Reklama

Reklama

Black Lagoon

(seriál)
  • Japonsko Black Lagoon (více)
Japonsko, (2006–2011), 12 h 21 min (Minutáž: 24–33 min)

Předloha:

Rei Hiroe (komiks)

Scénář:

Sunao Katabuči

Hudba:

Edison

Hrají:

Daisuke Namikawa, Cutomu Isobe, Hiroaki Hirata, Megumi Tojoguči, Mami Kojama, Ken Narita, Tecuja Kakihara, Tomokazu Sugita, Tošijuki Morikawa, Ikuja Sawaki (více)
(další profese)

Série(3) / Epizody(29)

Jak to vypadá, když se konformní mladý japonský zaměstnanec mocné firmy Asahi Industries vlivem pletich dostane mezi svéráznou tříčlennou osádku soukromého torpédového člunu, která se živí všelijak, jen ne přílišným respektováním zákona? V Jihočínském moři se odehrává všelicos a obstát mezi zájmy Asahi Industries, jednotkou jihoamerických neofašistů, hlavou hongkongských triád Changem, velitelkou polovojenské ruské mafie Hotel Moskva přezdívanou Balalajka, zástupcem kolumbijského drogového kartelu Manisarera Abregou, revolucionáři v džungli, totálně zkorumpovanou policií a množstvím dalších svérázných postav, není nic jednoduchého. Zhýralé město bez morálky Roanapura vás vítá. S majitelem torpédovky, vzrostlým černochem Dutchem, impulzivní a sexy pistolnicí čínského původu Revy, IT specialistou Bennym a konečně po hlavě do dobrodružství spadlým Rokurem Okajimou, přezdívaným "Rock", si užijete kus místy dost bláznivé zábavy se spoustou stylové akce, zatímco moralizování zůstane kdesi hodně daleko za obzorem Jihočínského moře. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (45)

Subjektiv 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Piráti, mafie, zbraně, žoldáci, bída i přepych, špína, horko, pot, krev, terorismus, desítky národů... - stále jsou místa na Zemi, kde tohle vše lze najít. Jedním z nich jsou i moře v okolí Indonésie, Kambodžy, Thajska, Vietnamu a Filipín, ve kterých se nekalými obchody živí doručovatelská společnost Lagoon. Stejnojmenná torpédovka je jejím jediným, ale spolehlivým plavidlem. Horkokrevná pistolnice Levi "Dvojručka", profesionální kapitán Dutch, pohodář a expert přes spojovací techniku Benny a psanec z donucení "ouřada" Rock - to je její celá posádka. Na šťourání se v duši zapomeňte, bude se hlavně střílet, důvod se přeci vždycky najde. A kdyby ne, bude se střílet jen tak. Co také čekat ve městě, o které se dělí Triády s ruskou polovojenskou mafií... Postavy jsou sexy i hnusné, drsné i laskavé (výjimečně), vzteklé i chladnokrevné, idealisté i cynici, loajální i zrádci - ale hlavně baví. Akce je přitažená za vlasy, až na výjimky naprosto nereálná, jenže... taky baví. ****. Druhá salva - Druhá řada sestává ze třech větších celků, přičemž díly 5 a 6 z příběhu druhého obsahují jednu z nejnadsazenějších a nejhumornějších anime přestřelek. Sawyer (dáma s motorovou pilou), Shanhua, Levi, Eda a ještě pár střelených chlapíků si to rozdají v sídle společnosti Lagoon. Po přběhu druhém přišel bohužel ten třetí a poslední. V něm dojde ke ztrátě komiksové nadsázky a humoru, ke zvážnění, které vedlo k tomu, že jsem si najednou příliš musel uvědomovat nemorálnost jednání hlavních hrdinů. Ztratili tím mé sympatie. To by samo o sobě příliš nevadilo, kdyby Black Lagoon v tu chvíli získal na hloubce, kterou neměl a do té doby ani nepotřeboval. To se ale nestalo a je jedno, zda hloubkou rozumíme epičtější příběh, psychologicky propracovanější postavy, poselství nebo třebas originální výtvarné zpracování či novátorské filmové postupy (tři poslední dává anime tak jako tak málokdy, první naopak často). Seriál, který se vysmíval patosu, se patosu nakonec poklonil a přijal ho za svůj (viz uplakaný rozhovor Rocka a Yukio, ale i jiné rétorické výkony Rocka a Yukio). A vůbec, chcete Lagunu v Roanapuře nebo v Japonsku? Že se ptám... Můj odsudek nebude tak tvrdý jako Idahův, ale ani mě konec druhé série nepotěšil. ()

