Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Televizní film podle románu Terryho Pratchetta Hogfather (česky Otec prasátek), kterýžto je osmnáctý v pořadí jeho velké fantasy série Úžasná Zeměplocha (Amazing Discworld). V předvečer Hogswatch (Svátku prasečí hlídky, zkráceně Prasečnic), které jsou jen náhodou malinko podobné zemNEplošským (tedy zeměkoulním) Vánocům, nastane absolutní nedostatek tlustého muže v červenobílém oblečení, který doručuje dárky. Zmizel. Dětská vychovatelka Zuzana Stohelitská (Michelle Dockery) ho musí najít, jinak nejenže bude ráno bez dárků, ale ani nevyjde slunce. Jejími pomocníky jsou havran s oční vadou, krysí Smrť a bůh kocoviny. Naštěstí ale zeměplošský Smrť (Ian Richardson a Marnix van der Broeke), Zuzanin dědeček, zvládá chvíli dělat dvě práce zaráz. Šíří se podivné zvěsti, dějí se podivné věci, a nakonec jsou do toho zapleteni i mágové za zdmi Neviditelné univerzity a jejich myslící stroj Hex. Jak to všechno dopadne, proč a jak je v tom angažován dosud úspěšný člen Cechu vrahů Jonatán Časnačaj (Marc Warren) a kdo za tím vším stojí, se nechte překvapit. Pokud se vám ovšem kýve nějaký zub, buďte velmi opatrní... (Honza dAve)

(více)

Recenze (258)

Cervenak 

všechny recenze uživatele

Na britskú televíznu produkciu prekvapivo výpravné a s viac než slušnými digitálnymi trikmi. Zemělocha naozaj ožila a väčšina postáv musí Pratchettových fanúšikov prinútiť, aby krochkali blahom (hlavne Smrť, Albert, Výsměšek a Nóblhóch sa vydarili, Časnačaj v bravúrnom podaní Marca Warrena je jeden z najdémonickejších záporákov posledných rokov). Bohužiaľ tá stopáž je premrštená a tvorcovia ju museli vypĺňať aj tým, čo bežného diváka nezaujíma. A tak medzi zaujímavou úvodnou polhodinkou a strhujúcimi záverečnými cca 40 minútami ležia skoro dve hodiny zbytočných dejových odbočiek, kľučiek a neraz kŕčovitých či vyslovene nudných scén. Navyše na obrazovke nefunguje striedanie viacerých dejových línií, ktoré Pratchett dokáže hladko prepletať a napínať čitateľa tradičnou fintou "odseknutia scény v tom najlepšom". Filmu sa to nedarí a snaha napodobiť to má za následok, že je to celkovo roztrieštené a "tak dáko divne zostrihané". Réžia je televízna - teda bez nápaditosti. Hudba je samostatne fajn, ale vizuálu nepomáha, pričom nejaká tá dynamizácia by občas veľmi pomohla. Napriek vymaznanej vizuálnej stránke preto zostáva na jazyku televízna pachuť. Fanúšikovia Zemělochy sú väčšinou nadšení, ale to je len radosť z malebnej rozpohybovanej ilustrácie. Terryho švih a humor sa zachytiť nepodarilo. Fakt, že sa občas potešíme "z tej starej dobrej hlášky z románu" ešte neznamená, že replika vo filme funguje a som si istý, že neznalému divákovi ktovieako vtipná nepríde. Tak či onak, na televízny projekt slušné. ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Nečetl jsem žádnou Zeměplošnou knihu a ani toho moc nelituji. Můj smysl pro humor není 100% stejný jako Terryho Pratchetta a to není jeho ani moje vina, prostě občas mi některý vtípek přijde trochu mimo mísu. Avšak ostatní věci mi přišli, jemně řečeno, skvělé. Vše okolo Smrtky nemá chybu a celá ta postava(figurka/panák?) je dokonalost sama. To ani nemluvím o překrásné Michelle Dockery jako Zuzany Stohelitské. Vedle těchto dvou postav je asi nejsilnější ještě postava vraha TimeToTea, který jako by byl naprosto šílený a přesto tak nebezpečný. Masový vrah puštěný z blázince? Rozhodně. Tento dvoudílný film hodně lidí potěší a hodně naštve. Je to jasné, protože Zeměplocha nejde jednoduše a dokonale převést na plátno a tak vždy bude existovat někdo komu vadí, ale pro mě je tento film příjemnou exkurzí s výborným šálkem čaje do světa jednoho muže, Terryho Pratchetta. ()

