Reklama

Reklama

Kupředu levá, kupředu pravá

VOD (1)

Obsahy(1)

Jsou mladí, zapálení pro ideály, politiku... a jednou nám možná budou vládnout. Oceňovaný dokument režisérky Lindy Jablonské o členech levicového Komunistického svazu mládeže a pravicových Mladých konzervativců.  Kdo jsou mladí lidé, kteří nám mohou za pár let vládnout? Režisérka Linda Jablonská sleduje činnost mladých konzervativců a komunistů v období před parlamentními volbami v roce 2006. Co najdete v knihovničce mladé levice a co u mladé pravice? Dovedli by si jedni představit, že by chodili s člověkem, který kope za druhou stranu? Jaké mají rodinné zázemí, co je k politice přivedlo? A hlavně – co se stane, když se sejdou všichni dohromady, třeba na 1. máje?
David z Komunistického svazu mládeže by po vyhraných volbách nejradši odjel s traktorem budovat kolchoz, s Veronikou se seznámili na zájezdu po stopách Slovenského národního povstání. Jirka by bral post ministra vnitra, Honza se klaní památce sestřeleného sovětského letce, Marek obětuje veškerý volný čas kandidatuře na předsedu Mladých konzervativců a druhý Honza dal mamince k Vánocům plakát Václava Klause. Ve filmu se tak obrazně potkávají Stalin, Che Guevara a Miroslav Grebeníček s Georgem Bushem a Václavem Klausem, panelákové 1+1 stojí proti luxusnímu darovanému bytu a revolta proti rodičům kontrastuje s pokračováním v otcovské tradici. Ať už se šestice hrdinů dokumentu Kupředu levá, kupředu pravá dívá nalevo nebo napravo, všichni si k problémům, které věk kolem dvacítky obnáší, přibrali navíc starost o věci veřejné.
Mohla by to celé být jen zábavná hra na politiku, kdyby někteří z hrdinů filmu už teď skutečně nefigurovali na kandidátkách parlamentních stran. Pokud chcete vědět, jakým způsobem hodlají ovlivňovat věci, které se týkají nás všech, Kupředu levá, kupředu pravá vás s nimi seznámí. Za deset let by totiž mohlo být pozdě. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (132)

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Tak nějak nevím. Naivita mládí je asi hlavním společným rysem tohoto dokumentu. Ty mladý komunisty a toho knírkatýho Che bych narval do dobytčáku a poslal na dovču na deset let někam do Severní Koreje... Hoši z ODS by se zase mohli alespoň naučit naší státní hymnu.. Průser je na obou stranách. Komunisté kvákali cosi o skvělé době po roce 1946 ač to nezažili a konzervativci zase hájili své prázné cosi před rudým morem a jsem si jist, že ani nevěděli proč. Hlavně o sebe dbát a skočit si do solárka... Po shlédnutí tohoto dílka, kde každý kus - to vskutku originál (bez ohledu na ansámbl) bych byl možná i pro to aby tu zase bylo království a vládl pevnou rukou král.... * * * ()

Saishi 

všechny recenze uživatele

Půvabné spojení a přiblížení dvou extrémů. Ačkoli jsou názory mladých bolševiků otřesné, přesto se člověk neubrání pousmání nad máváním rudých praporů a jejich snění o normalizaci a umakartovém panelákovém bytě se soudruhem Stalinem na zdi. A paní s hláškou: "Pámbíček má komunisty rád," tuhle parodii rozsekla úplně. Tyhle pomatené děti nejsou děsivé, nejde z nich strach, spíše baví okolí a musí přihlížet, jak jejich voličské osazenstvo vymírá. To mladí konzervativci jsou oproti tomu reálnější sebranka zavánějící sektou: "Tobě už je 17 a nejsi u nás? Já vstoupil v 16!" Z party mladých cílevědomých lidí v oblecích, kde se neúspěch neodpouští a kde už i malá dítka dělají vše pro to, aby byla mezi vrcholnými politiky, běhá mráz po zádech. To ten chlapec v rudé čapce, který spílal slečnám, že nectí památku padlého parašutisty, alespoň působil upřímně a zaníceně. Tak jako tak autorka opět potvrdila, že extrémy ať už napravo nebo nalevo nemůžou být dobrou volbou ani se sebelepšími úmysly. ()

Reklama

Karlos80 

všechny recenze uživatele

No snad se z toho jednou ti mladí vyspí, protože je až k nevíře taková zaslepenost falešnými idoly a zhoubnou ideologií. Kam to vždy vedlo, nám dostatečně ukázala historie a člověk se snad nikdy neponaučí. Žádné pořádné vzory, jen strany, strany (to nejhorší co nám přinesla ona Masarykovská demokracie, a ono se to stále drží, a není téměř žádných sil tomu jednou pro vždy udělat přítrž) a naučený lehkoživismus od malička, mají být pokom. Fanatismus je v jakékoliv podobě strašně nebezpečný. ()

Marigold 

všechny recenze uživatele

Svazáctví je jen jedno a jedno je-li barvy rudé, nebo barvy modré. Ani nevím, z jaké strany spektra mě mrazilo víc, zda z infantilních (post)pubertálních komunistů, nebo vymydlených a cílevědomých (ovšem podobně dutých) konzervativistů. Jablonská dokázala udržet sympatický střed, a tak nemusí nikomu nic podsouvat. Ta mládež se prostě ztrapňuje sama, jedni naprosto pomýlenými a nepodloženými názory na historii, druzí zase odpozorovanou rétorikou od těch "velkých". Tudíž rudí směřují k utopické vizi bezstřídní spravedlnosti, modří zase k vidině teplých plňoučkých korýtek. Tak jako tak proti sobě stojí fanatismus politický, fanatismus bez korigujících znalostí historie a osobní vyzrálosti. Ideologicky zformátované mozky. Jablonské dokument tuhle myšlenku dokresluje zábavným kaleidoskopem zrcadlících se situací z obou táborů. Ať už bude vývoj stát na straně kteréhokoli z nich, bůh s námi a zlé pryč. ()

Laurent 

všechny recenze uživatele

Opravdu velmi vtipné. Já jsem shlédl projekci filmu v rámci filmového klubu na VŠE, přečemž potom probíhala diskuse s aktéry tohoto filmu. Dostavil se Marek Nemeth za MK, Veronika Sýkorová a David Pazdera (hlavní aktéři snímku za KSM) + 1 za KSM, jehož jméno neznám, Linda Jabloňská jako autorka snímku a politolog Jan Kubáček, který celou besedu moderoval. "Legrace" pokračovala, jenže s tím rozdílem, že tentokrát měla silně hořkou příchuť. Vidět a slyšet lidi z KSM na živo, to je vážně síla. Zásadně neodpovídali na otázky a neustále mleli o tom, jak jsou utlačovaní, jak se žije krásně na Kubě, nebo že kapitalismus a fašismus je v podstatě to samé. Snímek byl bezesporu objektivní, ale oni (KSM) režisérku obvinili z toho, že to bylo natočené pro "MKáčkově". Jan Kubáček musel často projev D. Pazdery přerušovat, aby se dostalo ještě na další dotazy, protože Pazdera vždycky rozjel svůj nekonečně dlouhý monolog. V součtu vyšlo na KSM odhadem 80% veškerého času debaty. Takový kopec čiré demagogie, nesmyslů a účelových interpretací jsem už dlouho neviděl. Ještě připojuji pro zajímavost odkaz na fotografie z oné besedy: http://www.filmacek.net/o-filmech/kupredu-leva-kupredu-prava-diskuse.html ()

Galerie (3)

Reklama

Reklama