Reklama

Reklama

Jason Bourne se opět vydává na cestu za pravdou a svojí minulostí, ale tajná sekce CIA po něm stále pátrá. Na scéně se objevuje novinář Simon Ross, který pátrá po informacích o projektech Treadstone a Blackbriar. Využívá při tom zdroj z řad CIA a dostává se blízko k důležitým informacím. Neunikne tak pozornosti Jasona Bournea, lačnícího po informacích o své minulosti, ale především pozornosti Národní bezpečností agentury, pro kterou je případný únik informací naprosto nepřijatelný a je připravena mu zabránit za každou cenu. Nikdo tak není v bezpečí. Na mušce je nejen Simon Ross, ale i Jason Bourne, který chce definitivně odhalit pravdu o své minulosti. (TV Nova)

(více)

Recenze (1 461)

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Jakkoli jsou pokračování úspěšných snímků většinou jen nastavovanou kaší nebo přinejmenším přes veškerou snahu nedosahují úrovně prvního dílu, v Bourneově trilogii je tomu přesně naopak. Trojka, která dějově bezprostředně navazuje na dvojku, je nejdynamičtější a stylově nejvybroušenější částí série. Velmi dobrý scénář, bezchybné herecké výkony, dokonalá choreografie bojových střetnutí, přesně vybrané hudební pozadí, zběsilé tempo, které diváka pohltí a rychlá kamera, která spolu s častým střihem vytváří zdánlivě chaotickou změť pohybů a nutí diváka pozorně sledovat obraz. Snad jen poněkud klišovitá scéna na závěr budí obavy z dalších pokračování, kdy nevěřím, že by se podařilo nasazenou laťku zachovat. Celá trilogie tvoří logický rámec, který se završí když se Bourne střetne se svým stvořitelem a pochopí, že nejtěžší souboj musí svést sám se sebou. Celá trilogie tvoří absolutní špičku akčního žánru v tomto desetiletí.Celkový dojem 95 % ()

choze 

všechny recenze uživatele

Maximálně intenzivní vyvrcholení bourneovské trilogie s nejlepším scénářem a akčními scénami. Špičková záležitost. ()

Segrestor 

všechny recenze uživatele

Mnohými posuzováno jako nejlepší Bourne a je pravdou, že honička po střechách domů, kdy kameraman proskakoval okna hned za Mattem Damonem a zajistil tak unikátní a akční záběry, tomu dost nasvědčují, přesto bych se přiklonil k názoru, že první díl je prostě první díl a tudíž nejlepší, ať se vám to líbí nebo ne, bez ohledu na tak krkolomné a takřka nic neříkající souvětí, které jsem zde vytvořil navzdory skutečností, že jsem původně chtěl napsat klasický postulát a bez spoilerů. ()

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

Završení trilogie se mi líbilo asi nejvíc. Je ještě propracovanější, napínavější a akčnější. Sice tu už tu není takové to kouzelné tajemno z Agenta bez milosti, ale flashbacky osvětlující minulost diváka nutí být ještě více napjatým a toužícím se dozvědět, jak to teda vlastně bylo. K technické stránce (možná to nebylo vždycky úplně nejpřehlednější, ale celkově mi kamera nevadila) a samotnému příběhu nemám co vytknout. Sice to nebude úplně čistých 5*, protože některé akční scény znovu balancují na hraně stylovosti a uvěřitelnosti, ale Bourneovo ultimátum si je v mých očích přecejenom zaslouží. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

…a když Jason Bourne kouká, aby byl a je, tak má být to, co je a nemá být to, co není, jak tomu v mnoha projektech CIA je.. Když pominu, že v některých momentech měl znít místo Powella spíše terminátoří motiv Brada Fiedela, polepšil se Greengrass s přehledností akce, vytasil trumfové eso D.Strathairna a dokonce vytáhl ze studny zpola zaplněné vědro emocí. Kulervoucí akční atrakce, o tom žádná, přesto všechno zůstává v mých očích pomyslným vítězem trilogie Agent bez minulosti. Budu raději pozorovat tchýni při věšení záclon v sedě z gauče, než přitom dělat kliky, po místnosti metat kozelce a co vteřinu mrknout očima - ostatně, pořád to bude věšení záclon.. A nyní se David Webb může nerušeně vrátit na svou rodnou planetu Krypton.. ()