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Ne, že by se nejednalo o kvalitní adaptaci, ale je to ten typ, který přímo nesnáším - doslovný bez špetky vlastní invence. Výsledkem je podivná záležitost, u které těžko určit komu je určena. Pro neznalé předlohy to bude plné zbytečných a doslovných scén a naopak pro znalce zbývá pouze ilustrace ke knize - nic více. Je to stejný problém jako u filmových adaptací Pottera, dokud stál za kamerou Columbus, tak to byly jen doplňky ke knihám a změnilo se to až s nápady Cuaróna. Tvůrci to vzali skutečně z gruntu a je zde vše - včetně třeba anabáze s koupelnou Zatraceného Hlupce Johnsona (jako jeden příklad za všechny). V knize tyto pasáže svůj účel plní, ale zde jsou pro děj nepodstatné a zbytečně prodlužují stopáž a především ubírají snímku tempo. Naopak mezi nesporné klady patří obsazení ústředních postav, ty jsou bez výjimky přesné a ze Smrtě i přes plastikovou masku sálá charisma na všechny strany (byť Smrťovi z divadla V Dlouhé nesahá ani po kotníky). Vzhledem k tomu, že jde o televizní produkci, s ne zase až tak velkým rozpočtem, tak vizuální stránka, efekty, kostýmy i výprava v rámci možností ujdou. Přesto za vidění rozhodně stojí, hlavně díky opravdu povedené druhé části. Ta první je až přespříliš roztříštěná a nekonzistentní. Potěší cameo Pratchetta v roličce hračkáře. Pokud by tvůrci chtěli pro příště zadaptovat i jiné zeměplošské kusy tak bych ocenil především "Stráže ! Stráže!", "Malé bohy" či "Soudné sestry", obvzláště pokud by se nebáli si předlohu aspoň trošku upravit k obrazu svému. ()

Kordus 

všechny recenze uživatele

Celkem dobré, ale strašně dlouhé! Osekat o půl hodiny, celé to zrychlit a neměl bych problém tomu napařit čistou čtyřhvězdu nebo možná i slabší pětihvězdu. Takhle je to jen tak tak... ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

Predem upozornuju, ze mi Pratchett nic nerika. Cet jsem od nej jen Barvu kouzel a ani jsem ji nedocet. Tady jsem aspon mel chut dokoukat to do konce. Celej dej je tak trochu variace na ruzny pohadky o zachrane Vanoc, akorat se to vse jmenuje jinak a jsou tu jiny postavy. Nejvic pobavi asi hlaskujici Smrtak a hlavni vrah Casnacaj. Jinak to jsou tri hodiny rozvleklyho, misty zmatenyho deje, kterej by se dal v pohode sestrihat do 45 minut. Nicmene ty tri hodiny to nenudi, sem tam se da u filmu docela zasmat, takze nakonec docela spokojenost za lepsi 3*. ()

Jossie 

všechny recenze uživatele

Příjemná a zdařilá adaptace Pratchetta, která ovšem obsahuje sotva zlomek humoru jeho knih (ono se to ale dost dobře do filmu nedá dát). Nedokážu posoudit, jak moc tomu porozumí někdo, kdo Zeměplochu nikdy nečetl, ale já jsem byla zcela spokojená. Dokonce na to, že to byl TV film i triky byly dost dobré. Z obsazení byl naprosto úchvatný vrah Časnačaj a mně se ještě moc líbila Smrťova vnučka Susan. ()

Traffic 

všechny recenze uživatele

Pamatuju, když jsem si před lety říkal, jaké by to bylo pěkné, kdyby se někdo chopil Pratchettovek a alespoň některou hodil na celuloid. Vždyť je tohle fiktivní universum tak krásně přitažlivé a barevné! Navíc si dělá legraci z toho našeho reálného. Pak jsem zjistil, že o něco se relativně nedávno pokusili soudruzi z britské televize. Ihned se mě jala velká zvědavost, zda se dokázali vyvarovat oné pověstné chyby, a jak vlastně celou složitou látku uchopili. Inu, tak trochu jako televizní pohádku pro děti se všemi nešvary, který tento druh ztvárnění příběhu může poskytnout. Nemůžu si pomoct, ale speciálně Zeměploše by slušel efektní kabátek, snad i na hranici kýče, nebo lehce za ní. Něco jako ultrabarevný svět druhého Hellboye. Holé kulisy mi tu kolikrát mírně zkazily zážitek. Pratchettův typický humor se také nepodařilo zcela převést na plátno (jaký div, když často stojí na slovních hříčkách a narážkách, poznámkách autora pod čarou a tak podobně) a stoprocentně ho nedokázal nahradit ten lehce dětský, který zde ale, vzhledem k celkovému ladění interpretace, dával určitý smysl. Přesto je obrovský rozdíl přečíst si, kterak děkan Neviditelné university prchá na lustr a pak výjev sledovat na obrazovce v podobě poměrně typické grotesky. Druhá část jednoznačně převyšuje tu první a závěrečný rozhovor Smrtě se Zuzanou konečně vystihuje zeměplošskou poetiku. A Michelle Dockery je rozkošná. Snaha se cení, to každopádně. ()

