Reklama

Reklama

Proč bychom se netopili

(seriál)
Česko, 2009, 8 h 43 min (Minutáž: 51–54 min)

Režie:

Petr Nikolaev

Předloha:

Zdeněk Šmíd (kniha)

Kamera:

Martin Duba

Hrají:

Václav Rašilov, Markéta Štechová, Tereza Kostková, Radek Zima, Lukáš Vaculík, Jiří Ployhar ml., Zuzana Kajnarová, Branislav Polák, Arnošt Goldflam (více)
(další profese)

Epizody(10)

V seriálu Proč bychom se netopili se můžete těšit na vodáckou romantiku, lásky letní i celoživotní, spory nicotné i zásadní, řeku vstřícnou i nemilosrdnou, přírodní scenérie i všední realitu života našich hrdinů. Poznáme se s nimi, když se poprvé sejdou na vodě, budeme svědky prvních zkušeností, úspěšných pokusů i nezdarů. Překonají spolu nejednu krizi, někteří navážou trvalé vztahy, jiní zase na dlouho zmizí všem z dohledu. Po letech se ale znovu sejdou a zkusí podruhé vstoupit do stejné řeky i do stejné lodi. (Česká televize)

(více)

Recenze (246)

Tosim 

všechny recenze uživatele

Už když se vodáci dali dohromady s neznámými lidmi a lusknutím prstů z nich byla parta, říkal jsem si, že je tady něco špatně. A taky že jo. Seriál nemá žádný dramatický oblouk, situace jsou vykonstruované a tak vše působí jako na tom nejhorším voleji. Vrcholem všeho je Moravačka, která i přes styk s civilizací mluví přitroublým nářečím a tahá z kapes slivovici. Hahaha. Takže jediné, co jsem ocenil, je hudba a píseň Richarda Krajča a přednosti českých hereček. Obzvlášť Zuzany Kajnarové :o) ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

Petře Nikolaeve, propásl jsi slibnou šanci - natočit podle kultovní knihy kultovní seriál (ač jsi nevstupoval do této řeky poprvé, tentokrát bylo zdolání toku obtížné...a při dalším vstupu bude hůř...). Petře, toč už jen filmy, a nikdy už ne seriály! Podobné seriály a filmy: Hop nebo trop, Rafťáci ()

DaViD´82

všechny recenze uživatele

Speciál Neváhej a toč! o padání do vody na tisíc a jeden způsob prokládaný dialogy "rádoby vtipná věta o ničem - vteřina ticha - jiná věta o ničem - vteřina ticha - Kostková piští - atd." a dalšími pády do českých (odpadních) toků. Scenárista musí chovat k vodákům neskutečnou zášť, že ho kdysi nevzali na splavbu. Jeho jediným cílem je totiž udělat z oslovení "vodák" nové sprosté slovo. A daří se mu to, protože taková snůška hlupců, debilů a agresivních uječených hovad se nikde jinde nevyskytuje. Už první epizoda nezvládla pobavit a neutáhla by ani běžnou sitkomovou stopáž. Natož takřka hodinu v kuse. A autor running joku s výrustky by se měl smažit v pekle, protože mě tím peklo přivodil. Neholduji ovšem hodnocení seriálů po jednom díle, tak si ten odpad zatím nechám od cesty. Zatím. ()

TheMaker 

všechny recenze uživatele

:::::::::::::::: Průměr. Nic moc. Špatné herecké výkony. Ale na české poměry je to docela v poho, teda na to, jaké jiné se tady točí sračky ......... Vidět už to ale určitě netoužím ........ :::::::::::::::: ()

flanker.27 

všechny recenze uživatele

Z nabídky produkčního oddělení naší tedy České Té Vé: Hele, Nikolaev, budeš točit seriál vo vodě, rozumíš. Teda vo lidech, co nasedaj do takovejch lodiček a plavěj se po proudu řek. Těm lidem se řiká vodáci. Každej rok sjížděj nějakou řeku a i když se mezi tim třeba neviděli, je mezi nima děsná pohoda a sranda. Jo, je to vole podle knížky, rozumíš. Napsal to nějakej Šmíd a vystupujou tam postavy co se menujou Keny, Sumec, Bongo, Křižák a tak, já nevim, proč si tak řikaj, ale lidi řikaj, že sou to ňáký přezdívky nebo co. Je to ale docela tenký, tak se tim nemusíš hele jako řídit a nemusíš tam jako ty postavy mít tak jako v knížce. Třeba Ivan hele, to je dneska vyloženě politický méno, eště bysme tu měli obvinění z propagace kdoví čeho. Nebo ta Ofélie, co jí je to jako určený, to by se to na vodu nedostalo. Musíš to na těch deset dílů ňák natáhnout, nejlíp jako to pojmout tak jako takový laskavý vohlídnutí za mládim, nostalgie frčí. Herce ber ňáký aby se s nima ztotožnila nastupující generace né, jako musej se na to dívat ty mladý abysme je jako vzdělali vo krásách našich luhů a, no jak to sak- jo, hájů. Ženský ať hlavně můžou ukazovat kozy to zakreje že sou to totální nány neodlišný od husy a navrch to chce ňákej šlágr vod ňákýho populárního typickýho trampa jako je ten andělskej Krajáč. Teda Krajčo. No já myslim, že to budeme mít pořešený né. Jenom ať se zas někdo nezeptá "Dobrý den pane Nikolaev, vám se ten seriál jako líbil?" No to bych blil. ()

