Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Kriminálně detektivní příběh podle předlohy autora tzv. drsné školy J. H. Chase se odehrává kdesi na malém městě Spojených států. Majitel Hlasu lidu Henry Chandler zařídí novináři Mansonovi prosperující časopis: "...budete napadat nepoctivost, korupci, lumpy, prodejné politiky. Uvědomte si však, že proto budete i vy pod lupou, že budete jako zlatá rybička v akváriu... Zlaté rybičky se nemají kam schovat, Mansone." Přitom mu připomíná, že chce-li kritizovat, musí být sám čistý a bezúhonný. Překážkou této čistoty se však stává Mansonova žena Linda, která chce žít na vysoké noze... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (23)

Radek99 

všechny recenze uživatele

Nejsmutnějším faktem kolkolem téhle letité televizní inscenace je, že jasně motivovaná komunistická propaganda mající za úkol pošpinit kapitalismus se tolik ztrefila do podoby kapitalismu dnešních dnů. Po formální stránce ovšem úděsné... ...nakonec to vždycky odnese malá ryba a zlaté rybičky se budou v akváriu prohánět dál... ()

igi B. 

všechny recenze uživatele

Otravně přehrávající Maciuchová vedle ostatních (s divadelními manýry televizně exhibujících) protagonistů v banálně hebké adaptaci tzv. >drsnoškolní< (no možná v originále tam v těch zde normalizačně prvoplánově prezentovaných zlokapitalistických úesá) předlohy, vypadající díky předvedenému úsilí všech zúčastněných spíše jako jeden z dílů majora Zemana. Naprosto zbytečná a s odstupem času vlastně až (formou zpracování i svou dobově podbízivou víceznačností) směšná televizní inscenace, naprosto zbytečně znovuuváděná v současné >veřejnoprávní< televizi... Tyhle rybičky totiž byly leklé už v době svého vytření, dnes si pak to naše čétéčko s tímhle prezentem může tak akorát vytřít... Třeba nějakou díru v programu, že... :-( - - - - - (Poprvé viděno kdysi v ČST, po letech znovu 25.5.2008 na ČT1 - komentář zde jako druhý - 25.5.2008) ()

flanker.27 

všechny recenze uživatele

Mně se příběh hodně líbil a výpravu ignoruju - resp. jí vnímám čistě jako funkční prostředí (telefon je telefon). ()

NinadeL 

všechny recenze uživatele

Rozkošně špatná, tedy velice plastová, nevěrohodná, hysterická a neskutečně pitomá až trapná přehlídka zoufalosti pravidelných televizních výrobků konce 70. let se zde exhibuje v celé své kráse. Ale právě proto, že přesně takovou si fixuji televizní tvář, na které jsem podvědomě vyrůstala, úžívám si Rybičky plnými doušky. Kamenný Němec pochodující mezi těmi umělohmotnými kulisami a drásající svou nebohou manželku Maciuchovou, je skutečně bezkrevný. Hanka je obdivuhodná, neb dokáže skloubit své divadelní mučivé výstupy a udržet při tom na své půvabné hlavince tu odpornou paruku a dokonce se umí nosit i v těch výkřicích módy, samozřejmě ve stále svěží a dodnes platné linii pytel. Bezchybné je také duo Munzar-Haničinec, bez těch by TV ani nemohla existovat. Naneštěstí je tu v neposlední řadě i vyžilá feťačka Ivy Janžurové, která se už pomalu připravovala na pohřbení vlastní kariéry. A co teprve Jiří Dohnal na samém sklonku svého života? Půvabný stařík se psem, ale kdeže jsou ty roky Vejvarů a Švandů? Voly je vypily, stejně jako roky šéfování ND. ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Svým způsobem roztomilá detektivka. Možná to byla kritika poměrů amerického kapitalismu, ale ruku na srdce vždyť to tak chodí. Rozkošná na tom byla ta snaha v komunistickém televizním studiu navodit dojem, že jsme v Americe. Skrze jména to nešlo, protože ač za exotickými anglickými jmény zůstavaly  prodiváka stále ty stejné obličeje Haničince, Němce, Munzara... A tak to chtělo interiéry bytů nějak vytunit do zápaního stylu. A mezi námi se to docela povedlo byť samozřejmě dnes se u toho divák musí culit. Některé rekvizity totiž byly užity opakovaně jak v bytě milionáře, tak vy bytě novináře (třeba ta oranžová TV, která svým designem byla na míle daleko hranatým Teslám a ruským atomovým elektrárnám s obrazovkou...) Stejně tak sklenice od kečupů či lahev Coca Coly. Pobavila i ta evidentně prázdná plechovka coly v lednici detektiva. Co oceňuji byly mrakodrapy za oknem, byť bylo venku pořád stejné světlo a blikající neonový nápis za oknem bytu ve kterém bydlela Janžurová. Všechno zachraňovaly herecké výkony, protože všechny pány mám rád a výborný byl pan Kepka v roli upoceného detektiva zmoženého horkem. Hanička byla tradičně k nakousnutí, v sedmdesátkách jí toprostě slušelo! Chápu, že se film točil podle knihy, ale o to více mne udivuje, že ĆST pouštěla do těchto kapitalistických z hlediska výpravy komplikovaných vod. Pro tehdejšího diváka to ale musela být po všech těch TV inscenacích o problémech  z OPBH či  Bakalářů doušek něčeho zajímavého. Dávám tedy za 3 kompromitující fotografie z obchodu. * * * ()

