Reklama

Reklama

Jason Bourne se opět vydává na cestu za pravdou a svojí minulostí, ale tajná sekce CIA po něm stále pátrá. Na scéně se objevuje novinář Simon Ross, který pátrá po informacích o projektech Treadstone a Blackbriar. Využívá při tom zdroj z řad CIA a dostává se blízko k důležitým informacím. Neunikne tak pozornosti Jasona Bournea, lačnícího po informacích o své minulosti, ale především pozornosti Národní bezpečností agentury, pro kterou je případný únik informací naprosto nepřijatelný a je připravena mu zabránit za každou cenu. Nikdo tak není v bezpečí. Na mušce je nejen Simon Ross, ale i Jason Bourne, který chce definitivně odhalit pravdu o své minulosti. (TV Nova)

(více)

Recenze (1 461)

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Právoplatný akční král letošní sezony právě usedl na svoje křeslo a jeho jedinou zábavou je smát se nad mrtvolami Johna McClanea, Jakea Sparrowa a nad zbytky rezistorů a kondenzátorů, které jsou posledními stopami po něčem čemu se říkalo Transformers. Bourne se vrátil a nejen James Bond pláče v rohu místnosti. Je to krásný pocit, když vám někdo v kině pustí film, který započal před několika lety a vy teď sledujete možná jeho poslední část, která je mistrovským dílem mezí akčními snímky, které se snaží vzít realitu jako skutečnost a ne jen jako slovo. Paul Greengrass dovršuje svou cestu společně s Mattem Damonem a můžou si oba zatleskat(a já tleskám jim). Všechno, co chtěl Greengrass v Ultimátu předvést ukázal a já ještě teď s otevřenou pusou hledím na adrenalinovou bombu, která 111 minut na plátně vybuchovala. Hudba je úžasná a některé scény svým střihem a vzhledem hraničí s vizuální genialitou(viz.konec). Konec Oslavné Ódy na tento snímek a začátek čekání na další akční klenot 21 století, které už nepotřebuje Jamese Bonda. Má Jasona Bournea... ()

Renton 

všechny recenze uživatele

Scénář: Tony Gilroy, Scott Z. Burns, George Nolfi .. Kdo byl Jason Bourne? Treadstone, Webb, Blackbriar.. Zkrátka kdo hledá, najde. Osobně jsem konečně od této velké a chladné mozaiky dostal nějaké naplnění a musím po dvou (jen lehce) nadprůměrných filmech prohlásit tento za bezkonkurenčně nejlepší a nejlépe zpracovaný. Nutná znalost předešlých dílů je však na místě, protože Greengrass prostě není na vysvětlování a do děje jsme vhozeni takřka kontinuálně. Na druhou stranu, pořád jde o ztrátu paměti, skoropomstu a hledání sebe sama, což je na třetí film, bez nějakého košacení, už trochu vyčpělé a stereotypní téma. Režisérův cit pro syrový realismus však dosahuje maximálních výšin, ruční kamera je (na drobné nepřehledné výjimky) přijatelně ukočírovaná, takže se dá několik akčních vložek s přehledem vychutnat. Výbuchy, ruční bitky, přestřelky či automobilová honička, vše je precizně a excelentně profesionálně zvládnuté. Jason Bourne se konečně přestal chovat jako bezduchá loutka v divadle nekalých machinací, využil plně své schopnosti a rozhodl se konečně potrhat drátky, které ho ovládaly a došlápnout si na své dřívější manipulátory. A je to krušná jízda! Chladná až odtažitá atmosféra sice stále kraluje, ale události a postavy jsou neustále v pohybu, na zdlouhavé kecání není čas a vše směřuje do finále, které je famózní! Zvláště dvě poslední scény (krátký úsměv & vodní hladina + Moby) se mnou emocionálně dokázaly pohnout, což jsem u Bourna zažil vlastně poprvé. K samotnému významu scény bych jen dodal, že doufám v pevné uzavření kruhu a nějaká touha třískat další peníze bude potlačena zdravým rozumem, protože by to byl jen další scénáristický blábol, neboť Robert Ludlum, duchovní otec série, už není mezi námi. 80%. ()