Morien 

všechny recenze uživatele

Já mám ráda knihu. Dokonce dvě knihy. Dokonce všechny knihy, co pan Zdeněk Šmíd o této partičce napsal. A dokonce si myslím, že je mám tak ráda, že jsem schopná přiznat, že seriál nemůže být úplně stejný, že se tam nevejde všechno, že nemůže říct tohle, a nemůže říct tento jen proto, že jsem si to v knize oblíbila. Zprvu se mi seriál taky líbil, ač vykazoval jisté náznaky jednoduchosti současné seriálové tvorby pro ordinačně-vékávéční publikum, ale krize, kterou série prošla kolem sedmého dílu (po časovém skoku), byla pro mě silně nepřekousnutelná. To, jakým způsobem tvůrci občas tlačili na pilu, aby charaktery přiblížili asi věčně nalitému, promiskuitnímu, paranoidnímu a ultraprotivnému publiku (jinak si nemůžu chování postav vysvětlit), je pro mě dost nepochopitelné, a to o to víc, že mistr Šmíd se na přepisu podílel. Takže v závěru mírné zklamání, ač jsem s netopilci prožila některé pěkné chvilky. ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Slaboučké dvě hvězdičky za Vaculíka a Goldflama, scénář je bohužel mizerný a herecké výkony řady protagonistů diplomaticky řečeno nijaké. Celkový dojem: 30 %. ()

sud 

všechny recenze uživatele

Před časem jsem na doporučení kamaráda přečetl vodáckou bibli Zdeňka Šmída Proč bychom se netopili a mohu říci, že je skvělá. A když jsem prvně slyšel o tom, že ČT chystá adaptaci této knihy, zajásal jsem. Ovšem, jak už to chodí, nebylo daleko ke zklamání. Hlavní problém je v tom, že tvůrci zřejmě pochopili Šmídovu předlohu jen částečně (i když se paradoxně sám autor podílel na scénáři). Ta je jako humoristická kniha psána s obrovským nadhledem, kde situace s vážnou tváří (např. Křižákovo pohřbívání pádla) jsou podána s velkou nadsázkou. V seriálu se snaží v těchto okamžicích moc tlačit na vážnou tvář a vyznívá to nedobře, až trapně. A seriál není z daleka tolik vtipný, jako kniha. Jako oddychovka to špatné není, herci jsou sympatičtí, ale každopádně se jedná o další seriál z kategorie nic moc. P.S.: Nejvíc jsem se těšil na písničky s texty Zdeňka Šmída, které nahrála skupina Hop Trop. Ty mi tam nejvíc chyběly. Ve dvou dílech si dali akorát Vodáckou holku, ale ani jednou ji nedozpívali. Místo toho jsem si v každém díle musel 2x poslechnout tu odrhovačku Richarda Krajča :-( 50%. ()

castor 

všechny recenze uživatele

Další seriálová křeč.. chvílemi jsem jen hleděl s otevřenou pusou.. Herecky odfláknuté, dramaturgicky nezvládnuté, scénáristicky plytké.. Už jenom herecké výkony odpovídají charakteru ztvárňovaných postav i (ne)pevnosti jejich ukotvení v příběhu. Vtipu je pomálu, samotné dialogy znějí nepravděpodobně, leckdy na hranici parodie a karikatury. Ona zoufalá snaha o humor musí vyvolávat úsměv na rtech. Ostatně samotné chování postav působí dosti záhadně a nejasně. Mám opodstatněný strach z toho, že je seriál Petra Nikolaeva odsouzen k zániku ještě před startovním výstřelem. Vody je málo, tohle bude hóóódně drhnout.. ()

viperblade 

všechny recenze uživatele

Přiznávám, tento seriál jsem vždy poslouchal jen na půl ucha a sem tam jsem i něco zahlíd. Ale neřekl bych, že proto dávám nízké hodnocení. Je to spíše proto, že tam, kde situace mají být vtipné, nejsou. Tam kde dojemné, nejsou. Tam kde šokující, nejsou SPOILER!!! (viz. smrt jedné z hl. postav v závěru seriálu). Takže za děvčata jedna, za Vaculíka, který tam byl jediný sympatický, druhá. Víc ani ťuk. ()

