Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Napínavý příběh začíná roku 1318, za vlády Jana Lucemburského, kdy se česká šlechta proti králi vzbouřila. Zlenický pán Oldřich ze Zlenic se k odboji ale nepřidal. Svolal na svůj hrad okolní velmože k rokování… a ráno byl nalezen mrtev. Byl zavražděn ve své zevnitř uzamčené komnatě! (Bohemia MP)

Recenze (73)

Kulmon 

všechny recenze uživatele

Napínavá středověká detektivka směšující v sobě několik pro mě zajímavých motivů. Záhada zamčeného pokoje, to je poloviční základ úspěchu. Omezený počet možných vrahů, to je jak vystřiženo z mé nejoblíbenější Agathy Christie. No a středověký hrad, pro mě vystudovaného historika diplomujícícho z českého středověku, hm to už je lahůdečka! Ztvárnění velmi dobré, sympatický Jaromír Hanzlík, Petr Kostka jasně "poirotující" takže za 4*. ()

flanker.27 

všechny recenze uživatele

Pěkná historická detektivka, sice natočená převážně v ateliérech a bez větší výpravy, s dobrým scénářem a herci to však zjevně jde i bez toho. ()

Brouk 

všechny recenze uživatele

ČT hrábněte do archívůů.... tuto středověkou "krimošu" chci ještě vidět, než skončím v lipovým penálu... :-) ()

sud 

všechny recenze uživatele

Byl to vrah. Za své činy zaplatil vlastním životem. Spravedlnost vždycky zvítězí, jenom jí to dá někdy hodně práce. Bylo jistě těžké vyšetřovat zločin v době, kdy lidé neznali daktyloskopii, rozbor krve a podobné vymoženosti. I bez ohledu na fakt, že podobných filmů je pramálo, se jedná o vynikající dílo. Atmosféra a duch doby jsou jedinečné, zápletka zapletená tak akorát a celou dobu je na co se koukat. Dokonalému hereckému obsazení vévodí herecké výkony Petra Kostky, Jaromíra Hanzlíka, Otakara Brouska a Míly Bessera. I přes pár nepatrných mušek (hodně naivní akční scéna) vynikající film. 100%. ()

tahit 

všechny recenze uživatele

Skvělá detektivní historická zápletka. Je pravdou, že má blíže k divadelní formě než podobě filmové, ale to nic neubírá na kráse tomuto klenotu. Úsměvné napětí se tu násobí a výsledkem je milá podívaná, kterou umocňuje hereckými výkony Petr Kostka a Jan Hanzlík. ()

cheyene 

všechny recenze uživatele

Velice zdařilá středověká detektivka, které je vlastní nejen napětí a atmosféra, již tvůrci dokázali precizně vystavět i na tak malém prostoru, jakým je pár místností v hradech a občasný krátký záběr do exteriéru, ale rovněž perfektní herecké výkony všech zúčastněných. Za vyzdvihnutí stojí krom Hanzlíka a Kostky také Otakar Brousek st. Samotný námět je skvělý a rozplétání případu záhadné vraždy, v níž mohla mít prsty celá řada lidí, je velmi působivé a chytlavé. ()

salahadin 

všechny recenze uživatele

Zločin na Zlenicích hradě aneb Máme dobrý scénář i herce, takže můžeme vše. Shodou okolností tenhle film má něco, co nemá žádný novodobý historický film, a naopak postrádá to, čím se pyšní skoro každý novodobý historický film. Abych nebyl tajemný jak hrad v Karpatech, teda Zlenicích, tenhle film má ducha doby středověku, obsahuje velmi dobře podané reálie (povolení ke stavbě hradu!) a vy máte pocit, že tohle se opravdu na počátku 14. století odehrává. Zkráceně řečeno, film má dobovou autenticitu, což je komodita, kterou nenamícháte jen tak. A co mu oproti novodobým historickoidním filmům schází? Výprava. Hrozné kulisy i kostýmy. Jak vidno na mém hodnocení, výprava dobrý film nedělá, což si ale bohužel dnes málokdo z filmařů uvědomuje. Vypíchnout musím Otakara Brouska a Eduarda Cupáka. A trik s kočkou. A svíčku. A prostě všechno. ()

Snorlax 

všechny recenze uživatele

Zkouška kočkou je výborná, ale tím jsou scenáristické klady vyčerpány. Herecky dle očekávání velmi dobré. ()

Adam Bernau 

všechny recenze uživatele

Nevím o trapnějším zabíjení času, než je četba tzv. středověkých detektivek. Ale jako film pěkný, pěkně zahraný, odhlédnu-li od toho, že je to jeden velký anachronismus a taky od těch několika fejlů, z nichž největším je fakt, že přepadení v lese nebyli zabiti, nýbrž jen spoutáni. Finální rozuzlení si přímo říká o nějaký ten hlubší ponor do duše doby, ale to bych chtěl po kriminálce trochu moc. Viz též kom. vypravěč. ()