KarelR 

všechny recenze uživatele

Jason se vrací v plné síle a znovu dokazuje, že Bond by se musel hodně ohánět, aby z něj po jejich střetu něco zbylo. Greengrass si konečně našel zlatou střední cestu ve svém mávání kamerou a dopřává nám akci, která je přiměřeně futuristická i přiměřeně old-school. V tom všem běhá mlčenlivý Damon, který znovu perfektně ztvárnil agenta bez minulosti, jenž kombinuje svou nesnesitelnou touhu po informacích s užitím chladné logiky a mlácením najatých zabijáků nejbližší literaturou. Jediný akční hrdina, který k tomu, aby byl zatraceně cool, nemusí hláškovat. Musí jen být na plátně. ()

Adrian 

všechny recenze uživatele

Upozornenie: Komentar moze pre niekoho obsahovat pripadne SPOILERY. Bourne comes home. Pozadie príbehu je oproti predchodcom ešte viac kondenzované a aj dôležité body predostiera ako čistý fakt. Ultimatum je najosobnejším dielom v zmysle koncentrácie na Bournovu osobu a jeho cesty k cieľu. Výsledkom je film, ktorý pripomína vystrelený šíp letiaci k terču - bez prestávky v konštantnom napätí viaže na seba veľkolepé akcie, ktoré nedajú vydýchnuť. V tomto smere si film zaslúži absolutorium. Atmosferická hudba Johna Powella skvelo graduje obraz v každom zábere v dobre známom (mierne umiernenom, ale stále atraktívnom) Greengrassovskom štýle, aby v dvoch najvypätejších okamihoch úplne stíchla, čím drvivé nárazy na divácke emócie čisto iba obrazom ešte viac posiluje. Záver síce zaváňa klišé "ako ukončiť trilógiu", ovšem v Jasonovom prípade ide o krásne doťuknutie jeho príbehu, ktorý v troch dejstvách bolo radosť sledovať a ostáva iba veriť, že chamtivá ruka producentov ho už po vzore CIA konečne nechá na pokoji... ;-) Odísť treba v najlepšom. PS: Škoda nevyužitého Scotta Adkinsa - nielen v Undisputed II. dokazuje, že mu to vyýborne "kope i udiera". [Kontrolná projekcia] ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

Nepřirozeně uměle udržované napětí má jedno velmi slabé místo...že je nepřirozeně uměle udržované. Paul Greengrass to dovedl ke sterilní dokonalosti... ()

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

"I remember... I remember everything." Kruh se uzavírá, Matt Damon opět zarytě mlčí a David Webb alias Jason Bourne se do třetice vrací na plátna kin. Třetí Bourne není o nic lepší než ten druhý. Nutno však dodat, že není ani o píď horší. Je trochu více akčnější, má narozdíl od svého staršího kolegy pořádný závěr, opět má tempo jako žádný jiný žánrový snímek, strhující akci, výtečné herce, výbornou technickou stránku, hafo scén kdy se kaskadéři zajisté řádně zapotili, nápadů na rozdávání a... a vůbec těžko popsatelné kvality snad v každém ohledu. Jedna takřka bezvýznamná muška by se však tentokrát našla. A to, že Greengrassovo pojetí Jasona Bourna v několika momentech přeci jen vykrádá sebe samo. Ovšem čert to vem, když vás to zcela pohltí a nepustí ani dlouho po projekci. Ethan Hunt i James Bond se sice ve svých nových nasazeních do akce vydali směrem, který nastolil druhý Bourne, ovšem i přes jejich nadstandartní kvality zůstali hluboko v jeho stínu. A na tom se nic nemění ani po tomto ultimátním zážitku. Naštěstí. ♫ Hodnocení OST: 4/5 ()

