Reklama

Reklama

Sláva republice

všechny plakáty

VOD (1)

Obsahy(1)

Praha, Květen 1945. Kus naší historie zavalené balastem. V proudu výpovědí pamětníků Pražského povstání ožívají staré fotografie, ožívají vytěsněné vzpomínky na dávno minulá dramata, vystupují také zasuté dobové politické souvislosti. Z nánosů různých dezinterpretací se noří expresivní obraz tehdejších událostí. (oficiální text distributora)

Recenze (4)

vypravěč 

všechny recenze uživatele

Řezníčkovo zasažení domovem vtělené do nepřetržitého proudu nesouvislých svědectví, důvěrnějších detailními záběry na tváře vzpomínajících, a dobových dokumentů. Absence historiografického komentáře, který by hlasy interpretoval a uváděl do kontextu či souvislosti mezi nimi projasňoval, posiluje důvěrnost snímku a výstižně vyjadřuje nesnáz poznávání dějin vlasti, nebezpečného území, na němž si každý musí vybudovat svůj životní prostor, domov jako paměť, svět učiněný obyvatelným teprve vzpomínkou. ()

Hwaelos 

všechny recenze uživatele

Jako dokument opravdu nemastné neslané a především nudné - alespoň pokud člověk není nadšenec do military historie. Kdyby Řezníček občas vstoupil do sledu černobílých fotografií a stand-upů účastníků bojů se shrnujícím komentářem a nějakou grafikou a kdyby se z toho pokusil vybudovat celistvější příběh o osvobozování Prahy, mohlo by to být zajímavá podívaná i pro běžného smrtelníka. ()

HanaM. 

všechny recenze uživatele

Aktéři Pražského povstání nám vyprávějí, co tehdy zažili. Střípek po střípku, zážitek po zážitku si tak skládáme příběh května 1945, ten je o to živější díky dobovým fotografiím a hudbě, která všechna vyprávění doplňuje. Člověk má pak pocit, jako by tam snad byl, nebo jako by vzpomínali jeho blízcí se svými fotkami a hudbou z gramofónu. Pro mne jeden z nejlepších historických dokumentů. ()

Reklama

Reklama