Marthos 

všechny recenze uživatele

Záhada zamčeného pokoje. Lze sice obecně polemizovat o smyslu a provedení středověkého zločinu tak, jak jej vylíčil Šimáček i filmoví tvůrci, nicméně základní půdorys zůstal zachován. Ba co víc, v mnohém byl doslova předběhnut. Svíčka, závěs, ukradená listina, jehla napuštěná jedem, obarvená kočka... a k tomu poirotovské vyšetřovací metody Petra Ptáčka z Ledců. Z družiny vynikajících českých herců, na které dnes už nelze nevzpomínat s jistým okouzlením a fascinací, bych rád upozornil na neprávem opomíjeného představitele charakterních postav Viléma Bessera, jemuž kolegové a přátelé neřekli jinak než Míla. Jeho role, nevelká rozsahem, ale důležitá svým významem, dokazuje, jak skvělým hercem byl. ()

dopitak 

všechny recenze uživatele

Klidně by to mohla být rozhlasová hra. Hlasy jsou super, výprava a kulisy moc ne. A nudil jsem se, i když stopáž je v mé oblíbené délce do 8 minut. ()

honajz 

všechny recenze uživatele

Škoda, že to do ruky nedostal Ludvík Ráža, ale "pohádková" Věra Jordánová. Mohlo to být trochu temnější a tajuplnější, Ráža tuhle atmosféru umí. Až na moc dlouhý a zmatený rozjezd, kdy jsem si z těch osmi, devíti představených lidí nedokázal zapamatovat skoro ani jednoho, kdy ty politické intriky tahle rychle odvyprávěné mimo obraz také nepochytáte, kdy jsem netušil, jestli Jitka je mladého Zlenického sestra nebo otcova schovanka, k níž on sám chová city, a kdy je dvakrát převyprávěno to, co už jsme slyšeli jednou před chvílí, tak až na tento úvod je to jinak velmi dobré, dokonce s nějakými exteriérovými záběry, jedním přepadením a jedním soubojem na meče. Samotný případ se vysvětlí velmi uspokojivě a vše do sebe zapadne, vyšetřující postupují logicky, zkouška kočkou na popravčím špalku byla geniální, každou chvíli je v podezření někdo jiný, ale vše opět zcela v rámci pravidel, ne z libovůle scenáristy, a hodně mne fascinovalo, že u filmu z doby normalizace se všichni pořád křižují a dokonce si dovolí takové promluvy jako „Bůh tě provázej"! A pobaví jedna filmová chyba, totiž turistická značka na stromě, když Petrova družina projíždí lesem. ()

SOLOM. 

všechny recenze uživatele

Další lahůdka, která se ke mně dostala úplnou náhodou a vůbec toho nelituji. Za dob Československa vznikla celá řada výborných kriminálek a toto středověké drama s detektivní zápletkou je další nadprůměrnou záležitostí. Velmi slušné herecké výkony jsou však jen jedním z mnoha plusů (kladů), na které zde divák narazí. Má to i skutečně dobrou atmosféru, postupné rozplétání příběhu je okořeněno i několika vedlejšími „vlákny“ jenž se nakonec všechny spojí pěkně dohromady a hlavně to celé dává smysl. Už jsem se mockrát spálil tím, že se ve svém dílu tvůrci totálně zamotali, ale tohle není ten případ. Petr Kostka byl však ze všech nejlepší! Určitě jsem tento film neviděl naposledy. Můžu doporučit.70% ()

vypravěč 

všechny recenze uživatele

Na této kromobyčejné detektivce jsem postrádal to podstatné, co by z ní učinilo detektivku „historickou“, tj. duši středověku, jež by pronikala psychologii hrdinů, jež se zde omezuje na suché ohledávání řešené vraždy. Zdá se, že jeden a týž případ se může jako linie krutého ornamentu vracet v různých tónech od staletí po staletí. Stačí jen změnit kostýmy a jazykem navodit ten pravý čas. ()

Blofeld 

všechny recenze uživatele

Dokonale napínavá historická detektivka. Příběh je velice zajímavý, v hlavní roli skvělý Petr Kostka. Ostatní většinou hrají svůj vysoký standard - všimněte si, s jakou ohromnou hlasovou kulturou a hereckým mistrovstvím svou postavu na nevelkém rozsahu rozehrála třeba má milovaná paní Fabianová. Vytknout by se dala značná míra klišovitosti některých dialogů (ať už v Kostkově voice-overu či v rozmluvách postav) a dosti toporná paní Chadimová, ale jinak lze prakticky jen a jen chválit. ()

Padme_Anakin 

všechny recenze uživatele

Skvělá detektivka zasazená do středověku má velice příjemnou atmosféru, napětí tak akorát, příběh o podivném úmrtí (zevnitř zamčených dveřích, černé kočce) je zajímavý i poutavý.. Jaromír Hanzlík a Petr Kostka v hlavních rolích báječní, on celý ten herecký ansámbl je výborný, např. Vilém Besser, Otakar Brousek st., Eduard Cupák..  U mě filmová spokojenost, velmi pěkná záležitost.. ()

roswelll 

všechny recenze uživatele

Televizní kriminální drama vysílané pod hvězdičkou vysílání pro děti a mládež. Paní režisérka Věra Jordánová se však tohoto tématu zhostila velice dobře a vznikl napínavý, kriminální příběh podpořený výbornými výkony všech hereckých protagonistů. ()

Karlas 

všechny recenze uživatele

Velká vzácnost československého filmového žánru, středověká detektivka z časů, kdy pravá česká šlechta ještě svírala moc ve svých rukou. Primitivní kriminalistické metody a bystré uvažování nás vedou napínavým vyšetřováním k tajemnému rozřešení. Hrdost, čest, úcta a věrnost v boji se zločinem v dávné historii naší vlasti. ()

Související novinky

Noir Film Festival 2018 – Nikdo neunikne!

Noir Film Festival 2018 – Nikdo neunikne!

18.08.2018

Napínavá dramata z vězení, rebelství Samuela Fullera, charisma Roberta Ryana, bojovnost Idy Lupino, emancipace nových osudových žen, šílenství noirových psychopatů, temné příběhy ze severu Evropy a… (více)

Reklama

Reklama