, aby mu vyhoveli. Film nakoniec nič špeciálne nerieši, zobrazuje Rómov ako národ, ktorý sa proste od rána do večera venuje muzike a všetko je alright. Taktiež poukazovanie na rasizmus zo strany väčšinového obyvateľstva vyznieva ako príliš povrchný. Film má ale svoju atmosféru a konečný pocit nebude vyslovene negatívny, pokiaľ sa v tých jeho negatívach nezačnete hlbšie prehrabovať. ()

Frajer42 

všechny recenze uživatele

Já to vezmu stručně. Bolek Polívka a jeho role byla naprosto úžasná a všechno ostatní je průser. Když tyhle dvě věci položím na virtuální misky vah a přivřu obě oči, tak z toho 2* vydoluji. ()

Kothy 

všechny recenze uživatele

Polívka se sice s Labudou snaží, zřejmě to ale nestačí. Je tam sice pár fóru, ale jako celek to moc nefunguje. "Kurva som slepý." :D ()

swamp 

všechny recenze uživatele

Marek Epstein možná není špatný scénárista - ale tenhle prvoplánový pokus s pokusem o přesah (ještě navíc s romskou tématikou - rozuměj: rádoby-originální) zkrátka trochu nudí. Pravdou však je, že zajímavý soundtrack a především správný pičus Bolek tenhle neohrabaný (sic ambiciózní) pokus (sorry, Vejdělku) alespoň trochu tahají ze dna. ()

Campbell 

všechny recenze uživatele

Ale tak jo šlo to, ale Polívka celkem zklamával i když jeho hlášky byly v pohodě, tak jsem si ho nějak nemohl vychutnat. Labuda předvedl co vždycky slabý výkon a všici ostatní gadžové mi přišly krajně nesympatický. Cikány rád nemám takže jsem ani nějak moc nečekal, ale nakonec to šlo. Co mě ale nejvíce štvalo byla ta povídka o králi která ač pro film důležitá tak mě sakra nebavila, nejlepší scény proto byly když cikáni cestovaly. Já za sebe dávám průměr, chtěl jsem dát 2*, ale za Polívkovy "čumte pičové" dávám 3*. ()

Ant 

všechny recenze uživatele

Jediný český film, který jsem si poctivě stáhla. Tím se moc našich exemplařů pochlubit nemůže. Podobnost s Kusturicou asi nebude čistě náhodná, ale rozhodně potěší. Vtípky s nůžkami, slepicí a občankou jsou pro mě už dneska klasikou. A ani jsem netušila, že má slovo piča tolik pádů:)) ()

Slartibarkfast 

všechny recenze uživatele

Bolek Polívka opět zaperlil a zcela se položil do své role vulgárního romského občana. Celý příběh je takovým slabším náhledem do romské mentality s nadějí mladší krve, která je vlastně úplně jiná, než předchozí generace (což mi přišlo jako utopie, neboť jsem se s takovým případem ještě nesetkal). Celkově to byla legrace a bavil jsem se po většinu filmu. Některé scény mi ale přišly vynucené a nepřirozené. Každopádně je to slušný počin a možná trochu podhodnocený. U mne 65% ()

Související novinky

LFŠ 2007 je tady!

LFŠ 2007 je tady!

16.07.2007

Ak máte radi filmy, hudbu a zároveň pohodovú a priateľskú atmosféru, čoskoro sa vám začnú letné Vianoce. Konkrétne v Uherskom Hradišti, kde sa od 20. do 29. 7. bude konať Letná filmová škola 2007,… (více)

Reklama

Reklama