Reklama

Reklama

Muž, který se postavil tankům

  • USA Tankman, The
všechny plakáty
USA, 2006, 54 min (Alternativní 83 min)

Obsahy(1)

Neznámý muž s igelitovou taškou na náměstí Nebeského klidu v Pekingu symbolizoval odhodlanou lidovou nespokojenost a přivedl čínské šéfy strany a státu k přemýšlení. Komunistická země změnila hospodářskou politiku a vydala se svéráznou kapitalistickou cestou. Americký dokument (oficiální text distributora)

Recenze (8)

Matty 

všechny recenze uživatele

Trošku chaoticky vyprávěný, nicméně velmi poutavý příběh jednoho muže, jednoho činu, jedné Číny. ()

hirnlego 

všechny recenze uživatele

Ať už je jeho formální stránka jakákoli, tento dokument rozšířil mé chabé povědomí o jedné celkem důležité historické události - a to se vždy počítá. ()

igi B. 

všechny recenze uživatele

Silný obsah slabou formou... A navíc, ta historie je stejně jen jedna, že... Mám pocit, že dnes už si to s Čínou nechce rozházet nikdo! Velká chyba. Škoda... :-( ()

Marze 

všechny recenze uživatele

Hodne nrznamych podrobmosti o teto slavne historicke udalosti a nasledujici kapitalisticky bourlivy rozvoj Ciny v americkem automobilistickem stylu. ()

mira007 

všechny recenze uživatele

Dokument o slavném neznámém muži z fotografie, který se sám postavil koloně tanků vojáků, kteří potlačovali studentské demonstrace na Náměstí nebeského klidu v Pekingu. Tento dokument velmi dobře kombinuje pátrání po onom muži, popis událostí roku 1989 a analýzu komunistického čínského kapitalistického systému se skrytými a známými hrozbami. Jeden z nejlepších dokumentů o politice v Číně, ikdyž některé prognózy zde vyřčené ještě nebyly naplněny. ()

Horak 

všechny recenze uživatele

Muz s igelitovou taskou tam byl sice az prilis casto a tendle americkej zpusob delani dokumentu tolik nemusim, ale o demonstracich 1989 se zde dozvime hodne a o pozdejsim vyvoji taktez. Ponozkova a kartackova mesta, internetova cenzura by Google, Microsoft a Yahoo, neexistujici socialni system, pracovni tabory a hlavne nadchazejici olympiada, to je dnesni raketove rostouci rude-kapitalisticka Cina. Demogracii na vas, vono vam to zatne tipec:)! ()

PetrC. 

všechny recenze uživatele

Dokument jsem viděl před lety na ČT a před pár dny si ho opět připomněl v plné stopáži v originálním znění. A potvrdil jsem si, že se jedná o nejlepší dokument, který jsem dosud k tématu měl možnost zhlédnout. Proto uděluji pět hvězdiček. Výborné jsou i odbočky od ústředního motivu věnující se různým aspektům soudobé Číny, byť v roce 2012 už nemají (přinejmenším pro laiky) takový důraz a platnost jako v době vzniku filmu. PBS všeobecně dělá dobré dokumenty - průběh studentských protestů, pokud by to někoho zajímalo, je docela dobře zpracován v jiném jejich filmu Born Under the Red Flag. ()

Reklama

Reklama