Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Budovatelská témata se v 80. letech přetavila do bipolárních mravních dilemat, do nichž se dostávali příliš ctižádostiví jedinci, chtějící za každou cenu vyniknout. Hrdinou je vedoucí demoliční čety, která bourá velké objekty, zpočátku snad i sympatický mladík, jenž však v honbě za kariérou a oceňováním začíná přestupovat hranice, jak se tehdy říkalo, socialistické morálky i zákonnosti. Ocitá se pozvolna v protikladu k zásadám obyčejných, avšak čestných lidí. Vypravěčský nevýrazný, proklamativní snímek je úzce spojen s dobou svého vzniku, stěží v něm nalezneme nadčasovější postřehy. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (25)

Marigold 

všechny recenze uživatele

Libová věc, do určité míry bez nadsázky. Výborný portrét normalizační bezvýchodnosti, kde hrdinovi nezbývá než buď šlapat v kole státního podniku, nebo se pustit do melouchaření. Vzhledem k tomu, že ideologie se tu takřka nezpřítomňuje slovně, působí ten film hodně hnusně, šedivě a zoufale. Samozřejmě, historka o chlapovi, který se zruinoval, moralizuje především svojí zápletkou. Ale to se dá brát s úsměvem na rtech a namísto toho se soustředit na atmosféru, která je opravdu podařená. Líbí se mi, jak tyhle hovadiny nezáměrně rozkrývají samu podstatu úpadku let 80. ()

dobytek 

všechny recenze uživatele

Je to drama o jednom týpkovi, kterej shání peníze, aby si moh koupit svou vysněnou chatu. Začne dělat různý melouchy, krást v práci výbušniny, ale postupně se mu začne všechno hroutit a nakonec se dostane na šikmou plochu. Jako budovatelský téma mi to teda moc nepřipadalo, protože se tam naopak hlavně demoluje :-) Docela se na to dalo koukat. ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Marigold mi prakticky vzal ,,z pera'' vše co jsem chtěl napsat. Pokud jste chtěli v osmdesátkách vypadnou ze stáda museli jste na to mít buď sakra dobré známé, koule a vědět jak v čem chodit a nebo tovnou začít páchat trestnou činnost. Hrdina filmu nemá ani jediné a tak se snaží dopomoci k vysněné chalupě jen tvrdou prací a posléze i přijmutím pokoutné nabídky svého spolužáka Petra, který vede vinárnu a umí se k penězům dostat i jinak. Na této cestě stále více a více odhazuje své morální zásady, odmítá rady svých přátel a je dokonce se stále více izoluje své rodiny, která jej nechápe. Paradoxně on to vše podstupuje právě pro ni. Je smutné, že Jandákové získali po revoluci ještě vyžší vliv, moc a prachy. Měli kontakty, věděli jak v čem chodit a byly tedy na kapitalismus sesvými Sierrami dobře připraveni. A mohla tak začít divoká devadesátá léta.... Film byl koukatelný a docela byl zajímavý i ten náhled pod pokličku střelmistrů, pracujících na demolicích a odstřelech budov. Dávám tři rozbušky. * * * ()

Mulosz 

všechny recenze uživatele

Nebyt onoho poselstvi, ze rozkradani majetku v socialistickem vlastnictvi je spatne, aaaano, a ze socialistickou moralku je treba udrzet za kazdou cenu, aaaano, jednalo by se o vcelku koukatelny film. ()

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Dobová společenská kritika, za kterou by se nemusela stydět ani Tribuna nebo Dikobraz. Navzdory mým sexuálním preferencím mě nejvíce zaujaly baby krev a mlíko 30letá Jana Paulová (manželka hlavní postavy) a 25letá Světlana Nálepková (barová zpěvačka). ()

rakovnik 

všechny recenze uživatele

Pro mě překvapivě dobrý film se zajímavým obsazením. Trochu mi připomínal svým vyzněním "Bony a klid". Z dnešního pohledu je zajímavý vhled do společnosti, kde nejlépe se mají ti, co nejvíce podvádějí (což v dnešní době částečně platí nadále - viz komentář Big Bear). Legálně si v oficiálně rovnostářské společnosti nejde ani přivydělat, proto se melouchaří. Tentokrát ale v melouchu jedou i výbušniny. Demoliční četa se ve filmech opravdu objevuje pouze zřídkakdy. ()

zette 

všechny recenze uživatele

Dobovy namet je velmi atraktivni. Ma to verohodnou atmosferu, zajimave herecke obsazeni. Filmove to je ale nezvladnute. Divak si z toho muze vzit nekolik dobrych poznatku, rezijne to je vsak takove neucesane. Dobra hudba. ()

