Reklama

Reklama

Žraločí vody

(festivalový název)
  • Kanada Sharkwater
všechny plakáty
Trailer

Žraloci tu žijí už více než 400 miliónů let. Byli tu dokonce 150 miliónů let před příchodem dinosaurů. Přežili všechna období zániku, při kterých zmizelo z naší Země téměř vše živé a přesto by mohli být vyhubeni... Proč? Díky lidské nenasytnosti. Rob Stewart natočil pozoruhodný dokument, který nám ukáže pravou stránku mořských predátorů a vyvrátí mylné domněnky, které si o nich lidstvo za mnohá staletí vybudovalo. (Krouťák)

(více)

Recenze (52)

movie 

všechny recenze uživatele

Dojemná a naprosto objevná záležitost, přiznám se, že nic z předložených faktů a o žralocích jsem ani netušil a zcela naprosto a zásadně to změnilo můj názor na ně. Tohle je must watch! Scéna kdy si Rob Stewart hraje se žralokem je jedna z nejůchvatnějších věcí co jsem kdy viděl. ()

berg.12 

všechny recenze uživatele

Až mýtický obraz žraloka, brázdícího oceány takřka od počátku života, rámuje dokument, který je především o falešných představách a předsudcích o žralocích, jejich bezprostředním ohrožení a černém obchodu s žraločími ploutvemi, který si v ničem nezadá s drogovou mafií. "Za rok připraví o život krokodýli přibližně tolik lidí, co žraloci za sto let. Přesto jsou chráněni." "Každý chce chránit pandy nebo slony, žraloků se svět bojí". Osobní až mesiášské nasazení tvůrců tentokrát plní svůj účel. ()

Hrabka 

všechny recenze uživatele

Mě tento dokument teda příliš nezaujal. Svoji výpovědní hodnotu má, to je jasný. Ale na můj vkus je to podáno až moc násilnou a emočně vyšperkovanou formou. Normálnímu přemýšlejícímu člověkovi je jasný, že vybíjení žraloků v takové míře není správný. A stačí mi to říct jednou, nemusím vidět X smutných scén vypovídajících o zacházení rybářů se žraloky a už vůbec nemusím slyšet 10x za pořad, jak to jsou výjimečná zvířata, že tu byly dávno před námi a že jejich pověst je nesprávná a je to pouze lidský výmysl založený na filmu Čelisti. Nechci nijak schazovat to, o co se autoři dokumentu snaží, moc dobrá práce, ale dokument sám o sobě mě svoji formou zklamal. Nakonec ani tak nešlo o to, jestli se žraloky podaří zachránit, jako spíš o to, jestli se podaří zachránit nohu hlavního hrdiny... Dokument založený na dobré myšlence, ale zpracovaný na můj vkus moc emočně, aby diváka dostal do kolen, zamiloval si žraloky a nenáviděl jejich rybáře. Tak jednoduchý to podle mě není. Čekal jsem prostě něco jinýho, něco víc. ()

sheen 

všechny recenze uživatele

Podobně laděné jako dokument Zátoka a také s jasným poselstvím, úžasný dokument, plný tvrdé pravdy. ()

Frajer42 

všechny recenze uživatele

Tak pěkně to začalo a tak pěkně to skončilo, ale ta střední zelenomírová část mi příliš nesedla. Záběry jsou skutečně impozantní, ale to zpracování brutálně vázne. Podobných zvířátek je oceán plný, takže ještě hodně dlouho bude o čem točit. Rozhodně jsem tvůrcům vděčný za mnoho nových informací, i když bych klidně snesl více objektivnosti. Vidím to na 3*. Nejsem cílová skupina. Občas pozřu maso. P.S. Během sledování filmu bylo zabito 15 000 žraloků, takže než se do toho dáte, tak je to třeba si pořádně rozmyslet, zda to za tu oběť stojí. Doporučuji tedy sledování v co možná nejpočetnějších skupinkách, aby bylo smrtí co nejméně. ()

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Slušný dokument, snažící se dokázat, že "Čelisti" jsou dost nadsazeným filmem a že žraloci zabijí ročně méně lidí než automat na limonádu. Pro žraločí fandy zajímavé pro ostatní poučné. ()