Rob Roy 

všechny recenze uživatele

Vidět Bourneovo ultimátum a zemřít... -- Jak popsat zážitek z filmu, kde se na začátku musíte fakt kurevsky zhluboka nadechnout, protože pak už na dýchání nebude čas? Filmu, kde je je každý záběr v akci jen přesně tak dlouhý a a ani o setinu víc, jen aby jste si z něj dokázali vyextrahovat potřebnou informaci, kterou podává. Žádné opájení se kompozicí, barvami, rozmístěním postav a předmětů v záběru, ale jen účelová filmařina. Když jde o kejhák, není čas přemýšlet a "vychutnávat", jako diváci budete vlastně ve stejné pozici jako Bourne :) Žádný přestávky na chcaní, i kouknutí na čas na hodinkách a můžete přijít o informaci, tohle je rozjetej vlak, kterej nikde nestaví. Geniální a jsem smutnej, že je konec, ale pokračování už nechci určitě. Jen blázen by se pokusil trumfnout tohle... ()

Bluntman 

všechny recenze uživatele

Bourneovo ultimátum společně se Smrtonostnou pastí 4.0 považuji za jedny z nejprogresivnějšich akčních thrillerů vůbec, přičemž je zajímavé, že oba filmy vědomy si své seriality pracují se stejným konceptem: jak John, tak Jason prochází fikčním filmovým světem a svým jednáním upomínají na předchozí díly, variují je a vylepšují jednotlivé charakteristické prvky z nich a pracují tak velice důmyslně s diváckou pamětí. Jenže zatímco u Johna jde vzhledem k over-the-top akci o distanc, kdy plešatý taťka glosuje okolní dění na místo nás, u Jasona se stáváme aktivními účastníky děje, v němž každý sebemenši záběr má své opodstatnění vzhledem k vyprávění, zvuk je posílen na úkor tepající hudby nejlepšího současného akčního skladatele Johna Powella a zdánlivě jednoduché vyprávění s jasně definovaným dead-linem a inteligentně distribuovaným informacím se komplikuje, protože hodina a půl třetího dílu se odehrává před poslední scénou druhého. Jinými slovy: je to kurevsky geniální a já byl třikrát. ()

Fr 

všechny recenze uživatele

Je na útěku a je nebezpečný. Kdo to vlastně všechno začal???..... Po 20-ti minutách mě napadá jen jedno - SUPER !!! Akční střih dodává váhu dění přede mnou. Napětí ? VÝBORNÉ !!! Zde není žádný prostor na vtipné průpovídky zlehčující situaci. Bourne se vrací domů !!! Greengrass drží laťku z předchozích dílů, ale to zde již napsal každý. Takže: připravte se na lov a modleme se za další díl. ()

Nathalie 

všechny recenze uživatele

Kdopak to nemluvi?... Muž, který nikdy nechodí pozdě, (poněvadž běhá jak Zátopek),zběsile hledá pod terminátorovskou hroší kůží sám sebe. Tam, kde průměrný Američan zalehne na gauč a podrobí regresní hypnóze, démon Damon hopsá z okna do okna, šrotuje luxusní přibližovadla a rozmazává protivníky po zdech. Žůžo, že, chlapci?:)) Greengrass si z tučného prasátka uspořádal mezikontintentální olympiádu-všudybyl Jason sprintuje, skáče, hází, vrhá, předvádí bojové chvaty, plavecké techniky i gymnaastické kejkle. Jen lov na bobříka mlčení si mohl odpustit. A nejen to. Epileptická kamera rozechvívá rvavé scény dosyrova, ale při té brilantní zabíjačce zapomněli na jednu maličkost. Nejen masem živ je člověk. Co naplat, že čas letí jak splašený mustang, že všichni herci hrají jak z partesu, že hudební podkres drtí bubínky, když hlavní postava kvůli své robotické konstrukci vzbuzuje jen vlažný zájem a takřka nulové emoce? Surreálný hrdina v reálném prostředí. Ale já dávám přednost buldočímu Bondovi z Casina Royale. Po akční stránce se svému opěšalému kolegovi vyrovná, díky suchému humoru a mokré scéně ve sprše ho předčí. Protože je to celý muž, Bourne je jen osvalené torzo, které to umí famózně roztočit... ()