Zíza 

všechny recenze uživatele

Cítím se jako rebel, tolik hodnocení a všechny vcelku vysoké. Pak příjdu já a říkám ne, nikdy, rozhodně tomu nedávám víc, protože mi to nedalo nic. Ani mě to nijak závratně nebavilo. Bohužel mě to ani "nedonutilo", abych zapomněla na to, že to nemusí dávat smysl a že to může být přehnané, vždyť to slouží zábavě! Omlouvám se, ale mě to nepřesvědčilo. Rock občas ušel, Revy byla namyšlená chudinka, která si myslela, že to měla ve světě nejtěžší, a tak se může chovat tak, jak se chová. "Naštěstí" jí dal Rock přednášku a od té doby se to, dejme tomu, zlepšilo - onu slavnou "přednášku" na trhu nad miskou rozlitého rámenu, na kterou jsem se tolik těšila, protože je prý strašně kůl a mazec. Nakonec ani tak úžasná nebyla. Prostě jen Rock vybuchl. Benny a Dutch mi občas přišli jen do počtu a Dutchovy kontaky prostě jen řešily situaci aka Deus ex machina. Takže pro někoho to může být dobrý, odpočinkový seriál, kde se pobaví, mrkne na akci, na ženský se zbraněmi, prostě si to užije a odchází spokojen. Pak jsem tu já, která si u toho neodpočinula a nudilo ji to stále stejné schéma schované jen za jiné úkoly. Ani OST není nic, co bych chtěla ještě někdy slyšet. ()

yenn 

všechny recenze uživatele

Zábavný, vtipný a vcelku nápaditý akční seriál o jisté „doručovací společnosti“. S výraznými postavami a parádním OP. Nic více, ale ani nic méně. 7/10 ()

Hitman_47 

všechny recenze uživatele

Parádní old-schoolovka plná akce a drsných machos...děj se točí okolo žoldáků a "vyděděnce" Rocka, který je "nucen" k této bandě žoldáků narukovat...takový malý tokijský úředník, který si občas vezme do pracek pořádnou bouchačku :) V seriálu se navíc v jednom díle objeví postava ne nepodobná Killerovi (Chow Yun Fat, dog)...a taky má dvě bouchajdy po ruce :) V další díle zase něco na způsob Desperada a Terminátora...prostě šílenost nejtvrdšího kalibru. V těchto dnech už běží druhá řada, která je temnější a o dost brutálnější....POVINNOST! ()

ladynka 

všechny recenze uživatele

Problematické. Prim zde hraje častá akce. Většina postav se na začátku jeví jako zajímavě (nebo jejich zázemí), ale skoro nic se o nich nedozvíme. Vypadají tak neuvěřitelně ploše, vlastně každá je definovaná jen jednou charakteristikou. Nejvíc jsem se asi dozvěděla o Balalajce. Ale co ostatní? ()

Vavča 

všechny recenze uživatele

Stylový akčňák, který si bere na paškál to nejlepší z klasiky. John Woo, Terminátor. Desperado a spousta jiných jmen vám vyplave na mysl až obě série uvidíte. Pistolnice Levi a ouřada Rock a vůbec celá ta partička okolo je prostě k sežrání, zejména soupeřka Levi Eda. Druhá série ještě tlačí více na pilu, ale mrzí mě v ní ten patetický a vážný konec. Jestli milujete old school akci a aspoň jedno z uvedených jmen nahoře měli by jste to shlédnout, dostanete klišé s velkou dávkou humoru. Ost je správně našlapaná směs, která to vše dobře podbarvuje. ()