heyda 

všechny recenze uživatele

Sharkwater je dokument velmi podobný The Cove (o vyvražďování delfínů). Zatímco vraždění delfínků je nám tak trochu proti srsti, jsou to přece roztomilá a hravá zvířátka. Naopak likvidace žraloků je pohoda, jsou to přece vraždící monstra, která na potkání napadají a zabíjejí lidi, že??? ... Tenhle dokument možná není natolik vytříbený jako The Cove a obecně asi nebude patřit k dokumentům, které nás chtějí okouzlit svým vizuálem či hudbou, ale jeho výpovědní hodnota je dle mého názoru hodně důležitá. Ač nepatřím mezi šílence do ekologie, tak se rád dozvím další informace o tom, jak to na tom našem světě chodí a o tom tenhle dokument je. Docela mě mrzí, do jaké míry je přehlížen. Kolem The Cove byl obrovský boom a tady se udělilo jen několik festivalových cen a co se týče hodnocení: na CSFD nemá ani 200 hodnocení a na IMDB jich nemá ani 2500, což je dost smutný. Ty hvězdičky dávám hlavně za množství zajímavých informací o tom, jak funguje podmořský život a jak to chodí na trhu se žraločími ploutvemi, ale i za to s jakou vervou někteří lidi bojují za svojí pravdu a defacto za celou naši planetu. Ten mladej klučina, co cestuje s hromadou televizní techniky jen proto, aby nás seznámil se vším, co se kolem žraloků děje, si zasluhuje veliký respekt a já mu přeju hodně úspěchů do dalších bojů se žraločími mafiány! 90% ()

HellFire 

všechny recenze uživatele

Je zvláštní, že lidé mají takový strach ze žraloků, přitom jsou to na první pohled spíše mírumilovná zvířata. Zkuste vlézt do klece se lvem nebo si běžte zaplavat do řeky s krokodýli a uvidíte, jak dopadnete. Pokud jsou žraloci tak krvežízniví predátoři, proč mezi nimi lidé plavou bez obav. Kolikrát jste v dokumentu viděli, že by žraloci okamžitě a bez váhání útočili na potápěče? Dokument dokazuje, že žralok zabiják lidí, což je úžasně vysvětleno kupříkladu tím, že žralok nemá tak velká ústa, aby mohl polykat velkou kořist. Žralok svou kořist netrhá, ale sežere. Co se samotného dokumentu týče, začíná radostně a optimisticky, ale rychle se zvrhne v masakr. Kvůli stupidním Asiatům, kteří považují polévku ze žraločích ploutví za lahůdku a ještě stupidnějším lidem, kteří si myslí, že když sní žraločí maso, nedostanou rakovinu, jsou žraloci na prahu vyhynutí. Při sledování takových dokumentů se vždy podivuji nad tím, jak lidé vůbec mohli přežít tak dlouho. Že doteď nezničili celou planetu. Nazýváme se pány světa, ale ukažte mi zvíře, které si dobrovolně ničí prostředí, ve kterém žije a které mu poskytuje potravu a útočiště. Ať mi někdo tvrdí, že to všechno neděláme pro peníze. Peníze jsou nadřazeny životům lidí a zvířat. ()

SOLOM. 

všechny recenze uživatele

Velmi podařený, krásný a zároveň smutný dokument Roba Stewarta. Nádherné podmořské záběry z Kostarických vod i Galapág (žraloci, želvy, lachtani, delfíni,atd…) a oproti tomu všudypřítomná smrt desítek, tisíců, milionů žraloků převážně kvůli jejich ploutvím (žraločí polévka je ve světě považována za delikatesu a pokrm bohatých) – obchod s nimi zdatně konkuruje i vynáší jako ten s drogami. Líbilo se mi, jak se snažili ochránci bojovat s pytláky – jak potápěli jejich lodě, ale bohužel zároveň museli bojovat i s podplacenou policií, úředníky a politiky. Smutné záběry na tolik mrtvých zvířat a ne vždy šlo jen o žraloky. Zajímavé bylo i to, jak se tvůrci snažili vyvrátit fámy o žralocích a dávali různá přirovnání… ()

Sprite 

všechny recenze uživatele

Jeden z nejlepších dokumentu který jsem viděl. "Žraloci lidské maso nejí. Většina žraloků má zuby, které nejsou určeny k trhání. Nemůžou s nimi kousat maso z něčeho, co je větší než jejich tlama. Stovka dlouhých jehel těžko vykousne z něčeho kus masa. Takže většina žraloků není vybavena na to, aby se živila zvířaty naší velikosti a jsou si toho vědomi. Vyvinuli se k tomu, aby se živili svou klasickou kořistí. Nebudou proto plýtvat energií a honit se za něčím o čem ví že těžko můžou žrát. Když k takovému omylu dojde, tak většinou člověk skončí na břehu. Ve většině případů člověk neztratí žádné maso. Ve vzácných případech, které končí se smrtí je to většinou z důvodů ztráty krve, ale ne proto že by žralok člověka sežral. Tři a půl nebo jen dvoumetrová ryba dokáže člověka roztrhat na kusy, ale nic takového se neděje! Svědčí to o kvalitě smyslů žraloka. Jen několik málo lidí je ročně napadeno. Těžko si půjdete zaběhat společně se stádem lvů, se žraloky se ale koupeme pořád. Miliony lidí se koupou každý rok v moři v oblastech kde žraloci loví a jen několik z nich je napadeno. Pokud by nás chtěli jíst tak už to dávno dělají..." ()

