Reklama

Reklama

Lekce řízení

Trailer

Obsahy(1)

Britskou komedii natočil režisér Jeremy Brock v hlavní roli s Rupertem Grintem, který si už získal diváckou přízeň coby Ron, nejlepší kamarád čarodějnického učně Harryho Pottera ze školy v Bradavicích. Plachému Benovi je sedmnáct a čekají ho prázdniny, na které se vůbec netěší. Zatímco ostatní si v létě užívají, on je stráví na hodinách výuky bible, snahou získat řidičák a výpomocí starým lidem. Ani pánovitá pobožná matka a pasivní otec nejsou zrovna ideální prázdninoví společníci. Benův svět se však převrátí vzhůru nohama, když začne pracovat jako asistent excentrické herečky na penzi Evie (Julie Waltersová). Je to neomalená, obhroublá a zároveň dětinská ženská, která řádí v Benově životě jako uragán. Mladík se proti své vůli stane jejím společníkem a průvodcem v řadě dobrodružství, jež vyvrcholí společným výletem na festival v Edinburghu. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (86)

Matty 

všechny recenze uživatele

Na plné čáře zvoraný pokus navázat na úspěch černé komedie Harold a Maude. Pokus, ke kterému nemělo nikdy dojít, který je jenom zřídkakdy komedií a nikdy ne komedií černou. Stárnoucí britská herečka hraje stárnoucí britskou herečku, která je vedle svého výrazně mladšího a méně výrazného kolegy dostatečně „weird“, aby film bezprostředně po startu nezkolaboval na akutní nedostatek tvůrčí invence. Ben je z dobré křesťanské rodiny, Evie se slovníkem nějaké postavy od Tarantina má k dobré křesťance stejně daleko jako sója k dobře prorostlému bůčku. Julie Walters s přehledem uhraje jakoukoliv emoci. Scénář na tento fakt hodně spoléhá. Také spoléhá na komičnost scén, kde Waltersová exhibuje vedle Ruperta „ahoj, jsem na sedativech“ Grinta. Právě na náhlou, tím tuplem nevěrohodnou, proměnu hlavního hrdiny film nejvíce doplácí. Zamlklý flegmouš se přece nemůže během jedné noci změnit v cílevědomého rebela. Ani s vědomím, že v opačném případě dostane rakovinu spíš z matky, než z telefonování mobilem. Laura Linney hraje výborně karikaturu praktikující křesťanky, ovšem karikaturu přehnanou a budící dojem, že všichni pravidelní návštěvníci kostela jsou manipulovatelní debílci. Je pitomost zakládat realistický film na takových extrémech. A co ty problesky humoru pro podobný typ filmu naprosto nevhodného (pan Finchman v ženských šatech)? Na celém filmu není ani špetka pravdy. Všechny jeho složky jsou jenom prostředky sloužícími k vyřčení dávno známé pravdy. Chování postav lehko odhadnete několik minut dopředu a to, za čím se tvůrci celou dobu lopotí, co se vám snaží sdělit, jste už bezpochyby slyšely z úst zdatnějšího vypravěče. 50% ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

Příjemný televizní komorní film s překrásnou hudbou Sufjana Stevense. A i když podobnost s dávnou americkou klasikou Harold a Maude je více než zjevná, je dobře patrné, že podobný model prostě funguje a má obecnější platnost. Tak proč ho po nějakých 35 letech nepoužít znovu. Stačí se jen rozhlédnout, kolik chodí po světě sedmnáctiletých sedmdesátníků a sedmdesátiletých dvacátnic... ()

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Ron Weasl... tedy pardon, Rupert Grint v tomto malém britském snímku dokazuje, že umí i něco jiného, než-li se jen nevtipně culit do kamery. Film jakých jsou desítky. Lekce řízení mezi nimi svou kvalitou ani nevyčnívá ani nezapadá. Je prostě ve všech ohledech průměrná, byť nutno uznat, že docela sympatická. ()

Bluntman 

všechny recenze uživatele

Točit v dnešní době variace na ABSOLVENTA či HAROLD A MAUDE postrádá jakéhokoliv smyslu, protože oba zmíněné filmy patří neodmyslitelně k době, ve které vznikly a o níž vypovídají. S prvním jmenovaným sdílí LEKCE ŘÍZENÍ/ŘIDIČ SLEČNY EVIE generační výpověď v příběhu o mladíkovi, který pozná starší ženu a ta mu obrátí žebříček hodnot, a s HAROLD A MAUDE zase (sub)žánr road-movie sloužící ke střidání vtipných a mistrně vypointovaných, i když předvídatelných scén s chytře rozdistribuovanými informacemi ve vyprávění. Herecký výkon Laury Lineyové je silně na hraně a zavání karikaturou, ale R. Grintovi odpouštím PRĎOCHY a Julie Waltersová dává najevo, že rozhodně do starého železa nepatří. Což je, i přes několik nepatřičných vtipů (ty s převlékáním), dobrý důvod ke zhlédnutí této "televizní" podívané. ()

