Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Únos psa hluchonemým a dvoma narkomanmi je iba jedným z mnoha motívov tejto bizarnej surrealistickej koláže. Štylizovaná a otvorená pocta dielu Luisa Buňulela a Salvadora Dalího. (vojo)

Recenze (19)

Radko 

všechny recenze uživatele

Pery. Plnokrvné, masívne a nahrubo namaľované. Cez celé plátno. Prežúvajú. Drtia. Neúprosne a upäto chrúmu zväzočky prstami vkladaných zemiakových čipsov do otvoru úst. Okrem pripomienky záberov z manga komixov na detaily tváre cez celú stránku, majú namachlené periská aj iné asociácie. Upätou vzdorovitosťou chrúpania pripomínajú neúprosný drtiaci stroj, súčasť ľudského stravovaco-tráviaceho ústrojenstva, plniaceho svoju spracovaciu a mleciu povinnosť. Neúprosne dlávenie chipsov ako prejedanie sa nezdravými hlúposťami kultúrne pripomenie zábery z Veľkej žranice. Alebo z filmu Šesť vrážd stačí, mamička!, v ktorom manželský pár okolo 50. drtí zubami pečené kurence v zväčšených záberoch, masť im tečie po okolí pier, po brade. Technickými manažérmi pripravené chrupnutie čipsu v konzumentovi vyvolávajúcom túžbu po ďalšom kúsku, vyvolalo zase chuť na čipsy aj mne. A že film nemá šancu meniť realitu. Má. Zbehol som do lahôdok po chrumkavé lupienky. Stále sa točím okolo prvého záberu! O každom ďalšom by sa dalo písať podobne. Ale načo zbytočne nudiť. Skratka: perfektné. K názvu: zo španielskeho maliara Salvadora Dalího sa postupne stal len čistý Dollars. Žiadna Avida. Tú museli nakrútiť dvaja blázni v roku 2006. Jeden z filmov, čo sa nemaže. Z pamäti ani z média. ()

Ony 

všechny recenze uživatele

Bizarní obrázky a spousta lidí ošklivějších než já. Dvojice Kervern a Delépine mi přirůstá k srdci. ()

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

Mám rád artové, obskurní a jinak podivné filmy. Tenhle mě ovšem moc nenadchnul. Surrealismus? Nebýt směřování k Dalího obrazu, tak po něm není stopy. Hravost, fantazie, sex, sen, podvědomí...nějak jsem se nedopátral. Použití několika nejednoznačných symbolů ještě surrealismus nedělá. Spíše k pláči, než smíchu. ()

Ducharme 

všechny recenze uživatele

Není náhodou, že Bretonem stvořený anagram Dalího jména je právě Avida Dollars. Surrealistická smršť dokonalá nejen po stránce vizuální, nýbrž i po stránce zvukové. Místy poměrně brutální humor, dohnán často ad absurdum, překvapuje lehce britským nádechem, který je bohužel zcela cizí většině novodobé francouzské filmové tvorby. Že by Francouzi konečně pochopili, že jsou i jiné cesty, než ty tisíckrát prošlapané? ()

Madsbender 

všechny recenze uživatele

Svieži vietor do sveta francúzskych undergroundových radikálov, tentoraz s prímesou surrealizmu. Ovplyvnení obrazmi slávneho umelca, nasadzuje Delépine koziu briadku a Kervern zamyká ústa a odhadzuje kľúč. Signor Dalí sa od šťastia obracia v hrobe. Od Kaurismäkiho si do Avida pre zmenu ukradli Kati Outinen. Len tá dadahumornosť mi už miestami dýchala na chrbát a v mysli mi vyvstanul jasný varovný signál "Je ne comprends pas!" Tentoraz preto "len" 90% *Zhliadnuté v rámci pofestivalovej dobiehačky belgického tandemu* ()

Snorlax 

všechny recenze uživatele

Nádherná surrealistická hra na život a smrt. Jen mi vadilo, že snímek byl černobílý, kvůli závěrečnému záběru to za to nestálo. Pracovat s monochromatickým materiálem se musí umět, Carax dokáže natočit černobílé vizuální orgie, ale tomuto uměleckému duu se to příliš nezdařilo. Škoda, v barvě by to možná bylo za plný počet, přílišná snaha o artovost se vymstila. ()

strougy 

všechny recenze uživatele

S výjimkou několika momentů (reakce v parku na únos psíka mě na chvilku z letargie dostala) jeden z favoritů na přední místo v žebříčku top filmů subžánru "rakovinotvorný art". ()

raroh 

všechny recenze uživatele

Vnějškový surrealismus, jsem přesvědčen, že don Luis by byl s výsledkem nespokojen, mimo jiné pro chtěnost a nedostatek lehkosti stylu. Bavil jsem se jen u herecké etudy mého oblíbeného režiséra C. Chabrola. ()

mat.ilda 

všechny recenze uživatele

K nevydržení - to je přesně termín, který mi chybí na zdejší hodnotící stupnici pro případ francouzských Jackass, kombinovaný s animal-porno katalogem a dalšími podivnostmi, které vyústí do Dalího oživlého obrazu... a i když mám pochopení pro různé způsoby odlišení, cena za ně tentokrát převýšila hodnotu mého času. ()

easaque 

všechny recenze uživatele

nalákán na pořádný surrealistický zážitek jsem po konci filmu bohužel odcházel se schlíplým ocasem. Nesourodá mozaika scén, které se snaží šokovat někdy nenápadně, jindy zase drsně, mne nepadla do noty. Od režisérské dvojice jsem čekal poněkud víc – jejich Aaltra byla o něco lepší, ale byla hlavně kompaktnější a s Louise/Michel se to už srovnávat vůbec nedá. Časem zkusím jejich novější dílka. Tentokrát zklámání na hranici 2 hvězd, které si jakžtakž zaslouží a třeba někomu to k radosti postačí – mně tedy rozhodně ne. [[ PŘÍBĚH: 1 /// ATMOSFÉRA: 1 /// ORIGINALITA: 3 /// NÁLADA: 1 /// ART: 2 /// STYL: 2 /// CASTING: 1 (3*MAX) ]] ()

klukluka 

všechny recenze uživatele

Nejsem na té správné intelektuální úrovni. Alespoň jsem se díky tomu mohl upřímně radovat z konce- taky mi mohlo být líto, že už je po všem. ()

DannyBoy80 

všechny recenze uživatele

Ja tuhle dvojici mám rád, jich dva další filmy jsou super. Tady mi ale spousta věcí asi uniklo. Příjde mi, že to moc nejde dohromady, nedrží to pospolu, narozdíl od Daliho obrazů. Začátek je ještě dobré a humorné, pak se to zvrhne směrem, který jsem měl problém ustát a film dokoukat. Po ostatních filmech této dvojice je tohle velké zklamání. ()

ZOUi

všechny recenze uživatele

aký humor? aká vizualita? sociálna kritika ohodená fasádou pojmu "surreálny" podla výkladového slovníka. jedným slovom - sterilné... (oh, hlavne nech je to čiernobiele, a nech jednotlivé sekvencie príliš nenaväzujú. ešte pridáme pár morbídností so zvieratami a prehodíme piate cez desiate a surreálna koláž je hotová!). -i hardly think so... ()

Reklama

Reklama