sator 

všechny recenze uživatele

Ve své době (80.léta) napsal litvínovský spisovatel Jiří Švejda stejnojmenný román, za který čelil i několika žalobám od lidí, kteří se v něm poznali.Podle tohoto románu vznikl - na svou dobu - docela dobrý film. Nesouhlasím z ofic. textem distributora. Důvody chování Ing.Kaliny jsou v celoživotním podceňování otcem, a následnou snahou syna mu dokázat, že " něco" umí...Melancholickou atmosféru filmu vytváří i průvodní písnička Černá voda s textem J.Kainara a z hudbou Z.Vřešťála. 70 % Do podoby bezvýchodně melancholického filmu zasáhla cenzura a režisér Antonín Kopřiva se k další práci dostal až po roce 1989. ()

Cedr 

všechny recenze uživatele

Filmově nehodnotitelné, protože to nic moc filmového nenabídne. Jako (zvráceně) zajímavé svědectví tehdejší doby ale až nečekaně poutavé. Už jen ty skutečné odstřely půlky Trnovan v Teplicích stojí za to (bohužel) vidět. ()

Master19 

všechny recenze uživatele

Klasická moralitka, která ale trošku balancuje na hraně - hlavní postava se dostává do potíží nejen vlastními "silami" ale i tlakem zvenku. Jana Paulová tu překvapivě hraje takovou divně studenou potvoru, Vítězslav Jandák klasického mastného rozkrádače a šmelináře a Oldřich Navrátil spolu s Ladislavem Trojanem a Ondrou Vetchým solidární kolegy. Hrdina, zdánlivě hodný a poctivý se pomalu stává rozmařilým a nesocialistickým, to samozřejmě neustojí a všechno nemilosrdně spěje k havárii nejen obrazné, ale i konkrétní - při demolici staré haly. ()

vitekpe 

všechny recenze uživatele

Zaujala me mimo jine: sexy Zdena Sajfertova a pak ustredni pisnicka Cerna Voda zazpivana od Nalepkove s krasnym textem Kainarovym.. 3+ ()

movieretro 

všechny recenze uživatele

Tak odpad to určitě není, nezaslechl jsem tam snad ani jednou .... " soudruhu " opravdu slušná věc na druhou polovinu 80 let.Kdo tu dobu pamatuje dá za pravdu komentářům pode mnou. ()

Kovaja 

všechny recenze uživatele

Pro někoho nezáživný film ale já tuhle dobu nezažil a proto sem rád za každé podobné dílo které mě do té doby vtáhne.Samo že je spousta filmů z téhle doby co se nedají dokoukat ale tohle mě oslovilo.Možná obsazením,možná povoláním hlavního hrdiny???Rozhodně to není film k odsouzení!!! ()

Haniczka 

všechny recenze uživatele

FIlm je všechno, jenom ne budovatelský. Je plný melancholických reminiscencí, osobní krize hlavního hrdiny, který se snaží vypořádat se vším, co mu přinesl život. Vztah k otci, vlastní rodině, kamarádům. Je to autentické drama ze severu Čech, pěkně po vzoru Párala. Ostatně Švejda je k Páralovi právem připomínán. Dobrá hudba a přesvědčivá kamera. ()

MickeyStuma 

všechny recenze uživatele

Příběh o poctivém a slušném střelmistrovi, který se dostane vinou vlastních ambicí na šikmou plochu. Silně moralizující snímek, který se zároveň také stal ohromnou kritikou nemožnosti seberealizace. Tolik populární výrobní proces rozhodně není náhodný a tak se příběh tentokrát odehrává v prostředí demoličních prací. Film měl asi sloužit jako odstrašující příklad, ale nějak se minul účinku a tak, a o tom asi málo kdo ví, musela zasáhnout cenzura a pro režiséra Antonína Kopřivu zákaz v další režisérské činnosti. Herecký výkon Petra Coufala stojí za pozornost. Ostatní samozřejmě ve ztvárnění charakterů svých postav taktéž nezůstali nijak pozadu, ale síla osobnosti, jakou své postavě Petr Coufal dal, se jen tak nevidí. Ohromná touha po něčem udělá s člověkem divy a tak se dá říct, že by se, třeba i podobný, příběh klidně mohl odehrát i dnes. ()

vozralec 

všechny recenze uživatele

Prefíkaný Slávek "vepřová hlava" Jandák. Poněkud nevýrazný melouchář Pospíchal. Prostopášnice Sajfertová. A jedna demoliční havárie. ()

Vikinec 

všechny recenze uživatele

Komunistické morální drama. Rozkrádat socialistické vlastnictví se nemá, vede to k haváriím chemických koncernů.Další film natočený podle mustru let osmdesátých. Proč ty filmy vypadaly všechny tak podobně... ()

Reklama

Reklama