Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Nevydařený experiment s geneticky upravenými rostlinami způsobil katastrofu na zemi. Většina populace byla vyhlazena. Zbytky lidí se snaží přežít na zpustošené planetě. Nezbedný chlapec Agita potká dívku Tuulu, která žila v minulosti. Její otec zajistil, aby přežila katastrofu. Shunnack, přeměněný člověk také z minulosti, chce pomocí Isutoky (systém přírodní obnovy) obnovit "pořádek" na Zemi. Plně si však neuvědomuje, co vlastně dělá, protože by musel obětovat všechny lidi, aby mohl planetu napravit. K porozumění přijde bohužel příliš pozdě. (Laputa)

(více)

Recenze (31)

Skejpr 

všechny recenze uživatele

Zajímavé. Hodnocení není objektivní, neboť jsem v průběhu filmu v důsledku probděné noci párkrát přiusnul, ale rozhodně krásně vizuálně pojaté a se zajímavou hudbou. Příběh bohužel shazuje velká podobnost s Naushicou z Větrného údolí a také poněkud ujetý konec. ()

kitano 

všechny recenze uživatele

Uvodne titulky ma rozdrtili takym sposobom, ze som ocakaval, ze Origin bude jednym z najlepsich anime, ake som kedy videl. Zdanie vsak coskoro vyprchalo a vsetko co zostalo bol prave spominany uvod a prenadherna animacia, za ktorou sa vsak skriva prostunky, opozerany pribeh, ktory neponukne ani kvapocku originality. Koli vizualnej stranke a jedinecnej fantazii, ktore su anime ako takemu vlastne, je to film stale atraktivny. No zalezi od divaka, do akej miery dokaze akceptovat zabavu, ktora je vizualne nadherna no pribehovo a pocitovo prazdna. A pritom v uvodnych titulkoch sa skrival tak obrovsky potencial.....:( (6/10) ()

Tom_Lachtan 

všechny recenze uživatele

lehce stravitelné postapo, které neurazí, ani nenadchne, místy ztrácí dech, místy ho zas solidně nabírá. Celkově se jedná o šedý, snadno zapomenutelný průměr, k jehož kladům patří krásná animace (vyjmečně mi nevadily 3D vsuvky, ačkoli je jinak u anime nesnáším, jsem zvědav, za jak dlouho u tutoho filmu ony efekty zestárnou). Děj je jednoduchý, nenáročný a pro malého diváka dozajista vhodný, jsem si jist, že koukat na to někdy mezi 8 až 14, tak budu nadšenej. Nemohu si odpustit nenazvat hlavního padoucha hovadem [Achtung- spoiler -Achtung] Jelikož v samotném závěru jako blb honí dvě děcka, jejichž útěk by mu spíše pomohl, namísto aby chránil ono zařízení [Achtung- konec spoileru -Achtung] . _____ PS: díky spolukomentové, díky vám vím, jak vyhledat skvělou hudbu zde obsaženou, jdu si ony zpěvačky vámi zmíněné, ehm, hrozně legálně sehnat. _____ PPS: máte pravdu, začátek je božsky dokonalý ()

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Musím uznat, že jak jsem něměl rád japonský anime filmy, tak jsem si na ně začal v poslední době docela zvykat. Originální nápady a ve většině případů i bezkonkurenční 2D animace. V tomto případě to však dopadlo jinak. Vizuální stránka sice neexceluje ale rozhodně není špatná stejně tak i originální prostředí, ve kterém se příběh odehrává. Bohužel mě však příběh nebavil, hodně jsem se v něm ztrácel a málokdy věděl co, že se zrovna děje. ()

Jirka_Šč 

všechny recenze uživatele

Počátek: Duchové z minulosti. Krásná animace a hudba. Zajímavý námět - dívka, která se po staletích probouzí, aby zjistila, že svět, který znala, neexistuje a musí si zvolit, jestli je lepší chtít za každou cenu vrátit původní stav nebo zachovat svět, který existuje. Co pokulhává, je scénář. Jeho kulhání však není tak zásadní, abych chtěl toto anime třemi hvězdičkami posunout do průměru. ()

prome 

všechny recenze uživatele

Skvělý začátek vystřídala průměrná prostřední část. Jenže konec byl zase skvělý. Ve výsledku je to velmi dobrý snímek se skvělou audiovizuální stránkou. Ta hudba tam byla opravdu výborná. ()

ledzepfan 

všechny recenze uživatele

Tak dlouho si japonci strkali železné trubky do prdelí a elektrické kabely do páteře(za doprovodu orchestru těžkých továrních mašin) až se z toho-jakoby mimochodem-zrodil Biopunk. Úchylný a zatím poněkud nedoceněný brácha cyberpunku s nálepkou eko na prdeli a nevyléčitelným fetišem na les....... Naftou a uhlím odkojený našinec připojený k síti jen nasadí brýle cynismu a smete tyhle varovné audiovizuály ze stolu jako debilní hipísáckou agitku. Ti odvážnější se ale možná zamyslí odkud že se bere potřeba vkládat tolik energie do takovýchto témat(?)... Na plnou palbu to objektivně není ale já s tím poselstvím prostě souhlasím. ()