A_FISH 

všechny recenze uživatele

Nevím... asi to má navodit "pohodovou" letní atmosféru v týhle krizo-mrazivý době. Jinak se tam neděje ale opravdu vůbec nic. Tak alespoň koukám na kozy. 30% ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Nikolaev: ,,Hele mám supr námět na seroš. - Vememe pár známejch xsichtů, dáme k nim ňáký roštěnky, posadíme je do kánoí a necháme je jet vodu...To musí fungovat, bude sranda občas je necháme se cvaknout... '' Bohužel to moc nefunguje. Těm kdo jezdí na vodu bude seriálová parta připadat jako banda exotů i když si někteří z nich hrají na kované vodáky a pálí jednu drsnou hlášku za druhou. Nevím co na to pan Šmíd, mně se to zdálo nemastné, neslané plné mouder bez širšího pochopení souvislostí. Na Štechovou i Kainarovou se sice dobře kouká, ale o tom to asi nemělo být. Chválím skvělou píseň (dnes už hit )- Tak nějak málo tančím - Richarda Krajča. V souhrnu kladně hodnotím snahu tvůrců o seriál ze zajímavého prostředí, které není všem až tak známé. Z několika záběrů ze známých míst se mi doma zachtělo ucítit řeku, houpání lodi pod sebou a zanořit pádlo do hnědozelených vod Lužnice či Vltavy.... :-) Dávám dvě konve. * * ()

Paldini 

všechny recenze uživatele

Literární předlohu jsem nečetl, ale předpokládám, že její humor je postaven na glosování situací, které mohou takového vodáka potkat při sjezdu nějakého divokého toku. Tohle může výborně fungovat v knize. Na obrazovce to vypadá tak, že se partička třicátníků chová jako puberťáci, a někdy ani to ne, což vyznívá v konečném důsledku více než trapně. ()

Deimos 

všechny recenze uživatele

TV/// Obsazení 6/10 Děj 7/10 Hudba 7/10 Efekty 7/10/// +Lukáš Vaculík, celkem příjemná hudba, některé vztahy, najde se tu pár dramatických událostí -hodně slabej začátek (cca první 3 části) slabší obsazení (některé znám, dobrá třetina se skládá z herců neznámích), některé herecké výkony byly zoufalé (hlavně na začátku, než si zvyknete) rozvněž děj je (byl hlavně na začátku) řidký jak potůček/// Po tom co jsem viděl seriál Hop nebo trop jsem se začál dívat na tento seriál, který je podobého ražení. Jenže nestačil jsem kroutit hlavou jak moc je podprůměrný, nevýrazný, o ničem a ke všemu se nedalo dívat ani na ty herce. Jenže naštěstí jsem se na tento seriál nevykašlal a dodíval ho až do konce. S každou další částí mě seriál bavil víc a víc. Postavy byly zajímavější, herci lepší a děj bohatější. Poslední 3 části bych neváhal ohodnotit čtyřmi *. Nehledě na to, že úplný závěr mě solidně dojal. A proto je výsledné hodnocení takové jaké je. Tento seriál (přestože mohl být lepší) nepokládám za úplnou ztrátu času./// Celkem 68%/// ()

DJ Obelix 

všechny recenze uživatele

No vidíte. Asi budu znít jako negramot (speciálně pro fandy zmiňovaného díla), ale já knihu od Zdeňka Šmída vůbec neznal. Nicméně už po pár replikách mi bylo jasné, že to musí vycházet z knižní předlohy. Ono totiž věty, které pronášejí herci na obrazovce, nejsou vůbec špatné ... ale na papíře. Zde se jednoduše vůbec nepovedl převod literatury "na plátno" a nepomáhá tomu ani obsazení, které je posbíráno z reklam a přištěkávačů v jiných sériích. A vévodí tomu ve své roli úžasně nesympatická Kostková, která mi od začátku pila krev. Nicméně to byl možná účel... Za pár dobrých hlášek dávám hvězdičku, ale asi už to ani nedokoukám... ()

HoneyBunny

všechny recenze uživatele

Tenhle seriál alespoň občas ukáže důvod, proč čtenáři milují knížku Zdeňka Šmída - pro tu letní pohodu a lásku k lodím, pádlům, šlajsnám, připáleným buřtům a Lužnici, nad kterou se vznášejí hejna krvelačných komárů. Není náhoda, že nejlepší průpovídky i zápletky pocházejí právě ze Šmídova pera. Ale udělat z té útlé knížečky desetidílný seriál? Ehm... řekněme, že zatím se v něm najde hodně vaty. Z herců je nejpřirozenější Lukáš Vaculík, který svoji roli prošedivělého mořského vlka Křižáka zvládá s přehledem (navíc posiloval :-). Bohužel, Nikolaev se neobtěžuje dát svému seriálu nějaký hezký tvar (slyšel někdy o gradaci děje, třeba když loď prolétne divokou šlajsnou?), Proč bychom se netopili zkrátka vypadá tak, jak jsme od ČT zvyklí - nedodělaná, místy připitomělá směska, kterou má zachránit to, že se v ní mluví česky. ()

Socrates 

všechny recenze uživatele

Ale jo, i takovouhle bandu vymaštěnejch řepáků je možný na vodě potkat. Nejzábavnější na celým seriálu je vlastně hledání chyb. A že jich tam je! Fakt jsem nevěřil, že to střihal Brožek a že je to točený v tomhle století. ()

Reklama

Reklama