Psema 

všechny recenze uživatele

Nic překvapivého se nestalo a Greengrass dokráčel s až Bourneovskou elegancí na závěr dost možná nejúžasnější a nejnapínavější agentské série. Damon znovu nakopává zadky, ukazuje, k čemu jsou podle něj knížky a řádí po všech místech světa, aby konečně zjistil pravdu. Dvě hodiny plné akčního šílenství, geniálních záběrů a brilantní režie, to vše podtržené vynikajícím Damonem dělá z Bourneova ultimáta trhák nejen letošní sézóny. Jak tvrdí Douglas - boží, geniální, famózní, úchvatný film. Za sebe dodám, že permanentně kulervoucí. ()

Lynn 

všechny recenze uživatele

Dokonalé završení "ságy". Přídomek "Bond nové generace" Mattu Damonovi zvláště v tomto dílu právem patří ! ()

TheDarKnig 

všechny recenze uživatele

I remember....everything. Vice nez dustojne zakonceni nej. trilogie, jaka kdy byla natocena. Nemam slov. Greengras dovedl svoje umeni k dokonalosti a tenhle film zustane zapsan zlatou niti v historii kinematografie. Matt Damon hraje svou roli tak dokonale, ze s Bournem zustane navzdy spojován (coz zase na druhou stranu nemusi byt az tak skvele). Už kdyz najede Universal logo a zacne vyhravat to Bournovske tema, mam velice exaticky pocit. A hlavne ze se Greengras s nicim ne.... a adrenalin zacne pumpovat uz od prvnich vterin a neprestane dokud se tep nevysvihne na nejvyssi moznou hranici a jeste dal. SUMA: Bourne se rozjel tak rychle, ze sem to skoro nerozdychal a po 5 letech s nim se dostal do cile tak rychle, ze jeho vyhru potvrdily az cilove kamery, protoze normalni oko tuhle akci nemohlo postrehnout :-D hudba od Mobyho a hlavne Powella válí, potvrzuje fakt, ze tohle neni jen tak ledajaky film.. čistých 5* muj coment by se dal vyjadrit ve zkratce comentem Poma ()

TeeAge 

všechny recenze uživatele

|| Scenár: Tony Gilroy, Scott Z. Burns, George Nolfi / Story by Robert Ludlum | Hudba: Based on The Bourne Ultimatum by Robert Ludlum | Produkcia: Frank Marshall, Patrick Crowley, Paul L. Sandberg| Distribúcia: Universal Pictures | Štúdio: Kennedy/Marshall, Ludlum Entertainment | Rozpočet: 110 miliónov $ | Tržby: 442,824,138 $ || ()

genetique 

všechny recenze uživatele

Ak by som mal filmu napísať prívlastky ako božský, geniálny, famózny, úchvatný, tak pred každý by som musel vsunúť slovko takmer. Záverečná časť totiž len šliape predošlým častiam na päty. Chýbala mi lepšia ucelenosť, originál od Mobyho a charizmatickejší protivník, aj keď celkovo ich bolo požehnane. Reálnosti Jasonovych útekov a naháňačiek dopomáhala nestatická kamera, ktorej otrasy boli miestami až prehnané a v dave som sa neraz stratil. Rovnako ako aj v úvodných neucelených sledoch udalostí. Divák, ktorý nevidel jednu z častí sa len nepriamo dozvedá o čo vlastne ide. Dominantou je však excelentný Jason Damon. Alebo Matt Bourne? Opäť vžitosť a reálnosť na perfekcionistickej úrovni, napätie, akcia, naháňačky, prešpekulovanosť scenára takisto. Už len dúfať, že to snáď ešte duo Greengrass-Damon roztočí. A nemusí to byť projekt Bourne. 80%. ()