Dever 

všechny recenze uživatele

Soundtrack John Powell: 1. Six Weeks Ago [4:31] ,2. Tangiers [7:40] ,3. Thinking of Marie [3:51] ,4. Assets and Targets [7:18] ,5. Faces Without Names [3:31] ,6. Waterloo [10:38] ,7. Coming Home [3:19] ,8. Man Verses Man [5:45] ,9. Jason is Reborn [4:04] ,10. Extreme Ways (Bourne's Ultimatum) - Moby [4:22] ()

EvilPhoEniX 

všechny recenze uživatele

Kvalitní trilogie. Slušná akce, parádní tempo, inteligentní scénář tyhle tři atributy se málokdy vidí prohomadě, avšak ani jeden díl mě nerozsekal, tak abych musel jít na plný kotel, bavil jsem se však náramně. 80% všechny díly. ()

Viktooorka 

všechny recenze uživatele

Tak takovejhle akční nářez jsem hodně dlouho neviděla :oD Pánové pardon, ale kam se se*e Segal a JCVD :o) Nikdy mě Matt Damon nijak zvlášť neohromil, ale kámo, teď před tebou smekám svůj imaginární klobouk. Jak popsat tuhle neuvěřitelně uvěřitelnou prácičku.. 3 ... 2 ...1... BUM ... Takhle jsem se cítila při každé scéně. Souboj s "čističem" neuvěřitelný, čekala jsem, kdy se dostanu do stavu koma.. Každá minuta stála za to :o) .... "Kde jsi?? - Ve své kanceláři! - Nejsi, to by jsme mluvili z očí do očí!" ... Frajer, co? :o) ()

Subjektiv 

všechny recenze uživatele

Hmm, když začala ta akční scéna v Tangeru, tak jsem napětím ani nedýchal. Ale po minutě už mi kyslík vcelku chyběl a po třech jsem začal modrat. Tak jsem se nadechl. Pak už to ale nějak nebylo ono. A nestalo se mi to jen v Tangeru. ()

novoten 

všechny recenze uživatele

Tísnivá atmosféra, nezastavitelný Bourne a Greengrassova režie v tom nejdivočejším tempu. Honička na motorkách a následná naháněčka po střechách s vrcholem v dusivé ruční bitce je asi nejlepším akčním momentem celé série. Navíc moje oblíbená postava Nicky je konečně rozvinuta do adekvátní hloubky a závěr je přesně takový, jaký má špionážní finiš být. Kdo nemá příliš v paměti předchozí díly, bude se ztrácet, kdo je má rád, ten bude nadšen. Tma, mužská postava se houpe na vlnách, divák hádá a kruh se uzavírá. ()

tron 

všechny recenze uživatele

Nie som z tejto špionážnej trilógie nijako zvlášť odpálený, ale čo je dobré, to je dobré – výborné, špinavé a realistické akčné scény, vynikajúce postavy a pôsobivé zakončenie všetkých hlavných i vedľajších rovín, ktoré načrtli predchádzajúce dve časti. ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