Scalpelexis 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

[1. série] Poor man's Cowboy Bebop. Mám osobně vůbec problém se nevyhnout srovnávání v čemkoliv se zmíněným žánrovým kolegou a aby k tomu ještě tlupa nájemných, poměrně dobrosrdečných banditů z Black Lagoonu vyšla ze souboje vítezně. Šéfo Dutch je jak kopírka Jeta Blacka, nic neřešící ranařka Révy je o něco utrhlejší Faye Valentine, Benny-Boy je střízlivější ajťák Ed a všichni se epizodicky plaví na svém domovském korábu, hledajíc potem špinavou a balík vynášející práci. Black Lagoon pozbývá jakýkoliv ucelený děj; alfou-omegou seriálu je víceméně nevybíravé a života nerespektující chování Révy, které je hlavním zdrojem vtipných a hlavně všech přehnaných scén a momentek. Jistě, chápu tento druh akční zábavy (které zde je na rozdávání a nechtěl bych počítat množství použitých nábojů), ale když Vás ostřeluje ze všech stran armáda po zuby ozbrojených vojáků v autech a vy bez krytí pouze s dvěma pistolemi o cca 14 nábojích je bez jakéhokoliv škrábnutí vyřídíte, tak už jsem než smíchem si mnul údivem moji imaginární bradku. Pro mě osobně obrovskou chybou byla nezakomponovaná jakákoliv minulost kohokoliv z hlavní čtveřice, a tak se musíme smířit s tím, co se děje jen a pouze v přítomnosti. Právě díky tomuto důvodu jsem si vzácně oblíbil mnohem více vedlejší postavy jako například chladnou jako břitva a tajemnou minulostí oplývající Balalaiku a místama až moc vymletou Révy pro mě do kapsy strčil charismatem bombardující triádí ultrafrajer Mr. Chang. Co si budeme povídat, šarmu má Laguna na rozdávání spousty, s ničím a nikým se napáře dlouho a sympatické reference/odkazy, které pochopí i filmový laik, to obsahuje ale ona pozbývající ucelenost, trochu bezradný flow, podle mě velmi bídný soundtrack a nikterak výrazné poslání, substance a vývoj postav (což všechno toto Cowboy měl) sráží toto anime do mírně nadpůrměrných vod jihočínských moří. Když jsem se bavil nezávazně, bylo to cool, ale po zbytku to mírně skřípalo. Stráveného času nicméně nelituju a shllédnutí 2. série by mohlo první vymazat ony drobné neduhy. Do rovných 4* tomu něco chybí. ()

AlfaNumerO 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Akční až na půdu, akce však nijak extra nápaditá není. Střih je extrémně divoký a zkratovitý, spousta scén se děje mimo divákovi oči (pouze doprovozena zvukem). Samotná animace je spíš průměrná. Charaktery postav jsou na hrudník Keiry, rozuměno plochý jak žehlící prkno. Příběh se nějak extra neposouvá a navíc jde pořád přes tu samou šablonu. Spousta postav spíš do počtu a s téměř nadpřirozenými schopnostmi. Aspoň, že to dokáže bavit. Kdyby došlo k nějaké větší katarzi postav hlavních (především Rocka a Révy, okolo kterých se to nejvíc motá), hodnotil bych lépe, takhle lehce nadprůměrných 70%. Pro milovníky akčního anime, kteří nehledají větší hloubku, si klidně dejte 20% navrch. Drobnost na závěr: Dabing je až na minimum výjimek v japonštině, ač tam mluví jakákoliv národnost. Rozpoznat tak Japonce od ostatních je prakticky nereálné (animace to neumožňuje) ()

prome 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Já si nemůžu pomoct, ale musím hodnotit 5*. Výborná oddychovka, která mě dokázala připoutat k obrazovce. Jedinou vadou na kráse byly už často zmiňované poslední díly 2. série. Místy jsem v nich našel zalíbení, ale vůbec by mi nevadilo, kdyby to vecpali do 1 maximálně 2 dílů. Přílišné natahování a odklon od předchozí filozofie bylo na škodu. Byl jsem sice zklamán, ale celkový pohled mi to nevyvrátolo. Už teď se těším na 3. řadu, kdy se do Roanapury vrátíme. ()

Naslund 

všechny recenze uživatele

Ten kdo má rád fyziku, nebo se mu nelíbí neprůstřelnost hrdinů, by se měl seriálu asi obloukem vyhnout. Protože mi současné fyzikální zákony do oka zrovna nepadly a raději mám ty živé hrdiny, tak jsem si mohl seriál celkem příjemně užít. Prostředí současného pirátského městečka ovládaného několika mafiánskými klany je velice originální a chytlavé. Dalo by se přirovnat k fantasy světu uvnitř reality, protože hodnoty všech lidí jsou převrácené a nic nefunguje jako v realitě. To, že jste něčí kamarád neznamená, že vás ten někdo za pár dolarů nebude chtít oddělat. Celému seriálu dominuje hezky provedená akce s některými skvělými nápady. Postupem času se seriál výrazně zlepšuje a příběhy z druhé série již nabízí mnohem víc, než jen akci s drsnými hláškami. Díky tomu se již nemohu dočkat třetí série, protože potenciál seriálu je vysoký a závěr druhé série se mu již blíží. Snad jen s výjimkou jedné uřvané scény. ()