tron 

všechny recenze uživatele

„Nemaj pocit viny. Pocit viny je ZLÝ duch.“ Sklamalo ma, že sa film volá LEKCIE RIADENIA, z úvodu sa im aj naozaj venuje, no následne o ne vôbec nezakopne – dobrú britskú komédiu o šoferákoch by som si niekedy pozrel rád. Namiesto toho som pozeral príbeh spoločenského autistu (ryšavý Rupert Grint alias Ron Weasley z potteroviek). Žije na pokojnom anglickom predmestí s príšerne pobožnou matkou (ktorú zasa raz zle zahrala nesympatická Linneyová). Tá je v skutočnosti pomýlená psychopatická kurva, ktorá svojho syna šikanuje. Cez leto si nájde brigádu ako pomocník starej excentrickej herečky, ktorej sláva dávno odišla a ktorej verným kamarátom je víno. Spolu behom krátkej doby zažijú... nuž, asi to v predstave tvorcov malo byť niečo „silné“, ale na mňa to tak nepôsobilo. Proste zažili zopár čudných vecí. Ale že by som veril, že to bolo tak hlboké, že ich to oboch takýmto spôsobom zasiahlo či nedajbože „navždy ovplyvnilo“, to nie. Snímka, v ktorej onú herečku stvárnila Julie Waltersová (mama Weasleyová z potteroviek), kĺže po povrchu, je skratkovitý, uspokojuje sa s naznačenými postavami a odmieta ísť do hĺbky (Bryony Michelle Duncanovej). Nevraviac o tom, že som sa nedozvedel, ako to nakoniec vlastne s tým vodičákom dopadlo. Každopádne, čím som starší, tým mi je britská/anglická kinematografia bližšia, mám rád tie ich svojské „suché“ postavy, v ktorých v skutočnosti driemu city, mám rád anglickú výpravu, atmosféru. Takže áno, cítil som sa pri pozeraní dobre, ale celé to bolo neoriginálne a herci skôr „prehrávajú“, než hrajú (okrem fajn zaspatého Grinta). ()

emma53 

všechny recenze uživatele

Celkem neobvyklý příběh o potrhlé postarší Evie, která mě skutečně chvílemi iritovala nebo fanatické mamce, která to sice myslela se sedmnáctiletým Benem dobře, ale jemu postupně docházelo, že ten kostelní směr mu moc nevyhovuje a tak se po svém (a právě díky Evie) postupně vzbouří a o panu Finchmanovi už raději vůbec pomlčím. Zkrátka celý ten scénář je dost zvláštní, takže sama přesně nevím, proč dám určitě vyšší hodnocení. Snad za ty nádherné anglické scenérie (jako bych tam znovu byla), za překrásný Edinburgh (kde zase pršelo, to se snad nezmění:D), za anglické cottages, kterých nemám nikdy dost a za plný kýbl překrásný muziky. Prostě přes všechny ty negativa o kterých zde píší ostatní, se mně na Driving Lessons moc hezky dívalo. ()

hellstruck 

všechny recenze uživatele

Co mě nejvíc irituje na téhle britské "komedii" je Julie Walters, která je po celou dobu tak neskutečně otravná a zralá na facku, že to zkrátka zprznilo i tu jinak dobrou atmosféru, kterou to mělo. Nebo spíše mohlo mít. Náboženský nádech také není zrovna plus a Rupert Grint, který je jinak dobrý herec, tu má celou dobu jeden a ten samý výraz, kterým jakoby prosil o smilování (asi sám věděl, že to co točí je kravina na entou). No,tohle se prostě nepovedlo. ()

akisha 

všechny recenze uživatele

Rutinní záležitost, kterou pozvedávají herecké výkony, hezké lokace a super hudba. Rozhodně je fajn vidět Ruperta Grinta "out of Harry Potter", je to sympaťák a jeho hraní se neustále zlepšuje, Julie Walters je k nepoznání od své Potterovské podoby, hraje taky dobře, ale chvílemi mi přišla až příliš nesnesitelná. Má to svoje momenty, ale není to nic světoborného. Dívat se na to dá, hlavně je co poslouchat, ale diváka nemůže nic překvapit a tohle téma už bylo podáno mnohokrát líp. ()

