Reklama

Reklama

Letci z Tuskegee byli za druhé světové války slavnou americkou leteckou jednotkou složenou z Afroameričanů. V té době v americké armádě stále existovala rasová segregace a černoši byli považováni za lidi podřadné, neschopné ovládat složité stroje, vhodné pouze k pomocným úkolům. Prvního kurzu se v červenci 1941 účastnilo třináct afroamerických kadetů. V příštích čtyřech letech byli letci vysláni na více než patnáct tisíc bojových misí po Evropě a severní Africe. Tito hrdinové tedy bojovali nejen proti Hitlerovi, ale i s předsudky své vlastní země, za kterou někteří i položili život. (TV Nova)

(více)

Zajímavosti (23)

  • Lightning (David Oyelowo) pronáší k Easy (Nate Parker) před smrtí větu o „Gruesome Twosome“. The Gruesome Twosome je přezdívka skutečných pilotů 332. stíhací perutě Capt. Wendall Pruitt (jednička v páru) a Lt Col. Lee Archer (dvojka v páru). Lee Archer byl prvním černošským letcem, který dosáhl pěti sestřelů a titulu „letecké eso“, což bylo na dvojku velmi neobvyklé. Dvojka byl vždy méně zkušený pilot, jehož jedinou prací bylo, aby nikdo nesestřelil jedničku. Jednička pak byl zkušený „mazák“, který měl sestřelovat nepřátele. (Aporol)
  • Ve filmu se objevila parní lokomotiva 555.0153 „Němka“ klubu KHKD, kterou jsme již dříve mohli vidět ve filmu Poslední vlak (2006). V obou filmech měla tato lokomotiva stejné číslo, a to 52.7620. (Dymnik)
  • Natáčení se zúčastnilo mnoho českých kaskadérů ze spol. Filmka a dalších firem. (Redyx1)
  • Maketa letounu P-40 Warhawk použitá při natáčení je k vidění v muzeu Air Park Zruč u Plzně. (D.Moore)
  • Na tricích se podílelo i české trikové studio UPP. (Minatory)
  • Strategický čtyřmotorový bombardér Boeing B-17G "Pink Lady" (F-AZDX), který ve se ve filmu objevuje mezi bombardéry nalétávající na Německo, je pouze jeden ze dvou letuschopných exemplářů tohoto typu v Evropě. Druhým je Sally B - Memphiská kráska z anglického Duxordu, která si „zahrála“ mimo jiné i v první řadě seriálu Zdivočelá země (od r. 1997). (krabatt76)
  • Letci ze 332nd Fighter Group používali od svého založení letouny P-40 Warhawk, poté krátce používali letouny P-39 a P-47, až poté byli vybaveni slavnými stroji typu P-51 Mustang. (Pedro Morales)
  • Přestože se ve filmu objevují pouze bombardéry B-17 Flying Fortress, které se zároveň staly nejznámějším americkým bombardérem té doby, páteř strategického letectva ve skutečnosti tvořily stroje B-24 Liberator. (Pedro Morales)
  • Bombardéry se při náletech pohybovaly ve výškách, v níž panovaly teploty několika desítek stupňů pod nulou, přičemž jejich kabina nebyla nijak izolovaná. Proto například museli mít členové posádky takřka po celou dobu letu nasazené rukavice, aby jim holé ruce nepřimrzly ke kovovým částem letadla. (Pedro Morales)
  • Uvedení snímku v amerických kinech doprovázely kontroverzní výroky George Lucase, který tvrdil, že film odmítlo distribuovat každé studio, a to z důvodu ryze černošského obsazení. Na sociálních sítích se poté začaly vytvářet skupiny, které sdružovaly diváky a podporovaly film v kinech. (Brousitch)
  • Natáčelo se v Milovicích, v Praze v ateliérech v Letňanech a scény z "Itálie" v Chorvatských horských městečkách. Dále se filmovalo na letecké základně Hamilton v Kalifornii a ve Slovinsku. (ČSFD)
  • V pražském Rudolfínu se natáčela taktéž hudba. Na natáčení s FILMharmonic Orchestra Prague dohlížel osobně George Lucas. (ČSFD)
  • Na letišti v Milovicích byly k vidění stíhačky P-40 a P-51, bombardér B-17 či dopravní letadlo Dakota. Stejně tak množství dobových aut. (ČSFD)
  • George Lucas o natáčení tohoto filmu uvažoval již dlouhou dobu, zhruba od roku 1989. Teprve nyní však měl k dispozici vhodnou techniku. (ČSFD)
  • Tři letouny P-51 Mustang, které se zúčastnily natáčení v Milovicích, byly přímo na místě opatřeny dočasnou kamufláží 332. stíhací skupiny, o které film pojednává. Jednotlivé letouny pocházeli ze soukromých sbírek ze 3. zemí, a to z Velké Británie (letoun s registrací G-HAEC, "Big Beautiful Doll"), Norska (N167F, "Old Crow") a Francie (F-AZSB, "Nooky Booky IV"). Všechny tři letouny se v minulosti zúčastnili leteckých dnů v ČR. (Foxhound#1)
  • Red Tails není prvním snímkem, kde se Terrence Howard objevil jako letec z jednotky Tuskegee Airman. Příslušníka stejné letky ztvárnil již ve filmu Hartova válka (2002). (oje)
  • Cuba Gooding Jr. se s motivem pojednávajícím o pilotech z Tuskegee na plátně nesetkal poprvé. Již o více jak 10 let dříve ztvárnil roli jednoho z pilotů ve snímku Letci z Tuskegee (1995). (Chevees)

Související novinky

Lucas jde do důchodu, končí se Star Wars

Lucas jde do důchodu, končí se Star Wars

21.01.2012

Možná je v tom jen snaha za každou cenu upozornit na válečný epos Red Tails, který tento víkend startuje v amerických kinech, ale George Lucas se v rozhovoru pro The New York Times tvářil vážně.… (více)

Reklama

Reklama