sniper18 

všechny recenze uživatele

Je to celkom dobrý akčný špionážny thriller, ktorý je zakončením tejto slávnej trilógie. Má dosť dobrý príbeh o Jasonovi Bournovi, ktorý už nemá čo stratiť a tak ide vytrvalo sa svojim cieľom, zistiť celú pravdu o svojej minulosti. Lenže po ľuďoch, ktorí by mu mohli pomôcť ide aj schopný čistiť a tak musí urobiť všetko preto, aby bol zo všetkých najrýchlejší a hlavne pred tajnými službami bol vždy o krok vpred. So spracovaním som dosť spokojný, prakticky už od samotného začiatku cítiť, že toto bude vyššia úroveň, než predtým a to sa aj presne stane. Film aj tentoraz využíva prakticky všetky prvky predchádzajúceho dielu, ale snáď úplne všetko je podstatne kvalitnejšie, čo ma veľmi milo potešilo. Konečne je to skutočne zaujímavé, či už tajné služby, zabijaci, informátori, ale aj všetko z tejto oblasti, pričom chválim, že teraz majú priestor až dve oddelenia, ktoré hlavnú postavu prenasledujú a obe majú odlišné názory, čo to príjemne osvieži. Po celý čas si to udržuje výbornú dynamiku, má to ten správny náboj, nájde sa tu niekoľko dlhých a výborne prepracovaných sekvencií, ktoré perfektne vtiahnu do diania, pričom dobre zvládnuté sú aj tie oddychovejšie časti medzi nimi. Síce o úplnom nadšení hovoriť nemôžem, ale tentoraz ma to aspoň skutočne bavilo. Akcie je tu dosť a je aj celkom slušná. Síce uprednostňujem skôr iné typy, ale aj toto ma dokázalo zaujať. Súboje mi síce neprídu ideálne natočené, ale choreografia je výborná, pár chvatov ma dosť potešilo a sú slušne dynamické, nesklamú ani naháňačky, či už pešie alebo automobilové, tu ma už bavilo prakticky všetko. Ale najviac musím vyzdvihnúť celú časť s novinárom, na ten prehľad hlavnej postavy o celej situácii je skutočne radosť pozerať. S hereckým obsadením som dosť spokojný, Matt Damon už konečne nepôsobil ako nejaký stredoškolák, ale toho prvotriedneho agenta, ktorý je inteligentný, vytrvalý a aj v akcii schopný som mu už tentoraz uveril a k tomu viacero vydarených vedľajších a záporných postáv, obzvlášť už tradične Joan Allen. S réžiou a technickou stránkou som dosť spokojný, síce mi to nepríde úplne ideálne, ale hlavne, že Paul Greengrass si už svoj štýl viditeľne doladil po všetkých stránkach, takže som sa mu ľahko prispôsobil. A poteší aj hudba. Nepovažujem sa za fanúšika tejto série, prvé dva diely mi prídu len úplne priemerné po všetkých stránkach, ale toto ma už bavilo, dobrá práca. 73% ()

mysicka 

všechny recenze uživatele

téměr bezchybný film.. v mých očích měl jednu jedinou vadu na kráse.. stejnou jako v předešlých dvou dílech - matt damon v hlavní roli.. ()

TheRaven 

všechny recenze uživatele

No a poslední Bourne. Ještě propracovanější, ještě rychlejší a ještě drsnější. V podstatě vše důležité je napsáno v Douglasově komentu, ale pro mě bohužel nejsou všechna tato fakta pozitivní jako pro jiné. Tento moderní zběsilý styl mi prostě nějak nesedí. Na mě se musí pomalu...pohoda, klídek, pivečko. ()

Madison 

všechny recenze uživatele

Bourneovo ultimátum na mňa dejovo nijak extra nezapôsobilo a obsahovo nemá hĺbku ... no na druhej strane je to tak svižne, najmä herecky, hudobne a technicky premakaný film, že som ako milovníčka akčných jednohubiek v žiadnom prípade neprotestovala. Zdalo sa mi, že v Bourneovom mýte Powell - čo sa týka soundtracku - výraznejšie exceloval, no v trojke vo mne jednotlivé dokonale zvládnuté akčné scény evokovali pocit nadšenia z natáčania vážnych inteligentných thrilerov, ktoré sú navyše zaangažované do významných oblastí tajných organizácií. V súčasnosti jasný nadštandard. ()

Eliott 

všechny recenze uživatele

Kdyby film nebyl tak spletitý a do detailu propracovaný, jednalo by se spíše o průměrný akčňák. Ve kterém bych nejraději srazil celou hvězdu, za tu nechutně roztřesenou kameru neustále v pohybu. To nemohli postavit za kameru někoho, kdo nezažil obě světové války? Váhal jsem mezi 3 a 4* a i když jsem se nakonec rozhodl jen pro 3, tak film má bezpochyby své kouzlo a Matt Daemon byl ve své roli fantastický. V každém případě jde o vcelku úctyhodné zakončení této trilogie. 75% ()

Hellboy 

všechny recenze uživatele

Konečně jsem viděl i třetí díl (zatím) trilogie a nutno říct, že James Bond se má co učit. Výborná a přehledná akce (oproti Quantum of Solace) a napětí od první do poslední minuty. Naprosto dokonalá režie! Ačkoliv scénář už tak inovativní není a ve velké míře jen obměňuje to, co už bylo vidět v druhém díle - Bournův mýtus. ()