Rosaviva 

všechny recenze uživatele

Zhlédnuto hlavně díky Rupertovi, jednou a stačí. Nebylo to špatný, ale na mě možná až moc nábožensky založený a nepochopitelný. Být na Benově místě, Evie bych poslala do háje už někdy na začátku filmu. 3* ()

IQ Tiqe 

všechny recenze uživatele

Je vám 17, otec je ušlápnutý farář a matka se extrémně vyžívá v pobožných nesmyslech a pomoci druhým (každý by byl rád, kdyby mu domů přivedla důchodnce, kterého vykopla žena). nejhorší ovšem je, že synu Benovi organizuje život a neskutečně jej omezuje. Je vám ho líto kvůli útlaku, ale i kvůli jemu samém, protože se nedokáže vzepřít. Zlom nastane v okamžiku, kdy si Ben najde práci u staré prostořeké herečky, díky níž se dopracuje až ke vzdoru. ()

VenDulin85 

všechny recenze uživatele

Velice příjemný snímek, který sice není nikterak rafinovaný, ale s tímto výběrem herců to rozhodně nepotřebuje. Šla jsem do toho jednak proto, že jsem chtěla vidět, jak bude fungovat herecká sounáležitost mezi Julii Walters a Rupertem Grintem. Mladým hercům určitě pomůže, zvlášť když jsou zaškatulkovaní, když jim podá pomocnou ruku někdo známý, na koho jsou zvyklí, že je peskoval před kamerou již v minulosti. Dále jsem chtěla vidět tu příšernou matku, která si myslí, že jí syn bude nadosmrti dělat strom na jevišti.. Laura Linney byla tak autentická, že jsem chtěla vletět do děje a podržet jí na chvíli hlavu pod vodou, takže účel splnila dokonale. Co jinak dodat, snímek neurazí, ale jak tak čtu komentáře, někteří se raději měli dívat na Legendu o Zorrovi:-D. ()

Rattus Rattus 

všechny recenze uživatele

Scénáristicky bohužel značně nedotažené, Julie Walters predvádí standardně výborný výkon, stejně tak Rupert Grint. S Harold a Maud se film nemůže vůbec rovnat. ()

hansel97 

všechny recenze uživatele

Velmi příjemná podívaná, ve které spolu podivná dvojice "Weasleyových" funguje jako jeden z nejvtipnějších prvků filmů a funguje velmi dobře. Snímek upřímně je zpracováním poměrně zvláštní, ale použiji to slovo znovu - příjemně zvláštní. Příběh možná nebyl zvolen nejšťastněji, ale atmosféra, dialogy i herci jsou na jedničku a dost to pomáhá celkovému dojmu. ()

Ilicka 

všechny recenze uživatele

Poměrně příjemný malý britský film s Rupertem Grintem, který sice se škatulkou Rona Weasleyho delší dobu nic neudělá, ale snaží se, a Julií Waltersovou v roli postarší energické herečky o dospívání, přátelství a nebezpečném náboženském fanatismu. Film si na nic nehraje a zazní v něm i Salsa Celtica, takže potěší. ()

ScarPoul 

všechny recenze uživatele

Mal som možnosť vidieť Grintovu úšasť na najtupšom anglickom filme všetkých čias Prďoši. Ale zase na druhú stranu je presne taký Ron Weasly akého si predstavujem takže to bolo také vyvážené pokiaľ sa jedná o jeho hereckú dráhu, tak je samozrejme pochopiteľné že som bol veľmi zvedavý na film Driving lessons a kupodivu je to milé prekvapenie. Není to veľký film , ktorého koniec je nečakaný a určite sme videli veľa lepších filmov ale pre mňa bol tento film tak strašne pohodový, že mu nemôžem vyčítať ani tých pár chýb ktoré má. Waltersová je ako obvykle fantastické a Rupert taký dedinský šašo aj keď žije v meste a na jeho dialógoch s Waltersovou som sa uprimne smial. Má to aj dramatický nádych a kedže filmy zo života sú filmy zo života a treba občas zablúdiť aj do týchto vôd mohlo to dopadnúť aj horšie a aj keď to je priemerný film nejak mi prirástol k srdcu a ani neviem prečo. Možno preto lebo som na dve hodinky vypol a to sa mi už pekne dlho nestalo. ()

sidzej 

všechny recenze uživatele

Veľmi príjemný film s Potterovským duom- Julie Walters a Rupert Grint. Nie je ničím originálny ani výnimočný, každopádne však veľmi pohodová jednohubka. 75% ()

frashmaker 

všechny recenze uživatele

Takový trošku netradiční příběh. Ale bohužel mi hodně vadila občasná vulgarita hlavní herečky. I když to možná byla chyba překladu. Rozhodně však shlédnutíhodná záležitost! ()

Reklama

Reklama