Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Televizní film podle románu Terryho Pratchetta Hogfather (česky Otec prasátek), kterýžto je osmnáctý v pořadí jeho velké fantasy série Úžasná Zeměplocha (Amazing Discworld). V předvečer Hogswatch (Svátku prasečí hlídky, zkráceně Prasečnic), které jsou jen náhodou malinko podobné zemNEplošským (tedy zeměkoulním) Vánocům, nastane absolutní nedostatek tlustého muže v červenobílém oblečení, který doručuje dárky. Zmizel. Dětská vychovatelka Zuzana Stohelitská (Michelle Dockery) ho musí najít, jinak nejenže bude ráno bez dárků, ale ani nevyjde slunce. Jejími pomocníky jsou havran s oční vadou, krysí Smrť a bůh kocoviny. Naštěstí ale zeměplošský Smrť (Ian Richardson a Marnix van der Broeke), Zuzanin dědeček, zvládá chvíli dělat dvě práce zaráz. Šíří se podivné zvěsti, dějí se podivné věci, a nakonec jsou do toho zapleteni i mágové za zdmi Neviditelné univerzity a jejich myslící stroj Hex. Jak to všechno dopadne, proč a jak je v tom angažován dosud úspěšný člen Cechu vrahů Jonatán Časnačaj (Marc Warren) a kdo za tím vším stojí, se nechte překvapit. Pokud se vám ovšem kýve nějaký zub, buďte velmi opatrní... (Honza dAve)

(více)

Recenze (258)

paascha 

všechny recenze uživatele

Zeměplocha je fenomén, stejně jako Stopařův průvodce po galaxii, a tvůrcům adaptace je třeba vyseknout poklonu už jen za odvahu se s tímto poprat. A výsledek určitě stojí za to.Na rozdíl od nového Stopaře je tento film poměrně věrnou vizualizací představ...a tak nezbývá, než doufat a čekat na lepší díly. Další na řadě je Barva kouzel ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

Predem upozornuju, ze mi Pratchett nic nerika. Cet jsem od nej jen Barvu kouzel a ani jsem ji nedocet. Tady jsem aspon mel chut dokoukat to do konce. Celej dej je tak trochu variace na ruzny pohadky o zachrane Vanoc, akorat se to vse jmenuje jinak a jsou tu jiny postavy. Nejvic pobavi asi hlaskujici Smrtak a hlavni vrah Casnacaj. Jinak to jsou tri hodiny rozvleklyho, misty zmatenyho deje, kterej by se dal v pohode sestrihat do 45 minut. Nicmene ty tri hodiny to nenudi, sem tam se da u filmu docela zasmat, takze nakonec docela spokojenost za lepsi 3*. ()

Reklama

Tom_Lachtan 

všechny recenze uživatele

za prvé, Pratchetta zbožňuju a Smrťe s jeho krysákoidní verzí obzvlášť, takže přede mnou stála otázka, jak asi dopadne tahle adaptace.... Jedním slovem, skvěle, od Časnačaje po Alberta jsem skákal nadšením, tančil blahem a zpíval radostí. Ze všech tří hraných filmů zde nejvíc cítím ducha děl páně Pratchetta. Jeden z mejch nejoblíbenějších televizních počiinů. A cameo na konci filmu je jednoznačně skvělé! ()

Stegr 

všechny recenze uživatele

75% - Tak je to tady, můj 1000 ohodnocený film! Chtěl jsem, aby to bylo něco speciálního a jako velký fanoušek Terryho Pratchetta jsem si řekl, že 189 minut trvající Otec prasátek bude ta správná volba! Předtím se mi do něj právě kvůli jeho délce nechtělo, ale 1000 hodnocení nemá člověk každý den, tak jsem do toho šel. Zfilmování Pratchettovy knihy mě potěšilo, i když bych byl mnohem raději, kdyby to byla jiná kniha než Otec prasátek. Ale jsem rád i za ni. No, film samotný se celkem povedl. Opravdu jediné, co mu já mohl vytknout, byla ta ohromná délka a tudíž dosti pomalé tempo. Pro fanouška Terryho Pratchetta je však téměř povinností film vidět! ()

Phobia 

všechny recenze uživatele

Pokud si pamatuji, tento díl Pratchettovy Zeměplochy nebyl z nejpovedenějších (nebo mám možná alergii na vánoční tématiku), filmová adaptace tedy v tomto ohledu nijak nezaostává za knižní předlohou. Vyzdvihla bych démonický výkon hlavního záporáka, kulisy i efekty obstály, nicméně (snad zásluhou nadměrné stopáže) film má spoustu hluchých míst a čekala bych také více humoru. Snímek zřejmě jen pro čtenáře Zeměplochy, nezasvěcený divák asi nebude docela chápat. 68% ()

Galerie (21)

Zajímavosti (5)

  • Správná výslovnost jména vraha Časnačaje (Marc Warren) je Ča-Snač-Aj. A jediný, kdo to dovedl vyslovyt správně kromě vraha samotného, byla až Smrt na konci příběhu. (Nathaniell)
  • Český dabing se u filmu drží jeho českého překladu knižní předlohy od Jana Kantůrka. (Nathaniell)
  • Předlohou pro film je stejnojmenná kniha Sira Terryho Pratchetta vydaná poprvé roku 1996. (Tom_Lachtan)

Reklama

Reklama