Marthos 

všechny recenze uživatele

Papundeklová televizní obžaloba amerického životního stylu podle klasika detektivních románů J. H. Chase. Záleží ovšem, z jakého úhlu se díváme. Tady bohužel z toho socialistického. Herecké výkony jsou výtečně přepjaté. A ty příšerné interiéry! ()

Crocuta 

všechny recenze uživatele

Ale jo, ten příběh ujde a zahrané to taky není špatně, jenže bylo vždycky trochu k smíchu když nám naše normalizační televize zkoušela v reálu předvést poměry v "prohnilé" Americe. ()

SOLOM. 

všechny recenze uživatele

Taková česká prasárna na americký způsob. Když máš prachy nebo dobré postavení, můžeš očekávat problémy. Zvláště když ti zavaří vlastní žena nebo milenka, která má zlobivé ručičky a sem tam něco lohne, nebo zahýbáš ty sám. Příběh samotný byl vlastně „ze života“, celkem slušně podaný hereckým ansámblem v čele s Němcem, Munzarem či Haničincem. Hana Maciuchová si taky nevedla špatně, jen mi její role zlobivé a ufňukané manželky lezla na nervy. ()

snaked 

všechny recenze uživatele

tak bohužel.... tohle se velmi nepovedlo. podle mě je už předloha maximálně průměrná. Maciuchová přehrává oprávněně, hraje přece frigidní hysterku posedlou mamonem, tak už je charakterizována v předloze. ale celkově to je podprůměr. ach ty interiéry, kotlety, kravaty, lampy, tapety,... Děs. ()

argenson 

všechny recenze uživatele

Když něco napíše James Hadley Chase a seženeš solidní hereckej ansámbl, tak se to dá pokazit akorát tragickejma interiérama. ()

rt12 

všechny recenze uživatele

Toporně a afektovaně zahrané. Zpracování knížky dopadlo tak, že to bylo předvídatelné a blbé jako lopata. Překlad knihy Jaroslava Moserová jenž si cením a za ní hvězdy. ()

Mylouch 

všechny recenze uživatele

Tv inscenace poctivé detektívy s klasickými dramatickými rekvizitami, více či méně divadelními projevy herců. Kvalitně posazené herecké škatulky, vstupy nových postav pokaždé děj výborně oživují, kulisy příliš nerozlišují mezi prostředími (doupě americké mládeže ovšem potěší), s napětím ♫ mírně nesouznějící hudba: Petr Mandel. Vysoký standard s lynchovským potenciálem postav 3-4* ()

dr.fish 

všechny recenze uživatele

Je to poctivá detektivka. Trošku naivní představa korupce v kapitalistické tehdejší cizině. Jinak ale velmi příjemná záležitost. 80% ()

vitekpe 

všechny recenze uživatele

Nadherna Maciuchova mi tady strasne pripominala jednu moji jinou oblibenkyni stribrneho platna. Sluselo ji to moc. :-) A Janzurova na baru s Nemcem, to uz byl fakt skoro noir... 70 vizual mi nevadi vubec, kulisy taky ne, vzdyt je to tv inscenace, ne? Tak budme tolarantni...jak rikaval reditel jedne nejmenovane komercni tv. ()

klúčik 

všechny recenze uživatele

Česká krimi na americký spôsob.. Keď sa na niečo hráme, tak to niekedy nevychádza... Herci v pohode , no pani Maciuchová , tá to hrala akosi čudne.. Aj ten komisár bol, ako Colombo , no tiež len.... 50% ()

Lelíček 

všechny recenze uživatele

Opravdu,ale opravdu bych se přimlouval za trochu více tolerance.Tato detektivka vznikla v Československu na konci 70. let tak ani nelze čekat nějakou kosmopolitní výpravu.Na tu dobu nadprůměrné! ()

JimiH 

všechny recenze uživatele

Opravdu hrůza, co se z výborného knihy dá udělat za zvěrstvo. Herci v pořádku (i když chvílemi jsou dost mimo žánr a příliš afektovaní), ale výprava, unylá režie, hudbu a další aspekty filmu naprosto selhávají. Mám J. H. Chase moc rád, tohle mě ale dost zklamalo. ()

Pitryx 

všechny recenze uživatele

No, já no to koukal jen proto, že jsem dočetl tu knihu chvilku před tím, než jsem si to pustil. No, knihu, povídku v cyklu 3x s, tahle sbírka se jmenovala „3x ve slepé uličce“. Takže jsem mohl poctivě a slušně porovnávat. J.H.Chase je můj oblíbenec, a tak jsem byl zvědav dvojnásob. Jasně že kniha je lepší, ale i naši herci to na tu bídu zvládli velmi slušně. Režijně však ne. Ovšem zase chápu, že nacpat celou knihu do skoro devadesáti minut prostě nejde. Zdálo se mi, že jediný, kdo roli nezvládal byl věčně křičící František Němec. Ale pokud mu to režisér rozkázal… Dám jen dvacet, ale knihu doporučuji. Je mnohem napínavější, a i těch zvratů je v ní více. ()

honzic 

všechny recenze uživatele

Průměrná kriminálka s dobrými herci, která je celkem koukatelná, i když ne moc napínavá. Hodnocení: 50 % ()

Reklama

Reklama