Dadel 

všechny recenze uživatele

Konečně jsme se dočkali zfilmované Zeměplochy, a ačkoli jsem Otce prasátek četl před sedmi lety, a skoro nic si z něj (a z ostatních Pratchettových knih taky) nepamatuji, docela jsem se bavil. Výprava je překvapivě velkolepá, plně srovnatelná s potterovskými filmy, které měly určitě několikanásobně vyšší rozpočet. Herci byli vybráni skvěle, především Zuzana a rozkošný psychopatický zabiják Časnačaj (pozor, vyslovovat Ča-snač-aj). Menší roličku si střihnul i sám Pratchett. Měl bych k filmu podobné výtky jako k prvním dvěma Potterům, tj. moc dlouhý (185 min., whoa!) a popisný, ale je vidět, že byl dělán s láskou k předloze. HO HO HO! ()

Hellboy 

všechny recenze uživatele

Člověk nemusí zrovna studovat filmovou vědu, aby postřehl strašně nezvládnutý střih, scénář i režii. Na druhou stranu je jasné, že předloha je velmi obtížně zfilmovatelná a třeba kamera, výprava, kulisy a i herecké výkony byly dobré (v rámci možností televizní produkce). Bohužel jsem očekával hlavně komedii a vtipů či zábavných, komických situací zde bylo opravdu pomálu a mnohokrát jsem totálně nechápal, co se vlastně děje, kde postavy jsou a o co jim jde. To je spíš moje chyba. Po zhlédnutí první poloviny filmu, ve které jsem se absolutně neorientoval, jsem si přečetl Pratchettovu předlohu. V tu chvíli se můj pohled na film okamžitě proměnil. Uvědomil jsem si, že tak přesnou adaptaci už jsem dlouho neviděl. Pratchettova kniha je totiž koncentrovaný chaos, a v tomto parametru ho film napodobuje zcela dokonale. Po přečtení knihy jsem si film znovu pustil a tentokrát jsem už většinu věcí pochopil. Přesto se nemohu ubránit dojmu, že film je coby pouhá ilustrace pohyblivých obrázků ke knize naprosto zbytečný. 60% ()

NinadeL 

všechny recenze uživatele

Nad výběrem zfilmovaných Zeměploch se podivuju (udělat volnou trilogii z 20., 1. a 30. dílu je vskutku k zamyšlení) a první hranou beru jen jako velmi slabou adaptaci. Ačkoli je velmi těžké neužít si to téměř vánoční dobrodružství se Smrtěm a Krysím smrtíkem a Zuzankou. Kratší stopáž by tentokrát nebyla od věci a doslovnost by nemusela být zaklínadlem. Michelle Dockery už tehdy hrála stejně unyle jakoby se připravovala na pseudoproblémy Lady Mary a bohužel krach celku nezvrátilo ani cameo samotného Terryho. ()

Eddard 

všechny recenze uživatele

No, no, no... Čtyři hvězdy jsou hlavně za odvahu tvůrců tuhle látku zadaptovat v televizní produkci, ale co se tempa vyprávění týče... Mnoho jednotlivostí je výborných (Krysí smrť mi vykouzlil úsměv od ucha k uchu), skvěle se podařil také casting - zj. Zuzanka a Časnačaj, ale to hlavní - Pratchetův specifický humor - se převést nepodařilo (čest těm pár výjimkám). Pro příznivce Zeměplochy však rozhodně vzrušující záležitost. Ho, ho, ho... 70% ()

Rex Mundi 

všechny recenze uživatele

Hogfathera som si pozrela hneď na druhý deň po Farbe mágie a páčil sa mi ešte viac - aj keď uznávam, že najmä v druhej časti boli chvíle, kedy by som tempo rada popohnala. Ale to je spoločný znak oboch týchto filmov, no ak si to užívate, nie je dôvod sa pre to rozčuľovať alebo ponáhľať. Filmový Otec prasátek je krásna fantasy rozprávočka pre dospelých, má to skvelú atmosféru, napätie aj milé postavy. David Jason hrá Alberta lepšie ako Mrakoplaša, Časnačaj je mrazivo diabolský, Arcikancelár je "k zulíbání", Susan krásna, láskavá i ľadová zároveň a SMRŤ... ten je absolútne dokonalý :-D Ak by som to mala prirovnať k megahitu, tak kvalitatívne je to silná konkurencia Harrymu Potterovi - samozrejme, že marketingovo sa nechytá ;-) ()