Pirkaf 

všechny recenze uživatele

Bohužel, příběh je malinko slabší, ale grafika a muzika to vynahrazují. Zejména písničky od mé oblíbené zpěvačky Kokie nemají chybu. ()

mandelbrot 

všechny recenze uživatele

Hezky vypadající ale příběhově naprosto nezvládnuté anime. Film bývá často označován jako nepodařená kopie Princezny Mononoke, což je docela přesné. Zhruba tak do půlky ještě celkem ujde, ale další děj je jen přehlídkou těžkopádně prezentovaných ekologických poselství, klišé a nesmyslů. I ty dvě hvězdičky jsou možná moc. ()

fmash 

všechny recenze uživatele

Když si odmyslím pár drobností a zejména „válečný vulkán“, který jako by vypadl z úplně jiného filmu, je Origin dobře odvedené postapo anime se zajímavou zápletkou a tradičně krásným prostředím. Trochu lituji nevyužitého melancholického potenciálu světa stojícího na troskách své historie. 3¾. ()

Laputa 

všechny recenze uživatele

Za začátek bych dal deset hvězd, skvělá animace spolu s písní od KOKIA Chowa Oto-with reflection byla famózní. Bylo to tak hezké, že jsem brečel až jsem usnul : D Příběh chlapce Agity a slečny Tuuly. Chtěli bojovat za svá přesvědčení, avšak každý byl jiného názoru na věc. Poté si uvědomí, že musí jít stejnou cestou... Ztracený svět, moderní technika a čisté duše mladých lidí bojujících za očistu světa... Skvělá hudba i na konci. ()

Komprimus 

všechny recenze uživatele

Omračující animace, příjemně jednoduchý příběh a finální erupce superhrdinství - tímto si mě Origin poměrně snadno získal. ()

FritoleXx 

všechny recenze uživatele

Zajímavé postapo, které zprvu překvapí dosti povedenou animací, krásnou hudbou a stylizací. Postupem času se ale odkrývá příběh, který ač nápadem působí neokoukaně, tak provedení je zabité klasickým soubojem dobra proti zlu s předvídatelným koncem. Faktem ale je, že to vyloženě nenudí a v žádném případě neurazí. Jednou zabaví, víckrát si nevzpomenete. ()

skretik 

všechny recenze uživatele

Také 4-... Úvodná pieseň neskutočná, počúvam ju dookola. Príbeh začína veľmi silno... potom príde dlhá časť, ktorá je taká "obyčajná" + aj vcelku "obyčajná" hudba. Kresbu by som tiež čakala trocha lepšiu (aspoň miestami). Potom sa príbeh vystupňuje a ja by som to skončila tým vystupovaným koncom - v zmysle, za chyby sa pyká, občas veľmi. Takto je to síce uzavreté, ale ten záver je taký... nemastný-neslaný. Škoda. ()

Ceres 

všechny recenze uživatele

Už perfektní úvod dával tušit, že tenhle animé film nebude žádná slabota, ba naopak, už ten úvod mě pěkně zabušil do země. První půlka byla totálně fantastická, ale dále to nebylo o nic horší. Jediná věc, která tu již i byla zmíněna, je trošku přehnaný konec související s útěkem ze sopky, ale obrovské klady tohle docela mažou. Sledovat tak fantastické vizuální zpracování ve full HD je prostě dokonalá orgie, zvuková stránka v žádném případě nepokulhává. Příběh a celé téma je také na velmi vysoké úrovni. Celkově mě tohle animé příjemně překvapilo a poměrně hodně mě dostalo. Za mě jednoznačně velmi vysoká kvalitní záležitost. 90% ()

Roby 

všechny recenze uživatele

Shlédnuto na festivalu. Když vypadl z kukly a měl tu kytku tak se v hale hodně lidem ulevilo, že to nějak přežil, když vzal holku na rameno a běžel PŘED LÁVOU a padal na něho tunový šutr který rozpůlil jednou rukou hala kroutila potutelně hlavou, když dorazil ke srázu CCA. 5.KM tak si v hale všichni v četně mě řekly ´´no ted je v prdeli, ledaže by uměl létat´´ a Agita řekl ´´PROLETÍME SE´´ hala to už nevydržela a všichni se válely po zemi jako, korunou všeho bylo jak tu kytku co vzal z toho kokonu (jak se tam dostalo, že jo?) nesl celou cestu aby ji nakonec zasadil do země (každý normální človek by se na ni vysral a zahodil a zdrhal) hala nevěřícne kroutila hlavou a měly jsme z toho srandu jěště několik hodin. ()