ScarPoul 

všechny recenze uživatele

Občas sa mi zadarí a dostanem sa po dlhom čase k dokumentu, ktorý ma dokáže tak uchvátiť, že o ňom dokážem po tom s každým kecať a hrať sa na múdreho ešte aspoň týždeň, po dopozeraní. Sharkwater je jedným z nich. Vždy som považoval oceány za fascinujúce miesta, ktoré obsahujú v sebe nevyčísliteľný zdroj príbehov. Rob Stewart podáva obraz žraločieho sveta z neuveriteľnou jemnosťou a zanietením. Vysvetľuje, poukazuje na problémy súvisiace z lovom a v neposlednom rade aj šokuje. Film predstavuje boj človeka o záchranu toho čo miluje a širší kontext potreby niektorých živočíšnych druhov a ich záchrana pred vyhubením, je len dôkazom že to každému nie je jedno. Porovnávanie rôznych názorov na jednej strane vzbudzuje hrôzu na strane druhej smiech a rozpaky. Všetko je to perfektne vyvážené a hlavne plavba medzi žralokmi je neuveriteľne krásne nasnímaná. Rozhodne jeden z najlepších dokumentov na túto tému aké som mal možnosť vidieť a nebojím sa povedať, že chcem o žralokoch a ich záchrane vedieť viac. Pozoruhodný dokument s pekným posolstvom. ()

ledzepfan 

všechny recenze uživatele

S fakty, myšlenkou a postojem filmu zcela souhlasím......Průměrné hodnocení musím dát za formu se kterou se nemůžu smířit všeobecně u všech podobných projektů...To to opravdu nejde natočit bez dojemné hudby a brnkání na citlivoučkou strunu diváka?!To si divák opravdu nedokáže udělat vlastní názor jen na základě faktů a popisu skutečnosti?!Je opravdu nutné tuhle skutečnost(která je závažná a varující sama o sobě) ještě uměle dokreslovat lacinými triky s chill out hudbou, procítěně smutným komentářem atd..?! .....Je to fakt škoda=myšlence rozumím a souhlasím ale zase mám nepříjemný pocit, že jsem někam tlačený-tam,kde mě chce pan filmař mít-hlavně nenápadně a proti divákově vůli. -------hodnocení je za dokument-né za dokumentované..... ()

Her0.89 

všechny recenze uživatele

Já chtěl vidět něco krásného a ne něco tak depresivního... Musím říct, že jsem byl spokojenější, když jsem o vyvražďování žraloků nic nevěděl. Ale líbí se mi, jak se snímek snaží zbourat mýty o krvelačnosti žraloků a jejich nebezpečnosti. ()

René.girl 

všechny recenze uživatele

Nechci filmu brát jeho úžasnou myšlenku a poslání, ale mě to chvilkami celkem nudilo - je sice plný krásných záběrů a cenných informací, ale přišlo mi to tak trochu "mišmašově" seskládané dohromady. Což mělo za následek, že jsem se ve filmu až ztrácela a musela jsem přemýšlet, co tím ten chlápek chce vlastně říct. Vzhledem k závažnosti tématu si myslím, že film mohl být zpracován lépe. 60% ()

Ignus.cz 

všechny recenze uživatele

Jeden extrém je přehnaný strach a mýty kolem žraloků a druhým extrémem je tento film a jeho snaha vyvolat sympatie na základě nepodložených teorií. Pořád věřím, že hlavním zdrojem kyslíku jsou pralesy a ne plankton. ()

MrPierc 

všechny recenze uživatele

Řeknete si: jaká zrůda může rybám řezat zaživa ploutve a pak je se smíchem házet zpět do vody? Budete si divit, kolik těch lidských zrůd je a vůbec se za to nestydí. Je to jejich právo, oni mají nůž a ryba se nemůže bránit. Oni mají rodinu a malé děti, proto musí rybám zaživa řezat hlavy a hurónským smíchem dávat hlavy dětem, kteří si s nimi hrají a napodobují jejich plavbu mořem. Krásná ukázka poloopic, kteří se odvažují nazývat lidmi. Žraloci jsou opravdu zajímaví. Vůbec jsem netušil, že jsou pro nás tak důležití a jací vlastně jsou. Hanba Vám, kteří provozujete tento druh pírátství. Přeju vám stejný osud jako vy tvoříte jim: zarazit hák do krku, uříznout nohy a ruce, trochu se poštrachat ve vnitřnostech a s vtipkováním zahodit zbytek bývalého tvora do moře! Stydím se za člověka jako za druh. ()

Reklama

Reklama