Arachneuss 

všechny recenze uživatele

První film, jenž jsem na CSFD hodnotil a první film, jemuž jsem dal pět hvězd. Stejně jako Terminátor 2 byl revolucí akčního žánru v 90. letech, Matrix Reloaded v 21. století, tak to je Borneovo Ultimátum v thrillerech. Adrenalinová akce, precizní příběh a vynikající hlavní hrdina. Pokud vám tohle nevezme dech, tak už nic. ()

3DD!3 

všechny recenze uživatele

Před nějákou dobou jsem u komentáře k SUPREMACY psal, že doufám, že se stejně dobře nebo ještě lépe povede ULTIMATUM. Povedlo se ještě lépe. Ono jde opravdu v zásadě o jeden film, chytře rozdělený na dva. Poslední část Bournova nebo chcete-li Webbova dobrodružství se nese v ještě trochu svižnějším tempu než jeho dva mladší bratříčci. A to v podstatě jen doplňujeme časové mezery. Akce je špičková, rozklepaná (některým lidem to vadí, začínám si připadat, že jsem jejím osamoceným příznivcem) a choreografie funguje na čistou jedničku. Celá část odehrávající se v Tangeru bere dech. Skoro stejně dobrý je i New York (nejlepší honička trilogie) a skrývačka ve Waterloo má taky něco do sebe. Paul Greengrass Bourna dovedl k příslovečné dokonalosti. Přitlačil na pilu ve všech místech, kde to po dvojce ještě šlo. Nic lepšího pro zakončení skvělé série vymyslet nešlo. Tleskám a jsem spokojen. ()

hellstruck 

všechny recenze uživatele

Zajímavý nápad,ale bohužel realizovaný s Damonem.Těžko ho vydýchávám a tady jsem se s tím musela dost prát.Navíc mě to nijak neuchvátilo,kdepak.. ()

berg.12 

všechny recenze uživatele

Poslední Bourne (a vlastně celá trilogie) se mi nelíbí ani kvůli pozlátku realističnosti (zdravíme všechny srovnávající s Bondem) ani kvůli kvůli nějaké uvěřitelné psychologii či motivacím (ztotožnění s osudem Jasona Bournea je téměř minimální a Greengrass tomu mnoho nepomáhá). Jde o akci samu, čistý zážitek z "lovu na kořist" a Greengrassův styl, který jsem tady schopen mnohem lépe akceptovat než třeba styl Tonyho Scotta. Roztřesená kamera a rychlé střihy často vlastně jen drobí jeden záběr či moment různou optikou a pokud se na tento princip dokážete naladit, výsledkem je přesto jeden jednolitý záběr, nebo lépe - vjem. Nevím, jestli to je účel, nevím, jestli se to hodí i jinam než do akčního filmu, ale to už není problém Jasona Bournea. ()

Související novinky

Připomeňte si začátky kultovních postav

Připomeňte si začátky kultovních postav

13.10.2017

Oblíbené filmové postavy zažívají v posledních měsících hned několikanásobné návraty. Roztomilí mimoňové opět potěšili (nejen) dětské diváky ve třetím dílu Já, padouch. Jason Bourne skládal další… (více)

Na Febiofest přijede Daniel Brühl

Na Febiofest přijede Daniel Brühl

19.03.2016

Organizátoři Febiofestu přivítají jednoho z nejvýraznějších mladých evropských herců Daniela Brühla. Jeho dnes už světovou kariéru nastartoval německý snímek Good Bye, Lenin!, zahrál si i v hvězdně… (více)

Jason Bourne a Tommy Lee Jones

Jason Bourne a Tommy Lee Jones

29.07.2015

Zatímco se stále doufá, že v pátém bourneovském filmu uvidíme Vigga Mortensena (měl by se ucházet o roli hlavního padoucha), špiónský comeback Paula Greengrasse a Matta Damona nabral jinou hereckou… (více)

Matt Damon se vrátí jako Jason Bourne?

Matt Damon se vrátí jako Jason Bourne?

16.09.2014

Ještě před pár dny se Paul Greengrass (Kapitán Phillips) zajímal o režii nového filmu s Leonardem DiCapriem a Jonahem Hillem (Vlk z Wall Street). Teď to ale vypadá, že ho spíš čeká návrat k… (více)

Reklama

Reklama