Reklama

Reklama

Špinaví Irové

  • USA Black Irish
Trailer

I v jižním Bostonu, kde se o vládu nad morálkou spravedlivě dělí irské tradice a pevná katolická víra, platí pravidlo, že svou rodinu si nikdo nevybírá. Dospívající mladík, šestnáctiletý Cole McKay, vidí budoucnost v baseballu, ale dennodenně se jeho sny musí prát s realitou. Nedávno mu zemřela babička, jeho otec, ztělesněný vynikajícím irským hercem Brendanem Gleesonem, propadl alkoholu. A navíc se ze zahraničí vrací i Coleův bratr Terry, který se zapletl s drogami a zločinem. I následkem toho se psychicky zhroutí Coleova matka a její mladší syn na všechno zůstává sám. Pomoci by mu mohla snad jeho sestra Kathleen, ale i ona stejně jako zbytek McKayových někde hluboko ukrývá tajemství, o něž se nehodlá dělit. Tento rod je obklíčen cyklící se lží a uprostřed ní stojí Cole, který konečně začíná chápat, že život není žádné peříčko. Otázka zní, jak se s tímto poznáním vypořádá. Žádný čin zde totiž nejde vzít zpět. V syrovém, realistickém dramatu, jež získalo celkem deset festivalových trofejí včetně Velké ceny poroty na Florida Film Festivalu v roce 2007, exceluje Michael Angarano jako předčasně dospělé dítě, které se proti své vůli ocitlo na životním rozcestí. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (25)

Le_Chuck 

všechny recenze uživatele

Hľa! Motyka opäť raz vystrelila a aj keď premisa huláka do sveta malé, konvenčné, ubolené drama rozpadajúcej sa rodiny (matka žijúca v ťažkom sebaklame, brat vagabund, sestra tehotná, umierajúci otec na mizine), tak vďaka triezvej réžii to pekne drží pokope. Nebol som pripravený na až takú dávku úprimnej, chvíľami príjemne odľahčenej tragiky. Čiže vo výsledku prekvapenie a ako bonus hladivý, nevtieravý hudobný podmaz a Brendan Gleeson s Bostonským akcentom. 75% ()

JANARYBA 

všechny recenze uživatele

Zase jeden z výborných filmů, který realisticky popisuje rodinné vztahy. Postava matky mi opravdu vyvolávala ty nejhorší emoce, ale možná to bylo i tou herečkou. Jinak mi trošku chyběl závěr, který by film někam dovedl. ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Pozvolna a příjemně ubíhající rodinné a generační drama o životě, irských konvencích, dospívání a nenaplněných i naplněných touhách. Celkový dobrý dojem umocňuje ještě výborný Brendan Gleeson, který zahrál postavu zatrpklého otce na jedničku. 4,5 hvězdičky. ()

Marek1991 

všechny recenze uživatele

Trocha grázlov, nadržancov, tvrdých názorov, ťažkého života ľudí, čo si to sami spôsobujú, lenže po obsahovej stránke je to slabé. Film bez iskry. ()

snoopik 

všechny recenze uživatele

o životě. o tom jak težké je s někým navázat kontakt, někoho milovat, někoho ztratit. O tom jak někteří bojují a jiní se vzdávají bez boje a jiní co se zas nedokáží srovnat s krutou realitou. ()

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Mizerné rodinné poměry a dospívající teenager. 1) Syrová výpověď o teenagerovi srdnatě bojujícím s mizernými rodinnými poměry působí upřímně a otevřeně. Chvílemi sice sklouzává do určitých klišé (úloha trenéra a amerického fotbalu vůbec), ale díky režisérově pevné ruce film úspěšně proplouvá Scyllou a Charybdou laciné sentimentality a happy endů - častých to úskalí filmů podobného zaměření. Střízlivost a uměřenost je největší předností tohoto díla._____ 2) Dobrý dojem posilují výborně napsané i zahrané postavy všech aktérů. Lze jim věřit, ano, takoví jsme, dobří i špatní, zmatení i cílevědomí, plni lásky i bolesti. Zvláště Michael Angarano se svým přemýšlivým až intelektuálně chápavým výrazem se mi zapsal do srdce. Pravda, nevypadá na šestnáct (taky mu v době natáčení bylo už 20), ale nějak mi to nevadí. ()