Teg 

všechny recenze uživatele

Když pominu takové drobnosti jako opomenutí základních přírodních zákonů jako jsou principy erupce a možnost přemístění sopky která pořád chrlí žhavou lávu, tak pořád zbývá příběhová přebubřelost, která tomuhle jinak sympatickému dílku s ekologickým námětem vůbec nesluší. Holt další Mononoke hned tak někdo nenatočí, na to budete muset ještě hodně kaše pojest. ()

merigieren 

všechny recenze uživatele

Animace dokonalá, zvuk také. Originalita je taky slušná pokud nebudete počítat, že přirozené zalesnění má patentováno Nausika :-) (to bych pak mohl obviňovat Dark knight za opičení se po všech filmech, kde jsou auta a výškové budovy) a i potom by krom stromů žádná podobnost nebyla. Asi bych trochu přiblížil děj, když ještě nikdo nenapsal obsah... Hodně vydařené titulky nás protáhnou zalesněním země, lidmi, geneticky upravenými stromy. Následně projdeme skrz mraky do posledního útočiště lidí v ruinách města. Dva chlapci se zde vydávají krást vodu lesním tvorům, přitom jsou odhaleni a jeden z nich utíká do podzemních jeskyní zatopených vodou. Zde nachází stázové pole ukrývající dívku. Tu dovede do města, trochu vás povodí po životě lidí a seznámí vás se zakladateli obdařenými silou lesa a zároveň prokletými zelenou smrtí. Dívka má klíč k obnově přirozeného řádu, tak aby stromy nebyly živí. Časem si pro ni přijde z vyhnanství jiný probuzený, který chce obnovit řád na zemi a napravit svou chybu. Dívka odchází, následuje prohlídka průmyslové zbrojírny a cesta k hoře skrývající nástroj k obnově. Její zachránce (nálezce) se rezhodne vzít si od stromů sílu k zastavení odpadlíka a jde zachránit dívku. V hoře dojde k odhalení pravdy, povrch země bude zničen aby mohla nastat evoluce od začátku, dívka nechce, odpadlík použije sílu, následuje bitka se stromovým mutantem, zastavení procesu obnovy, autodestrukce zařízení, happy end a pointa, že se lidé rodí ze stromů a jejich duše se tam zase vracejí... Připouštím, že ten předkonec nebyl moc geniální prostě jen bitka ale určitě filmu nelze upřít zábavnost. Pocitová prázdnota zde sice je, ale jako vizuálně dokonalá pohádka s nápaditým příběhem to na 4* ještě dá. ()

Radek.SCH 

všechny recenze uživatele

Nízké hodnocení je zasloužené. Necelá půldruhá hodina je relativně málo, navíc z toho budete mít pocit, jako by to trvalo snad jen hodinu. Může to nabídnout dobrou openingová sekvenci a hezkou animaci krajiny; s vykreslením postav (ať už jejich pohybů, miminky, potažmo charakterů a psychiky, si tvůrci moc záležet nedali). Máme tu tradiční ghibliovské dobrodružství, které jsem už snad třikrát viděl od Mijazakiho (Laputa, Mononoke, Naušika). Klučina, který objeví holku, zachrání ji a pak ji musí zachraňovat celý film (žena je samozřejmě v roli bezbrané, submisivní naivky, chlap je ten silný; prostě bude se líbit feministkám a Mijazakimu). Máme tu zloducha (Laputa), který chce zničit svět. Máme tu chodící destruktivní udělátko (viz Laputa). Máme tu svět zničený katastrofou (Naušika), ovládaný Lesem (viz Hvozd v Naušice), (skoro) plný jedovatých pórů (opět Naušika) a neskutečně klišoidní vykreslení záporáků a zjednodušené podání dobra a zla. Ti dobří chtějí s Lesem koexistovat, ti špatní ho hodlají zničit. Samozřejmě že žijí v páchnoucím městě plném hutí (viz Ostravsko), zbraní (umocněné všudypřítomnou rudou barvou). Pokud máte rádi happyendy; radujete se z informace, že Merkelová hodlá do 11 roků odpojit všechny jaderné elektrárny; máte rádi anime, ať je jeho kvalita jakákoliv, budete spokojeni, já ne. - 60 % ()

Reklama

Reklama