Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Veselá pohádka o tom, že láskou lze vyrůst až do nebe... V pohádce, kterou napsal pro děti i dospělé scenárista Jan Jílek, je opravdu vše, co k pravé, nefalšované pohádce patří. Zakletá princezna (A. Elsnerová) a statečný jinoch (R. Valenta), jenž ji vysvobodí, zbabělí princové i popletený král (P. Nárožný), strašidelní loupežníci a ohyzdný černokněžník (V. Gut), který má zálusk na půl království, a především na princezninu ruku. Slovy autora: „Pohádku o Kulihráškovi jsem psal s vroucím přáním, aby si děti do celého světa odnesly, že od zla se nesmí utíkat. Aby v nich až do konce života zněl ten nádherný tón, že láska a dobro jsou opravdu krásné! (Česká televize)

(více)

Recenze (40)

rakovnik 

všechny recenze uživatele

Proti této studiové televizní pohádce se dá říci snad jen to, že je někdy příšerně natahovaná. Některé scény by se daly odbýt pár vteřinami, ale tvůrci natahují čas, co se dá. Pohádky jsou pro děti, takže laciné triky se dají omluvit a rozhodně nevadí, obsazení je více než uspokojivé a i když herci dost přehrávají, je to prostě taková veselá mela. ()

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

„Můj královský otče, černokněžník k nám jde na námluvy!“ - „Cože, už zase?!“ Aneb kdo by měl zájem o nápadníka s podivnými protézami místo rukou, který navíc přichází bez pozvání, a odmítnutí spolu s deodorantem mu zjevně nic neříkají…To, že jde o finančně silně podhodnocený TV film, na diváka křičí z každého „venkovního“ záběru, zvláště scény z lesa jsou až zoufale laciné. Naštěstí, toto dílko je hlavně o postavách. Malý Kulihrášek mile překvapil a lví podíl na tom má i Helena Štáchová. Šikovný zelený klíčník s poblázněnými růstovými hormony a návaly horka při pohledu na princeznu má navíc docela slušného „velkého“ následovníka. Trochu toho úsměvu na tváři vykouzlí i král a princové (lekce čínštiny pro pokročilé a skuhrající Roman Skamene pobaví). Samostatnou kapitolou je pak černokněžník. Jeho kostým a maska se docela povedly, ale upřímně? Podoba a hlas stařenky jsou ještě děsivější, a vidět film jako malý capart, tak se ještě dlouho všem starým dámám vyhýbám obloukem. Celkově slabší průměr, režisér Filip umí i líp. ()

Jezinka.Jezinka 

všechny recenze uživatele

Kulihrášek jako splněné přání dvou chudičkých venkovanů, kteří jaktěživ peníz nespatřili, ale přesto bydlí v načančaném, plně vybaveném domečku. Kouzelný dědeček nahradí neplodnému páru dnešní metodu in vitro metodou in ... nepátrejme raději v čem (napadá mě slaný nálev z konzervy Bonduelle). Chudák Kulihrášek má vyrůst až láskou (ach ty metafory), ale srazí se při každé zlé myšlence a skutku. I myšlénkou hřešíš, jenže tady je špatná i pochybnost a něco, co je pochopitelný omyl někoho, kdo není starý ještě ani 24 hodin. Jak mohl Kulihrášek vědět, že vzít z hromady mincí jeden královský penízek je špatné? Čaroděj je opravdu děsivý, sice roztřepený po okrajích, jako všechny animace z téhle pohádky, ale strašidelný mi připadal ještě dnes, jako dítě bych z toho měla noční a možná i denní můru. Hodně patrný je ten počítačový amatérismus u Kulihráška v okovech a pak prakticky celou dobu u čaroděje doma, ale vzal to čert, cílová skupina takové věci nejspíš nepostřehne a nerozebírá. Pěkné hlášky má tradičně král Nárožný, výborný je kouzelný dědeček i vůdce loupežníků a čaroděj se svým: "Neházej můj život slepicím" taky nepatří mezi nejméně vtipné bytosti českých kulisovek. ()

Ded@M@tes 

všechny recenze uživatele

Výborná pohádka, moc se mi líbila. Černokněžník byl dobře udělaný a působil dost strašidelně. Kulihrášek se snaží udělat na zámku pořádek a osvobodit princeznu. Jsem asi divnej, ale rád se na ní podívám znova. Jasný čtyři hvězdy. ( Hodnocení: 8/10 ) ()

kingik 

všechny recenze uživatele

To si snad dělali srandu, ne?! Nic proti "papundeklovým" pohádkám, které chtějí z obehraného vytěžit něco lepšího, respektive neviděného, ale když se vážně míněný pokus o invenci zvrhne v nemyslitelné trapnění všech zúčastněných, je to celkem síla. Jakási úchylná loutka zvaná Kulihrášek otvírá naprázdno pusu, akorát dabérka Štáchová (ano, přesně ta principálka Divadla S+H namlouvající Máničku s bábinkou) si toho nevšimla a nadabovala to přesně, když měla zavřená ústa. Pak strašidelný záporák, co měl kostým větší o dvě čísla a měl jsem strach, aby nezakopl o ten hábit, co měl na sobě a nesvalil se přímo na scéně. To by bylo celkem ozvláštnění této pitominy a hodilo by se to sem. Děj nemožný v nemožné režii. Tohle snad nemohli myslet vážně, ale protože je to tak šílená blbost, je hvězdička velkou pochvalou. Tohle natočil František Filip, ale je neskutečné, co stvořil tak renomovaný režisér. 10% ()

