Reklama

Reklama

Měsíc a hvězdy

  • Velká Británie The Moon and the Stars (více)

Obsahy(1)

Píše se rok 1939. Evropa stojí na prahu druhé světové války. Mussoliniho italská vláda právě podepsala pakt s Německem. Navzdory politickému i společenskému napětí se však v Římě stále točí filmy a jeden tu chystá i producent Davide Reiti - elegantní čtyřicátník a žid. Do hlavních rolí obsadil německou superstar Kristinu Baumgarten a anglického herce Jamese Clavela. Doplňuje je mezinárodní herecká sestava a režie se ujímá velký maďarský režisér Lazlo Molnar. Ve studiu panuje čilý ruch...Všichni jsou nadšení... Válka ale klepe na dveře a Reiti se dostává pod mohutný tlak ze všech stran. On je však odhodlán povznést se nad hrozby smrti a společně se štábem se rozhodne vyvinout neobyčejné úsilí, aby stihli dokončit film během jediné noci. A to přesto, že při tom budou riskovat vlastní životy. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (6)

sportovec 

všechny recenze uživatele

Nostalgie, která z tohoto díla vane, není předstíraná. Itálie, doposud sice fašistická, ale současně neantisemistická, je rámcem filmu ve filmu. Lidé, kteří odhadují vývoj a nepropadají fašizující psychóze, jsou v tomto prostředí vzácní, ale silní. Silní natolik, že to stačí překlenout propasti, které se zdají být bezednými. Pestrá škála postav, zahrnující komunistu i bezskrupulózního fašistického ministra, vrcholí tragickým závěrem, který homosexuálnímu židovskému producentovi bere i poslední naději - naději na přežití a na život. Sonda do charakterů především představitelů hlavních rolí filmu v tomto filmu vrcholí závěrečnou symbolikou měsíce a hvězd v roli filmových rekvizit. Délka i napětí, které tvůrci zvolili, jsou zachovány během promítání celého díla; vydatně se spolupodílí na mravním étosu, který na nás dýchá snad z každého záběru. Nadbytek tohoto typu i tematického zaměření tvorby by škodil; jeho naprostá absence by však byla ještě škodlivější. Protože připomínání této hrůzné doby nebude nikdy dost nejen na stříbrném plátně. ()

NinadeL 

všechny recenze uživatele

Pietní koprodukční film o natáčení koprodukčního filmu v 39. roce v italských studiích Cinecittà. Škoda, že fiktivní Tosca skutečně nevznikla, výpověď by měla větší sílu. Překrásná Pucciniho opera jako záminka pro italský film režírovaný Maďarem s Němkou a Angličanem v hlavních rolích... symbolicky ilustruje napětí mezi národy a jednotlivci navzdory. Výborný Alfred Molina. ()

elizabeth_ba 

všechny recenze uživatele

O natáčení filmu Tosca v Itálii po začátku války v roce 1939 homosexuálním židovským producentem (Alfred Molina), v jehož štábu byli maďarský režisér, německá filmová hvězda, anglický divadelní herec, závislý na heroinu, antifašista mu kreslil interiéry, ochranu mu poskytoval darebák, který byl zrovna ministrem a milencem byl mladík koketující s fašismem (pro embee - neplést si nacismus a fašismus) a byť se nakonec ukázalo, že měl více charakteru, než napovídal začátek filmu, stejně nic nešlo zachránit v situaci, v níž se Evropa právě nacházela, takže vše dopadlo dle předpokladů, což značí, že blbě. Ale kdyby to dopadlo jinak, nebylo by to reálné, tak slabé čtyři hvězdičky, přece jen nedávná historie není můj šálek čaje. ()

Zamex 

všechny recenze uživatele

Príbeh o natáčaní filmu v Taliansku v predvečer druhej svetovej vojny. Na filme pracujú ľudia z rôznych národností, z ktorých sa majú o niekoľko dní stať nepriatelia či štvanci - žid a homosexuál, Nemka, Brit a Maďar na jednom pľaci podtrhujú nezmyselnosť medzinárodného konfliktu. ()

embee 

všechny recenze uživatele

Viděla jsem před pár dny v TV a velice mne zaujal. Lidé, kteří se sešli na natáčení filmu, jehož dokončení ohrožuje nedostatek peněz a také počátek 2. světové války. Lidé kteří by měli být nepřáteli se naopak sblížují. Židovský poducent a jeho nacistický milenec, německá filmová hvězda, manželka příslušníka SS a anglický divadelní herec. Působivý a jímavý snímek, a i když se film přes všechny útrapy podaří dokončit, konec je pro jednoho z nich bohužel tragický. Opravdu stojí za shlédnutí. ()

Reklama

Reklama