Reklama

Reklama

Hurikán Katrina: rekviem o čtyřech dějstvích

(seriál)
  • USA When the Levees Broke: A Requiem in Four Acts

VOD (1)

Obsahy(1)

Dokument věnovaný New Orleansu, zpustošenému ničivým hurikánem Katrina. Hurikán udeřil na New Orleans 29. srpna 2005 a režisér stejně jako ostatní Američané byl šokován nejen rozsahem pohromy, ale také pomalým, nevhodným a zmateným průběhem záchranných prací a zdržováním úsilí o obnovu. Rozhodl se proto zdokumentovat tuto novodobou Americkou tragédii, jíž přihlížel celý svět, a rozdělil svůj film na čtyři akty. Každý z nich pohlíží z jiného úhlu na události, které Katrině předcházely a jež následovaly po jejím ničivém úderu. V tomto intimním, srdcervoucím portrétu New Orleansu sledujeme příběhy těch, kteří prošli peklem, přežili svou smrt a vydali svědectví o utrpení, zoufalství ale i o vítězství. Tam, mezi troskami, se totiž zrodila touha po novém New Orleansu i síla naplnit ji… „New Orleans bojuje o život,“ říká režisér Spike Lee. „Jeho obyvatelé nejsou lidé, kteří by v tichosti zmizeli. Jsou zvyklí na útrapy a přezírání. Můj film zachycuje jejich boj, stejně jako duši těch, kteří tu žijí.“ (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (5)

Kosmik 1 

všechny recenze uživatele

Na jednu stranu si říkám, proč lidi před katastrofou neutečou a zůstávají třeba i s malými dětmi a ohrožují tak sebe i je. Na stranu druhou nechat tam celý svůj život, dům, auto a majetek taky není jednoduché. Nevím sám, jak bych se rozhodl, je to tragédie a s lidmi soucítím. Skutečné záběry skutečných katastrof. Ne, tohle vážně není film, tohle je bohužel realita, ve které lidé přicházejí o všechno. Těžko procentuálně hodnotit takový dokument... ()

Reklama

elCroCo 

všechny recenze uživatele

Prvni cast skladajici se ze dvou kapitol je tematicky v podstate uzavrena, a v mnoha ohledech je silnejsi podivanou, jejiz naplni je emocionalni vysetrovani okolnosti, ktere napomohly k rozsahlemu zpustoseni jedinecneho mesta. Na druhou stranu je v ni mnohem viditelnejsi pro Spike Leeho typicka socialne-rasova problematika (kterou vice ci mene stavi do popredi cele udalosti) a pro ty, kteri nejsou schpni tolerovat jeho apelativni montaz plnou vypovedi prevazne cernosske populace New Orleans, muze moralismus osidit pozitek z bravurniho dokumentu. Ve druhe casti se probiraji zejmena dusledky, nasledky, dopady a vubec celkove atmosfera platna delsimu casovemu odstupu od katastrofy a prinasi dojemne smele pokusy obyvatel o rekonstrukci , jakozto navratu ke staremu (ne)pokojnemu zivotu v Mississippi. ()

MFA 

všechny recenze uživatele

Jedinečný dokument mapující obrovskou pohromu v roce 2005 z mnoha úhlů pohledu a zárověň i sonda do tehdejší politické situace v USA. ()

pan_buh odpad!

všechny recenze uživatele

Nic než nářky černých. Podle složení to vypadá spíš jak kdyby se to stalo někde v africe. A ten přístup.... bože... když vidím ty kila sádla co jen sedí a čekají. Žádná vlastní aktivita, nic. Hrůza, člověka to přinutí uvědomit si, že je důležitý vybrat si kde člověk žije. Tohle mít za sousedy... no děkuju nechci. ()

Galerie (5)

Zajímavosti (1)

Reklama

Reklama