honajz 

všechny recenze uživatele

Cítil jsem to přesně, jak píše kingik - divné loutky, jak Kulihrášek, tak hlavně čaroděj s naprosto předimenzovaným kostýmem, neuvěřitelné přehrávání herců (dnes bychom řekli diblíkování jak od Trošky), a i když normálně Andreu Elsnerovou můžu hodně, tady mi jí až bylo líto, co za podivnost to musí hrát. Rodiče nejsou ani trochu Kulihráškem překvapení, berou to jako fajn, super, je tady, paráda, sice je zelený jak UFO, ale máme ho hned rádi, hlavně se nedivit. Pak ty přechody - Kulihrášek jako malý mluví a jedná jako děcko v noční košilce, pak vyroste z lásky a je z něho mladík bez noční košilky, ale v zelené kamizolce - jak k ní kurnik přišel? - a pak je zas malý a chová se jak děcko a tak furt dokola... Hodně stopáže tvoří, jak Kulihrášek někde fňuká a neví, co má dělat. Aby pak najednou byl statečný - ale kde se mu za zády vzali ti biřici, kteří nakonec loupežníky spoutali v pokladnici, to už vysvětleno není, a přitom bez nich by prd zvládl. Vážně mám pocit, že v té době v ČT zkoušeli nějaké drogy nebo točili permanentně pod vlivem. ()

Tommassi3 

všechny recenze uživatele

"Jak ses ke mně dostal, když se vždycky na noc zamykám ??" - "Klíčovou dírkou !!" Tak tady tvůrci voyeurismus posunují na nejvyšší level.. Jílkova tradiční snaha o aktualizaci současnými otázkami se snaží jít ruku s Filipovou zoufalou snahou o novátorské postupy, ať už se jedná o samotné snímání, či triky, za které by se mu snad vysmála i Hermína Týrlová.. Kulihrášek Filip krutě zaspal dobu, ačkoli k prásárně typu Vorlíčkova sequelu Saxány má dost daleko, a tak pustil do světa, ačkoli možná si spíš pustil do trenek, svého Bonduelle Pinocchia s humorem a poselstvím znovu příšerným tak, že jen znovu dokazuje, že v žánru komedie či nadsázky se mu daří pouze plavat čubičku, div se neutopí.. Neskutečně bizarní hybrid, ve všech smyslech slova.. ()

otík 

všechny recenze uživatele

Příšerně dlouhá kulisová pohádka se strašným strašidlem, které je jedním z nejhorším stvořením, jaké naše pohádky viděly. Něco takového bych čekal od amerických pohádek, ne od našich. Herecké projevy jsou příšerné, přehrává se až běda, triky také nestojí za řeč. Velká slabota. ()

Master19 

všechny recenze uživatele

Těžko čekat nějaké zázračné a ohromující triky a efekty, ale v tom případě je lepší razit heslo "čím méně, tím více". Herci jsou mdlí a neakční, ale nemůžou za to, snad jen Václav Postránecký jako loupežník se trošku "vymkl" a vystupuje ze šedi například hláškou: "copak za to můžu, že mě zvolili za velitele?" ()

giovanni3 

všechny recenze uživatele

Slabá pohádka, která má jediné štěstí, že se u ní člověk občas pousmál a byl zde na pouhý TV film solidní černokněžník na stranu druhou malý Kulihrášek byl pěkně mizerný. Herecké výkony byly průměrné až podprůměrné. Jednoduše slabý průměr a tudíž slabé 2z5 . ()

vitekpe 

všechny recenze uživatele

Vlazna papundeklovka, takova bez vyrazu a chuti. Par vtipnych momentu to ma, ale taky docela creepy loutky. A princezna Elsnerova se mi nelibila. ()

Finskej 

všechny recenze uživatele

Suma sumárum, nechápu, jak toto dílko může mít označení pohádka, když je to takové rozveselené psycho, v němž probíhá symbolika voyerismu a dalších aspektů povahy „obsah pro dospělé“ :-) ()

Asmodin 

všechny recenze uživatele

Už můžeme jen obdivovat dobře provedené postavy kulihráška nebo čaroděje, dnes kdy se hodně využívá počítačová animace. ()

Mr.curry 

všechny recenze uživatele

Několikrát se mi jako malému stalo, že jsem zapnul televizi právě ve chvíli, kdy v ní strašil Kulihrášek. Pána prstenů jsem tolikrát neviděl. Tolik k oné jedné hvězdičce, jinak jasný odpad. ()

Untentrauer 

všechny recenze uživatele

Kdo jsem, abych zpochybňoval názory a hlavně reakce dětí? Takže ať už je to jaké chce, děti chtějí vidět to zelené mimi! Opět jsem si uvědomil, jak trapný člověk může být, když recenzuje film pro děti a hledá v něm cosi, co prostě nemůže sám vidět, pokud se nepřepne do té malé dušičky....Takže nebuďte trapný! ()

Koprska 

všechny recenze uživatele

Tak hrozné, že je to nezapomenutelné... Zvětšující se hrášek při pohledu na princeznu (...), odporný černokněžník... Nemůžu jedním slovem jinak než - kýč. ()

Reklama

Reklama