No popravde receno, krapet zklamani, ale v podstate sem se na tenhle film ani nak zvlast netesil, takze mi to ani nevadi. Pribeh navazuje primo na predchozi dil, nezatezuje se s nakou rekapitulaci nebo vysvetlovanim kdo je kdo a od zacatku opet Jason utika. Ale ono to vlasne nevadi, pribeh je jednoduchej, takze to clovek pochopi a ze mu nic nerikaj postavy, to je v podstate fuk, protoze skoro o zadny postave se nic nedozvime a vzdy se naka objevi aby neco kecla a uz je zaber jinam. No a zaverecny odhaleni je naprosto na picu, kuli tomuhle se jako Jason tri filmy honil? No a uplnej zaver je predvidatelnej. Navic i kdyz se da rict, ze je celej film jedna velka honicka, nemuzu rict, ze by tu byla naka vylozene zapamatovani hodna scena, protoze ta akce spociva v tom, ze Jason nekam bezi, nekdo honi jeho nebo nekoho honi on a je to furt dokola a tech par bitek a honicek v aute neni nic novyho. A tim se dostavam k nejvetsimu problemu filmu, naprosto totalne mega vymastena idiotska zkurvena kamera. Ve filmu neni snad sekunda, kdy by se kamera neklepala a nelitala z mista na misto a do toho zbesilej strih. Je mi jasny, ze tim chteli tvurci ziskat na akcnosti (a povedlo se jim to), protoze sledovat staticky 100 minut beziciho typka by asi moc nenadchlo, jenze diky ty zkurveny kamere si clovek nic neuzije. Nemuzete si vychutnat zadnou bitku nebo honicku, protoze to je vse neprehledny jak kamera lita z mista na misto a nemuzete si vychutnat ani herecky vykony. A taky zadnej zaber kuli kamere nevypada cool. Proste kamera celej film zkurvila. Co se tyce samotnyho Damona, ten je stejnej jako vzdy, tvari se furt stejne, nevypada jako bouchac, ale rozjet to umi. Akorat skoda, ze ma asi jen jednu slusnou hlasku. Jiste, je to jeden z nej akcnich thrilleru roku, ale kuli tomu, ze film je vetsinou stejnej jako druhej dil, konec je debilni a kamera na hovno, tak mi nepride, ze by byl na 5*. ()

dO_od 

všechny recenze uživatele

// A jsme ve finále. Nic netrvá věčně a tak po letech i tenhle kousek začínám vnímat maličko jiným způsobem, než jak tomu bylo dřív. Co jsem dříve totiž přehlížel, mě dnes tak trochu bilo do očí a z čeho jsem se radoval, mě dnes už spíš unavovalo. Režie je sice od druhého dílu díkybohu klidnější, zato scénář tady šel definitivně do kytek, spolu s otravně všudypřítomnými flashbacky, nevýraznými made-up záporáky, prapodivnou logikou a s vyjímkou Londýnského nádraží i zoufale nevyužité akce. Ne, nemyslím si, že s Greengrassem je Bourne silnější. Tahle látka měla bohužel skončit jedničkou, nebo se vydat směrem dopředu. Takhle jen cestujeme zpět a zpět a... mě už to moc neba. ()

Související novinky

Připomeňte si začátky kultovních postav

Připomeňte si začátky kultovních postav

13.10.2017

Oblíbené filmové postavy zažívají v posledních měsících hned několikanásobné návraty. Roztomilí mimoňové opět potěšili (nejen) dětské diváky ve třetím dílu Já, padouch. Jason Bourne skládal další… (více)

Na Febiofest přijede Daniel Brühl

Na Febiofest přijede Daniel Brühl

19.03.2016

Organizátoři Febiofestu přivítají jednoho z nejvýraznějších mladých evropských herců Daniela Brühla. Jeho dnes už světovou kariéru nastartoval německý snímek Good Bye, Lenin!, zahrál si i v hvězdně… (více)

Jason Bourne a Tommy Lee Jones

Jason Bourne a Tommy Lee Jones

29.07.2015

Zatímco se stále doufá, že v pátém bourneovském filmu uvidíme Vigga Mortensena (měl by se ucházet o roli hlavního padoucha), špiónský comeback Paula Greengrasse a Matta Damona nabral jinou hereckou… (více)

Matt Damon se vrátí jako Jason Bourne?

Matt Damon se vrátí jako Jason Bourne?

16.09.2014

Ještě před pár dny se Paul Greengrass (Kapitán Phillips) zajímal o režii nového filmu s Leonardem DiCapriem a Jonahem Hillem (Vlk z Wall Street). Teď to ale vypadá, že ho spíš čeká návrat k… (více)

Reklama

Reklama