Radiq 

všechny recenze uživatele

Dlouho mi trvalo, než jsem zjistil, jestli se to odehrává v UK nebo v USA, protože jsem si říkal - je to irish, myslím, že to je tam sem tam britská angličtina, Gleeson je ir, ale plete se tam baseball a státní školy. No to je jedno. Děj byl jakž takž zajímavej, akorát to s tím knězem se mi tam moc nehodilo. A taky se mi tam nehodila ta jejich matka, hrozná kráva. Jinak to ničím nepřekvapí, ale říkal jsem si, že celkem příjemně strávené 1,5h. PS: nejvíc mě pobavila scéna s papouškem. ()

dr.fish 

všechny recenze uživatele

Tak jako sice žádný převratný kus, ale poctivý příběh irské rodinky z Bostonu. Dva bráchové, těhotná ségra a rozhádaní rodiče. Brendan Gleeson ve své klasické poloze tichého chlapíka se smyslem pro humor. Trochu mi to připomnělo Příběh z Bronxu. "Život je jako baseball, většinu času se v něm nic neděje". Tady se ale děje skoro celý film něco. Všici se musí holt poprat a vyrovnat se svou rodinou, která je stvořila, a bez níž být nemohou, ať je jakákoli. 80% ()

Tomasso001 

všechny recenze uživatele

Syrove drama ze zivota, nic nemusi jit tak jak sme si planovali a spousta veci jiz nejde vzit nikdy zpet. Film se nikam nehrne, nic nepodsouva, ale zaroven krasne zobrazuje zmatecnost a kolikrat zdanlivou nelogicnost nasich chovani. Vetsina hereckych vykonu je na vyborne urovni a scenar je zajimavy necekanymi zalezitostmi. Dobra volba obsazeni... ()

BuryGol 

všechny recenze uživatele

Já si nemůžu pomoct. Mně to přišlo strašně mdlý. Otcova role byla sice perfektní, ale matka byla ten klasickej typ vychrtlý vošklivky se staženejma vlasama. Terry byl taky držka a ta ségra sice moc hrát neuměla, ale aspoň že byla hezká. No a Cole mi hrozně připomínal jednoho týpka, kerýho fakt nemusim, takže si u mě taky nepolepšil. Navíc nerozumim baseballu a myšlenka že se najednou stane tolik věcí v jedný irský rodině z Bostonu je přece jen úsměvná. Do toho se míchal irskej dialekt s americkym a konec mě vyloženě naštval, páč byl klasicky vodfláklej. 60%. ()

ApsidalTill 

všechny recenze uživatele

Black Irish, trocha starší film (roku 2007), som si vyhľadal ako jeden z fanúšikov herečky Emily VanCamp (baletka s nenapodobiteľnou krásou v tele) a včera sme v okruhu kamarátov pozreli, s výsledkom: obstojná dráma s veľkými prvkami reality. Život Írov v Americkom meste, sa vôbec nesnaží nahovoriť niekomu z vonku, že by ich potomkovia kazili život svojim deťom ale naopak, ukazuje silné momenty v slabom rodinnom základe, kde krv síce nieje voda ale v rovnakej miere, sa môže zmeniť na žumpu a rozumový úpadok osobnosti. Aj keď som polovicu filmu nezaznamenal nejaký silnejší moment, pozeral som až dokonca a to nielen kvôli Emily ale hlavne, pre rozuzlenie chovaní hercov, ktoré muselo viac či menej mať rýchli spád. ()

toi-toi 

všechny recenze uživatele

Príjemný smutno-veselý film o disfunkčnej rodine, kde excelujú Angarano a hlavne Gleeson. Ide o príbeh, ktorých možno poznať milióny a nemusia byť písané scenáristom, skôr práve naopak. Príslušnosť k írskej národnosti je pre film sekundárna, dominuje láska k baseballu a osobné problémy jednotlivcov. Kiežby bol koniec filmu menej patetický.. ()

Akana 

všechny recenze uživatele

Hořký příběh rodiny irských přistěhovalců v Bostonu, jejíž členové k sobě skrze různé bolestné peripetie jen obtížně nacházejí cestu. Námět celkem banální, ale jeho zpracování je sympaticky neokázalé, snesitelně dojemné a vkusně kořeněné odlehčujícím humorem. Snad jen konec je trochu slzavější. Sociální rovina tu má svoje místo, ale není zbytečně tlačená do popředí. A největším trumfem filmu je Brendan Gleeson. ()

Lumberjack 

všechny recenze uživatele

V tomto filmu je všechno: zvířátka (živá/mrtvá), sport, humor, vážná témata... Akorát (bohudík) žádné kýčovité romantiky se tu nedočkáme... ()

Deadmann 

všechny recenze uživatele

Kvalitní, realisticky působící snímek z prostředí nepříliš funkční rodiny, který nemá zapotřebí hrát si na nějaké velké umění. Drama ze života, který se snadno sleduje na filmovém plátně, ale o to těžší je ve skutečnosti jej prožít... ()

Reklama

Reklama