Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Snímek vypráví příběh tří dětí – Aleny, Davida, Ondry (A. Neubauerová, T. Materna a M. Valenta) a tří dospělých – charismatického hledače pokladů Aarona Cohena (B. Navrátil), jinak Davidova dědečka, Aleniny sestry Kristiny (B. Seidlová), která se zabývá dějinami na univerzitě, a sympatického slovenského historika Martina Šimka (M. Kramár). Dobrodružná cesta za ukrytým pokladem nás zavede do tajemných míst staré Prahy, rozvalin vodního hradu i do spletitého a strašidelného pražského podzemí. Tady všude se odehrává napínavé pátrání po záhadném pokladu císaře Rudolfa II., po Golemovi a hlavně bájném Kameni mudrců. V cestě za nalezením pokladu však všechny zúčastněné čeká mnoho překážek... (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (230)

Gemini 

všechny recenze uživatele

Maharal je dobrodružným filmem pro celou rodinu. Menší děti by se mohly bez přítomnosti rodičů lehce bát, případně něco nepochopit, rodiče by zase bez dětí těžko hledali důvod vydat se s hledači pokladů česko-slovenské provenience na výpravu za nejcennějším pokladem Rudolfa II. Jednoznačně kladně je potřeba hodnotit zasazení filmu, kvalitní formu a atmosféru, která je místy skutečně hutná, jindy zase dobrým vtípkem odlehčená, dobře podpořená hudbou a v té nejvyšší kvalitativní třídě hereckými výkony VEDLEJŠÍCH postav (největší zážitek jsem měl z krátké přednášky pana Lukavského). Nemalým problémem je postava nejhlavnější - Bára Seidlová - té za prvé tu chladnou a přesto zapálenou intoušku nevěříte, a za druhé její part a zejména slova mi přišla hodně prkenná, rušící "náladu" pohodového plynutí věcí tím správným směrem, tedy k velkému odhalení. OBROVSKÝ problém je pak právě to odhalení a po něm bezprostředně následující konec ve stylu "to jsme se pěkně prošli, nedá si někdo čaj?". Pečlivě vybudovaná a udržovaná atmosféra něčeho velkého, mystického a neopakovatelného končí naprosto v hajzlu, a to takovým způsobem, že to zabije veškerý předchozí příznivý dojem. Scénáristům zkrátka ani ne tak došel, jako byl brutálně vyražen dech. Škoda přeškoda, takhle nemůžu jít přes 50%. ()

Morien 

všechny recenze uživatele

Na české staleté filmové vody sice bída, ale v těch novějších oranžových zažloutlých vodách plných herců, co neumí hrát, a dialogů, které jsou k upřímnému pláči, se tento klenot zahraničního napodobovatelství vyjímá trochu lépe. Dám tedy tři hvězdičky, ale v podstatě se přímo na místě přiznávám k jakémusi nadržování, i když to zas tak velká sláva není. Ale chvílemi to určité náznaky švihu prokazovalo. ()

Reklama

wosho 

všechny recenze uživatele

Nevětší problémem Maharalu je Jandourek. Aby plně zužitkoval tajemnou atmosféru Prahy, tak tam raději neustále mrdá střihem pohledy z vrchu a jiné moderní vychytávky. Místo toho aby napsal českou variantu dětského Indiana Jonese, kopíruje americký styl příběhu-opravdu potřebujeme v dětském filmu mrtvoly, frajery jak z Matrixu a děcka co mají platební karty? Jeiným kladem je obsazení-Somr, Navrátil (ten snad nestárne), Kramár aj.Škoda, protože Maharal měl v sobě potenciál kvalitní podívané pro děti všeho věku. Takhle je to solidní průměrná záležitost, která se za pár let nebude už ani reprízovat. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Dlouhou dobu si říkám, že magická Praha by byla vhodným kandidátem pro jakýkoliv příběh s Indiana Jonesem nebo Nicolase Cagem s cílem nalezení nějakého historického artefaktu. Ani jeden se ale ještě do Prahy nepodíval a tak mi na cestě za dobrodružstvím zbyl tajemný žiďáček Bořivoj Navrátil a parta tří dětí, kteří se ve filmu Maharal vydali do centra Prahy (a hrad Zvíkov), aby objevili něco, co mělo být dávno zapomenuto. Příběh je sice dle předpokladů trošku ztřeštěný, ale vše vynahrazuje nádherná kamera a herci, kteří si toto dětské dobrodružství vysloveně užívali. Přemýšlel jsem nad hodnocením, ale ulítlým závěrem u mě mírně kleslo. Nakonec tedy solidní trojka a nadšení z toho, že i takové příběhy se u nás sem tam zfilmují. ()

Zagros 

všechny recenze uživatele

Maharal na mě vůbec nezafungoval, ani přes dobré obsazení a snahu o chytlavý příběh. Film na mě působil jako podivná splácanina všech možných populárních žánrů a filmů (Indian a Jones, různí lovci pokladů, apod.). Vyvážený nebyl ani z hlediska cílového publika, nechci film hodnotit z jiných pohledů, ale přesto si myslím, že se do vkusu extra netrefil nikomu. Chyběl tomu lepší scénář a především lepší režie a vyladění do fungujícího celku. Někdy je méně více a o Maharalu to platí dvojnásob. ()

Galerie (23)

Zajímavosti (15)

  • Mystická kniha, která je středobodem tajemného pátrání, se jmenuje „Via Lucis“ („Cesta světla“), tedy stejně jako kniha J. A. Komenského, v níž český myslitel a evropský reformátor nastínil koncepci své vševědy čili pansofie a s ní spojený program nápravy lidstva, spočívající na vytvoření jakési mezinárodní akademie věd a vzdělanosti (kolej světla) a dalších dvou celosvětových organizací k dosažení náboženského smíru i k odstranění válek. (sator)
  • Nárožní ochranný patník s naznačenou tváří se nachází v Praze na křižovatce ulic Liliová a Zlatá, ostatní vyskytující se v příběhu jsou jen kopiemi. (sator)
  • Ve zprávách se neustále mluví o velkých deštích a povodních, ale ve filmu je neustále slunečné počasí. (Mr.Hudson)

Reklama

Reklama