Reklama

Reklama

Proč bychom se netopili

(seriál)
Česko, 2009, 8 h 43 min (Minutáž: 51–54 min)

Režie:

Petr Nikolaev

Předloha:

Zdeněk Šmíd (kniha)

Kamera:

Martin Duba

Hrají:

Václav Rašilov, Markéta Štechová, Tereza Kostková, Radek Zima, Lukáš Vaculík, Jiří Ployhar ml., Zuzana Kajnarová, Branislav Polák, Arnošt Goldflam (více)
(další profese)

Epizody(10)

V seriálu Proč bychom se netopili se můžete těšit na vodáckou romantiku, lásky letní i celoživotní, spory nicotné i zásadní, řeku vstřícnou i nemilosrdnou, přírodní scenérie i všední realitu života našich hrdinů. Poznáme se s nimi, když se poprvé sejdou na vodě, budeme svědky prvních zkušeností, úspěšných pokusů i nezdarů. Překonají spolu nejednu krizi, někteří navážou trvalé vztahy, jiní zase na dlouho zmizí všem z dohledu. Po letech se ale znovu sejdou a zkusí podruhé vstoupit do stejné řeky i do stejné lodi. (Česká televize)

(více)

Recenze (246)

Compadre 

všechny recenze uživatele

Knihu jsem čel kdysi na prázninách, když mi ji otec vnutil a po té zkušenosti mohu jen říct, že film je její totální zneuctění. Dementní písničkou od Kryštofa počínaje, pokračující partou idiotů včele s volem Vaculíkem a konče vypatlaností celého provedení. Jestli se na tenhle seriál Šmíd díval (asi jo), tak asi musel fakt čumět, jak mu to Nikolaev posral. ()

Petfruf 

všechny recenze uživatele

Nemůžu se ještě rozhodnout jaké hodnocení seriálu po dvou dílech dát, takže ho možná změním, avšak, níž než pod tři hvězdičky nepůjdu. Mám slabost pro vodáctví a kdo nikdy nezažil takovouhle partu na vodě, těžko pochopí. Určitě je v seriálu pár hluchých míst a trapnějších chvilek, ale na druhou stranu se dobře bavím. Herci jsou, až na Poláka, Janečkovou a Kajnarouvou, přirození a nepřehrávají (srovnej třeba s Ulicí či VKV..), ale třeba mě ještě překvapí. Naštěstí se v takovém počtu osob ztratí jakákoliv výtka. I přesto zatím seriál hodnotím na 75% a baví mě rozhodně víc než Hraběnky, Místo nahoře a jím podobné sociální dramata, ketrých se tu točí až moc.. ()

Reklama

Lachtaan 

všechny recenze uživatele

Další z pradávných výkvětů českého seriálu. Už si nějak extrémně nevybavuju celý průběh seriálu, vím ale jistě, že jsem sedl na lep celému obsazení, oné neskutečné vodácké pohodě i smutnému konci pro hlavní postavu. Kdykoli mi na mysl vběhne jméno Lukáše Vaculíka, nevybavím si, jako většina populace, Kamaráda do deště nebo Vítr v kapse, ale právě tento dobrodružně laděný seriál. ()

blackrain 

všechny recenze uživatele

Nevím, nevím, první díl se vůbec nerozjel. Jsem trošku v rozpacích. Strašná nuda. Vodácké prostředí přece nabízí mnohem víc, než co tady ukázali. Tohle má být seriál na hlavní vysílací čas? Všichni herci působili strašně toporně. Domácí video z vodácké výpravy našich známých vypadá líp a to jeli Sázavu. Je vidět, že scénář se utopil v Lužnici. Dávám dvě hvězdičky za krásnou přírodu a černobílé snímky. Už mě neláká seriál dokoukat. ()

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Nejste výrostci? Ne, jsme vodáci. A nejste náhodou vodáci - výrostci? 1) Moc jsem se těšil. Šmídovy knížky znám snad všechny a půvabné úvahy o životě jeho party trampů, horáků a vodáků se mi už před mnoha a mnoha lety staly měřítkem přátelství a hřejivého pohledu na svět. Knížky doslova zfilmovat nelze, ale jejich prosluněnou atmosféru dobrý filmař na plátno dostane, myslel jsem si, tím spíše, že autor knih je i spoluscénáristou filmu._____ 2) Bohužel se však ukázalo, že spisovatel a scénárista jsou dvě odlišné profese, kde úspěch v jedné nemusí znamenat úspěch ve druhé. V seriálu se téměř nic neděje, dialogy jsou v lepším případě knižní, v horším případě jakoby postavy spadly z Marsu._____ 3) Mizerný scénář umocňuje nejistá nenápaditá režie a ochotnické herecké výkony (s vyjímkou Vaculíka). Falešné ahóóój stejně jako exaltované nadšené deklamování prostě těm hercům nevěřím. Pozoruhodnou necitlivost k tématu dokazuje i doprovodná píseň Richarda Krajča. Ani pěkné tělo Broni Poláka to nezachrání. Škoda zmařené příležitosti._____ 4) Zaráží mě mnozí komentátoři, kteří své suverénní soudy vynášejí po shlédnutí jednoho, dvou či tří dílů. Jako bych hodnotil celovečerní film po prvních devíti minutách._____ 5) Inu, snad příště...Ráno naházíme popel do řeky. Ráno vyplujeme, Ofélie. ()

Galerie (182)

Zajímavosti (8)

  • Vodácké muzikanty si v 7. a 9. díle zahrála frýdecko-místecká kapela Kajkery. [Zdroj: kajkery.cz] (M-arta)
  • Natáčelo se i v Horousicích, Dvorech nad Lužnicí, Boleraticích a jezu Jemčina na řece Nežárka. [Zdroj: Filmovamista.cz] (M.B)
  • Seriál se natáčel od 29. dubna 2006 do 4. září 2007 v Ostravě, na Lužnici, ve Vysokých Tatrách a na Jindřichohradecku. Seriál se také točil na Nežárce, konkrétně u obce Hamr, kde vznikla i závěrečná scéna. Dále se štáb pohyboval v obci Drahov, Malenovice nebo městě Veselí nad Lužnicí. (Sony1994)

Reklama

Reklama