Reklama

Reklama

Série(2) / Epizody(50)

Keiichi se nově přistěhoval do Hinamizawy, kde objeví sérii vražd z minulosti. Ale jeho noví kamarádi o nich mluvit nechtějí a vypadá to, že ho tajně sledují. (Netflix)

Recenze (32)

Sokka_ 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Nedával jsem moc pozor, bylo to fakt nudný. Tudíž jsem moc nechápal no..:D Čekal jsem od toho strašně moc, ale mě to vůbec nevzalo. Ani postavy, příběh nebo dokonce opening.. Soundtracky na tom byly fakt mizerně. Takže 2* za několik brutálních scén a za poslední kapitolu, která mě překvapivě bavila. ()

mandelbrot 

všechny recenze uživatele

Higuraši no naku koro ni: Příběh je pomalu rozkrýván docela netradičním způsobem, kdy je s každou kapitolou restartován a poté se vždy odvíjí trochu jiným směrem a končí trochu jiným výsledkem, ale některé klíčové události zůstávají pokaždé zachovány, případně je jedna dějová linie nazýrána vždy z pohledu jiné postavy. Ty hlavní záhady se ale nevysvětlí, spíše než odpovědi nabízí první série jen množství otázek. ________ Higuraši no naku koro ni kai: Higuraši kai nezačalo nijak oslnivě, nudný a vlastně i celkem zbytečný začátek mi rychle zkazil radost z návratu tohoto seriálu, teprve na konci druhé kapitoly (díly 12 a 13) to začalo být opravdu zajímavé a dobré. Především proto, že seriál konečně začal poskytovat kýžené odpovědi. Nicméně poslední kapitola Higuraši kai byla skvělá celá, rozuzlení bylo velice překvapivé a uspokojující. Škoda jen, že první polovina neměla až takový spád. ()

Reklama

yenn 

všechny recenze uživatele

(Technická: 26 dílů Higuraši no naku koro ni je rozčleněno do 6 kapitol.) V prvních 13 dílech je hlavní postavou příběhu Maebara Keiiči, mladík, který se s rodiči nedávno přistěhoval do vesnice Hinamizawa, a několik jeho nových přátel. Jak se brzy ukáže, obec skrývá neveselá tajemství, přičemž nynějším i dřívějším událostem ve vesnici se více věnuje druhá polovina seriálu. A poslední kapitola... Uvidíte sami. Hned na začátku hodnocení si odbudu hanění. 1) K závěru doporučuji přistupovat s trochou skepse. Není špatný, ovšem doufal jsem v něco jiného. 2) V úvodních částech prvních dvou kapitol bych uvítal vystřižení/úpravu většiny komediálních scén, anžto obzvláště v porovnání s následujícím jsou některé opravdu hloupé. Naštěstí se toto týkalo pouze dvou zmiňovaných dílů a pár dalších okamžiků. 3) Možná by nebylo na škodu jiné řazení kapitol. První z nich totiž navnadí na něco, čím nakonec seriál není. Počáteční kapitola představuje horor, v němž je příběh jen nakousnut, ovšem disponuje naprosto fantastickou atmosférou! (V tomto ohledu jej řadím k nejlepším hororům vůbec .) Následující části už jsou však spíše mysteriózním thrillerem, který zřejmě kvůli lehkému zklamanému očekávání hodnotím o trochu hůře. I tak z něj ovšem mám „velmi dobrý“ pocit, atmosféra je podobně intenzivní, jen se z tajemně děsivé změnila v tajemně napínavou. „Velmi dobrý“ proto, že místy je to kvůli úmrtím až nepříjemná podívaná. Skonů není v seriálu mnoho, ovšem když na nějaké dojde, je dosti brutální... a zároveň působivé (asi také proto, že kamera většinou nenabízí přímý záběr na akt, ovšem divák má i tak poměrně jasnou představu o tom, co se mimo obraz děje). Posledním chodem menu je povedený scénář, který postupně odkryje celou pohnutou historii vesnice Hinamizawa (ačkoli všechny souvislosti jsem při prvním zhlédnutí nezachytil) i temné a temnější minulosti postav (nebo ne?). Jen ten konec mohl být jinačí. Co se týká audiovizuálního zpracování, pozadí jsou nakreslena velice pěkně a postavy patří k lepšímu anime standardu. Z hudební složky bych obzvláště vyzdvihl vynikající skladbu z úvodní znělky. Krom toho není hudba nijak zvlášť výrazná, ovšem atmosféru doplňuje výborně. 8/10 ()