Genryuusai 

všechny recenze uživatele

Akční anime, co nejsou sci-fi nebo fantasy, by se asi měly zakázat. Takhle tu akci imho zachraňuje jen to, že je dost vtipná. Upřímně doufám, že to taky byl záměr tvůrců. ()

MCZ 

všechny recenze uživatele

Myslím, že Black Lagoon se naprosto trefila do mého vkusu - co na tom, že postrádá hlubší smysl, hlavně je to stylová akční jízda od openingu až po závěrečné titulky, příkladně ujetá, napěchovaná černým humorem, kde se počet vystřelených kulek nebezpečně blíží nekonečnu. Sice je škoda, že vrchol, na který seriál vystupuje při konci první série a drží se na něm i v první půli druhé (která je opravdu šmakózní), nevydrží dokonce, ale tak oproti jiným ohlasům mi závěr tak špatný nepřišel, rozhodně ne natolik, aby zkazil celkové dojmy. The Vampire Twins Comen, Swan Song at Dawn, The Roanapur Freakshow Circus. 9/10 ()

killjezor 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Od první chvíle pěkná jízda. Seriálu vadí jen jedna věc a tou je jisté rozdělení a ne zrovna moc provázaný děj. Nicméně všechno, co by jste si od podobné věci přáli, to zde najdete. Hlavní linka se sice zdánlivě točí kolem agentury Lagoon, a potažmo kolem antihrdinky Revi, ale postupně na sebe strhne větší pozornost sám Rock, který se do světa plného násilí a takřka bezdůvodného vraždění, podplácení a prostituce, snaží vnést určitý řád a slušnost. Odpovědí jsou mu většinou rány. ()

Corpsegrinder 

všechny recenze uživatele

Naprostá pecka a taky produkt svojí doby, takový anime se už dneska prostě moc nedělá. Tempo je šílený a dává málokdy vydechnout, není to ten typ díla co nějak do hloubky analyzuje každou postavu a to mi nevadí, tým je sympatickej od prvního dílu a od začátku do konce má co dělat. Děj se jednoznačně inspiroval akčníma týmovkama z 80s/90s typu Thunder in Paradise ale vše je tradičně zabaleno v japonským kabátku nadsázky a ujetý brutality. Hodně tomu dává i příjemná animace která těží z prostředí souostroví kolem Jihočínskýho moře, člověk tu azurovou vodu a sluníčko z obrazovky skoro cítí. No a samozřejmě nemůžu zapomenout na Revy kdy v porovnání s ní jsou moderní pokusy o drsnou ženskou hlavní postavu jen ubohý zmrveniny. Revy je sice nekompomisní stroj na zabíjení, ale nesnaží se být za každou cenu sympatická, má svoje chyby a né vždy vyhrává, což jí dělá o to uvěřitelnější a upřímnější. Jak jsem řekl, produkt svojí doby. ()

Mantis 

všechny recenze uživatele

Morální postavu aby člověk hledal svíčkou. Zločin je COOL! ... stejně jsme již mrtví tak co.Tři hvězdičky jsou za zpracování. ()

D.Snake 

všechny recenze uživatele

Asi jedno z nejlepších akčních anime, co jsem kdy viděl. Celá hlavní parta v čele s Revi je nesmírně sympatická a díky nim je tendle seriál tak vyjimečný. Akční scény tu jsou provedeny prostě dokonale. Animace i kresba se u mě taky trefila přímo do černého, příběh jednoduchý, ale pro tendle typ anime přesně sedne. Trochu mi ale vadilo, že se to nikam nehnulo a nebyla tam žádná hlavní dějová linka. 9/10 ()

Cassandra 

všechny recenze uživatele

Když já jsem se strašně nudila - ze dvou hvězdiček to vytáhla akorát Revy a její hádky s Rockem a druhá série, která přinesla trochu hutnější a méně provařené zápletky (přinejmenším se tu aspoň nevyskytovaly žádné služtičky-zabijáci). Ve zkratce - zajímavé postavy, slabý děj. ()

Prochy38 

všechny recenze uživatele

Perfektní akční jízda. S neskutečnou Revy... Ale proč to prostě... je to hrozně osekané, to mě mrzí. My se o ní skoro nic nedověděli... Jinak vynikající a jeden z těch mých nejoblíbenějších. ()

Reklama

Reklama