kulyk 

všechny recenze uživatele

Ten čas letí, co? Jeden ani nemrdne a pár let je v hajzlu. Přišel tedy čas na další ztvárnění příběhu ze Zeměplochy, konkrétně druhé nejhorší knihy série (po rozcvičkové Barvě kouzel). Podle toho to také dopadlo, jedná se o druhý nejlepší film (dvojdílný) z daného prostředí, který jsem viděl. Ze dvou, tedy. Dal bych za dva, abych mohl do komentáře připindat ještě nějakou tu dvojku navíc, ovšem to by bylo příliš přísné. Dá se snad i říci, že doublepřísné. Osobně bych doporučil Pratchettovo výplody spíše animovat, než kroutit kejmrou. Na jeho představivost jsou lidští herci prostě krátcí, byť mordýř sehrál sexy kukuč. Rozmyslím si, zda dám další adaptaci. Dvakrát. ()

Amarcord_1 

všechny recenze uživatele

85% - Cha chá... Zfilmovat Zeměplochu je nemožné, a kdo trochu zná Pratchettovy knihy, ví to. Ví to ale jistě i sám autor, pod jehož dozorem byl tento film natočen. Hodnotím nektriticky, protože se jedná o VELMI milou doprovodnou podívanou pro znalce Discworldu (takže tak trochu jiná kategorie...). Hogfather je dvacátou knihou, a pro nováčka na Zeměploše může být velmi...cizí. Já mám Pratchettův fantaskní svět filosofické alegorie moc rád, a v tomto filmu jsem ho našel v docela podobné vizi, na jakou jsem se těšil. Skvělé herecké výkony, atmosféra na jedničku... Proto rád odpustím hluchá místa, střihové nedostatky, a dokonce i hudební vykrádačku, jakou jsem už dlouho neslyšel. Celý film leží přikrytý tlustou hudební dekou s motivy Pána prstenů a Střihorukého Edwarda. První díl šlape lépe, druhý trochu zaostává - podobně, jako v knize. Varuji před českými titulky - přjdete o polovinu zážitku. Překlady Kantůrka jsou sice úžasné, ale tohle (zkráceno v titulcích) má do nich zatraceně daleko. Tak Happy Hogswatch! ()

Tom_Lachtan 

všechny recenze uživatele

za prvé, Pratchetta zbožňuju a Smrťe s jeho krysákoidní verzí obzvlášť, takže přede mnou stála otázka, jak asi dopadne tahle adaptace.... Jedním slovem, skvěle, od Časnačaje po Alberta jsem skákal nadšením, tančil blahem a zpíval radostí. Ze všech tří hraných filmů zde nejvíc cítím ducha děl páně Pratchetta. Jeden z mejch nejoblíbenějších televizních počiinů. A cameo na konci filmu je jednoznačně skvělé! ()

Arbiter 

všechny recenze uživatele

Na zeměploše je nejkrásnější to, s jakou fantazií dokáže Pratchet psát a s jakou lehkostí dokáže Kantůrek překládat. De to vůbec zhmotnit ve filmu? Nejde... Ale naštěstí jenom na tom Zeměplocha nestojí- má v z záloze přecejenom ještě čtyři slony a jednu malinko větší želvu ! Trochu ( hodně ) sem se bál, jak to bude vypadat a když sem se k tomu dozvěděl že to bude TV spracování tak mi to taky na klidu nepřidalo.. Ale Vadim Jean to zvládl, když né na jedna, tak aspoň na dva mínus. Vizuálně pěkné, herci moc hezky hrají. Akorát holt semtam ta hluchá místa no..Což je, když to tak vezmeme, i v knihách, kde to ovšem Pratchet maskuje filozofii :-). Celkově mám ale dobrý pocit a už se těším i na další filmové adaptace z tohoto kouzelného a filozificky šíleného světa ()

Phobia 

všechny recenze uživatele

Pokud si pamatuji, tento díl Pratchettovy Zeměplochy nebyl z nejpovedenějších (nebo mám možná alergii na vánoční tématiku), filmová adaptace tedy v tomto ohledu nijak nezaostává za knižní předlohou. Vyzdvihla bych démonický výkon hlavního záporáka, kulisy i efekty obstály, nicméně (snad zásluhou nadměrné stopáže) film má spoustu hluchých míst a čekala bych také více humoru. Snímek zřejmě jen pro čtenáře Zeměplochy, nezasvěcený divák asi nebude docela chápat. 68% ()

paascha 

všechny recenze uživatele

Zeměplocha je fenomén, stejně jako Stopařův průvodce po galaxii, a tvůrcům adaptace je třeba vyseknout poklonu už jen za odvahu se s tímto poprat. A výsledek určitě stojí za to.Na rozdíl od nového Stopaře je tento film poměrně věrnou vizualizací představ...a tak nezbývá, než doufat a čekat na lepší díly. Další na řadě je Barva kouzel ()

Reklama

Reklama