Subjektiv 

všechny recenze uživatele

Cikády mi zapěly píseň neradostnou, což nevadí, a málo chytlavou, což vadí. Dva prvky tohoto seriálu mi přišly iritující. Prvním byly rádobyvtipné scény. Druhým pak neustálé přepínání lolitek (ale i Keiichiho) mezi módy "vražedně nebezpečný" a "kawaii", které je většinou zcela prosto logiky. Psychologie postav je až na výjimky zahalena tajemstvím. Jelikož je zjevné, že všichni hlavní hrdinové budou alespoň v jednom příběhu vykucháni a pak zase restartováni, divák je k jejich osudům naprosto lhostejný. Kvalitní snad jen jako ukázka toho, že stejné ingredience lze namíchat pokaždé trochu jinak. Abych jen nehaněl, Detektivní příbeh mě bavil. Žel, je to jen jeden příběh a i u něj mě zklamal konec. Čisté ***. P.S.: Když přidám zážitek z další série Kai, musím své hodnocení poupravit mírně nahoru. Oddělovat tyhle dvě série od sebe opravdu nejde, nebylo by to fér. Kai konečně nabídne vysvětlení všech záhad a vysvětlení je to uspokojivé. Škoda jen, že se na něj muselo čekat tak dlouho. Oprava na lepší ***. ()

LordSnape 

všechny recenze uživatele

První tři kapitoly (13 dílů) je opravdu povedený horor. Zvláště pak ta první! Další dvě pak jen tu samou událost poodkrývají trochu z jiného úhlu, aby dívák věděl co mezitím dělaly postavy, kterým se v předchozí kapitole scénář moc nevěnoval. Scénář je vůbec velkým tahákem této série. Přitom je zajímavé jak dokáže prakticky těžit jen z jedné a té samé události celých 26 dílů. Místy mi to trochu připomínalo Kingovy psychoticko brutální knížky. To druhá polovina je už poněkud slabší. Poukazuje na minulost celé dědiny Hinamizawa a rozuzlení okolo vůdčí rodiny Sonozaky a celé Oyashirovy kletby. (Viz. kapitola Deja vu) Poslední kapitola už mi jen trochu připomínala (opět) Kingovo dílo Pavučina snů. Klasická zápletka s červími mimozemšťany atd. To už jsem bral s trochou nadhledu, jelikož do celého konceptu se už moc nehodí... Ke konci nesmíte čekat žádné velké rozuzlení. Příběh si nechává nějaké to své tajemství pro sebe (asi kvůli druhé sérii), ale pokud se chcete podívat na partičku malých roztomilých holčiček jak kulí oči a pak hned v zápětí někoho sekají na kousky, tak si myslím, že lepší dílo v anime žánru ani nenajdete. Jedná se o velice intenzivní zážitek. 9/10 ()

Zajímavosti (5)

  • Reštaurácia, kde Shion pracuje, sa volá Angel-Mort. Vo francúzštine "mort" znamená smrť, alebo mŕtvy, záleži od toho ako sa použije. Preto táto reštaurácia sa dá čítať aj ako mŕtvy anjel. (Flipper)
  • Ak v mene Rumiko Chie začneme priezviskom a potom menom Chie Rumiko (bežný spôsob vyslovovania mien v Japonsku), prvé tri slabiky znejú veľmi podobne ako Ciel (výslovnosť v japonsku ako Shi-e-ru), postava v anime Tsukihime (2000). Navyše, obidve postavy boli vytvorené v doujinshi hre, majú krátke modro-šedé vlasy, obidve zbožňujú kari a boli nadabované Fumiko Orikasovou. (Flipper)
  • Serial vznikol podľa populárnej doujinshi hry. Hra neobsahuje žiadné reálne interakcie a hrač sa musí preklikať cez hŕbu textu. V hre bolo 8 kapitol príbehu, vydané na zimnom a letnom komixovom predaji. Hra bola rozdelená na dve série: Higurashi no Naku Koro Ni, a Higurashi no Naku Koro Ni Kai. (Flipper)

Reklama

Reklama